Clădirea de pe strada Mitropoliei, nr. 7 - fost hotel, loc de întâlnire a intelectualilor români, apoi a revoluționarilor români, casa în care „a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munții Apuseni, Avram Iancu” – este cel mai negativ exemplu vizavi de cum este îngrijit un monument istoric în Sibiu, potrivit șefului Direcției Județene pentru Cultură.
L-am însoțit vineri la amiază pe directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, în cadrul controalelor pe care instituția le efectuează la clădirile istorice în județ.
Mai întâi, acesta a insistat să mai meargă o dată la clădirea de pe strada Avram Iancu, de la nr. 8, edificiu datat din secolul al XV-lea, acolo unde a constatat că proprietarul ar efectua lucrări de renovare fără acordul instituției.
„Mergem să vedeți o frescă barocă, peste care un Dorel a decis să dea cu ciocanul (...)”, a ținut să sublinieze Nanu. Acesta avea în mâini mai multe somații semnate, în care informează proprietarul că riscă să fie cercetat penal.
În fața apartamentului la care face referire Dan Nanu este dezordine, câteva găleți cu vopsea, bucăți de lemne, perii etc. La fața locului nu era niciun muncitor. Ferestrele apartamentului sunt deschise, așa încât fresca de pe tavan se vede și din stradă.
Citește și: Frescă din fosta reședință a nepoților lui Brukenthal, aproape acoperită cu vopsea
„De-a lungul timpului asupra acestei clădiri s-au făcut mai multe intervenții neautorizate de Direcția Cultură Sibiu. Vom lăsa o somație proprietarului, iar dacă nu se va conforma, în câteva zile vom anunța și organele de cercetare penală. În primul rând trebuie să oprească lucrările și să intre în legalitate prin efectuarea unui dosar care să conțină lucrările pe care le dorește să le execute; acest proiect trebuie să fie însușit de un arhitect atestat de Ministerul Culturii”, spune Dan Nanu.
„Restaurarea frescei bineînțeles că e un efort material, dar reprezintă și o mărturie a trecutului vizavi de faptul că Sibiul este o cetate locuită și toți dorim ca acest centru al Sibiului să ajungă pe lista patrimoniului UNESCO” - adaugă acesta.
Coborâm prin Pasajul Școlii spre strada Movilei, de acolo mergem pe Felinarului, trecem de 9 Mai și mergem pe strada Liviu Rebreanu până la strada Rotarilor nr. 1. În drum, șeful de la Direcția Cultură bate cu degetul în pereții unor case („Aici e polistiren”), arată spre un acoperiș („Ce-i acolo, țiglă sau tablă?”) sau atrage atenția la casele abandonate gata să cadă („O lăsăm așa sau îi dai o șansă? Sunt două variante”).
La capătul străzii Liviu Rebreanu vedem o casă cu acoperișul de tablă. Dan Nanu bate în poartă, dar nu deschide nimeni. Decide să lase o scrisoare în cutia poștală: „Ca la votări”, concluzionează funcționarul după ce a introdus hârtia.
„Mai mergem la un exemplu de tablă”. Ajungem la Rotarilor 1, unde pe una din case acoperișul este la fel din tablă. Acolo, între Dan Nanu de o parte a porții și proprietarul casei de cealaltă a porții a avut loc următorul dialog:
- - Bună ziua. Sunt directorul Direcției Județene pentru cultură Sibiu și vreau să vă înștiințez că în centrul istoric, și faceți parte din centrul istoric, categoria A, nu este voie placarea cu tablă a acoperișului.
- - Da cu ce este voie?
- - Țiglă.
- - Și acum ce trebuie să facem?
- - Eu vă las o somație. Faceți un proiect prin care acoperiți acoperișul cu țiglă.
- - Doamne, da de unde legea asta? Nu știu, lăsați informația (...) Da, dar clădirea nu e monument.
- - Clădirea în sine, nu, dar ansamblul, tot centrul este sit istoric, cetatea venea până la Teclu. Că dacă era și clădirea monument erați penal.
- - Și dacă nu este, atunci cum mă puteți obliga să schimb?
- - Nu vă oblig eu, legea protejării monumentelor istorice (...)
Cum arăta casa în 2019, conform imaginilor din Google Maps:
Cum arată casa astăzi:
Continuăm deplasarea noastră prin centrul Sibiului. „Ia uitați-vă aici. Dacă iei parii, nu cred că prinde Crăciunul”, spune Nanu arătând spre clădirea părăsită de pe strada Pielarilor de la nr. 18.
Ajungem lângă Podul Minciunilor, pe strada Ocnei, nr 1, la imobilul verde cu trei etaje și mansardă. Intrăm în curte, unde Dan Nanu ne explică de ce aici e „un exemplu negativ de cum este îngrijit un monument istoric”.
„Ne aflăm în curtea imobilului de pe strada Ocnei, nr. 1. A fost han și hotel de-a lungul timpului, care constituie astăzi un exemplu negativ de cum este îngrijit un monument istoric. Nu e bine, pentru că în primul rând s-au pus geamuri termopan, care pietează asupra aspectului clădirii, în al doilea rând nu este vopsit într-o culoare unitară, iar în al treilea rând multitudinea de cabluri care atârnă spânzurate atât în interior, cât și în exterior. Și neîngrijirea balcoanelor de lemn, precum și a stucaturilor”.
Încheiem deplasarea noastră în fața clădirii de pe strada Mitropoliei nr. 7, unde Dan Nanu concluzionează că „este cel mai negativ exemplu” în ceea ce privește atitudinea și îngrijirea unui monument istoric.
„Clădirea de pe Mitropoliei 7 este urmată de Tribunal, reședința de vară mitropolitană și altele, care probabil că vor intra în calendarul pe care noi îl preconizăm să-l tipărim la începutul anului 2023”, concluzionează Dan Nanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.
Citește și: „Cele mai praf monumente din Sibiu vor apărea într-un calendar”
Citește și: Primăria începe executarea clădirii istorice care ”cade” pe str. Mitropoliei
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: directia cultura , strada mitropoliei 7 , cladiri istorice sibiu , monumente istorice sibiu , foto , video , Dan Nanu
Vizualizari: 7200
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Kukuruku
Acum 5 ore
Vlad christian
Acum 6 ore
Victor
Acum 6 ore
Steve
Acum 6 ore
Gabytza Gabor