Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Iohannis, primarul limitat al României

Iohannis, primarul limitat al României

Sibiul are enorm de multe lucruri pentru care ar trebui să-i mulțumească primarului Klaus Iohannis. Însă România, nu.

Sibiul îi este dator pentru programul Capitală Culturală Europeană, atribuit orașului în 2007. Unii vor spune că meritul îi aparține lui Dan Condurat, și poate că până la un punct chiar așa și e, însă doar pronunțarea numelui fostului primar al Sibiului ridică la mulți părul de pe mâini. Și nu de plăcere.

Sibiul îi este dator pentru Zona Industrială Vest. Deși mulți vor bate chiar acum cu pumnul în masă înjurând pentru drumurile proiectate de administrația locală ca pentru aleile dintre blocuri. Și pentru rețele de utilități subdimensionate de acolo.

Sibiul îi mulțumește pentru imaginea extrem de bună a orașului. Chiar dacă pentru localnici multe put, pentru exterior Sibiul e unul din puținele exemple din țară de orașe care miros bine.

Orașul îi mulțumește pentru ordinea săsească din administrație. Aparentă. Sau depinde cu ce o compari. Avem urbanismul condus de o prietenă de familie și o primărie lăsată moștenire poate singurei persoane din administrație în care avea încredere.

Sibienii îi mulțumesc că nu i-au făcut de râs. Dimpotrivă. Prestanța sa, morga serioasă și legenda lucrului bine făcut au dus la creșterea moralului local la cote nebănuite pe vremea lui Șerbu ori Condurat.

Sibiul îi mulțumește pentru cei 14 ani de liniște. În perioada în care a fost primar a făcut pace cu PSD-ul și a dresat presa.

Românii, în schimb, vor rămâne mereu în memorie cu porecla ”Ficusul de la Cotroceni”, președintele mut care nu a mai dat niciun interviu după ce s-a înfipt în funcție. Vor avea în cap imaginea paltonului trântit pe portbagajul mașinii pentru că SPP-istul nu i l-a luat la timp din mână. Asimetria din ”jó napot kívánok, PSD” și aducerea la guvernare a social-democraților. Între campania anti-PSD, care i-a adus lejer un nou mandat, și coabitarea într-o guvernare de tipul ”Sibiu”.

E președintele care a generat singurul său proiect important, ”România educată” și l-a ținut în brațe pe ministrul Sorin Cîmpeanu până când a fost mult prea târziu.

Va fi ținut minte pentru prietenia cu Michael Horst Schmidt de la Automobile Bavaria, la fel cum mai e cunoscut și în Sibiu pentru prietenia cu Werner Keul, consilierul de faceri din umbră al Primăriei Sibiu.

De altfel, pentru cine a trăit cu Iohannis la Sibiu e imposibil să nu fi observat niște similitudini evidente.

La fel ca aici, a înțeles că nu se poate conduce fără PSD. La fel ca în Sibiu, în ciuda a ce a afirmat de-a lungul timpului, a avut mult timp un social-democrat în postul de viceprimar. Ciolacu joacă acum rolul lui Ioan Banciu de pe vremuri, iar Ciucă, pe de altă parte, e un fel de Astrid Fodor. Oameni loiali până la sânge, care deși nu sunt niște capabilități extraordinare, pot duce la îndeplinire niște ordine punctuale. Iar ca să mergem mai departe cu comparația, Capitala Culturală Europeană a Sibiului e PNRR-ul României, programul ale cărui aproape 30 de miliarde de euro au fost negociate de președinte la Bruxelles.

La fel ca în Sibiu, nu a încercat să se facă simpatic. Nu a urmat pașii elementari pe care îi cere manualul clasic de politică. Și-a făcut propriul brand, la fel cum încearcă de ceva timp la nivel național. Însă românii, luați laolaltă, sunt mult mai exigenți decât sibienii.

În plus, la fel ca în Sibiu, soția sa, Carmen, a rămas aceeași profesoară de engleză. Din mandatul de președinte al României al soțului și-a însușit exact cât a poftit: excursiile în toate colțurile lumii și pozele cu niște oameni pe care nu a visat niciodată să-i întâlnească, d-apăi să dea mâna și să schimbe două formalități.

Iohannis are o personalitate care te lovește chiar atunci când crezi că-l cunoști mai bine. E genul de om care țintește un mandat de secretar general al NATO, însă blochează în același timp un post de profesor de fizică la Brukenthal, în Sibiu.

Iohannis a fost un primar bun pentru Sibiu, însă este un președinte îndoielnic pentru România, pentru mulți români. Sau poate că așteptările au fost mult prea mari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Emil

Acum 1 an

Ficus, secretar general NATO, etc, sunt porecle puse de propaganda lui, corect era gunoiul de la Cotroceni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Pentru români gunoiul a fost roșu. Și va mai fi, chiar cu irizații hauri
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Sa fim seriosi Iohannis este de departe cel mai slab presedinte al Romaniei de dupa Revolutie. Este cel care a distrus PNL iar dovada cea mai clara este ca in guvern din partea liberalilor sunt doar pedelisti, securisti si slugile lui.
Raspunde

D.m.

Acum 1 an

Si-a blocat postul la catedra de fizica in caz ca nu-I merge la primarie. Apoi, nu doar ca nu a ajutat dar a blocat dezvoltarea Sibiului prin planatarea si limitarea “vrednicei” vioricai dancila de Sibiu pentru a se vedea clar diferenta fata de mandatele lui, iar apoi daca revenea la primarie ar fi dezghetat dezvoltarea urbei si iar se vedea diferenta fata de pensionata actuala inexistenta in functie – existenta doar pentru influente cumetri si prieteni. Sibiul ramane doar capitala europeana a arogantei si dispretului alesilor fara de cetateni. Pentru S. Brukenthal romanii erau doar iobagi – Untermensch si nici nu se punea problema a le primi macar un reprezentant in audienta. Dupa 230 de ani ficusul / dulapul sau robotul de la Cotroceni cand inca era primar la Sibiu nu primea pe nimeni in audiente. Ulterior alta sasoaica pe acelasi scaun, aceeasi aroganta si ingamfare maxima.
Raspunde

@D.m

Acum 1 an

N-o jigniti pe Viorica Dancila, comparand-o cu dna Fodor!
Raspunde

Nemo

Acum 1 an

Excelenta analiza a D.m.! Felicitari!
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Dl din imagine "a dresat presa ". Asta e de bine sau de rău ? Eu gândesc că e de rău.
Raspunde

2Unlimited

Acum 1 an

Un text făcut din enunțuri de opinie, în care totul ține de modul cum înșirui părerile personale ca să compui o imagine negativă. Sau pozitivă, depinde ce vrei să spui. Toate discutabile, așa cum sunt opiniile prin definiție. Dar mă bufnește râsul când aud că unii ar putea crede că ceva din dezvoltarea Sibiului după 2022 i s-ar datora lui Dan Condurat ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Poți să știi daca-s păreri personale sau trimise de la partid?
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

"E genul de om care țintește un mandat de secretar general al NATO, însă blochează în același timp un post de profesor de fizică la Brukenthal, în Sibiu." Asta e cea mai buna definitie data de oricine ficusului ! Un om foarte limitat dar cu aspiratii mari. Aspiratii pentru care a platit Romania, nu el, enorm.
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Cam asa
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Bratule, poate scrii și-un articol in care să ne zici cât de minunat ar fi fost cu veorica președinte, câte ar fi făcut ea si cu leviuț
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Lejer făcea mai multe. Poate mai făcea greșeli gramaticale dar, atenție, ea era bine intenționată și nu era de-a lor, știți voi la cine ma refer....Faptul ca "Liviuț" a băgat și el mână in borcanul cu miere, nu schimbă faptul că ulterior a cam început să realizeze ce se întâmplă in țară, cine trage sforile și că liderii ei o conduc spre groapă cu 200km/oră. A fost unul dintre puținii care au avut curaj să se lupte cu ei și vedeți unde a ajuns. De fiecare dată când nu le convine de unul, îi fabrică rapid un dosar penal că procuratura e in mâna lor. Deschideți ochii, treziti-vă. Mass media manipulează in ultimul hal. A reușit să faca o parte bună din români să ii urască pe Dragnea si Dancila, dar să fie liniștiți cu Ficus/dulap președinte.
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Interesant articol! Insa ati omis ceva important cind ati scris despre cele 30 miliarde negociate...etc etc! În primul rand jumătate sint împrumuturi! Și cel mai important va faceți ca ati uitat ca anterior " președintele a adus 80 miliarde de euro" ca doar asa spunea PNL ul în campanie...președintele a adus!!! Deci cind faceți un articol faceți l corect!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Loge

Acum 1 an

Foarte multe imperii in faza lor decadenta au ajuns sa fie conduse de eunucii bicrocrati (China, Imperiul Otoman, Imperiul Bizantin). Si daca i-ai invia pe Cezar sau Napoleon si i-ai aduce la Cotroceni aceleasi rezultate ar fi . Johannis este turnesolul care arata cam cine conduce Romania. Il judecati nedrept , la Sibiu a aratat de multe ori ca are stofa de conducator, la Bucuresti, din pacate, este doar un "fugheze".
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Loge, și zici că România e un imperiu la apus?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Pana si nemtii se plâng de criminalitatea și corupția înscăunata in instituțiile statului de canalia asta... https://www.g4media.ro/europarlamentar-german-nu-avem-nevoie-de-romania-si-bulgaria-nici-in-uniunea-europeana-nici-in-schengen-reactia-lui-ciolosorice-amanare-este-o-mana-de-ajutor-data-parti.html
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Canci... 1. S-a nimerit sa fie in mandatul lui programul Sibiu- Capitala Culturala . 2. Investitorii din Zona Industriala Vest au venit la Sibiu pt. ca aici exista infrastructura, aeroport, oameni seriosi, dornici de munca. Doar nu era sa se duca la Vaslui, sa mearga cu rata si sa trezeasca forta de munca din aburii alcoolului. 3. Nu reuseste sa se faca simpatic nici daca se straduieste. E felul lui sobru si inchistat. 4. A blocat catedra de fizica la un colegiu celebru, dar nu e problema, catedre de fizica sunt destule si n-are nici sa le ocupe. 5. Mai greu, cu cele de engleza, dar daca dna iubeste atat de mult scoala, ce putem zice? Succes in continuare! 6. Prietenii lui buni, tovarasi de tenis, golf si petreceri, au mare influenta la Sibiu. Isi organizeaza afacerile cum vrea muschiul lor. 7. In rest, sa auzim de bine si salutari de la NATO pt. ca in politica romaneasca nu va mai avea loc. Din nefericire pt. noi, a atins apogeul, mai mult de atat nu se poate.
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 1 an

Klaus Iohannis, bacteria președinției, rușinea României!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Tovarasul asta, Klaușescu, mai merita macar un articol in indiferent ce publicatie ? De doua mandate "România merge bine şi economia românească creşte" in timp ce noi ne ducem pe copca. La fel ca Ceausescu, proiecteaza minciuna peste dezastru, ridica in slavi false realizari, raporteaza recolte nerusinate la hectar in economie, in educatie, in politica externa si interna.... Cand nu e ocupat sa numeasca ce ministru trebuie ca sa cumpere 600 de BMW-uri pentru a economisi ceva bani suplimentari la pensia care tot prostimea i-o va plati.
Raspunde

Dionisie Bijbocescu

Acum 1 an

Nulitatea asta va ajunge șef la NATO tot atunci când doamna primar Fodor va ajunge primarul Vienei!
Raspunde

Sandokan

Acum 1 an

Nu stiu daca a fost cel mai p**** presedinte, dar cea mai mai dezamagire, cu siguranta. Romania de acum seamana cu Romania pe care o detestam (la nivel de clasa politica) pe vremea cand PSD-ul "tinea fraiele". Doar ca acum nu mai exista "diferente" intre partidele politice. Se-nteleg bine, fura impreuna, se "acopera" unele pe altele. Asta cred ca e marele "merit" al lui Iohannis. Iar "Romania educata" e o gluma proasta. Nu au cum sa educe "sanatos" o tara niste plagiatori.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus