Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
3°C

Execuție politică în PSD Sibiu. Exclușii reclamă „războiul voturilor”

Execuție politică în PSD Sibiu. Exclușii reclamă „războiul voturilor”

Grupul social-democraților, demiși din funcțiile de conducere în urma deciziei Biroului Politic județean în urmă cu o lună, susține că își vor cere dreptatea la București. Ei reclamă faptul că modalitatea prin care conducerea organizației municipale Sibiu a PSD a fost demisă a fost o ”execuție politică” ce s-a bazat pe niște date care nu s-au aplicat unitar în restul partidului.

”S-a spus că organizația municipală a fost sub scorul partidului. S-a spus că președintele organizației, Cătălin Stanciu, a avut mai puțin decât voturile de la consiliul municipal. Doar că sunt multe organizații în județ în aceeași situație și nu s-a judecat la fel. Iar președintele județean, Bogdan Trif, să ia o astfel de decizie știind foarte bine că el a avut doar 313 e voturi în plus arată foarte mult tupeu”, spun cei care contestă decizia organizației.

Un alt avantaj al președintelui PSD Sibiu este dat de faptul că înaintea alegerilor avea un avans major, venind din funcția de ministru cu un procent bun de notorietate. La un grad de cunoaștere de 41%, Trif era cotat cu o încredere de 23%, conform unui sondaj realizat la comanda social-democraților.

De cealaltă parte, Cătălin Stanciu pornea în campania electorală cu o încredere de 3% și un grad de cunoaștere de doar 11%.

Citește și: Conducerea municipală a PSD Sibiu, demisă. Subprefectul, președinte executiv interimar. ”Deranjăm!”

”Trif a pierdut în fața USR”

Lui Trif i se reproșează că deși avea un mandat de ministru în spate și o notorietate bună în județ, la Consiliul Județean a obținut doar 4.559 de voturi, din Municipiul Sibiu, mult mai puține chiar decât reprezentantul USR, Adrian Echert, mult mai puțin cunoscut în oraș.

În sprijinul președintelui PSD Sibiu stă însă faptul că el, alături de Daniela Cîmpean, au fost singurii candidați importanți care au avut peste numărul de voturi acordat partidelor, în municipiul Sibiu.

În cazul Danielei Cîmpean, ea a obținut 19.413 voturi, iar PNL, la Consiliul Județean a primit 17.454 de voturi. Candidații FDGR și USR au fost sub scorul partidelor lor.

În cazul lui Cătălin Stanciu, el a fost demis pentru scorul obținut sub cel al partidului, la Consiliul Local Sibiu. El a primit 3.469 de voturi, în timp ce PSD a luat 4.097 de voturi.

Aici, însă, doar primarul Astrid Fodor a avut mai multe voturi decât partidul: 20.425 vs. 16.135 de voturi.

Adrian Bibu, candidatul PNL, a fost mult sub scorul obținut de consilierii PNL: 14.773 voturi vs. 16. 135 de voturi, câte au obținut liberalii în consiliul local. Și cu toate acestea el va candida cel mai probabil pentru un nou mandat, sprijinit tot de PNL. Partid care a luat mai multe voturi decât el la Consiliul Local Sibiu.

Demiterile mute

Un indiciu asupra faptului că destituirea echipei de la municipiu a fost o ”execuție politică” e subliniată de aceștia prin faptul că nu s-a vorbit deloc public despre asta.

”Se dau comunicate că Trif participă la nu știu ce festival, însă o decizie privind decapitarea celei mai importante organizații din județ nu apare nicăieri. Nu vorbesc de faptul că el trebuia să-și asume asta, nu să stea în spatele unui comunicat. A anesteziat partidul, nu voia să mai facă alte valuri”, spune o voce din organizație.

Citește și: Ce fac ”lupii tineri” din PSD la aproape cinci ani de când au preluat conducerea organizației: Unul deputat, altul secretar de stat, ultimul cu un picior în PNL

Organizații cu probleme

În 22 de organizații, la votul de la alegerile locale, consiliul local a avut mai multe voturi decât candidatul PSD la funcția de primar. ”Doar că singura organizație pedepsită a fost cea de la Municipiul Sibiu”, transmit ”exclușii”.

Concret, este cazul aproape tuturor orașelor din județ: Avrig, Cisnădie, Copșa Mică, Miercurea Sibiului, Săliște și Ocna Sibiului. Aici candidații la funcția de primar au fost sub voturile obținute de lista de consilieri. De asemenea, în comunele Ațel, Biertan, Blăjel, Brateiu, Dârlos, Jina, Ludoș, Marpod, Roșia, Sadu, Șeica Mare, Șelimbăr, Slimnic, Tilișca și Turnu Roșu s-a petrecut la fel.

Adevăratul motiv: Rocada de la primărie – Consiliul Județean și mandatul de deputat

În realitate, spun cei care au fost demiși din funcție, relația dintre Stanciu și Trif s-a stricat și a devenit din ce în ce mai ascuțită după două momente decisive.

”Primul a fost atunci când Trif a anunțat că el va candida la Consiliul Județean, iar Stanciu la municipiu. A explicat că el e președintele organizației și trebuie să-și asume cea mai importantă funcție de la alegerile locale. Nu a mai constat că Stanciu era consilier județean și că el urma să candideze acolo unde cunoștea mediul”, spun sursele noastre din partid. Cu toate acestea, organizația a înțeles argumentul lui Trif și a acceptat.

Doar că argumentul nu a mai fost valabil la alegerile parlamentare. Trif nu a vrut să candideze la Senat, ”să-și asume în continuare rolul de lider al organizației”, ci a preferat Camera Deputaților, acolo unde toate calculele, chiar și cele mai pesimiste, îi permiteau un mandat sigur.

”Doar că a ajuns să fie jumătate de deputat, pentru că nu a strâns suficiente voturi pentru un mandat plin. Ăsta a fost nivelul partidului și la alegerile parlamentare după dezastrul de la locale”, vine explicația.

În acel moment, Stanciu a început să fie mai vocal, iar Trif ar fi văzut în el un posibil viitor oponent la alegerile interne.

”Nu vreau să comentez așa ceva, sunt speculații. Eu niciodată nu mi-am manifestat intenția de a candida la alegerile interne pentru funcția de președinte al organizației”, spune Cătălin Stanciu. În rest, consilierul local nu a vurt să comenteze situația din partid pentru a nu aduce prejudicii de imagine organizației.

Nici Bogdan Trif nu comentează oficial astfel de speculații.

Voturi pentru președintele CJ Sibiu acordate din Municipiul Sibiu

 1. Daniela Cîmpean (PNL) – 19.413 voturi valabil exprimate
 2. Gabriel Tischer (FDGR) – 12.004 voturi valabil exprimate
 3. Adrian Echert (USR) – 6.744 voturi valabil exprimate
 4. Bogdan Gheorghe Trif (PSD) – 4.559 voturi valabil exprimate – 9.45%

Voturi pentru Consiliul Județean Sibiu acordate din Municipiul Sibiu

 1. PNL – 17.454 voturi valabil exprimate
 2. FDGR – 12.706 voturi valabil exprimate
 3. USR – 6.903 voturi valabil exprimate
 4. PSD – 4.246 voturi valabil exprimate – 8.80%

Voturi Primăria Sibiu:

 1. Astrid Cora Fodor (FDGR) – 20.425 voturi valabil exprimate
 2. Adrian Cosmin Bibu (PNL) – 14.773 voturi valabil exprimate
 3. Andrei Apostoiu (USR) – 4.862 voturi valabil exprimate
 4. Cătălin D.N. Stanciu (PSD) – 3.769 voturi valabil exprimate – 7.81%

Voturi Consiliul Local Sibiu:

 1. PNL – 16.135 voturi valabil exprimate
 2. FDGR – 13.869 voturi valabil exprimate
 3. USR – 6.969 voturi valabil exprimate
 4. PSD – 4.097 voturi valabil exprimate – 8.49%

Odată cu schimbarea din Municipiul Sibiu, în alte trei orașe s-a schimbat conducerea. E vorba de Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului și Agnita. Însă în cazul organizației din Miercurea schimbarea s-a produs la propunerea președintelui, care a solicitat să fie înlocuit, iar în cazul Agnita s-a luat această decizie din cauza problemelor de sănătate ale fostului primar Ioan Dragoman.

”Decizia pentru Sibiu s-a luat aproape în unanimitate, singurul care a votat împotrivă a fost Cătălin Stanciu”, anunțau surse din cadrul organizației

În locul vechii conduceri au fost puși interimari Laura Barac (președinte), Sebastian Șerbu (președinte executiv), dr. Ștefania Șerban (președinte organizația de femei), Dan Luca (președinte, organizația de tineret) și Gheorghe Mămular (președinte, organizația de pensionari).

Citește și: Fostul subprefect Horațiu Marin se reîntoarce în PSD după ce a trecut prin Alde și Pro România: ”Am foarte mulți prieteni aici”

Prietenie distrusă după 5 ani

Bogdan Trif, alături de Cătălin Stanciu și Horațiu Marin au preluat conducerea PSD Sibiu în 2017, atunci când a plecat din funcție Gheorghe Suditu de la organizația municipală, iar Ovidiu Sitterli a fost înlocuit de Trif la județ. Horațiu Marin a fost numit atunci, în scurt timp, subprefect.

După exact 5 ani și o zi, Cătălin Stanciu a părăsit funcția de președinte de la PSD Municipiul Sibiu.

"Biroul Permanent Interimar al Organizaţiei Judeţene a PSD Sibiu întrunit în data de 31 august 2017 a luat act de demisia înaintată de domnul Gheorghe Suditu din funcţia de Preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Sibiu şi a propus numirea unui preşedinte interimar al Organizaţiei, în persoana domnului Cătălin Stanciu", se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD Sibiu în 2017.

Ședința prin care a fost demis Stanciu s-a desfășurat joi, 1septembrie.

Odată cu Stanciu a plecat și Horațiu Marin

Revocarea din funcție a președintelui organizației municipale Sibiu, Cătălin Stanciu, a condus și la îndepărtarea unor membri aduși recent în organizație de către acesta. Printre ei este vorba și de fostul subprefect de Sibiu, Horațiu Marin.

”S-a spus că există un paragraf în statut cum că în cazul în care președintele este revocat, se revocă și documentele semnate de către acesta în ultimele 3 luni. Astfel că nici membrii aduși de el în ultimele săptămâni nu sunt statutari, fiind excluși din organizație”, precizează surse din partid.

Rezultate, sub bătrâni

Rezultatele echipei lui Trif în fruntea PSD Sibiu sunt substanțial mai mici decât ce obținea pe timpuri Ioan Cindrea la județ și Gheorghe Suditu la municipiu.

Primul examen electoral al noi echipe a fost în mai 2020, la alegerile europarlamentare. PSD Sibiu a obținut 11,11% și era al treilea partid la nivel județean după numărul de voturi după PNL (48,90%) și USR (24,32%).

În comparație, precedentele alegeri europarlamentare, cele din 2014, erau câștigate de Alianța Electorală PSD – UNPR – PC cu 31,19%, la nivelul județului. Erau urmați atunci de PNL – 17,91% și PDL – 16,80%.

Au urmat alegerile locale, în același an, în urma cărora social-democrații au reușit să obțină primăria în 16 localități, sub PNL, care câștiga 43 de UAT-uri.

Liberalii câștigau președinția Consiliului Județean cu 46,89% din voturile exprimate, dar și majoritatea în consiliu, cu 18 consilieri județeni. PSD obținea 5 consilieri, la fel ca și FDGR.

La nivelul consilierilor locali, PNL primea în urma alegerilor 371 mandate, PSD a obţinut 193 mandate, urmat de PMP cu 76 mandate.

La precedentele alegeri locale, cele din 2016, PSD avea 12 consilieri județeni și 15 primari.

La alegerile parlamentare din același an, PSD înregistra în Sibiu un nou eșec. Cu un procent de 13,7% la Camera Deputaților, PSD Sibiu se afla pe locul trei în județ, după PNL (41,64%) și USR PLUS (22,46%). Obținea un singur mandat de parlamentar.

În 2016, PSD obținea în Sibiu 28,2%, fiind pe locul 2 în județ după PNL (39,52%), dar înaintea USR (14,06%).

Alegerile prezidențiale au însemnat un nou eșec pentru social-democrați, însă mulți analiști spun că nu i-a ajutat nici candidatul. Atunci, în turul doi al alegerilor prezidențiale, au rămas Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

foto arhivă TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Ionica

Acum 2 luni

Love rusia, despre ce vorbim!
Raspunde

Vintage

Acum 2 luni

Dacă activitatea politică a unei organizații de partid ar consta în "la o cafea" demișii ar fii fost campioni!
Raspunde

Gigi

Acum 2 luni

Cine citește atâta amar de text despre niște looseri și un partid de hoți? Cui îi pasă cine e președinte la PSD?
Raspunde

Churuku

Acum 2 luni

"Stirea" asta se citeste cu punga de popcorn langa...
Raspunde

Dorin M.

Acum 2 luni

trif este groparul psd Sibiu
Raspunde

Vivi dragan

Acum 2 luni

Ar trebui ca cei din psd si pnl sa se uite bine la voturile care au fost atunci ca nu se vor mai apropia de numarul de acum doi ani. Iar despre copilul neterminat numai de bine dati inainte pina la infringerea finala adica sub 5 la suta.
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Întărâta-i drace!
Raspunde

Cermo

Acum 2 luni

Acest **** pe nume Trif va pleca in mod cert de la conducerea partidului. Din pacate pentru membrii psd sibiu, **** Trif, omul lui Ciolos, si-a indeplinit perfect obiectivul de a distrige organizatia. Cu el in continuare la conducere psd Sibiu va lua maxim 5%

Raspunde

Papa di Gio

Acum 2 luni

Mare pagubă n ciuperci,nici o însemnătate ptr.Sibiu acest pee see dee,n au făcut nici înainte nici acum nimic ptr.comunitate după cum nu fac nici alții....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus