Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
27°C

Elevii sibieni de 10 la examenele naționale au fost premiați: „nu există învățare fără greșeală și fără exercițiu”

Elevii sibieni de 10 la examenele naționale au fost premiați: „nu există învățare fără greșeală și fără exercițiu”

Cei șase elevi ai Sibiului care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat au fost premiați de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Premiile au constat într-o sumă de bani alocată de Ministerul Educației, o diplomă și câte un trandafir alb. Au fost discursuri, unele emoționante, au fost felicitări, dar dincolo de toate, frumoși au fost copiii. Și cei care au fost premiați și cei care au fost în sală, alături de colegii lor.   

Premierea celor șase copii și tineri care au luat medii de 10 la cele două examene naționale a avut loc în Sala Festivă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu. Pavel Mihăilescu, Vlad Mihălțan și Alexandra Cristina Moro, toți trei, absolvenți ai Colegiului Lazăr au fost premiați și câte 5.000 de lei pentru performanța de a obține media 10 la Bacalaureat. Mădălina Ioana Mărginean, absolventă a Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Sibiu, Micu David Bucurenciu și Ioana Nicola Bratu, ambii foști elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” au fost premiați cu câte 2.000 de lei pentru performanța de a obține media 10 la examenul de Evaluare Națională.

„M-aș bucura tare mult dacă foștii elevi ar reveni astăzi în școlile în care au avut rezultate bune și să transmită un mesaj colegilor lor prin care să povestească cum au reușit și de ce este bine să învățăm. Sunt convinsă că nu au învățat să ia neapărat un zece, cu au învățat ca să demonstreze de ceea ce sunt în stare să facă”, a spus Monica Munteanu, inspector școlar general adjunct.

Mesaje pentru colegii lor mai mici

Pavel Mihăilescu a fost primul din cei șase care a vorbit pentru cei din sală. Băiatul spune că la baza reușitei sale a fost munca lui, sprijinul profesorilor, al colegilor și darul primit de la Dumnezeu. A învățat, a fost sigur de ceea ce și-a dorit și a reușit.

„Mesajul meu pentru elevii de clasa a XII-a este să învețe din timp, să încerce să se și distreze de-a lungul clasei a XII-a, pentru că nu este totul numai despre învățat, să se simtă bine, să-și creeze o plăcere din a învăța, să-și găsească materiile la care sunt cei mai deschiși și pe care le consideră cele mai frumoase și să se roage din când în când. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Să-și asculte profesorii, părinții și la final, după rezultatul de la Bacalaureat, unde sper că veți lua și voi cât mai multe note de zece, pentru că nu este atât de greu precum pare, să vă gândiți foarte bine ce este important pentru voi și să vă gândiți ce vreți să faceți mai încolo, pentru că unii nu iau asta în considerare din timp și ajung să regrete”, a spus Pavel.

Un discurs emoționant a avut și Ioana Bratu care acum este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Sammuel von Brukenthal. Fata vorbește și ea despre sprijinul pe care l-a primit de la profesori, părinți și colegi și cât de important a fost acesta pentru ea.  

„Nu este imposibil să iei zece la aceste examene. Noi suntem dovada vie. Dacă munciți și știți ce vreți, vă propuneți și aveți un plan, vă stabiliți prioritățile puteți face orice vreți, dar trebuie să vă și sprijiniți unii pe alții. Colegii din vechea clasă mi-au fost atât de dragi și le mulțumesc și lor. Este foarte important să ai și un colectiv în care să te simți bine. De asemenea, contează să ne și distrăm, să avem o balanță, pentru că altfel nu ne putem dezvolta ca și persoane”.

Mădălina a fost sigură pe ea iar principalul ei mesaj pentru colegi a fost să fie curioși și să nu le fie teamă să greșească.

„Da, deși am luat 10, l-am luat din foarte multe greșeli pe care le-am făcut atât la teste cât și în timpul orelor. Nu există învățare fără greșeală și fără exercițiu. Sfatul meu este ca elevii să încerce să învețe jucându-se și distrându-se pentru că este posibil și să nu le fie frică niciodată să greșească sau să pună întrebări în timpul orelor.”

Premiul primit astăzi este pentru David o însumare a nopților nedormite și a emoțiilor petrecute pentru a fi azi mai bun ca ieri.

„Bucurați-vă de momentele copilăriei pentru că sunt cele mai frumoase din viață și nu uitați niciodată că atunci când o ușă se închide, alta se deschide”, a spus băiatul.

„Eu o mă prezint în fața dumneavoastră cu umilință pentru că sunt directorul unei școli de cartier și nu am alte cuvinte pentru dumneavoastră decât că excelența poartă numele copiilor astăzi și pentru totdeauna. Noi stăm acolo, în spate și încercăm să oferim ceea ce putem oferi și eu, ca li colegii mei, absolut toți colegii suntem mândri atât de Mădălina care a avut notele de 10, cât și de copiii care au avut 9,99, 9, 90 și așa mai departe, pentru că efirtul le aparține, iar noi doar putem fi mândri că i-am găzduit și i-am îmbrățișat timp de 8 ani”, a spus cu vădită emoție prof. Anca Rusu, director al Școlii Ioan Slavici.

Doi dintre tineri nu au putut fi prezenți, însă premiile au fost ridicate de părinți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus