Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
1°C

WWF: 40% din transporturile de lemn care ies din pădurile din Sibiu și Brașov sunt ilegale. Direcția Silvică: ”Un procent așa de mare nu putea să treacă de noi”. Primar: ”Exclus”

WWF: 40% din transporturile de lemn care ies din pădurile din Sibiu și Brașov sunt ilegale. Direcția Silvică: ”Un procent așa de mare nu putea să treacă de noi”. Primar: ”Exclus”

WWF România anunță într-un comunicat de presă că s-a constat că 40% din transporturile de lemn care au ieșit din păduri într-o săptămână de monitorizare s-au dovedit a fi ilegale.

”Pe măsură ce lemnul de foc este, ironic, tot mai scump şi greu de găsit, populaţia a decis să se descurce pe cont propriu”

Sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase (SUMAL) nu face faţă valului de ilegalităţi care s-a abătut asupra pădurilor României, la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei care plafonează preţul lemnului de foc la 400 lei/mc, avertizează WWF România, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, citat de Agerpres.

"Timp de 7 zile, am monitorizat video toate transporturile de lemn care ieşeau din pădure în diferite locaţii din judeţele Braşov şi Sibiu. Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale. Fără a avea pretenţia unei relevanţe statistice pentru a reflecta imaginea recoltărilor ilegale la nivel naţional, rezultatele sunt absolut îngrijorătoare, având în vedere faptul că toate locaţiile în care am realizat acest eşantionaj nu erau considerate până acum zone de risc în ceea ce priveşte prevalenţa exploatărilor ilegale. Pe măsură ce lemnul de foc este, ironic, tot mai scump şi greu de găsit, populaţia a decis să se descurce pe cont propriu. Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL. Mai departe, din transporturile care au fost înregistrate în SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme în care am constatat fraudarea declaraţiilor privind cantităţile de lemn transportate - supraîncărcări flagrante, cu un volum nedeclarat ajungând pana la 10 mc per transport. Acest mod de operare, prin care este introdus pe piaţă lemnul recoltat ilegal, este practic îngăduit de breşele din SUMAL 2, breşe recunoscute de autorităţi dar care în continuare nu sunt soluţionate", anunță WWF România.

Ilie Troancă: Să transmită informațiile la poliție, să le cerceteze

Directorul Direcției Silvice Sibiu, Ilie Troancă, susține că procentul de 40% de transporturi ilegale e o exagerare. El spune că în realitate ar fi vorba de 1, 2 procente.

”Să transmită informațiile la poliție, să le cerceteze. Din punctul meu de vedere, e o exagerare extraordinar de mare a unui ONG. Eu nu am avut informația asta, dumneavoastră mi-ați dat-o. Nu zic că nu se confirmă nimic, nu pot spune asta, dar e extraordinar de mare procentul de 40%. Corect e să-i dea în justiție, să facă sesizări.

Și noi suntem în teren. Un procent așa de mare nu putea să treacă de noi. Dacă suntem responsabili, să fim sancționați. Dacă spuneau 1%, 2% din transporturi, puteam înțelege. Dar din două mașini să spui că una e ilegală, acum exagerez și eu, că nu au spus chiar 50%, e enorm. Să meargă la parchet, la poliție. Eu dacă aveam datele acestea, le trimiteam direct la poliție”, a transmis Ilie Troancă.

WWF: Plafonarea prețului la lemn nu are cum să funcționeze

Activiştii de mediu fac un nou apel către Parlamentul României să modifice în regim de urgenţă prevederile acestei Ordonanţe şi să adopte compensarea condiţionată ca soluţie pentru protejarea populaţiei defavorizate.

"În felul acesta, ne asigurăm că populaţia va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanţă nu va primi compensarea, şi că vom folosi responsabil această resursă deoarece nu vor fi subvenţionate sortimentele superioare de lemn care pot fi folosite pentru construcţii sau mobilă. Fără compensare, plafonarea arbitrară la un preţ care, în majoritatea situaţiilor, nu acoperă nici măcar costurile reale privind recoltarea şi transportul (chiar dacă lemnul ar fi gratis la pădure), nu are cum să funcţioneze. Această situaţie va obliga însă operatorii care nu sunt dispuşi să încalce legea sau să apeleze la "artificii contabile" să se orienteze pe piaţa UE, unde această plafonare nu este aplicabilă. Vom avea aşadar mai puţin lemn cu provenienţa legală disponibil pe piaţa internă, astfel că cele circa 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn ajung să fie dependente de un comerţ ilegal care reînfloreşte", subliniază organizaţia.

Reprezentanţii WWF România precizează că, înainte de adoptarea ordonanţei în cauză, au solicitat Guvernului organizarea unei dezbateri publice pentru identificarea celor mai bune soluţii care să răspundă realităţilor din societatea românească, pentru a proteja populaţia defavorizată de preţurile mari pentru lemnul de foc, atrăgând atenţia că plafonarea preţului la lemnul de foc va revigora haosul.

Monitorizările în teren realizate de WWF vor continua, iar un nou raport detaliat al acestor acţiuni va fi prezentat în luna martie 2023, când Ordonanţa nu va mai fi aplicabilă.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste o sută de ţări.

Zone roșii: Sadu, Râu Sadului și Rășinari

Conform unei hărți întocmite de WWF, pe teritoriul județului Sibiu o zonă ce acoperă comunele Sadu, Râu Sadului și Rășinari ar fi cea în care se constată exploatări ilegale ale lemnului.

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan spune că procentele vehiculate de WWF România sunt exagerate.

”Nici nu pot să concep așa ceva”, spune primarul comunei, conform hărții ONG-ului, ar fi sub pericolul exploatărilor ilegale.

”La noi nu se poate vorbi de așa ceva, exclus. Și spun asta din mai multe motive: 1 fondul forestier al primăriei și al Văii Sadului pot să-l am în observație pe descărcare. Tot ce iese trebuie să treacă pe la noi. Noi avem restricții de tăiere, iar circulația lemnului de foc e gestionată din depozit. În plus, rata de intervenție a poliției reprezintă informații publice, se știe câte acțiuni și ce rezultate au fost. De departe nu sunt date reale în ce privește Valea Sadului. Acest procent vehiculat de dumneavoastră e mare”, a declarat Valentin Ivan.

Supra-monitorizare

WWF propune înființarea unui departament specializat în cadrul Gărzii Naționale Forestiere care să dezvolte un instrument de monitorizare.

Acesta ar urma să fie realizat în colaborare cu Inventarul Forestier Național (IFN), mediul academic și societatea civilă.

”Acest departament ar analiza în mod transparent zonele critice privind trasabilitatea lemnului și eficiența sistemului național de combatere a exploatărilor ilegale. Rezultatele monitorizărilor astfel obținute ar justifica relevanța adaptării continue a cadrului legislativ pentru a susține eforturile de prevenire a recoltărilor ilegale de lemn”, transmite WWF România.

Ce este SUMAL

SUMAL 2.0 este un sistem informatic integrat prin care se monitorizează transporturile materialelor lemnoase. A fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcţionarea acestuia.

Sursa foto: WWF România

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

ca doar n-or fi prosti sa recunoasca!!! ar fi chiar culmea "paduritului"!!!
Raspunde

Cetățean

Acum 1 an

Oho... Păi în Riu Sadului se fura ca in codru de cand lumea. Si primarii sunt complici, se fac doar ca nu vad nimic.
Raspunde

Romania lucrului bine facut - garantat KWI

Acum 1 an

Dulapul de la cotroceni nu a ratat nici o campanie de impadurire ca sa-si mentina imaginea. Dar prin bete in roate si prin birocratia aparatului ce da ascultare lui, in tot mandatul lui nu s-a facut absolut nimic pentru a se periclita alimentarea cu lemn la foc continuu (mai ales taiat ilegal) a celor 3 mega fabrici de prelucrat lemne ale prietenilor lui austriecii de la Timber fost Schweighofer. De 8 ani e dulapul la cotroceni, iar in tot mandatul lui (cu guvernele lui) s-a furat ca in codru, pentru ca nu s-a dorit realizarea unor instrumente reale de control.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

40% din transporturi sunt carutasi si uscaturile adunate de aia vai de capul lor. Multi cred asa dar de fapt seara siruri de camioane ies din gura raului, iar cand este filtru de politie la intrare in gura raului nu vezi un camion. Suntem furati cu acte in regula, hartia suporta.
Raspunde

Alt Sibian

Acum 1 an

Pai daca primaru are gater, trebui si el sa-l aprovizioneze cu ceva.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

de fapt sunt suparati ca cei 40% nu sunt "contabilizati" la ei...adunatura de IMBECILI!!!
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Procentul de lemn ilegal il dubleaza pe cel de lemn aprobat de hotii de la directia silvica ! iar primarii si militienii iau spaga sa inchida ochii si acum se mira ca hotii fura mai mult decit primesc ei spaga ! la noi autoritatile fura mai mult decit restul si apoi nu recunosc nimic.
Raspunde

Toi astia mici cu contolul au ordine de sus sa se uite in alta parte cand trec racoantele !

Acum 1 an

taierea de lemn ilegal este permisa direct de dulapul de la cotroceni. si TS nu-mi publica anteriorul comentariu mai acid la adresa ficusului ! Padurile trebuie taiate non stop (legal si mai ales ilegal) pentru a alimenta non stop cu materie prima mega fabricile pretenilor austrieci de la Timber-fost Schweighofer ai dulapului - asta-i pt el Romania lucrului bine facut.
Raspunde

Dreptate

Acum 1 lună

Hal de presedinte care tine cu hotii lui austrieci. Rusine dulap de la Cotroceni. Ce produce Sibiul e infect

Raspunde

Dreptate

Acum 1 lună

Cetatenii de la tara nu sunt hoti. Austriecii sunt hotii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus