Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

Zelenski: Ucraina va semna o cerere de aderare accelerată la NATO

Zelenski: Ucraina va semna o cerere de aderare accelerată la NATO

Ucraina va semna o cerere de aderare accelerată la NATO, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la câteva minute după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene, relatează AFP, preluat de Agerpres

„Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucrainei în vederea unei aderări accelerate la NATO", a declarat el într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare.

„De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto", a declarat Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.
„Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată", a afirmat el, adăugând că Ucraina înţelege că această decizie necesită consensul tuturor membrilor Alianţei.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euro-atlantică Olga Stefanişâna a declarat anterior că Ucraina era interesată de MAP NATO (The Membership Action Plan) înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, de acum doar de apartenenţa la Alianţă.

Înaintea invaziei la 24 februarie, Kremlinul declarase în mod repetat că aderarea Ucrainei la NATO constituie o "linie roşie" pentru Moscova şi că Rusia este îngrijorată că, într-o buna zi, Kievului i se va putea acorda statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Usor tardiv. Putin isi ia partea leului si se retrage.

Raspunde

Radu G

Acum 2 luni

Cu ce e mai bun referendumul din Kosovo decat cele din Ukraina ? Cu ce e mai buna bombardarea Siriei, Libiei, Irakului, Serbiei sau a altora de catre "alianta defensiva" NATO, decat bombardarea Ucrainei de catre Rusia ?!
Raspunde

Minime

Acum 2 luni

Kosovo a fost in interesul Nato, de a destabiliza aliatul principal al rusilor in europa de est, Yugoslavia. Acolo era " dreptul de autodeterminare". Cu ghilimele. In Ucraina e ilegal, Catalunia in Spania a fost ilegala. Double standards in functie de interes. De asemenea NATO se vinde ca si organizatie defensiva. De fapt creaza o problema ( arme de distrugere in masa in Irak, care nu au existat ) si pe urma intervine "defensiv", adica pt ca trebuie sa se apere inpotriva unei amenintari pe care tot ei au creat-o. Cata vreme o sa existe Rusia si USA nu o sa fie o secunda de liniste pe planeta. EU nu conteaza, pt ca nu are forta militara, depinde de US si in consecinta face ce i se spune. Ca si cu Ukraina. Europenii o duc tot mai rau, americanii tot mai bine. Pe spatele acestor conflicte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus