Luni,
07.10.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Victorie în instanță a unei muncitoare care a dat fabrica la care a lucrat în judecată. Își va primi toate salariile

Victorie în instanță a unei muncitoare care a dat fabrica la care a lucrat în judecată. Își va primi toate salariile

Jurnalista Laura Ștefănuț, una dintre cele cinci fondatoare ale ONG-ului „Haine curate” anunță prima victorie în instanță a unei foste angajate Tanex, care a dat fabrica în judecată pentru nedreptățile și abuzurile la care a fost supusă. ONG-ul este primul din România creat pentru a sprijini muncitoarele exploatate în industria de confecții. Asociația „Haine curate” a fost înființată în luna septembrie a anului trecut, la Sibiu.

„Angelica Manole (acum Rădulescu) a câștigat definitiv procesul împotriva fabricii de confecții care nu îi plătise salariul minim, ei și altor angajate - însă Angelica a fost singura care a ieșit public cu informația. Asta a dus la concedierea ei, însă gestul curajos a dus la plata banilor restanți către celelalte femei, după ce comunitatea s-a solidarizat cu ea și a pus presiune pe branduri. Mulțumiri tuturor celor care au donat pentru Haine Curate, cu ajutorul lor am putut să o angajăm pe avocata Cristina Filimon”, scrie Laura Ștefănuț pe pagina ei de facebook. Astăzi femeia și-a câștigat toate salariile care i se cuveneau de drept. 

Angelica si Laura

Angelica Manole (foto stânga) și Laura Ștefănuț (foto dreapta)

Cu această ocazie jurnalista anunță și încheierea unui proiect internațional al Asociației „Haine Curate”, proiect în care Angelica a luat majoritatea interviurilor.

„A făcut o treabă extraordinară, a dat pe spate străinii din proiect. Raportul va fi publicat anul viitor, de Clean Clothes Campaign și nu numai. Ca jurnalistă, mi se întâmpla des să cunosc femei exploatate în fel și chip, care aveau capacități extraordinare: reziliență, inteligență, curaj, spirit justițiar. Dacă ar fi avut șansa, cu siguranță ar fi dus la excelență profesii mai bine plătite. Angelica a demonstrat asta din plin. Bravo Angelica, bravo celor care au avut încredere în ea și în Haine Curate!”, mai scrie Laura Ștefănuț.

Povestea Angelicăi

Într-un material de presă publicat în anul 2021, Laura scria povestea unei muncitoare care a avut curajul și determinarea de acționa a atunci când și-a dat seama că este nedreptățită.  

Angelica Manole era confecționeră la fabrica Tanex, care producea haine pentru branduri cu renume. Femeia a primit doar 693 de lei pentru o întreagă lună de muncă în care a confecționat haine, care se vând cu sute de euro. Angelica a fost singura care a făcut plângeri și a vorbit public despre ce i s-a întâmplat, deși existau mai multe femei în situația ei.

Inițial, fabrica a acționat vindicativ: a concediat-o pe Angelica pe motiv că „a dat declarații publice în mass-media”, deși toți experții întrebați au spus ferm că această concediere este abuzivă.

Fabrica Tanex s-a sucit la 180 de grade și le-a spus angajaților că vor primi salariile din urmă integral. Au urmat controale de la ITM, de la Ministerul Muncii, brandurile au reacționat și situația pentru toți muncitorii s-a schimbat datorită curajului de care a dat dovadă Angelica.

Femeia a dat fabrica în judecată cu ajutorul Asociației „Haine curate” din care face și ea parte ca membru fondator, alături de Laura Ștefănuț, Diana Velica și sibiencele Georgiana Epure și Bianca Drotleff.

Întreaga poveste a Angelicăi o puteți citi AICI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus