Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

OMS va folosi termenul de „mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

OMS va folosi termenul de „mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox" ca sinonim pentru variola maimuţei şi i-a îndemnat şi pe alţii să facă acest lucru după ce organizaţia a primit plângeri că denumirea actuală a bolii este rasistă şi stigmatizantă, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul 'variola maimuţei' va fi eliminat treptat", deşi va putea fi căutat în clasificarea internaţională a bolilor, a anunţat OMS, care are autoritatea de a denumi boli noi şi, în cazuri excepţionale, de a schimba denumirea bolilor existente.

"Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat 'mpox' poate fi folosit în alte limbi", a subliniat OMS.

Dacă acest termen va ridica o problemă într-o anumită limbă, OMS va lansa consultări cu autorităţile guvernamentale competente şi cu societăţile ştiinţifice în cauză, înainte de a lua o decizie.

Termenul "Mpox" va înlocui complet "variola maimuţei" după o perioadă de tranziţie de un an. "Acest lucru serveşte la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global", a afirmat OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat la începutul anului 2022 un proces de consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru "variola maimuţei".

Una dintre cele mai populare propuneri a fost "mpox" sau "Mpox" care a fost înaintată de organizaţia pentru sănătatea bărbaţilor RÉZO, printre altele. Directorul său a declarat la acea vreme că îndepărtarea imaginii maimuţei i-ar ajuta pe oameni să ia în serios urgenţa de sănătate pe care o reprezintă această boală.

Variola maimuţei, descoperită în 1958 şi numită după primul animal care a prezentat simptome, a fost răspândită mai ales în ţări din vestul şi centrul Africii până în acest an. În prezent, 110 ţări au raportat aproximativ 80.000 de cazuri confirmate şi 55 de decese, conform datelor OMS.

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Kukuruku

Acum 2 luni

Pai rasisti sunt ei, ca se gandesc la anumite grupuri cand aud de maimute.
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 2 luni

De ce nu ii zic GPox si gata?
Raspunde

Rob

Acum 2 luni

De ce nu schimbă și numele animalului maimuță? Aia nu e insultă asociată prin denumire? Mai rău, este vorba de exact animalul la care se face referire. Ce rasiști erau biologii pe vremuri, nu știu cum se accepta așa ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus