Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

FOTO Școala săsească din Bruiu, jud. Sibiu, scoasă la vânzare: poate fi transformată într-o afacere turistică, într-una dintre cele mai frumoase zone de la noi

FOTO Școala săsească din Bruiu, jud. Sibiu, scoasă la vânzare: poate fi transformată într-o afacere turistică, într-una dintre cele mai frumoase zone de la noi

Operă a reputatului arhitect sighișorean Fritz Balthes, școala din Bruiu, județul Sibiu, ca și cele din Cincșor, Gherdeal și Veșeud semnate tot de acesta, poate fi transformată într-o afacere turistică într-una dintre cele mai frumoase zone de la noi. Fosta școală a fost scoasă la vânzare de către proprietari la prețul de 320.000 de euro.

"Școala săsească este, probabil singura construcție rurală cu autor cunoscut în sat; redarea ei comunității extinse prin valorificarea potențialului turistic cultural nu poate fi decât un proiect în care toată lumea are de câștigat. Un exemplu de bune practici este fosta școală săsească din Cincsor, achiziționată în timp, alături de casa parohială și alte locuințe, de către o fostă elevă și transformate în Cincșor Transylvania Guesthouses, o dezvoltare de succes. Și celelalte foste școli proiectate de Fritz Balthes în Veseud și Gherdeal au fost achiziționate recent spre a fi renovate și incluse în circuitul turistic; fostul cămin cultural din Șomartin, semnat tot de Balthes, este și el în renovare în prezent" se arată în anunțul de vânzare postat pe site-ul sothebysrealty.ro.

Bruiu se află la 60 km de Sibiu și 100 km de Brașov ceea ce îi oferă acces viitorului proprietar la două din cele mai ofertante zone turistice din țară, puternic marcate de moștenirea săsească atât de apreciată de călătorii moderni, arată sursa citată.

Clădirea se bucură de amplasarea în imediata proximitate a bisericii evanghelice fortificate, obiectiv de interes atât pentru comunitate, cât și pentru turiști.

O fotografie din 1923 o înfățișează ca pe o clădire solidă, dar nu neapărat sobră; chiar și în alb și negru școala, care respectă specificul local, oferă un joc de volume expresiv, fragmentat și completat de un turn mic ce aduce prestanța.

Clădirea, finalizată în 1913, este o expresie a stilului Secession în manieră personală a arhitectului transilvănean - motive florale, vegetale și geometrice îmbinându-se armonios. În prezent sunt identificate și documentate toate elementele și detaliile construcției, existând și un volum considerabil de documente oficiale în acest sens.

În comunitățile săsești școala a avut dintodeauna un rol important, fiind esențială pentru păstrarea identității. Istoria a reținut chiar că prima instituție atestată datează din 1380 și că, în premieră europeană, în 1722 se stabilește de către acestea obligativitatea învățământului primar pentru băieți și fete (prin comparație, în Anglia acest lucru se întâmplă abia în 1870).

Edificiul are firma literei L cu trei căi de acces - cel principal prin față în zona mediană și două secundare (accesul elevilor și cel privat către locuința profesorului) în curtea imobilului, prin cele două extremități opuse ale clădirii.

Volumul are structura P+1E, cu câte o sală de clasă pe nivel; volumul S+P orientat spre stradă cu latura lung a funcționat ca spațiu pentru cancelarie și locuința profesorului. Pivnița constă din mai multe încăperi boltite semicilindric.

Fosta școală din Bruiu are încăperi înalte și luminoase despărțite de holuri cu ziduri albe strânse în brâuri pastelate, cu coloane și balustrade robuste.

Toate zonele păstrează pavajul original din plăci prefabricate mozaicate cu o cromatică sobră și discretă (gri, roș̦u, negru, bej). Plăcile sunt dispuse în tablă de șah sau alcătuiesc chenare perimetrale, fiecare cameră având propriul său model personalizat, mai scrie sursa citată.

Alte elemente originale sunt feroneria ferestrelor, structurile complexe de grinzi de susținere a învelitorii și treptele de stejar masiv din întreaga clădire. Întreaga tâmplarie este cea originală. Utilitățile moderne existente numără curent trifazic, apă curentă, internet prin fibră optică.

În zonă se mai află Abația cisterciană de la Cârța, Valea Hârtibaciului, Munții Făgăraș, Satele săsești Viscri, Meșendorf, Biertan, Alma Vii, Richiș, Cetatea Făgăraș.

foto Florin Pepene/sothebysrealty.ro 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Fritz Balthes vs profanarea clicii lui Sandru.
Raspunde

Nemo

Acum 2 luni

Vreun vanzator de succes de criptomonede poate sa arunce cu banii pe asa ceva... Sau vreun sas nostalgic...
Raspunde

Tibi

Acum 2 luni

Nemo sunt investitor de crypto de 3 ani si sunt si din Sibiu dar nu asta conteaza , conteaza ca cine doamne iarta-ma merge in Bruiu si da 320.000 euro plus investitie alti 300.000 sau 400.000 in ziua de azi se exagereaza cu preturile !!! Daca era undeva la 100.000 era acceptabil pretul dar la 320.000 nu se va vinde niciodata !!!!
Raspunde

Justin

Acum 2 luni

Chiar ca trebuie sa fii aiurit sa bagi bani în asemenea putreziciune .poți sa o speli de o mie de ori tot prăpădita rămâne și tot a vechi va mirosi .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus