Din peste 600 de locuințe sociale administrate de societatea Urbana în Sibiu, 11 în prezent sunt libere. Pentru a beneficia de o astfel de locuințe, ale căror chirii medii variază între 74 și 185 lei lunar, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe criterii.
În continuarea articolului despre apartamentele ANL, am solicitat de la societatea comercială Urbana SA date actualizate privind locuințele sociale. Acestea, la fel ca în cazul locuințelor administrate în cadrul programelor Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), pot fi obținute numai în baza unor criterii și la prețuri preferențiale.
Astfel, în prezent Urbana administrează un număr de 645 locuințe sociale, împărțite în patru zone: cartier Reșița, blocurile de pe Henri Coandă și Lazaret, precum și cele din fondul vechi. Potrivit datelor transmise de Urbana, chiriile în aceste locuințe sunt următoarele:
- cartier Reșița - chirie medie 150 lei (minim 30 lei - maxim 270 lei);
- bloc Henri Coandă - chirie medie 74 lei (minim 30 lei - maxim 130 lei);
- bloc Lazaret - chirie medie 120 lei (minim 30 lei - maxim 150 lei);
- fond vechi - chirie medie 185 lei (minim 30 lei - maxim 450 lei).
În prezent, 11 locuințe sunt libere, au precizat reprezentanții societății.
Cine poate cere o locuință socială în Sibiu
Criteriile de atribuire și repartizarea locuințelor este de competența Comisiei Sociale, constituită la nivelul Consiliului Local al Municipiului Sibiu.
Potrivit comisiei, opt criterii stau la baza repartizării unei locuințe sociale pentru sibieni, pentru care se acordă un anumit punctaj. Înainte însă ca acestea să fie luate în considerare, e important ca solicitantul să corespundă altor două criterii de acces: astfel, pentru venitul pe membru de familie, venitul mediu net lunar persoană, realizat în ultimele 12 luni, să fie sub nivelul câștigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Național de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea. Totodată, nu trebuie să dețină în proprietate o locuință. De asemenea, nu pot beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care au înstrăinat o locuință după data de 1 ianuarie 1990; au beneficiat de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe; dețin calitatea de chiriaș la o altă locuință din fondul locativ de stat; dețin în proprietate terenuri intravilane sau terenuri mai mari de 1.000 mp în extravilan; nu au domiciliul în mun. Sibiu, exceptând persoanele care provin dintr-un centru de plasament din județul Sibiu sau au loc de muncă în Sibiu; prezintă un certificat de atestare fiscală eliberat de către Direcția Fiscală a mun. Sibiu, nu mai vechi de 30 de zile, din care să reiasă că nu au datorii la bugetul local și nu dețin în proprietate/folosință un autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani sau două sau mai multe autovehicule mai vechi de 10 ani sau utilaje agricole.
Pentru criteriul situației locative actuale, cele mai multe puncte se acordă pentru persoane evacuate cu hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă din imobile retrocedate de mai mult de 5 ani sau persoanele care au locuit legal în imobile retrocedate și care în prezent se află în imobil fără forme legale.
În ceea ce privește starea civilă, punctaj maxim se acordă pentru familiile monoparentale, iar pentru fiecare copil se adaugă un punct. Iar pentru starea de sănătate, atenție se acordă persoanelor cu un certificat de handicap.
Alte criterii țin de vechimea cererii solicitantului și veniturile solicitantului. Cei care câștigă sub 1.000 de lei lunar primesc cele mai multe puncte.
De asemenea, se ia în considerare calitatea de tânăr provenit din instituții sociale care este major; calitatea de veteran, văduvă de război, persoane deportate sau victime ale violențelor domestice.
„Contractul inițial se încheie pe o perioadă de 5 ani și poate fi prelungit cu respectarea anumitor condiții”, precizează Urbana. Condițiile în care contractul poate fi prelungit sunt următoarele:
- familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie
- nu dețin în proprietate autoturism/motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani, două sau mai multe autoturisme și/sau motociclete cu o vechime mai mare de 10 ani, autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze, utilaje Agricole
- nu dețin în proprietate terenuri intravilane(și terenuri mai mari de 1000 mp în extravilan);
- nu au deținut și nu dețin o locuință în proprietate,
- nu au înstrăinat o locuință proprietate, după 01 ian. 1990 și până în prezent;
- nu au beneficiat de sprijinul statului în credite și executie pentru realizarea unei locuințe
- nu inregistreaza datorii la chirii/utilitati/bugetul local
- au respectat clauzele contractuale anterioare (comportament social, intretinere corespunzatoare a locuintei, a folosit locuinta cu destinatia pentru care a fost atribuita, etc).
Potrivit legislației, locuințele sociale aparțin domeniului public al statului și nu pot fi vândute.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3042
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 1 oră
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 2 ore
Serafim Scorobete
Acum 2 ore
Adrian Antonie