Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cel mai mare fermier din Sibiu vrea să salveze singura fabrică de zahăr din Transilvania: Zahărul va fi 10 lei/kg anul viitor

Cel mai mare fermier din Sibiu vrea să salveze singura fabrică de zahăr din Transilvania: Zahărul va fi 10 lei/kg anul viitor

Cel mai mare fermier din județul Sibiu, Teodor Aflat, consideră că guvernul trebuie să intervină de urgență în salvarea Fabricii de zahăr din Luduș. Peste 300 de cultivatori de sfeclă de zahăr din județele Sibiu, Mureș, Alba etc. contribuie la activitatea fabricii, iar închiderea sau demolarea acesteia ar duce la pierderea unei surse importante de venit pentru ei. Agricultorii români atrag atenția că administratorul fabricii, compania franceză Tereos, ar avea în planuri inclusiv demolarea construcției, ceea ce a determinat cultivatorii de sfeclă de zahăr să se asocieze și să încerce să salveze singura fabrică de acest fel din Transilvania și a doua din România.

Sute de fermieri din nouă județe ale Transilvaniei, reuniți în Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ”Beta”, solicită ministrului Agriculturii, Petre Daea, să salveze în ultimul moment fabrica de zahăr de la Luduș. Societatea este deținută de grupul francez Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, care a pătruns pe piaţa românească în 1992.

Sindicatul Liber Zahărul Luduș SA susține că a fost anunțat de compania franceză că planul de lichidare și demolare a unității va fi continuat, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri și nu a fost găsit un cumpărător. Ministrul Agriculturii a declarat pentru profit.ro că din informațiile sale au fost începute negocierile cu producătorii din zonă pentru preluarea fabricii și, totodată, o societate românească (alta decât Scandia) s-a arătat interesată de cumpărarea fabricii și ar fi transmis o ofertă patronatului francez. În concluzie, afirmă Petre Daea, ar avea loc, în continuare, negocieri pentru menținerea activității fabricii. Potrivit ministrului, în acest moment, Casa de Comerț Unirea nu are posibilitatea de a achiziționa fabrica din Luduș.

Potrivit companiei franceze, închiderea și vânzarea fabricii a fost determinată de faptul că activitatea nu a mai fost rentabilă după liberalizarea pieţei şi eliminarea cotelor de zahăr începând din 2017, precum și din cauza costurilor ridicate cu producţia. Odată cu închiderea fabricii de la Luduş, România ar mai rămâne cu o singură fabrică de zahăr din sfeclă de zahăr, la Roman – județul Neamț, și aceea deținută de un investitor străin, fiind vorba de grupul austriac Agrana.

„Prin închiderea fabricii de zahăr sunt afectați nu numai angajații rămași fără loc de muncă, fermierii, ci și industria alimentară, fiind încurajat importul de zahăr. Impactul este la nivel național. Situația este cu atât mai drastică, în condițiile conflictului din Ucraina”, se susține într-o adresă a cultivatorilor de sfeclă de zahăr înaintată ministrului Agriculturii. În contextul închiderii fabricii, peste 150 de persoane vor rămâne fără loc de muncă, atrag atenția aceștia.

„Dispariţia acestei fabrici din peisajul economic actual ar produce grave efecte negative, pe de o parte în ceea ce privește importul unei cantități semnificative de zahăr pentru necesarul de consum intern iar pe de altă parte asupra producătorilor de sfeclă de zahăr, a locurilor de muncă, precum și pe orizontală asupra altor agenți economici care au relații de colaborare cu această fabrică. Nu în ultimul rând, avem în vedere contextul internațional actual, de creștere exacerbată a prețurilor la energie, fapt care antrenează cu sine creșterea tuturor prețurilor. În acest sens apreciem că este în interesul Statului Român să păstreze în stare de funcționare Fabrica de zahăr Luduș și în acest fel să asigure funcționarea unui întreg segment de activitate agricolă, pe teritoriul național iar în final o producție de zahăr de calitate la un preț corect, evitând astfel importuri inutile”, se mai arată în documentul citat.

Unul dintre semnatari este Teodor Aflat, cunoscut ca fermierul ce adminstrează cea mai mare suprafață agricolă în județul Sibiu, în acest an împlinindu-se 22 de ani de când face agricultură performantă odată cu înființarea primei societăți Agroferm. Potrivit lui, guvernul ar face o mare greșeală dacă nu ar interveni în salvarea fabricii, mai ales că fermierii români sunt gata să fie investitori în acest caz.

„Mulți m-au întrebat ce impact va fi dacă nu va mai funcționa fabrica de zahăr de la Luduș. Le-am răspuns: dar ce impact va avea asupra noastră dacă nu vom avea zahăr, decât numai cel pe care România îl va importa? La ora actuală mai activează numai fabrica de zahăr de la Roman, în timp ce fabrica de la Luduș asigura 25% din necesarul de zahăr și pe care sperăm că îl va asigura în continuare, dacă guvernul, toată clasa politică se va implica să ne sprijine ca să nu lăsăm această cultură să dispară”, a declarat Teodor Aflat luni dimineața în cadrul emisiunii AgroStrategia de la postul public de televiziune TVR1.

Sfecla de zahăr este o cultură ce beneficiază de subvenții, adică e sprijinită la nivel european, respectiv este cu mult mai importantă susținerea cultivatorilor români, lucru de care însă aceștia se plâng că nu se întâmplă. „Putem spune că ne-am împușcat deja în picior. Până în anii 90 funcționau 33 de fabrici de zahăr, din care 14 de capacitate, iar acum una singură ar mai funcționa (cu referire la cea de la Roman). N-am crezut niciodată că vom ajunge să nu mai avem nicio fabrică, anul acesta s-au cultivat doar 7.000 de hectare de la 220.000 ha câte avea România în trecut. Acum am ajuns să importăm aproape tot, iar în ceea ce privește zahărul, riscăm să fim 100% importatori”, a mai atras atenția Aflat.

Acesta a amintit că toate demersurile s-au oprit la guvern odată cu schimbarea ministrului Agriculturii.

Răgaz până pe 5 octombrie pentru fabrica de zahăr de la Luduș

În ianuarie am primit o scrisoare (de la compania franceză ce adminsitrează fabrica de la Luduș) prin care ne aunța scurt că n-au găsit investitori interesați ca să achiziționeze fabrica, respectivă că în anul agricol 2022 nu vor prelucra sfecla de zahăr, ca ulterior după o lună colegii pe surse m-au sunat și am discutat despre faptul că conducerea fabricii vor s-o demoleze și s-o dea la fier vechi. Chesnoiu (Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii) a promis că de la 1 iulie fabrica va fi preluată de stat, urmând ca noi să devenim investitori în fabrică, precum și alții interesați. După 1 iulie timpul a trecut, s-a schimbat ministrul, cu dl Daea a fost greu să purtăm o discuție. După multe multe telefoane, în august, am ajuns la București la el; zicea că până în 15 septembrie încearcă să se definitiveze lucrurile. Toată treaba a rămas din coadă de pește, cum zice o vorbă.

Zilele trecute ne-a chemat directorul fabricii la o discuție, la care am participat eu și cu președintele federației cultivatorilor de sfeclă de zahăr. Ne-au spus că până pe 5 octombrie nu se apucă de stricat.

Apelul nostru către guvern este că îi rugăm din suflet să intervină, pentru că această fabrică a fost creată de către statul român, de noi românii; să ne zbatem, să facem tot ce e posibil și omenește, că e păcat de noi și de urmașii noștri să nu mai avem nicio fabrică de zahăr. Ba mai mult, și cea de la Roman e deținută de austrici, care pot să facă și ei așa, să plece la un moment dat.

Nu e o industrie care să polueze, să fie toxitcă pentru țară. Sper că în continuare domnii miniștri, domnul prim-ministru o să încerce ca toate dermersurile să fie auzite. Și nici noi, fermierii, nu am întrerupt comunicarea, suntem pregătiți să facem o cooperativă, să facem investiții în fabrică. Dacă în anii 2000 cultivatorii erau slabi în ceea ce ține de tehnologie, acum aceasta a la nivel european. Ideea estecă nu avem nevoie de pomană de la stat. Suntem hotărâți s-o cumpărăm, să plătim cheltuielile la stat și la grupul francez ca fabrica să nu fie demolată”.

Întrebat dacă fermierii pot garanta că în cazul în care vor deveni investitori ai fabricii vor putea asigura profitabilitatea acesteia, Teodor Aflat a răspuns că cererea pentru zahăr nu va scădeași, mai mult, acesta crede că prețul zahărului aproape se va dubla anul viitor. „Atâta timp cât zahăr se consumă în piața lumii, cât fabrica de zahăr de la Roma face demersuri pentru a aduce sfeclă de zahăr din România, mai ales că s-a scumpit motorina etc., (...). Eu văd zahărul anul viitor trecând de 10 lei/kg. Dacă ne mișcăm repede și hotărâți, și fabrica e savată, chiar dacă va fi un an greu de început, pentru că pentru producția de zahăr arătura deja trebuia făcută”.

Grupul de firme fondat de Teodor Aflat și administrat în colaborare cu un investitor german, are în componență șapte companii active ce prelucrează o suprafață de 9.750 ha în total, în județele Mureș și Sibiu.

Datele statistice arată că în anul 2021 în România s-au produs 783.534 tone de sfeclă de zahăr. Din cantitatea totală, în județul Sibiu s-au produs 15.359 tone, ceea ce reprezintă 1,9% din producția totală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 32397

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Gica contra

Acum 1 an

Șnapanii ăștia care îi critica pe Daea și pe Simion, printre care și distinsa fost ministru Ana Birchall, să facă ceva pt. industria românească, nu sa dea totul străinilor care le dau comisioane. As da 10 lei pe kg de zahar daca aș ști că e din sfecla românească. De fapt, pe vremea cealaltă, în dictatura, kg de zahar costa 13 lei.
Raspunde

Muschetari Român

Acum 1 an

A costat 8 lei kg de zahar! 0.30 lei sarea, 8 lei un pachet unt, 8 lei un kg de orez...etc. Pot sa mai spun preturi de atunci...
Raspunde

@Gica contra

Acum 1 an

Zaharul era 13 lei! Portocalele 13 lei, lamaile 11 lei. Salamul de vara 65 de lei!
Raspunde

Rob

Acum 1 an

10 lei kg de zahăr din sfeclă, 6,5 lei cel de trestie după taxele de import. Consumatorii vor decide dacă vor plăti diferența pentru ptodusul românesc.
Raspunde

Cfgh

Acum 1 an

totul se distruge din ce a fost odata o industrie... cei de sus si-au luat banii cand au vandut industria si restul nu mai conteaza
Raspunde

Cristina

Acum 1 an

Doamne ajuta sa salveze fabrica !! Guvernanții noștri,treziti-va! Domnul ministru ,ajutați oamenii sa salveze fabrica !
Raspunde

Drăgan Georgeta

Acum 1 an

Dle ministru faceți tot posibilul și nu lăsați copii Români fără zahar românesc.
Raspunde

Diaconu Constantin Chiria

Acum 1 an

Bună ziua! Sunt pensionar, am lucrat la Fabrica din Bucecea ca inginer mecanic și îmi ofer gratuit serviciile. Tel 0753788590, [email protected]

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus