Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Locuințe sociale în Sibiu: cât sunt chiriile și cine le poate solicita

Locuințe sociale în Sibiu: cât sunt chiriile și cine le poate solicita

Din peste 600 de locuințe sociale administrate de societatea Urbana în Sibiu, 11 în prezent sunt libere. Pentru a beneficia de o astfel de locuințe, ale căror chirii medii variază între 74 și 185 lei lunar, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe criterii.

În continuarea articolului despre apartamentele ANL, am solicitat de la societatea comercială Urbana SA date actualizate privind locuințele sociale. Acestea, la fel ca în cazul locuințelor administrate în cadrul programelor Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), pot fi obținute numai în baza unor criterii și la prețuri preferențiale.

Astfel, în prezent Urbana administrează un număr de 645 locuințe sociale, împărțite în patru zone: cartier Reșița, blocurile de pe Henri Coandă și Lazaret, precum și cele din fondul vechi. Potrivit datelor transmise de Urbana, chiriile în aceste locuințe sunt următoarele:

  • cartier Reșița - chirie medie 150 lei (minim 30 lei - maxim 270 lei);
  • bloc Henri Coandă - chirie medie 74 lei (minim 30 lei - maxim 130 lei);
  • bloc Lazaret - chirie medie 120 lei (minim 30 lei - maxim 150 lei);
  • fond vechi - chirie medie 185 lei (minim 30 lei - maxim 450 lei).

În prezent, 11 locuințe sunt libere, au precizat reprezentanții societății.

Cine poate cere o locuință socială în Sibiu

Criteriile de atribuire și repartizarea locuințelor este de competența Comisiei Sociale, constituită la nivelul Consiliului Local al Municipiului Sibiu.

Potrivit comisiei, opt criterii stau la baza repartizării unei locuințe sociale pentru sibieni, pentru care se acordă un anumit punctaj. Înainte însă ca acestea să fie luate în considerare, e important ca solicitantul să corespundă altor două criterii de acces: astfel, pentru venitul pe membru de familie, venitul mediu net lunar persoană, realizat în ultimele 12 luni, să fie sub nivelul câștigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Național de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea. Totodată, nu trebuie să dețină în proprietate o locuință. De asemenea, nu pot beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care au înstrăinat o locuință după data de 1 ianuarie 1990; au beneficiat de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe; dețin calitatea de chiriaș la o altă locuință din fondul locativ de stat; dețin în proprietate terenuri intravilane sau terenuri mai mari de 1.000 mp în extravilan; nu au domiciliul în mun. Sibiu, exceptând persoanele care provin dintr-un centru de plasament din județul Sibiu sau au loc de muncă în Sibiu; prezintă un certificat de atestare fiscală eliberat de către Direcția Fiscală a mun. Sibiu, nu mai vechi de 30 de zile, din care să reiasă că nu au datorii la bugetul local și nu dețin în proprietate/folosință un autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani sau două sau mai multe autovehicule mai vechi de 10 ani sau utilaje agricole.

Pentru criteriul situației locative actuale, cele mai multe puncte se acordă pentru persoane evacuate cu hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă din imobile retrocedate de mai mult de 5 ani sau persoanele care au locuit legal în imobile retrocedate și care în prezent se află în imobil fără forme legale.

În ceea ce privește starea civilă, punctaj maxim se acordă pentru familiile monoparentale, iar pentru fiecare copil se adaugă un punct. Iar pentru starea de sănătate, atenție se acordă persoanelor cu un certificat de handicap.

Alte criterii țin de vechimea cererii solicitantului și veniturile solicitantului. Cei care câștigă sub 1.000 de lei lunar primesc cele mai multe puncte.

De asemenea, se ia în considerare calitatea de tânăr provenit din instituții sociale care este major; calitatea de veteran, văduvă de război, persoane deportate sau victime ale violențelor domestice.

„Contractul inițial se încheie pe o perioadă de 5 ani și poate fi prelungit cu respectarea anumitor condiții”, precizează Urbana. Condițiile în care contractul poate fi prelungit sunt următoarele:

- familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie
- nu dețin în proprietate autoturism/motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani,  două sau mai multe autoturisme și/sau motociclete cu o vechime mai mare de 10 ani,  autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze, utilaje Agricole
- nu dețin în proprietate terenuri intravilane(și terenuri mai mari de 1000 mp în extravilan);
- nu au deținut și nu dețin o locuință în proprietate,
- nu au înstrăinat o locuință proprietate, după 01 ian. 1990 și până în prezent;
- nu au beneficiat de sprijinul statului în credite și executie pentru realizarea unei locuințe
-  nu inregistreaza datorii la chirii/utilitati/bugetul  local
- au respectat clauzele contractuale anterioare (comportament social, intretinere corespunzatoare a locuintei, a folosit locuinta cu destinatia pentru care a fost atribuita, etc). 

Citește și: Cât sunt chiriile în blocurile ANL din Sibiu și la ce preț ajunge vânzarea unei locuințe. În 2022 s-au vândut peste 20 de apartamente

Potrivit legislației, locuințele sociale aparțin domeniului public al statului și nu pot fi vândute.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Denisa good vibe

Acum 4 luni

In Sibiu, saracia nu exista! Sibiu-un oras fara saraci-din 1191.
Raspunde

Sparrow

Acum 4 luni

Ce titlu este āsta ? Ce " content" este āsta ? Pāi toti stim ( unii se prefac ipocrit cā nu stiu) cā locuintele sociale au fost sunt si vor fi o vacā de muls pentru āia cu pile, copii de stabi, smecheri cu pile, ciocoii noului val, pāi când a inceput " proiectul" locuintelor sociale au " îndeplinit criteriile" fiul si nora prorectorului ULBS ( care aveau o casā nou-noutā in Gusterita, dar nu pe numele lor) , secretara de la ARR, gagica sefui Vāmii.....numai necājiti. Sā nu mai vorbim cā dacā te pune āl cu coarne sā dai o " geanā" prin parcārile blocurilor sociale trimiti la culcare scurt expozantii de la Salonul Auto de la Geneva.. Hai copii, gata cu prostiile, familiile " nācājite" nu au acces acolo.....de-aia sunt codasii clasamentelor
Raspunde

Bambolero

Acum 4 luni

Vicleanul ciordacu și sinistra sa siminichion încurajează lenea prin aceste mocăciuni. La muncă, băăă!
Raspunde

Ion de la raion

Acum 4 luni

Lipsă de respect față de oamenii muncitori, care investesc în viitorul lor și al copiilor lor, oameni pentru care nu bmw-ul și iPhone-ul sunt prioritare.... Dacă în Sibiu ai nevoie de o locuință socială.... ori ai o problemă gravă de sănătate și atunci meriți sa fi ajutat, ori ești un trântor care nu merită ajutor
Raspunde

Lepșa Andreea

Acum 1 lună

Bună ziua a-și dori niște informații despre dosarul meu vă rog frumos să luați în considerare și dosarul meu Am 3 copii sunt divorțată și stau în chirie vă rog frumos
Raspunde

Lepșa Andreea

Acum 1 săptămână

Bună ziua am depus Dosarul de 2 Ani și nu Am primit nici un răspuns vă rog frumos vreau și eu un răspuns concret vă rog frumos luați în considerare și Dosarul meu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus