Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
3°C

Benedek Zacharie, proiect de lege: Să se creeze profesia de examinator auto. Condițiile necesare pentru a acorda permise de conducere

Benedek Zacharie, proiect de lege: Să se creeze profesia de examinator auto. Condițiile necesare pentru a acorda permise de conducere

Deputatul sibian Benedek Zacharie (UDMR) a depus un proiect de lege prin care încearcă liberalizarea meseriei de examinator auto.

Concret, parlamentarul propune ca examinatorii să nu mai fie ofițeri MAI, ci persoane fizice care ar urma să susțină un examen în acest sens. Asta, în condițiile în care ar bifa câteva criterii.

23 de ani, condus prudent, un curs și un examen

Viitorul examinator autor ar trebui să aibă peste 23 de ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat, să fie apt medical și psihologic, să nu dețină o funcție la vreo școală de șoferi, să urmeze un curs de formare profesională și să treacă un examen. În plus, se mai solicită că aibă cel puțin 5 ani vechime de conducător auto la categoria unde urmează să fie examinator.

”Dezvăluirile periodice din presa românească despre corupția din sistem ridică semne de întrebare asupra statutului examinatorilor, așa cum această profesie este practicată în multe state membre. Regula examinării candidaților de către cadre ale Ministerului Afacerilor Interne este specifică statelor din fostul bloc comunist și reprezintă o rămășiță a modului în care statul asigură controlul absolut în toate domeniile”, susține Benedek în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege.

”Obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc”, mai spune deputatul.

Citește și: Permis auto cu 500 de euro: ”Lucrez într-o școală de șoferi, cooperez cu poliția”

”Soluțiile legislative propuse sunt menite să aducă un plus de transparență actualului sistem”

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ar continua să rămână, însă doar ca entitate de testare pentru proba teoretică de verificare a cunoștințelor, de emitere a permiselor de conducere și de evidență a acestora.

Același serviciu ar urma să acorde avizul pentru viitorii examinatori auto.

De asemenea, se propune în proiectul de lege ca instructorul auto să fie prezent în mașină, alături de examinator pe perioada de desfășurare a examenului practic

”Măsura este menită să reducă gradul de intimidare resimțit de candidați și să demonstreze cu adevărat dacă și-au însușit cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule în condiții de siguranță pe drumurile publice”, mai spune Benedek.

Totodată, noua lege ar permite libertatea candidaților de a alege centre de examinare diferite pentru cele două probe ale examenului, în funcție de domiciliul și sau reședința de facto a acestora.

”Soluțiile legislative propuse sunt menite să aducă un plus de transparență actualului sistem, să înlesenască procedurile administrative de obținere a permisului de conducere fără a face rabat de la calitatea sistemului de inițiere și pregătire a candidaților la obținerea unui permis de conducere”, mai precizează Benedek Zacharie.

Citește și: Atenție la permise! MAI: 450 de mii de șoferi vor avea permisul expirat până în februarie

Sibiul, pe ultimul loc în 2021 la promovabilitatea examenului auto

Jumătate din sibienii care au dat examen pentru obținerea unui permis auto au picat la examenul scris. Dintre cei care au trecut această probă, doar 32,84% au trecut și de proba practică, pe parcursul anului trecut, se arată într-o statistică prezentată de Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, prezentată de Turnul Sfatului.

Sibiul se află în această statistică pe ultimul loc la nivel național, cu cea mai mică rată de promovabilitate. Polițiști aproape la fel de severi se mai regăsesc în Argeș (promovabilitate de 33,51%), Iași (33,73%) și Giurgiu (37,47%).

Cel mai ușor s-a obținut permisul în urma examenelor de traseu în județul Brăila, Vâlcea și Satu Mare. În Brăila procentul de promovabilitate a fost de 78,87%, în timp ce în Vâlcea acesta a fost de 74,91%, iar în Satu Mare, de 71,11%.

Citește și: Sibiul, județul în care se obține cel mai greu permisul de conducere

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Vlad

Acum 2 luni

Mda....hai sa mutam coruptia d el MAI la privati. Miroase a lege cu dedicatie. Oare care din copiii, nepotii sau prieteinasii acestui deputat au picat la examenul de permis in ultimul an?
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 luni

Ar fi cazul. In strainatate exista.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Foarte bine, e un sistem sovietic asta cu politistii. Si s-ar face economii la buget daca nu le dai de lucru si cu asta.
Raspunde

Dumi

Acum 1 lună

Una dintre condiții ar trebui sa fie experienta de minim 5 ani ca instructor auto, sau dovada a instruit curs complect cel puțin 200 de elevi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus