Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță propune două soluții pentru noul spital: „Să facem tot ce putem și să fim uniți fără partipriuri politice”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță propune două soluții pentru noul spital: „Să facem tot ce putem și să fim uniți fără partipriuri politice”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a propus la Sibiu două moduri prin care ar putea fi finanțată construirea noului spital din Sibiu. Acesta, fiind responsabil pe buget în Uniunea Europeană spune că a discutat cu membrii Comisiei Europene despre această finanțare. Astfel, Ștefănuță vorbește despre o finanțare PNNR plus un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) sau o finanțare prin Programul Operațional pentru Sănătate (POS), un program nou de finanțare ce urmează a fi lansat în luna noiembrie sau decembrie și BEI. După o serie de argumente acesta a concluzionat că este important să luptăm uniți, fără culoare politică pentru ducerea la împlinire a acestui proiect și că este important ca cei din Guvernul României să prioritizeze calitatea proiectelor înscrise în PNRR și nu cantitatea.

În cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 30 septembrie, la Sibiu, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a vorbit despre importanța găsirii posibilității unei finanțări pentru construirea noului spitalul din Sibiu.  

„Sănătatea este mai scumpă decât toate, nu este doar o vorbă românească, ci chiar literalmente este mai scumpă decât toate. În cazul noului spital vedem că se ajunge la costuri de construcție foarte, foarte ridicate. În România nu s-au construit decât trei spitale noi în ultimii 30 de ani și noi avem o ambiție mare să facem unul nou la Sibiu. Costurile continuă să crească odată cu inflația și criza materialelor, iar Consiliul Județean a suplimentat cu 90 de milioane creșterea prețurilor, ceea ce face sarcina finanțării și mai grea”, a spus acesta.

Două propuneri de modalități de finanțare

În acest context, Nicu Ștefănuță vine cu propunerea a două variante de finanțare.   

„Am luat legătura cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu ministrul direct. Am avut o revedere cu el. Vorbesc cu toată lumea care este implicată aici. Mă voi vedea și cu președintele BEI care face parte din familia noastră europeană liberală, toate ca să găsim căi de finanțare. […] De aceea propun două soluții alternative: ori PNRR cu BEI care a acordat UE această posibilitate de a da până la 90% din valoarea unui proiect. Ori POS plus BEI. Mai sunt și alte posibilități explorate de alte orașe. La noi știu că nu este o posibilitate atât de reală. La Brașov au făcut și parteneriate private și până la urmă dacă cumva nu funcționează primele două poate ar trebui să ne uităm și la asta”, a spus Ștefănuță.

Acesta a explicat faptul că în PNRR banii în sănătate sunt limitați. Din cei 29 de miliarde pe care România îi are doar 1 miliard este dedicat construcției de spitale noi, iar în plan au fost înscrise 49 de proiecte dintre care cel puțin 25 trebuie să beneficieze de finanțare. Europarlamentarul atrage atenția asupra faptului că finanțarea doar din PNRR aduce riscul ca guvernul, din considerente politice sau de acoperire geografică să împartă banii la cât mai multe proiecte, iar în acest caz un proiect mare cum este cel de la Sibiu de 590 de milioane este aproape sigur să nu aibă finanțare completă din PNRR.

De asemenea a vorbit despre Programul Operațional pentru Sănătate, un program nou care se va lansa în noiembrie sau decembrie.

„Eu, cabinetul nostru, va produce un ghid de sănătate. De ce? Pentru că sunt foarte mulți actori în sănătate și în privat și în public care abia așteaptă să vadă pe ce se pot da banii din POS unde vor fi 1,062 miliarde euro disponibili. Aici eligibilitatea cheltuielilor merge până în 2029. Diferența între PNRR și POS este că primul trebuie utilizat până în 2026, deci accelerat, iar cel de-al doilea merge până în 2029, să zicem că avem mai mult timp de respiro pentru diversele operațiuni. Este o chestiune nu se pot folosi PNRR și POS deodată”, a mai spus Nicu Ștefănuță.  

Uniți și fără culoare politică

În încheiere europarlamentarul a vorbit despre importanța de a avea un proiect credibil, de a fi clari în privința surselor de finanțare și a asigurat că va susține atât el, cât și colegii din USR acest proiect.

„Trebuie să facem tot ce putem și uniți, fără partipriuri politice, să convingem guvernul dar și pe ceilalți parteneri, BEI, de exemplu că acest nou spital trebuie să se construiască pentru că sibienii au nevoie de medicină performantă la ei acasă. [...] Am și un exemplu. Alte state nu au pus atât de multe proiecte în PNRR ci au știut să aleagă proiecte mai mari și mai consistente. Mi-aș fi dorit ca și noi să avem proiecte mai mari, mai consistente, finanțate din cele 29 de miliarde. Vă dau doar un exemplu. În Franța, au 40 de miliarde la dispoziție, au 134 de investiții și au realizat deja 22% din ele. Noi avem mai puțin de 30 de miliarde, dar avem 292 de investiții planificate și am realizat zero jaloane până astăzi. Asta ar trebui să ne dea de gândit în privința stadiului implementării PNRR astăzi”, a concluzionat Nicu Ștefănuță.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

USR 2%

Acum 2 luni

Lasa-ne Lasa-ne usreeeeeeeeee

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus