Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Primăria Sibiu intensifică lupta cu comerțul ilegal: pe lângă amenzi, vrea ca bunurile să fie confiscate și cere opinia sibienilor

Primăria Sibiu intensifică lupta cu comerțul ilegal: pe lângă amenzi, vrea ca bunurile să fie confiscate și cere opinia sibienilor

Autoritățile locale din Sibiu intenționează să intensifice lupta cu comerțul ilegal. Primăria vrea ca bunurile celor prinși că le vând ilegal să fie confiscate. Până acum, agenții constatatori doar aplicau amenzi.

Primăria aduce la cunoștința publicului sibian faptul că a inițiat un proiect de hotărâre prin care se completează Anexa la Hotărârea nr. 210 din 2001 a Consiliului Local prin care s-au aprobat normele şi regimul contravenţiilor privind „gospodărirea, păstrarea ordinii şi liniştii publice , comerţ şi transport în municipiul Sibiu”

Este vorba de introducerea unui nou aliniat cu următorul conținut:

„Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârșirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 22 literele e, f și k, găsite la fața locului, precum și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției se confiscă și se valorifică conform dispozițiilor legale”.

În articolul 22 din hotărârea 210 din 2001 sunt enumerate faptele care constituie încălcări ale normelor legale, „literele” la care se referă noua propunere a autorităților locale menționând comerțul stradal ilegal:

e. diminuarea lăţimii trotuarelor prin crearea de acces în subsoluri şi demisoluri sau prin comerţ stradal neautorizat, precum şi modificarea cotei şi amplasamentului fără aprobarea Primăriei Municipiului Sibiu; 

f. diminuarea părţii carosabile a străzilor prin executarea de rampe de acces în zona rigolei sau prin practicarea comerţului stradal;

k. amplasarea sau depozitarea fără avizul Primăriei Municipiului Sibiu de construcţii provizorii sau definitive ( chioşcuri, tonete, mese de expunere şi vânzare, bunuri diverse ) pe trotuare, străzi, în parcările publice amenajate sau neamenajate, în parcuri, zone verzi şi pieţe publice, respectiv pe domeniul public şi privat al Municipiului Sibiu, inclusiv Staţiunea Păltiniş.

Conform reglementărilor locale, cei care fac comerț ilegal sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 lei pentru persoane fizice și 1.000 – 1.500 lei pentru persoane juridice.

Potrivit șefului Poliției Locale Sibiu, actele normative în vigoare care reglementează domeniul comerțului ilicit și care sunt aplicate de către autoritățile publice locale nu sunt de natură să descurajeze acest tip de comerț datorită limitării nivelului amenzilor ce pot fi aplicate de către primar și împuternicii acestuia.

„În domeniul activității comerciale, actele normative de aplicabilitate locală nu prevăd sancțiuni complementare pentru cazul nerespectării obligațiilor imperative stabilite în conținutul lor de către comercianți, persoane fizice și juridice, astfel că în practică, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii locali au constatat eludarea reglementărilor legale pentru acest domeniu de către comercianți, fără a avea posibilitatea aplicării unei măsuri coercitive de constrângere”, a explicat Gheorghe Aldea, directorul general al Serviciului public de Poliție Locală al municipiului Sibiu.

În ceea ce privește valorificarea bunurilor confiscate, în prezent, potrivit Ordonanței nr. 128 din 29 august 1998 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, acestea se valorifică de către Ministerul Finanțelor prin organele sale teritoriale. În funcție de tipul bunurilor confiscate, valorificarea acestora poate consta în vânzarea lor prin magazine proprii, licitație publică sau în regim de consignație, prin distrugere sau atribuire directă gratuită.

Citește și: Val de vânzători ilegali în centrul Sibiului, după deschiderea Târgului de Crăciun. Comercianții din Piața Mare au sesizat Poliția Locală

Persoanele fizice sau juridice interesate de propunerea Primăriei Sibiu pot depune în scris, până la data de 14 decembrie 2022, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare pot fi depuse la adresa de e-mail [email protected] sau în scris la sediul Primăriei Municipiului Sibiu.

Locații stabilite de Primărie pentru vânzarea produselor de Crăciun

Zilele trecute, Primăria Sibiu, prin Serviciul Domeniul Public, a anunțat că a stabilit locațiile în care comercianții vor putea vinde anul acesta produse destinate sărbătorilor de SF. Nicolae și Crăciun

În total este vorba despre 42 de locații. 20 dintre acestea se află pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, 4 în fața magazinului Dumbrava și câte 2 locații în cartierele Gușterița, Vasile Aaron, Bulevardul Mihai Viteazu, Cireșica, Valea Aurie, Ștrand, Turnișor, Terezian, Gară. La cerere, însă, se pot aproba și alte locații din cartiere care se pretează și care sunt disponibile.

Perioada de comercializare a fost stabilită la 5 zile (2- 6 decembrie 2022) pentru Sf. Nicolae și la 13 zile (15- 27 decembrie 2022) pentru sărbătoarea Crăciunului.

Pentru perioada de Sf. Nicolae comercianții pot depune cererile direct la ghișeul Serviciului Domeniul Public, din Piața Mică nr. 22, în perioada 28- 29 noiembrie 2022. Pentru perioada Crăciunului, comercianții trebuie să facă mai întâi o programare online, în perioada 7- 11 decembrie 2022, precizează funcționarii locali.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 811

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

inca o "copilarie" marca primaria Sibiu..."sa-i "confiste" si pe cei care le vand nu numai marfa...poate inteleg odata ca nu-s unii fraier care platesc impozite si unii "destepti"
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Nu stiu la ce marfuri se face trimitere, dar u lucru ar trebui avut in vedere: comertul cu petarde. Incepe nebunia din nou! Nu mai poti avea sarbatori fericite fra petarde! Prostie cu caru'!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Acum primeste de la SRI informatii cu toti teroristii ilegali din gruparile politice si primarii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus