Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
5°C

Un sibian va participa la Campionatul Mondial de Wakeboarding, în Thailanda. Ștefan Popa are nevoie de sprijinul oamenilor: „Nimic nu e gratis în lumea aceasta, nici măcar sportul”

Un sibian va participa la Campionatul Mondial de Wakeboarding, în Thailanda. Ștefan Popa are nevoie de sprijinul oamenilor: „Nimic nu e gratis în lumea aceasta, nici măcar sportul”

Are 22 de ani și spune că face sport „de o viață”. Ștefan Popa este un sibian pasionat de mountain bike, ski și snowboarding. Recent, acestora li s-a adăugat și wakeboarding-ul, un sport de apă pe care tânărul l-a descoperit în urmă cu patru luni și de care s-a îndrăgostit. Deși timpul este relativ scurt, Stefan s-a remarcat, iar Federația Română de Ski Nautic și Wakeboard l-a ales pe tânăr pentru participarea la Campionatul Mondiale de Wakeboarding care va avea loc luna viitoare la Thailanda.

Ștefan a început să ia contact cu sportul încă de mic, atunci când a descoperit rolele, bicicleta, trotineta și mai apoi skateboardul. Încet, s-a orientat către sporturile de munte și a început să participe și la concursuri.

„Încă de când învățam să pășesc, următoarea activitate a fost să învăț cum se pedalează pe o bicicletă și de acolo au urmat role, trotineta, skateboard, iar pe timpul iernii mergeam cu părinții la munte să facem ski. Crescând, am început sa particip la concursuri de moutain bike în Parcul Sub Arini, orientare turistică în Pădurea Dumbrava, concursuri de ski la Păltiniș și apoi de snowboard la Arena Platoș Paltinis”, povestește acesta.

Pe lângă sport, Ștefan mai este pasionat de fotografia sportivă și de mașinile vechi. „Făcând sport, fotografia a apărut și ea în peisaj și de acolo am început să le îmbin și a rezultat o mare pasiune pentru fotografia sportivă. În ciuda poluării, iubesc tot ce ține de domeniul auto fabricat înainte de 2000 pentru că pot vedea o poveste din spatele mașinii respective și mai ales emoția pe care o transmite. Legat de studii, se rezumă la faptul ca am terminat liceul Economic G Barițiu din Sibiu în urma cu 3 ani. Am ales să nu mă înscriu la o facultate chiar in primii ani după finalizarea liceului tocmai pentru a învăța tot ce mi-am propus la vârsta aceasta și anume: cum trăim din experiențe?”, mărturisește tânărul.

Cum a început să facă wakeboarding

Ștefan a aflat despre wakeboarding în urmă cu un an când a auzit ce se va amenaja pe Lacul lui Binder, dar nu știa încă cum se practică cu adevărat. Înainte de asta, spune că avea o vagă idee cum ar putea practica snowboarding vara, dar nicidecum nu se gândeaa că exista varianta să se dau pe apă cu placa.

„În iunie anul acesta am început sa lucrez la lac, am reușit să mă și pun pe apă cu o placa de wakeboard, moment în care s-a trezit în mine o bucurie imensă și de atunci am încercat ca în fiecare zi să progresez făcând trick-uri noi (n.r. mișcări noi). Dacă ar fi să punem zilele cap la cap, s-ar număra în jur de 3-4 luni de practicat noul sport. Pasiunea pentru wakeboarding nu aș spune ca vine de undeva anume, pur și simplu a apărut în fața mea ca un dar. Având anual posibilitatea de a mă da cu longboard-ul și iarna cu snowboard-ul, am asociat noul sport ca fiind exact același lucru, doar că pe apă, unde doare mai puțin orice greșeală.”

A învățat singur

Dacă cineva se gândește că acest sport nu implică lovituri și febre musculare periodice, se înșală, povestește Ștefan, care deși nu a avut un instructor, a ales să învețe să practice singur wakeboarding-ul. Pericolele în acest sport nu sunt la fel de mari ca pe longboard, snowboard, mai adaugă tânărul.

„Eu nu am avut parte de instructor și am fost nevoit să învăț singur, vizionând clipuri pe youtube.  Este o mișcare care în permanență te ține în priză și dacă ajungi să iți epuizezi energia pe ziua respectivă, poți spune că ziua s-a terminat și reiei activitatea în altă zi. Dacă există cunoștințe de înot și o condiție fizică medie, oricine poate practica wakeboarding. Cât despre pericole pot spune că nu sunt așa de mari ca pe longboard, snowboard sau orice alt sport. Practic sunt doar eu pe placa și un lac sub mine...e apa, apa e moale. Răni severe nu am avut, au trecut doar câteva luni de când m-am apucat, dar am reușit să fac o contuzie la cap în iulie, deloc gravă.”

Începând din vara aceasta, locul în care tânărul se antrenează este lacul lui Binder. De aici a început, practic, drumul său către wakeboarding. „Sunt extrem de recunoscător și fără oamenii care au văzut potențialul în mine nu aș fi ajuns atât de repede aici. În zilele in care nu lucrez, dar și când am o pauză, îmi iau placa și mă duc pe lac să încerc ceva nou. Sunt zile și zile, nicio zi nu seamănă cu alta. De cele mai multe ori am zile foarte bune în care chiar se vede devotamentul, iar în alte zile sunt mai moale, fie că nu am energia necesară sau am un mușchi întins ce se resimte după câteva ture.”

La ce competiții a participat

Începutul lui august a marcat pentru Ștefan startul competițiilor de wakeboarding. Atunci a avut loc chiar pe lacul lui Binder un eveniment internațional, Sibiu Wake Trophy, organizat de Federația Romana de Ski Nautic și Wakeboard.

„Fiind prima competiție, nu știam la ce să mă aștept din partea concurenților, dar știam că nivelul nu este unul scăzut, așa că mi-a rămas numai să mă bucur de faptul că sunt acolo și pot fura meserie de la cei mai buni. Per total, a fost o experiență mai mult decât bună, am reușit să mă clasez pe locul 5 la categoria Open și ce este și mai bine este că am reușit sa acumulez 406 puncte federale, clasându-mă pe locul 36 mondial dintr-un total de 196 de rideri înregistrați în Federațoa Internațională de Wakeboard”, adaugă tânărul sibian.

Apoi au mai urmat mici concursuri, cum ar fi Stick a Trick de la Timișoara la care tânărul  a luat locul 1, One vs One de la A2, București. Acolo a primit o invitație de a participa la Moldova Open Wake Champioship unde a reușit să câștige locul trei. „Nu am avut parte de numeroase concursuri în aceste patru luni, dar de la puținele la care am ajuns, am fericit, împlinit și cu premii câștigate.”

„Aș putea spune că este singurul sport la care chiar simt fluturi în stomac”

Participarea lui la Campionatul Mondial de Wakeboarding a fost o surpriză extraordinară pentru tânăr. „Cei din Federația Română au urmărit evoluția mea din acest sezon, au văzut că pasiunea pentru wakeboard devine ceva competițional și trick-urile pe care am reușit să le învăț într-un timp relativ scurt le-au făcut cu ochiul. Astfel, am primit invitația din partea federației de a lua parte la campionatul care va avea loc la finalul lunii octombrie în Thailanda.”

Ștefan iubește cel mai mult la acest sport faptul că îmbină sporturile pe care le practică deja. „Asta mă face să evoluez într-un timp destul de rapid, lucru care mă motivează să încerc noi trick-uri. Aș putea spune că este singurul sport la care chiar simt fluturi în stomac”, menționează acesta.

Are nevoie de sprijin pentru a evolua

În România există o federație care sprijină acest sport și se numește Federația Română de Ski Nautic și Wakeboard. Fără ea, Ștefan nu ar fi ajuns să participe la campionatele mondiale.

Tânărul are dorință să evolueze, dar la fel de mare este și dorința sa de a fi ajutat. Are nevoie de 2.500 de euro pentru a ajunge în Thailanda și face apel la ajutorul tuturor care vor să doneze.

„Nimic nu e pe gratis în lumea aceasta, nici măcar sportul pe care îl practicăm. Federația Română a dat drumul la un link de donații: https://gofund.me/c5bb1cb5. Se încearcă strângerea a 7000 de euro pentru toată echipa națională care va participa. În schimb, suma de care eu am nevoie pentru a ajunge la mondiale este de 2500 euro.

Nu este o suma mică, dar puțin cu câte puțin se face suficient. Ce îi rog pe cei care citesc acest articol este să doneze minimum 5 euro sau cât considera ei că pot aloca pentru un sportiv sibian care urmează să reprezinte România la un Campionat Mondial. Dacă sunt firme care sunt dispuse sa sponsorizeze plecarea mea la competiție, acest lucru se poate face către clubul la care sunt afiliat sau chiar către federație.  Recunoștința pe care o am este în egală măsură cu bucuria pe care o am practicând sportul acesta, într-un singur cuvânt: imensă.”

De la sportul românesc, tânărul și-ar dori mai multă încredere din partea „celor de sus”. „Se dă dovadă în fiecare an că se poate, din partea sportivilor, dar și antrenorilor. Medalii de aur avem, sportivi și antrenori avem, infrastructură avem pe aici, pe colo, competență în schimb, câștigăm în fiecare sezon, puțin câte puțin.”

„Mă simt foarte motivat sa continui pe drumul pe care l-am început”

Ștefan spune că trece printr-un mix de sentimente. Este entuziasmat, bucuros și nu-i vine să creadă că într-un timp atât de scurt a reușit să se facă remarcat.

„Nici nu știu exact cum mă simt exact. Știu doar că este o premieră pentru mine în toate sporturile pe care le-am practicat și încă le practic și nu mă gândeam că va fi atât de curând, având în vedere că în urmă cu 4 luni am pus pentru prima dată wakeboard-ul în picioare.

Sunt stări de fericire combinate cu motivație de a învăța și experimenta trick-uri noi, tocmai pentru a-mi asigura un portofoliu de experiențe care mă vor ajuta la campionatele următoare. Viitorul îl văd mult mai sus în clasamentele din sportul acesta. Mă simt foarte motivat sa continui pe drumul pe care l-am început și nu dau înapoi până nu mă văd cu aurul pe podium.”

La final, Ștefan a ținut să aducă un mesaj de mulțumire celor care sunt alături de el în toată această perioadă.

„În primul rând, vreau să le mulțumesc părinților și fratelui meu, care la rândul lui este sportiv și fost membru al lotului național de snowboard, pentru toată încurajarea și încrederea oferită în a practica toate sporturile. Totodată, prin intermediul lui Dorian Dăncăneț am ajuns la Decathlon Sibiu, iar echipa lor mi-au dat un echipament de care sa mă folosesc la maximum.

Nu vreau să neglijez echipa de la Lacul lui Binder care m-a susținut în tot acest timp și în același timp sunt super recunoscător Federației Române care a văzut potențialul în mine și mi-au oferit această șansă minunată”, concluzionează tânărul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Teascu

Acum 2 luni

Sa o ți tot asa varule. Mult succes Ștefan Popa....Și mult succes pe mai departe.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

sa-l ajute "d-na Fodor" din salarul ei marit!!!
Raspunde

Politikus

Acum 2 luni

Oricum o dai, tot la politic ajungi. Lumea e atat de scarbita de comportamentul oamenilor politici. Cand ii vezi cum se inghesuie la tot fel de targuri-de-nimic, cu cazari, diurne, mese festive si alte lucruri cu care majoritatea celor care merg de fapt nu au de-a face, cum sa nu te oftici? Ficioru' asta acum face cheta. Federatia romana de nushce board face fund-raisers prin donatii. Dragilor, exista un Minister al Sporturilor. Bateti si la usa aia. Si daca nu raspunde cum trebuie, aratati-i cu degetul! Mult succes, tinere! Zbate-te daca vrei sa fii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus