Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Am fost sarmat în Roma Antică, în prima ediție a unui festival de reconstituire istorică la Sibiu: „Toată România geme de istorie”

Am fost sarmat în Roma Antică, în prima ediție a unui festival de reconstituire istorică la Sibiu: „Toată România geme de istorie”

Preț de câteva minute m-am așezat pe un colț de iarbă, am închis ochii și am lăsat razele soarelui să-mi mângâie chipul. Un soare care i se datora cu siguranță Zeului Apollo. Altfel nu se explică cum de a ieșit tocmai atunci atât de puternic și impunător, într-un sfârșit de septembrie cu multe zile ploioase și friguroase. Eram un sarmat neînfricat, un arcaș desăvârșit, iar la brâu îmi trona sabia scurtă sarmată. Inspir adânc și deschid ochii. În jurul meu este o altă lume. Soldați romani, unii dintre ei chiar fioroși, cu impunătoarele lor coifuri, își văd liniștiți de treburi. Corturi de diferite mărimi, scuturi și săbii sunt peste tot. Dincolo de soare, locul este luminat și de zeci de domnițe și zeițe suave care râd și dansează. În acel moment, în acea secundă, sunt în Roma antică. În realitate sunt la ieșire din Cristian și particip activ, în rol de sarmat, la prima ediție a „Castrvm Novis”, un festival de reconstituire istorică.

Citește și: „FOTO Am sărit cu parașuta de la 3.000 de metri pentru prima dată și a fost demențial: „Îți dă un sentiment incredibil de libertate”

Video realizat de Gabriel George

După ultimul reportaj, cel pe care l-am scris după ce am sărit pentru prima dată cu parașuta, mulți dintre prieteni m-au întrebat care este următoarea mea aventură. M-am gândit la zeci de posibilități, dar jur că o călătorie în timp nu mi-a trecut prin cap.

Am primit șansa acestei călătorii de la Tiberiu Polgar (Tiberius Claudius Vibianus, pe numele lui de roman), organizatorul acestui eveniment inedit. Tibi locuiește în Cristian și este angajat la C.F.R Sibiu. S-a născut la Bucerdea Grânoasă, undeva lângă Blaj și s-a mutat aici în anul 2013. Este absolvent de istorie, fiind specializat pe Evul Mediu. A făcut această facultate din pasiune. Chiar dacă nu a profesat niciodată, Tibi a știut cum să-și țină pasiunea vie. A început să se implice în reconstituiri istorice care porniseră, ușor și timid, să prindă contur și la noi în țară. A început la Alba Iulia, iar din 2014 a pus bazele asociației „Castrvm Novis”, pe care astăzi o conduce.

Tiberiu Polgar (foto dreapta) Beniamin Presecan (foto stânga)

„Chiar dacă sunt specializat pe partea de Ev Mediu mi-a plăcut mult și partea de Romă Antică. Am fost fascinat de disciplina și ordinea romanilor. Așa am început să reconstruiesc istoria în jurul meu. Prima dată am avut șapte echipamente, iar prima participare în țară a fost la Zalău, în cadrul unui festival. Apoi, încet, încet în toată țara. Asociația din Cristian este specializată pe Roma Antică, atât pe armată, cât și pe viața civilă a acestui popor. Asta încercăm să punem în valoare. Romanii nu au trăit doar cu violențe, ei au mâncat, au iubit și au făcut și altceva în afară de lupte”, îmi spune Tibi, cu o față gravă, la o cafea pe centru, cu două zile înainte de eveniment.

Precizările nu au fost întâmplătoare. A participat la multe festivaluri de gen din țară și a constatat cu o oarecare tristețe că oamenii gustă mai bine scenele de violență. Doar cu o săptămână în urmă, la Brăila, crucificase daci spre delirul mulțimii adunate.

Reconstruiesc singuri istoria pe o scară de unu la unu

De-a lungul timpului activitatea Asociației „Castrvm Novis” a avut urcușuri și coborâșuri, dar astăzi numără 40 de membri la fel de pasionați ca și Tibi în a le reaminti oamenilor istoria.  

„În momentul de față avem 20 de echipamente complete pentru soldați romani, avem și pe partea civilă, dar și pe partea barbară. Vorbesc aici de sarmați, care erau ca un fel de mercenari. În cele două războaie duse de Traian, sarmații au fost când de o parte, când de alta, în funcție de cel care plătea mai mult. În reconstituiri, aceste roluri revin în special fetelor. Roma Antică era o societate matriarhală. În cazul în care războinicii pierdeau bătălia sau se retrăgeau din fața dușmanilor, femeile îi obligau să doarmă la picioare. Un fel de preș din ziua de astăzi sau canapea în cazurile mai fericite”, spune Tibi râzând.

Foto credit Roxana Stejerean 

A fost momentul în care am decis ce rol voi avea eu în ziua festivalului pentru a păstra reconstituirea cât mai aproape de adevărul istoric. Inițial, îi spusesem la telefon că vreau să fiu soldat roman. Îmi amintesc că de trei ori m-a întrebat dacă sunt sigură pentru că sunt costume și pentru domnițe, dar eu nu și nu. La întâlnire însă, am aflat că femeile nu puteau fi soldați în armata romană. Dar în cea sarmată, da.

Citește și: Am terminat pe locul 26 la Campionatul Național de Catan, fără emoții. Mai merg și la anul

Întreg echipamentul, cu excepția coifurilor, este confecționat în regim propriu. Sunt realizate din aceleași materiale folosite în Roma antică iar intervenția modernă este slab perceptibilă, spre deloc. Coifurile sunt foarte greu de realizat și durează mult. Acesta este motivul pentru care au ales să fie făcute pe comandă.

M-am despărțit de Tibi în acea zi cu o emoție stranie. Aflasem de la el că la Cristian urmau să vină colegi și asociații din toată țara, de la Arad, Iași, Craiova, Brăila, Galați, Alba Iulia, Zalău, Târgu Mureș și Constanța. La ieșirea din cafenea am privit cerul plin de nori negri și mi-am strâns bluza mai mult în jurul corpului. Am scuturat din cap. Nu aveam de gând să mă uit pe telefon să văd cum va fi vremea. Mă săturasem de imagini cu nori și stropi de ploaie.

Roma Antică a fost ridicată sub ochii mei

Sâmbătă, la primele ore ale dimineții, eram deja în mașină în drum spre Cristian. Festivalul începea la 11.30, dar am vrut să fiu acolo încă de dimineață, să văd cu ochii mei cum ia naștere Roma Antică. Când am ajuns, castrul roman era deja ridicat. Este un fel de garnizoană, cu drumuri de piatră, cu turnuri de colț și cu patru porți de acces. Aveam să aflu că întreg castrul a fost ridicat de doi oameni într-o vară, pe o bucată de pământ dată de Primăria Cristian. De Tibi și de socrul lui.

„A făcut o treabă extraordinară aici”,  mi-a spus romanul care mi-a dezvăluit toate acestea.

Deja eram fascinată. Tibi era și el acolo, dar nu mai avea liniștea din urmă cu două zile. Acum arăta ca un veritabil organizator, agitat și focusat pe toate detaliile. Am încercat să nu-l tulbur mai mult și, ușor, m-am integrat în peisaj. Pentru că mașinile au început să sosească și echipamentul să fie descărcat, am avut ce face. Spre disperarea acelor oameni, înzestrați cu un cavalerism aparte și care vedeau o femeie zâmbitoare, la 50 de kg, cu brațele pregătite să-i fie încărcate, am cărat armuri de 45 de kg sau mai grele, săbii, sulițe, elemente de cort, haine, coifuri și tot ce au fost dispuși să-mi dea pentru a-i ajuta.    

„Femeile... așa face și soția mea”, l-am auzit pe unul dintre ei spunând.

Citește și: FOTO/VIDEO Am fost „victima” unui exercițiu Salvamont. De noi depinde totul, nu prea avem voie să greșim

Cu fiecare minut care trecea aveam senzația că intru într-un tunel cuantic menit să amestece atomii, reacțiile chimice și toate elementele care îl formează pentru a mă duce mult în timp, undeva în primul secol după Hristos. Oamenii pe care îi ajutasem înainte erau acum soldați romani mândri, cu o mână pe sabie, cu mers apăsat și cu pieptul înainte.

Fetele cu care vorbisem, Raluca, Adriana, Cristina erau acum minunate domnițe coborâte parcă din pergamentele antice ori sarmați care așteptau să-și ocupe locul. M-am îmbrăcat și eu cu o bluză portocalie, deschisă, care urma să fie prinsă parte peste parte în jurul taliei și cu un model discret pe margini și sus pe braț. Am avut o pereche de pantaloni albaștri de lână, în carouri, șosete de lână și în picioare o pereche de opinci sau carbatinae. De mijloc mi-a fost legată o centură de piele, pe care a fost prinsă o sabie mică de sarmat, o tolbă pentru săgeți și un corn de bovină care era folosit pentru a bea apă. Echipamentul militar a fost completat cu un scut oval, mult mai mic și mai ușor decât cel al soldaților romani. Sarmații erau triburi nomade. Erau cunoscuți ca un popor războinic, buni călăreți și buni arcași, iar eu eram unul din ei. Totul arăta perfect, mai puțin zâmbetul de pe fața mea de care se pare că nu pot scăpa ușor. Dar poate existau și războinici optimiști, cine știe. 

Senatorii trecutului și primarii prezentului în același spațiu

De-a dreptul incredibil în acea zi a fost să descopăr oamenii din spatele personajelor ancestrale. Medici, militari, scriitori, jurnaliști, consultanți educaționali, controlori de trafic, arheologi, agenți în penitenciare, account manageri, toți cu povești fascinante pe care eram avidă să le cunosc.  

Citește și: Am fost copilotul lui Dănuț Budai în C.N. de Slalom Paralel. Două răsturnări spectaculoase și o ieșire în decor

Privirea mi s-a oprit pe un cuplu roman aparte. Un veritabil senator și soția lui (domina). În spatele acestor personaje stau Victor și Mioara Cilincă. Au bătut cale lungă, tocmai din Galați, pentru a ajunge la festivalul de la Sibiu.

Victor și Mioara Cilincă (foto centru)

„Tata a fost coleg de școală cu Marin Preda și erou de război. Eu sunt scriitor, dramaturg, scenarist, fost navigator, fost scafandru pe Atlantic, am origini grecești în partea mamei și am lucrat 30 de ani în presa scrisă”. Îl ascultam aproape fără să respir.

 „Am găsit siguranțele”, strigă cineva în spatele meu. Tresar. A fost o secundă în care prezentul a tulburat trecutul. Victor își continuă vesel povestea.

Citește și: Video – Sibiul de la 1000 de metri altitudine. 30 de minute de poveste în balon

„De patru ani sunt împreună cu soția mea. Ea este sprijinul și impresarul meu. Călătoresc destul de mult și mă însoțește peste tot. Mergem și colecționăm amintiri. Am fost și în Bulgaria, am văzut cred că cel mai mare parc istoric din Europa, ceva extraordinar, cu cetate romană, cetate medievală, statui, herghelii de cai. Reconstituirile istorice le-am descoperit în urmă cu patru ani. Am fost invitat de Adrian Tăbăcaru, vicepreședintele asociației noastre să merg la un festival de reconstituire istorică la Medgidia. Pentru că m-am îmbrăcat adecvat am tot fost invitat. Am fost Gheorghe Lazăr, de cinci ori am fost senator roman fără să fiu ales, cu tot ce trebuie, inclusiv cu gardă pretoriană. La Medgidia am condus de două ori parada și asta a fost o mare onoare. La Iași, la ultimul festival am fost răpit și decapitat. Am fost în China, la Bruxelles, la Paris, iar de curând am pus în scenă o piesă de teatru care a avut un succes neașteptat”, povestește Victor. Eram pierdută în ochii lui albaștri și l-aș fi tot ascultat. În cei 64 de ani adunase povești cât pentru zeci de cărți.

Foto credit Roxana Stejerean 

„Focus via est. Quinta Alaudae. Prima Adivtrix. Prime Praetorie” aud în spatele meu. Apoi numele zeilor și al Romei rostite de un preot roman, semn că un ritual se desfășura la câțiva pași de mine.

Citește și: VIDEO-Reporter TS, în misiune în Ucraina. Întreaga lume ajută ucrainenii

Tibi explica zecilor de oameni care adunaseră în castru ce se întâmplă. 

„Prin aceste ceremonii, sacerdotul duce la bun sfârșit acest ritual, invocă zeii, în special pe Jupiter, Optimus Maximus adică cel mare și puternic și de asemenea, pe Zeul Războiului, Mars sau Mars Ultor, Marte Răzbunătorul”. Apoi, Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian a spus câteva cuvinte.

Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian

„Este prima organizare a unui astfel de eveniment în comuna Cristian. Eu nu știu să vă spun prea multe, sunt și eu curios ce se va întâmpla azi aici și sper să nu ne oprim doar la prima ediție. Cu această ocazie poate vom trezi interes pentru istorie atât printre adulți, dar mai ales printre copii”. Părea emoționat.

Legați de o singură pasiune

O prezență fermecătoare a fost Alexandra Postelnicu. De o frumusețe rară, cu ochi mari de un albastru intens și părul roșcat, Alexandra părea ireală. S-a întors la Sibiu după șase ani petrecuți la Roma cu Grupul Storico Romano. Un grup celebru de reconstituire istorică, care a fost înființat în anul 1994. Este de meserie arheolog și muzeograf și lucrează în cadrul Muzeului Brukethal.

Alexandra Postelnici (Foto dreapta)

„Am participat la multe evenimente foarte frumoase de reconstituire istorică și am călătorit mult cu ei, iar în aprilie am fost la Natale di Roma. Am avut onoarea de a fi Prima de Roma, am fost prima femeie din România cu acest statut. Sunt foarte fericită că sunt aici, la acest festival, pentru că îmi lipsește acest gen de activități. Este o mare pasiune pentru mine ceea ce se întâmplă astăzi aici și chiar merită”, îmi spune fata.

Citește și: VIDEO/ Reportaj la Stația Meteo de la Bâlea Lac. De vorbă cu gardienii vremii

La intrarea în castru se distinge Brasus, singurul geto-dac, rătăcit parcă într-o mare de romani. Dacă ar putea călători cu adevărat în timp, dacii n-ar avea niciun dubiu că nu este de-al lor. Atât de veritabil arăta. Chipul lui serios, privirea întunecată și mai tot timpul încruntată mă face să mă întreb dacă este extrem de curajos sau nebun. Ori cine știe, poate am nimerit într-un moment istoric pașnic.

Nu este greu de găsit geto dacul

Este Marcel Tavi Balint, ieșean la origine, mutat de câțiva ani buni în București unde lucrează ca Account Manager într-o companie IT pe parte de vânzări. La festivalul de la Cristian, Tavi reprezintă Asociația Geto Dacii din Moldova, cu sediul la Iași.

„Este una dintre cele mai mari asociații de reconstituire istorică pe perioada geto dacilor din România. Sunt aici pentru că am răspuns invitației prietenilor noștri de la Castrum Novis de a participa la prima ediție a Festivalului Castrum Novis. Este reușit tot ceea ce se întâmplă aici. Nu mă așteptam la un public atât de numeros, având în vedere că este prima ediție. Am fost plăcut surprins că oamenii și în special copiii sunt foarte bucuroși”, spune dacul Brasus.

Are o pasiune pentru istorie, dar și povestea asociației din care fac parte este una frumoasă, care l-a atras.

„Inițiatorii sunt un grup de patru prieteni cărora m-am alăturat și eu după aproximativ un an de zile. Mi s-a părut o idee extraordinară, mai ales că la noi, în România, lipsea acest fenomen de reconstituire istorică. Nu era atât de cunoscut și nici acum nu este atât de mediatizat, așa cum se întâmplă în alte țări. Eu am stat mulți ani în străinătate și m-am îndrăgostit practic de lumea reconstituirii istorice. Am fost în Italia, în Olanda, în Franța și am văzut că în aceste țări se face la un nivel foarte mare și foarte bine organizat. Când mi s-a dat posibilitatea să ader la o astfel de structură nu am stat pe gânduri și am răspuns apelului. Fac asta de șase, șapte ani”, mai spune Tavi.

Festivalul va deveni o tradiție

Dominus Titus, cu funcția de Legatus Legionis, care face parte din Legio XI Claudia Pia Fidelis, este cel mai impunător soldat din castru și singurul cu care am luptat ca soldat sarmat. Chipul lui blând, firea jovială și poveștile lui incredibile sunt în contrast cu statura de gladiator. El este Gabriel Lupașcu, militar activ și vicepreședinte al Asociației Culturale Tomis din Constanța. În reconstituirile istorice mai este și plutonier infanterist, plutonier cavalerist, arnăut, infanterist wehrmacht și vlah negru.

„Pasiunea pentru reconstituirile istorice a apărut cu mulți ani în urmă. Poate a fost dintotdeauna, dar nu am avut acces la informațiile pe care astăzi le putem găsi atât de ușor. Prima dată am citit în presă despre acest fenomen numit reconstituire istorică. Se practica mai mult în străinătate și mi-am dat seama că este foarte posibil, dar destul de greu să facem și noi, aici, în România, la noi acasă. Toată România geme de istorie. Situri arheologice peste tot, fortificații, cetăți, castele, o mie și unu de lucruri. Încet, încet am ajuns să-mi petrec timpul liber doar făcând asta”, îmi spune Gabriel.  

Citește și: FOTO/VIDEO: Recrut la 50 de kilograme. Antrenament militar alături de studenții din anul I AFT

De fapt, să descopăr fiecare persoană cu care am interacționat la Festivalul Castrum Novis a fost incredibil pentru mine, iar ziua a fost cu adevărat specială. Am jucat jocuri specifice timpurilor, am făcut flotări atunci când am pierdut, am râs mult cu Cătălin (Tarrutienus Peternus Publius) și Dragoș (Varus Qunctilius), care sunt frați și agenți în penitenciar, cu Alin (Aurelios Callistratus) și Răzvan ( Lucius Valerius) cu două domnițe aparte, Roxana și Irina. Toți sunt voluntari în cadrul Asociației „Milites Marisensis” din Târgu Mureș.

Cătălin (foto dreapta) și Răzvan (foto stânga)

Am mâncat mâncare specifică imperiului Roman, din cartea de bucate, rețetarul lui Apicivs (Apicius). Carne de porc gătită cu măr, miere de albine, fiartă în must și cu linte lângă. Bine, fie, am băut și câteva guri de rachiu, care nu a fost rău deloc.

Alături de mine s-au bucurat de această călătorie în timp zeci de copii și vizitatori ai festivalului, care au avut ateliere de modelat în lut, cu specific roman, ateliere pentru confecționarea plăcuțelor de identificare pe care le avea fiecare soldat sau cetățean liber al Romei, dansuri și multă voie bună.

Foto credit Roxana Stejerean 

Au fost demonstrații cu artileria romană, cu mașinării de luptă, baliste confecționate din lemn de stejar. Au câteva sute de kilograme fiecare. Unul dintre exercițiile militare a presupus o traversare a râului cu un soldat rănit și purtat pe scut. Am aflat cele mai interesante lucruri despre perioada Romei Antice. De exemplu, știți că o parte dintre soldații români purtau la gât un pandantiv mic reprezentând un falus (de căutat pe google) pentru a fi protejați de farmece și spirite rele? Și în castrul de la Cristian erau soldați care purtau acest pandantiv antic. Știați că stagiul militar dura cel puțin 25 de ani, că romanii se înrolau în armată dar auxiliarii care erau forțați să intre? Și câte și mai câte.

Ziua istorică s-a încheiat cu o paradă grandioasă a tuturor legiunilor, sarmaților, gladiatorilor, domnițelor și dansatoarelor, pe străzile Cristianului, sub privirile curioase și admirative ale locuitorilor și șoferilor care erau în trecere.

Dacă ar fi să-mi aleg o zi preferată din anul 2022 o spun cu toată inima. A fost 24 septembrie 2022. Nicio clipă nu mi-am dorit să plec de la acest festival.

Epilog  

Festivalul Castrum Novis, desfășurat în 24 septembrie la ieșire din Cristian, s-a aflat anul acesta la prima ediție și a fost o premieră pentru județul Sibiu. Publicul a putut participa gratuit la acest eveniment și orice curiozitate legată de roma antică a fost satisfăcută.

Tiberiu Polgar, președintele asociației „Castrum Novis” își dorește ca acest festival să devină o tradiție, iar ediția de anul viitor și-o dorește și mai spectaculoasă și cu o participare mai numeroasă a dacilor.

Au participat: Asociația CASTRVM NOVIS – organizator, cu unitățile: Cohors I Praetoria, Legio III Gallica, Asociația Terra Apvlvm

Unități: Legio I Adivtrix, Trupa de dans Antheia Imperialis, Asociația Milites Marisensis, Unitatea:  Legio II Traiana Fortis, Asociația Amicii Muzeului – Zalău, Unitate: Legio VII Gemina și Unitate: As Culturala Tomis cu Legio a VII-a și a XI-a Claudia și Legio a V-a Alaude.

Au reușit să organizeze evenimentul cu ajutorul celor de la S.C. Nobile SRL, sponsor principal, Aquador și Primăria Cristian.

Foto credit Roxana Stejerean

Foto credit Roxana Stejerean 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Concordia et constantia .

Acum 1 an

Felicitari! Ar fi fain ca si politicienii romani sa se inspire ,din cand in cand , din legile si obiceiurile romanilor.

Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

Sunt pasi timizi dar frumosi spre a cunoaste istoria noastra.Dacii si romanii.Continuitate.Limba latina.De ce la Cristian unde habarnistii pot spune ...'dom'le e sat sasesc????'Le recomand sa inceapa sa citeasca despre situl de arheologie din acelasi sat care a scos la iveala cel vechi vas cu doua guri cunoscut in lume...Plus masca din Cristian,etc,etc.

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Mai degrabă ai fost hrana fiarelor înfometate la spectacolele din arenele romane.

Raspunde

SPQR

Acum 1 an

Cateva observatii. Spectacolul cred ca fost frumos. Nu am participat, dar din poze pare spectacular. Doua observatii. Primus. Au existat doua Rome antice , destul de diferite in cultura, mentalitate, si obiceiuri: Roma republicana si Roma Imperiala. Din imagini se pare ca uniformele sunt din perioada imperiala, in timpul republicii uniformele erau mult mai simple. Secundus. Vulgul care s-a uitat la cateva documentare pe National geografic trage concluzia ca secretul Romei a fost armata, tacticile, testudo, castrul , s.a.m.d. In realitate militar, Roma nu a adus nimic nou , spectaculos, poate in materie de logistica si organizare (Legio). Secretul Romei a fost POLITICA, obiceiurile sanatoase, legile aspre si clare, pietatea si patriotismul cetatenilor, toate astea convergand intr-un sistem politic exceptional. Marile republici ale prezentului , SUA si Franta s-au inspirat din modelul politic republican roman. Chiar si bolsevicii rusi , cat ii vedem noi de inapoiati , s-au inspirat mult din Roma Republicana, in organizarea URSS. Comisarii politici delegati pe langa unitatile militare nu au fost inventia lor, ci a romanilor. Era o practica destul de sanatoasa de subordonare totala a armatei in favoarea politicului.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

1) De ce nu ati scris nimic despre acest festival INAINTE sa aiba loc? Nu cred ca a stiut suficienta lume despre existenta sa. Daca ati scris si mi-a scapat stirea, mea culpa! 2) Faceti ceva cu articolele acestea care au zeci de poze astfel incat, fotografiile sa fie incluse intr-o "galerie foto" separata, ca v-a iesit un carnat de articol si pare destul de non-profi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus