Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Sibian bogat, sibian sărac: ”Sunt două lucruri sigure pe lumea asta: moartea și impozitele. Nimeni nu scapă”

Sibian bogat, sibian sărac: ”Sunt două lucruri sigure pe lumea asta: moartea și impozitele. Nimeni nu scapă”

Între Chirpăr și Brateiu sunt 55 de kilometri pe care îi străbați într-o oră cu mașina. Între finanțele celor două administrații este însă o adâncă prăpastie. Mai ales atunci când vorbim de gradul de colectare al taxelor și impozitelor.

”Nu ne-a ajutat nici conjunctura socială, nu ai mai putut să faci o poprire, au fost suspendate pe pandemie”

La Brateiu plătesc taxe, în fiecare an, undeva la jumătate din locuitori, 55%, spun statisticile, în timp ce în Chirpăr procentul de colectare al taxelor și impozitelor ajunge de aproape 100%. Am stat de vorbă cu primarii pentru a înțelege de unde această diferență, mai ales că vorbim de același județ și de localități despărțite de o oră de mers cu mașina.

La Brateiu, primarul Elena Marian spune că în acest an s-ar putea să se ajungă la un procent de colectare a taxelor la 70%, Asta, după ce anul trecut procentul a fost de sub 55%.

Elena Marian spune că în perioada pandemiei nu s-au făcut executări silite, astfel că oamenii nu au putut fi împinși spre casierie.

”Destul de greu ne descurcăm. Din cauza asta trebuie să renunțăm la anumite lucrări propuse. Nu ne-a ajutat nici conjunctura socială, nu ai mai putut să faci o poprire, au fost suspendate pe pandemie. Pe sfârșitul anului, când am făcut plata ajutoarelor de încălzire oamenii au mai plătit pentru că aveau o poprire, o executare silită și astfel nu puteau primii banii. Cred că ajungem în acest an undeva la 70%”, spune Elena Marian.

Primarul din Brateiu spune că localitatea a făcut investiții din PNDL.

”Este greu, suntem și cu multe persoane fără venituri, care trăiesc din venitul minim garantat. Cred că tot timpul am stat așa. Ne-am descurcat cu alte fonduri, cu PNDL. Am investit pe fonduri nerambursate pe partea de asistență socială, centru social și școlarizare”, spune primarul.

În plus, 7 tineri din localitate au beneficiat de 25.000 de euro pentru a începe o afacere. ”Deja au intrat pe activitate. Avem proiecte pe partea asta. Însă și aici e foarte greu, pentru că nici nu au pregătirea necesară, avem cursuri pe partea de crescători de animale”, explică Elena Marian.

Pe anul 2021 cele mai ridicate grade de colectare au fost la Chirpăr, Alma, Păuca, Poplaca și Alțâna, cu un procent de colectare de peste 97%. Cele mai reduse procente sunt la Laslea și Brateiu, unde mai puțin de 55% din contribuabili au plătit taxele.

Citește și: Primarul Fodor despre creșterea impozitelor la Sibiu: ”A ieșit dezastru”

”Nu am nicio executare silită. În februarie am avut 30 de ani de când sunt primar”

Nicolae Dancu este primar în Păuca de 30 de ani și spune că în tot acest timp nu a făcut nicio executare silită pentru localnicii care nu și-au plătit taxele. Pentru că le-au plătit.

”Am reușit să-i capacităm pe oameni să conștientizeze că până la urmă trebuie plătit, și atunci mai bine din timp și cu reducere. Asta e reușita. De foarte mulți ani le-am explicat în ce constă acea bonificație de 10%, dacă se face plata până în 1 aprilie. Și așa, peste 50% achită taxele înainte de această dată. La sfârșitul lunii iunie procentul ajunge undeva la 70%. Nu avem alte măsuri coercitive, nu aplicăm nimic”, spune primarul.

În plus, susține primarul, oamenii din administrație merg din casă în casă pentru a-i anunța pe oameni cât trebuie să plătească.

”În fiecare sat, odată pe săptămână, casierul e acolo. Le trimitem înștiințări la începutul anului. Casierul are program stabilit, Luni la Bogatu, marți la Broșteni și așa mai departe. Și din acest motiv există o bună comunicare cu contribuabilul”, explică Dancu.

El spune că în 30 de ani de când este primar nu s-a început procedura la nicio executare silită din cauza neplății taxelor și impozitelor.

”Nu am nicio executare silită. În februarie am avut 30 de ani de când sunt primar. Sunt două, trei cazuri izolate, oameni care au o atitudine mai nepotrivită și care plătesc foarte puțin sau nu au plătit. Dar până la urmă vor veni și ei pentru că vor avea nevoie de un certificat fiscal. Nu sunt sume mari, sunt undeva la o mie de lei. Am trei cazuri în patru sate”, explică Nicolae Dancu.

El spune că cheia în această problemă este comunicarea.

”Dacă comunici, dacă explici, oamenii plătesc. Dacă simt că nu-i înșeli, casierul le eliberează chitanțe, le spune ce se întâmplă dacă nu plătesc, omul analizează. Noi suntem și mai departe de oraș, e cumva o altă mentalitate, iar oamenii vor să se scape de datorii. E rușine în comunitate să te știe satul că ai datorii. Până la urmă, sunt două lucruri sigure pe lumea asta: moartea și impozitele. Nimeni nu scapă, mai devreme sau târziu”, spune primarul.

Și Chirpăr este una din localitățile cu o rată de colectare a taxelor locale de peste 97%.

”Noi nu facem nimic deosebit, le dăm mașina de la primărie celor de la taxe, și merg din casă în casă. Așa ajungem și la cei care nu pot ajunge la primărie, fie că nu au cu ce să se deplaseze, fie că nu au vreme. Cu mașinile de la primărie și cu oamenii care înțeleg rostul plăților se plătesc taxele și impozitele la noi”, explică primarul Eugen Feledeoiu.

La Sibiu s-au încasate deja între 83% din taxele locale

83% din contribuabilii din municipiu au plătit până acum taxele și impozitele locale aferente acestui an, anunță Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

”În 2022, până în 7 octombrie, procentul de încasare a fost de 83% însă precizăm că taxa de salubrizare are termene scadente lunare (până în data de 15 a lunii următoare) și, deci, procentul menționat va crește până la finalul anului pe măsură ce se achită. De asemenea, va continua și încasarea impozitelor pe proprietăți și a altor taxe, chiar dacă semestrul II de plată s-a încheiat în 30 septembrie”, spune Mirela Gligore.

În perioada 2017-2021 s-a încasat 94-95% din totalul taxelor și impozitelor în debit pentru anul respectiv, în Municipiul Sibiu, informează administrația locală.

Decizie: Cresc impozitele

Impozitele pe proprietate ar putea crește din 2023 cu 50%, după ce PNL, PSD și UDMR au fost de acord cu susținerea unor amendamente care să majoreze impozitele. Disputa politică majoră este cine să își asume răspunderea: Parlamentul sau primarii.

„Să nu generăm o panică. Creșterea este de 80 de lei sau de 100 de lei pe un an de zile. Gândiți-vă că intrăm în încetare de plăți la nivel de primării, satele și orașele trebuie să funcționeze. Guvernul e presat să susțină compensarea la gaz și energie. Avem cele mai mici taxe și impozite din Uniunea Europeană”, a fost poziția președintelui executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, pentru Europa Liberă.

Primarii au fost de acord cu majorarea impozitelor, dar în anumite condiții.

„Era ultimul an în care puteam acționa. Dacă nu se majorează de la 1 ianuarie 2023, în 2024, când sunt patru runde de alegeri, era imposibil. Ori majorăm acum, ori abandonăm ideea”, a spus un alt primar de municipiu pentru Europa Liberă.

Primarul Astrid Fodor spune că așteaptă finalizarea inițiativelor legislative referitoare la impozitarea proprietăților pentru a vedea dacă este fezabilă vreo propunere referitoare la creșterea impozitelor. Varianta impozitării în funcție de grila notarială, prorogată, a dus ”la un dezastru”, apreciază primarul Sibiului.

”Noi am aprobat deja taxele și impozitele și nu le-am majorat. Așteptăm acum să vedem varianta finală a acestei legi (aflată în dezbatere în Parlament – n.r.). Se prorogă termenul de aplicare, dar nu în totalitate, până la 1 ianuarie 2026. Dar anumite prevederi rămân. Am auzit, am citit, dar nu vreau să mă antepronunț până nu văd actul normativ”, a declarat Astrid Fodor la emisiunea Ziarul Financiar Live.

Comisia de buget din Senat a adoptat, marți, amendamentele depuse de PSD și PNL, care vor avea ca efect majorarea impozitelor locale cu 50%. Forma ieșită din Comisie urmează să fie votată miercuri și în plenul Senatului.

Proiectul va parcurge traseul legislativ în Camera Deputaților, unde se va da votul decisiv. În culise, se mai poartă negocieri despre cine să își asume răspunderea: primarii sau Parlamentul.

Amendamentul din comisia de buget de la Senat a fost propus de senatorii PSD Radu Oprea, liderul grupului, Ion Rotaru, președintele comisiei de muncă, plus senatorul Dănuț Cristescu, în timp ce din partea PNL semnatarii sunt Nicolae Neagu, președintele comisiei de buget și Ciprian Pandea, membru în comisia de administrație.

Semnalul este că există un prim acord în Coaliție între PSD și PNL pentru majorarea impozitelor locale. Soluția este susținută de Ministerul de Finanțe, care vrea să majoreze veniturile la buget.

În toate scenariile discutate, impozitul pe proprietate se va majora din 2023, depinde doar cum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

si ce daca ai fost 30 de ani primar??? ce se vede dupa tine??? nu ne mai aburiti cu tampenii, in afara de-a va bate cu pumnul in piept altceva nu stiti!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus