Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
-2°C

ULBS vrea doar maxim două mandate pentru rectori. ”Un număr mai mare de mandate comportă riscurile acumulării excesive de putere”

ULBS vrea doar maxim două mandate pentru rectori. ”Un număr mai mare de mandate comportă riscurile acumulării excesive de putere”

În unanimitate, conducerea Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a stabilit că poziția instituției ar trebui să fie pentru o limitare a mandatelor rectorului la două.

Decizia vine în contextul apariției în proiectul de Lege a învățământului superior posibilitatea ca rectorii să conducă universitățile în funcție de ”Carta universitară” a fiecărei instituții.

”Referitor la dezbaterea publică din ultima vreme, cu privire la numărul maxim de mandate de rector pe care o persoană le va putea ocupa într-o universitate din România, potrivit noii Legi a Învățământului Superior, echipa de management a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (rectorul, președintele Senatului, prorectorii și directorul CSUD) a dezbătut această problemă și susține în unanimitate că, în conformitate cu normele și tradițiile culturii democratice, unei persoane ar trebui să i se permită să ocupe maxim două mandate în funcția de rector.

Considerăm că două mandate sunt suficiente pentru ca orice persoană sau echipă de conducere să-și pună în aplicare viziunea managerială cu privire la dezvoltarea unei instituții, pe când un număr mai mare de mandate comportă riscurile acumulării excesive de putere și de inerție instituțională, ambele contrare tipului de cultură democratică pe care o susținem”, a transmis ULBS.

Guvernul Ciucă a dat ieri aviz negativ propunerii legislative a USR potrivit căreia rectorii pot avea maximum două mandate, însumând opt ani, la conducerea unei universități, relatează site-ul Edupedu.ro, citat de G4Media.

Executivul argumentează prin faptul ca proiectul Legii învățământului superior, lansat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, prevede ca "numărul mandatelor rectorilor este stabilit in Carta universitară".

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Tot lichelele trag sforile...Onorabilul Tudorel Toader condamnat CEDO pentru organizarea linsajului șefei DNA nu merita nici măcar un mandat.
Raspunde

Student intarziat

Acum 1 an

Buna idee! Unii ar vrea sa fie rectori pe viata! Cum a fost dl. O...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus