Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
3°C

Coaliția de guvernare a decis: Impozitele și taxele locale vor crește cu 50%

Coaliția de guvernare a decis: Impozitele și taxele locale vor crește cu 50%

Impozitele și taxele locale vor crește cu 50%, fiind vorba despre o decizie luată unanim în cadrul coaliției de guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, la Alba Iulia, după evenimentul de semnare a Acordului de parteneriat între România și Comisia Europeană, că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului. Însă coaliția a decis că printr-un amendament acestea „vor fi crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”.

Impozitul pe proprietate: „nu e neapărat necesar să crească, dar (...) poate crește”

Tot azi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate", a explicat Câciu, citat de Agerpres.

Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică", a spus Adrian Câciu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 943

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Suntem Vestul Sălbatic al Europei...Tiranilor nu le ajunge cat fura si tâlhăresc in funcție, iau bir ca ca turcii pentru salarii si pensii speciale pe toată viața.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Turcul și pistolul

Acum 1 lună

Te alături și tu ălora care nu știu despre ce vorbesc: habar n-ai diferența între impozite și taxe locale. Taxele locale nu ajung în bugetul din care l****** de politicieni își dau pensii speciale.

Raspunde

Mihai

Acum 1 lună

Multumim din inima partidului!
Raspunde

Cichicean

Acum 1 lună

PSD si PNL cred ca o sa aveti o mare surpriza in 2024.
Raspunde

Canaris

Acum 1 lună

Nici vorba.... Sunt aranjați..... Pe viata..... Opoziție nu există.......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus