Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Schimbarea la față a Sibiului: blocuri noi pe malul Cibinului. Primăria așteaptă părerile sibienilor

Schimbarea la față a Sibiului: blocuri noi pe malul Cibinului. Primăria așteaptă părerile sibienilor

Începând de vineri, 7 octombrie, sibienii își pot spune punctul de vedere cu privire la elaborarea planului urbanistic zonal care stabilește ce se poate construi și cum pe terenul din capătul străzii Ovăzului, în cartierul Turnișor, chiar pe malul râului Cibin.

Dezbaterea publică are loc în perioada 7 octombrie – 1 noiembrie 2022 și este inițiată de SC Agorapolis SRL pentru Urbana SA, aceasta din urmă fiind societate în subordinea Primăriei Sibiu.

În memoriul de prezentare postat pe site-ul Primăriei Sibiu se precizează faptul elaborarea PUZ-ului reprezintă o etapă premergătoare investiției, în cazul de față fiind vorba despre stabilirea a ce se poate construi și în ce condiții pe un teren de peste 3,6 hectare, aflat în capătul străzii Ovăzului, pe malul Cibinului. Terenul respectiv se află în domeniul privat al Municipiului Sibiu, iar în prezent are categoria de fâneață.

Capitolul III al memoriului de prezentare precizează că ”regimul de înălțime maxim admis este de două niveluri supraterane. Suplimentar este admisă o mansardă sau un nivel retras”, cu precizarea că înălțimea maximă nu va depăși opt metri.

”Arhitectura clădirilor va fi de factură modernă și va exprima caracterul programului (locuire)”, se mai precizează în document.

planșă de reglementări urbanistice

Planșă de reglementări urbanistice

Dat fiind faptul că se discută despre construcții pe malul apei, o atenție sporită este acordată punerii în valoare a Cibinului, prevăzându-se următoarele măsuri:

  • Refacerea zăvoiului de sălcii și arini de-a lungul malurilor Cibinului
  • Îndepărtarea deșeurilor menajere și din construcții depozitate în zonă și prevenirea creării de noi depozite de deșeuri

Nu în ultimul rând, memoriul de prezentare vine și cu câteva propuneri de imobile, ca exemplu:

exemplu

De la ce a plecat totul

În toamna anului 2019 Primăria Sibiu a organizat un concurs pentru un teren de 13.688 de mp, aflați în cartierul Turnișor, pe malul Cibinului (aproximativ în spatele fostei întreprinderi Roșu). Șase proiecte au fost selectate atunci din rândul celor propuse de către studenții Universității de Arhitectură ”Ion Mincu” din București. Cele mai bune idei ale acestor proiecte au fost adunate pentru a fi implementate de către administrația locală.

Cu vedere la Cibin: Primăria construiește un ansamblu rezidențial pentru tinerii specialiști care aleg Sibiul

proiect studenti

Una dintre proprunerile studenților

”Vrem să fie un proiect frumos pentru tineri specialiști care vin în Sibiu, sunt la început de drum și n-au încă bani pentru ca să-și cumpere o locuință”, explica primarul Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului, în 2019. Conform datelor prezentate în octombrie 2019, din cele aproximativ 200 de apartamente, o treime ar trebui să fie garsoniere, jumătate – apartamente cu două camere și restul, apartamente cu trei camere.

Doi ani mai târziu, adică în noiembrie anul trecut, în ședința lunară de Consiliul Local municipalitatea a aprobat transferul un teren către societatea Urbana cu scopul de a demara construirea a aproximativ 200 locuințe de serviciu.

”Ținând cont de numărul mare de solicitări venite din partea cetățenilor pentru obținerea unei locuințe, care depășește cu mult numărul spațiilor locative deținute de către Primărie, este necesară construirea de locuințe pentru tineri, sociale și de serviciu, în scopul soluționării cel puțin în parte a acestei probleme. Se urmărește atât îmbunătățirea sistemului de locuire, cât și acoperirea în timp a cererii de locuințe, destinate unor categorii de persoane defavorizate prevăzute de lege, cărora nivelul de trai nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței”, se preciza în raportul care însoțea proiectul de hotărâre pentru transferul terenului.

Un an mai târziu, adică în zilele noastre, terenul aflat în zona străzilor Grâului, Orzului și Ovăzului face obiectul unui plan urbanistic zonal.

Sibienii interesați de proiect pot trimite observațiile lor pe adresa Primăriei Municipiului Sibiu, str. S. v. Brukenthal nr. 2, pe e-mail, la adresa [email protected], ori telefonic la numărul 0269.208800, interior 551.

Memoriul de prezentare citat mai sus poate fi consultat aici.

6 idei despre cum ar putea arăta un nou complex de locuințe în Sibiu. Primăria pune la bătaie terenul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Jiji Berbecali

Acum 1 an

De parca i-ar durea in tur pe aia de la primarie de parerile cetatenulor!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

la așa păreri, nici n-ar trebui să-i doară
Raspunde

Mireliana Pilates

Acum 1 an

Sa fim seriosi! Este nevoie ca de aer de noi blocuri in burgul nostru cu istorie milenara! Pe de o parte, sibieni fiind, nu avem incredere in banci sa ne tinem averile si trebuie sa investim in imobiliare. Nu exista sibian autentic care sa nu aive macar 100.000 euro deoparte. Pe de alta parte, este inca nevoie de multi frati romani ortodocsi din sudul tarii care sa vie si sa spalam impreuna acest pamant murdarit de hoardele cotropitorilor straini in atatea sute de ani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 an

Cred ca faci glume... De unde 100 000 de euro de caciula? Traieste pe alta planeta?
Raspunde

Noaptea mintii

Acum 1 an

asta mai lipseste in Turnisor - inca 190 de masini pe A. Iulia si prin giratoriul cu E.A. Bieltz. Maxim P+1!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

P+1 în satele din jur, nu în oraș
Raspunde

A

Acum 1 an

Și vreți să băgați tinerii specialiști în țlgănia aia?
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Blocuri in cartier de case...si vor sa mai intrebe si cetatenii ce parere au? :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

acolo e câmp bă, cartierul se va face
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Pentru Aci Duțu: cu așa comentarii/replici (acolo e câmp bă, cartierul se va face; P+1 în satele din jur, nu în oraș) se vede de la o poștă că reprezinți interesele cuiva ”BINE” intenționat.
Raspunde

Ion din melisor

Acum 1 an

Terenurile respective sunt doar umplutura de materiale de construcții de la casele sașilor dărâmate pe vremea lui Ceașcă. Ar fi bine sa se construiască blocuri cu zece etaje sa umbrească casele construite ilegal de frați noștri romi care fac legea în colțul ăla de cartier .Dar sa fie serioși cred că un post de poliție ar fii indicat undeva la parterul unui bloc și bineînțeles un pod peste cibin cu legătură cu cartierul Ștrand că la câteva zeci de mașini nu pot zbura pe Alba Iulia .
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

"Tineri specialisti" ca in cartierul Tineretului?
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Chipurile ii intereseaza de parerea sibienilor ca sa dezamorseze o hotarare deja luata. Dupa cum s-a vazut si in proiectele precedente, administratia actuala nu are habar cu ce se mananca urbanismul.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

In pozele de prezentare a proiectului blocurile au 4 etaje. Din start nu se respecta PUZ-ul
Raspunde

Ada

Acum 1 an

Altceva nu se poate face pe terenul acela decât case și blocuri? M-am saturat de atâtea betoane! Primăria Sibiu nu știe să facă altceva decât să toarne beton peste tot și să taie toti copacii iar apoi sa planteze niște bețe în locul lor....care sunt luați la preț triplu. Rușine să vă fie! Mai votează cucu cu voi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

oricum nu votai cu ei, se vede că ești de la ferma de postaci roșu-haurie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus