Luni,
30.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-3°C

A murit Fred Nuss. Decorat de Iohannis și cetățean de onoare al Sibiului: „Eu sunt un om liniștit care stă deoparte, observă și își face treaba”

A murit Fred Nuss. Decorat de Iohannis și cetățean de onoare al Sibiului: „Eu sunt un om liniștit care stă deoparte, observă și își face treaba”

A murit Fred Nuss, fotograful sibian care a fost decorat de Iohannis și cetățean de onoare al Sibiului. Avea 87 de ani.

În 2020 a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”. Fotograful spunea atunci că se bucură de distincție, îi mulțumește președintelui, dar rămâne același om liniștit, care stă deoparte, observă și își face treaba.

Citește și Fred Nuss, înmormântat cu onoruri militare

După zeci de ani de carieră în fotografie și artă fotografică și după tot atâtea zeci de distincții se poate spune despre Fred Nuss că este o emblemă a acestei tagme însă, Fred Nuss spunea despre el că este „un tip modest”.

A lucrat în toată cariera lui de fotoreporter la publicația Tribuna și Hermannstädter Zeitung. ”Cine mă cunoaște, știe că eu oriunde mă duc stau în ultimul rând. În primul rând pentru că nu-mi place să stau în față și în al doilea rând pentru că din spate vezi tot ce se întâmplă”, spunea Fred Nuss, într-o emisiune TSTV din anul 2017, după ce a primit disticția de cetățean de onoare a orașului.

Fred Nuss vorbea cu o patimă aparte despre fotografie și fotografi, fie ei începători, amatori, profesioniști sau artiști fotografi. Îl puteai asculta ore în șir cum explică fiecare pas în parte pe care fotografii îl parcurg, unde renunță sau unde se încăpățânează să meargă mai departe. Cei care au ajuns la un nivel înalt sunt cei mai căpoși, spunea Fred Nuss.

„Din fotografii amatori se naște câte unul care e al dracului de încăpățânat și vrea neapărat să facă poze fie pentru afișe, fie pentru albume, fie că l-a rugat medicul lui de familie să-i pozeze copilul. În acest punct, fotografii ori abandonează, ori ajung să fie serioși. Din această categorie se nasc uneori oameni care tremură pur și simplu când fac o fotografie și nu din motive medicale, ci de dragul de a face ceva frumos. Din acel moment, omul nu mai lasă aparatul de fotografiat din mână și face o ușoară trecere la profesionalism. Nu ca să câștige bani. Să știți că fotografii mor de foame”, spunea in 2020 Fred Nuss.

"Pentru cine l-a cunoscut, era un om discret, pozitiv, contemplativ. Vorbea cu pasiune despre aventurile fotografice din tinerețe. Și avea ce povesti! Peste 60 de ani cu degetul pe declansatorul aparatului foto, Fred Nuss a trăit evenimentele orașului pentru toți sibienii. A cunoscut lucruri, locuri, oameni despre care noi am aflat doar din ziare, sau din albumele lui foto. Si-a urmat pasiunea până când boala l-a răpus. Rămas bun, maestre! Dumnezeu să-l odihnească!" scriu și cei de la Tipografia Honterus, la auzul veștii triste.

„În anul 1978 am primit titlul FIAF, asta înseamnă Federația Internațională de Artă Fotografică, iar A este de la artist. Nu a fost ușor să-l primesc. Ani de zile am trimis poze la fel de fel de concursuri internaționale și pe baza acestor imagini am primit această distincție. Cunoscând de acum tot jocul, cum trebuie să arate o imagine de artă, fac parte din juriul Internațional al Saloanelor de Artă Fotografică, ceea ce este pentru mine o onoare. Știi ce înseamnă să judeci 4 000 de imagini trimise de pe tot globul și să zici că asta e bună, asta e mai puțin bună, iar asta iese? Este o responsabilitate extraordinară, pentru că fotografia nu este o jucărie," povestea modest Fred Nuss în 2020 despre titlurile obținute. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Ghgj

Acum 3 luni

Dumneazeu sa il odihneasca in pace si liniste. A fost un om deosebit si nu cred ca este cineva care l-a cunoscut care sa nu il vorbeasca de bine si sa nu fi fost atins oricat de putin de vorbele si povestile lui. Era bine daca scriati in articol si unde va fi depus sicriul pentru a putea aduce un mic omagiu unui om mare.
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 3 luni

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Fie-i memoria veșnică! Am avut privilegiul de a-l cunoaște personal.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 luni

Omagiile sunt de prisos dacă a fost decorat de vicleanul Iohannis.
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 3 luni

Dumnezeu să îl odihnească. A făcut cinste urbei noastre!
Raspunde

Bogdan

Acum 3 luni

N-a sti nimeni ca m-am dus,numai m-or vedea ca Nuss. Un om extraordinar!
Raspunde

Un electronist

Acum 3 luni

L-am cunoscut prin natura ocupatiei mele si stiu ca era un pasionat al tehnicii ,deseori ma vizita pe la serviciu.O persoana deosebita cu suflet nobil.Dumnezeu sa-l odihneasca!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus