Ațel, Brădeni și Râu Sadului nu au, în acest moment, medic de familie. La Brădeni, situația este din anul 2018 pentru că în comună exista un cabinet nerenovat, care nu a mai obținut avizele sanitare de funcționare. La Râu Sadului și Ațel, medicului i s-a retras dreptul de practică iar oamenii sunt nevoiți să meargă acum 14 kilometri până la Sadu, într-un caz, sau să se descurce cum pot în celălalt. Primarilor din aceste comune le este foarte greu să găsească un înlocuitor, fie din cauza numărului mic de pacienți, fie că nu sunt doritori. În ultimii ani, interesul pentru medicina de familie ca specialitate a scăzut considerabil. Spre exemplu, în județul Sibiu, media de vârstă a acestor medici este de 53 de ani la bărbați și de 51 de ani la femei, semn că tinerii nu se înghesuie să preia cabinete.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care, atunci când o comună rămâne fără medic de familie este foarte greu de găsit înlocuitor iar pacienții rămân ai nimănui, luptându-se cu afecțiunile și nevoile lor. În acest moment, de exemplu, în județul Sibiu sunt trei comune care se confruntă cu o asemenea situație.
„Localitățile Ațel, Brădeni și Râu Sadului, unde au funcționat cabinete sau puncte de lucru autorizate sanitar, sunt în acest moment descoperite din punctul de vedere al medicului de familie. S-a încercat continuu acoperirea necesarului de medici, inclusiv prin încurajarea medicilor de familie de a înființa puncte secundare de lucru, autorizate sanitar, în zonele deficitare. În acest mod, în ultima perioadă s-a reușit acoperirea localităților Cârța, Marpod, Chirpăr, Șeica Mică”, transmit reprezentanții CAS Sibiu.
Brădeni, 4 ani fără medic de familie
Localitatea Brădeni este de patru ani fără medic de familie. Potrivit viceprimarului Emil Șchiopotă, medicul care era aici a plecat în Merghindeal, cu tot cu pacienții pe care i-a avut pe listă. După plecarea medicului, dispensarul nu a mai primit aviz sanitar de funcționare pentru că nu era renovat și nu întrunea condițiile. Până la finalul acestui an însă, situația se poate schimba.
„Noi avem în renovare dispensarul și cred că până la sfârșitul anului va fi finalizat. Mai trebuie cuplată o centrală și adus mobilier. Doamna care a fost la noi a plecat la Merghindeal inclusiv cu oamenii pe care i-a avut pe listă. Nu știu dacă doamna se va întoarce atunci când va fi gata, pentru că se apropie de pensie. Nu mai aveam avizele de funcționare pentru că nu era renovat. Am început renovarea în urmă cu aproximativ doi ani”, spune viceprimarul.
Cabinetul medical din Brădeni
În toți acești ani, Emil Șchiopotă spune că, totuși, doctorița a venit regulat în comună pentru a face rețetele pe care le lasă apoi la o farmacie din Agnita, iar oamenii merg și le iau. De asemenea, comuna are un asistent medical care le aduce oamenilor medicamentele de care au nevoie și trimiterile pentru cei consultați de medic.
Râu Sadului și Ațel au fost lăsate cu ochii în soare de un medic certat cu legea
Comunele Râu Sadului și Ațel au rămas fără medic de familie din luna martie a acestui an. În ambele cazuri este vorba despre același medic. Potrivit primarului din Râu Sadului acestuia i s-a ridicat dreptul de practică, iar cabinetul a rămas descoperit.
„Da, nu mai avem, din păcate, din luna martie. Medicul care a fost a avut probleme, i s-a retras dreptul de practică și a reziliat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu spațiul de aici și am rămas fără medic. Din câte știu are un dosar în lucru la poliția economică pentru o serie de probleme pe care le-a avut cu un alt cabinet pe care îl avea la Nocrich. De atunci am tot căutat, dar nu găsim un alt medic. Cabinetul există și are toate autorizațiile de funcționare, dar nu găsim oameni”, spune Daniel Minea, primarul din Râu Sadului.
Din spusele lui, oamenii se duc acum la medicul de familie din Sadu, care mai avea oameni din Râu Sadului. Cu toate acestea, primarul spune că este greu pentru oameni.
„Trebuie să facă omul naveta, să se roage de unul și de altul să-i ducă. Problema mare este la bătrâni și la cardiaci, care au nevoie în fiecare lună de rețetă. Sunt 14 kilometri de parcurs, iar acolo, dacă ajung, trebuie să stea la rând. Am tot căutat. Au fost vreo patru medici de familie până acum, au văzut spațiul, le-a plăcut, au spus că ar vrea să vină, dar nu a mai venit niciunul. Cred că problema majoră este numărul mic de pacienți, pentru că există o lege care spune că trebuie să fie minim 800 de pacienți ca să poți avea un cabinet în contract cu casa și noi nu suntem de toți atâția. Este o problemă. Am făcut solicitări și la Colegiul Medicilor de Familie și la Patronajul Medicilor de Familie să ne ajute, să dea pe grupurile lor poate va fi un medic tânăr care să vrea să vină la noi, dar până acum nu am reușit”, mai spune Daniel Minea.
Cabinetul renovat din Ațel
La Ațel, vechiul medic de familie a renunțat la cabinet din cauza unor probleme de sănătate. În locul ei, la începutul acestui an, a venit medicul care avea cabinet la Nocrich și punct de lucru la Râu Sadului. În luna martie, când i s-au reziliat contractele și a rămas fără drept de lucru, i-a lăsat pe oamenii din comună fără medic și fără fișe medicale după cum povestește primarul.
„Am avut un medic de familie și nu știu ce prostii a făcut acest medic și ne-a lăsat cu ochii în soare. A plecat pentru că a avut probleme grave cu legea și nu mai dăm de el să vină să predea fișele pacienților. Avem cabinetul nou, renovat, cu utilități, cu tot ce au nevoie. În momentul de față noi suntem în discuție cu un medic tânăr de la Mediaș care ar vrea să vină să preia cabinetul, dar este foarte greu pentru că nu poate întocmi fișele pacienților. Acum încercăm prin avocat să dăm de el și să le recuperăm, pentru că nu ne mai răspunde la telefon. Oamenii au mers pe la Alma, pe unde au mai găsit și ei. S-au descurcat cum au putut. Acum avem emoții pentru că avem și puțini oameni care să se înscrie și este posibil ca și din cauza asta să avem probleme”, spune primarul Ioan-Ovidiu Aldea.
Specialitatea medicină de familie nu mai este căutată de tinerii rezidenți
În ultimii ani, medicina de familie nu mai este o specialitate care să atragă tinerii rezidenți. Potrivit unei grile în care sunt trecute primele 29 de specializări în funcție de preferințe, medicina de familie de află pe poziția 24. Grila a fost publicată pe grilerezidențiat.ro. Acest fapt se simte și în județul Sibiu, unde sunt 223 medici de familie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dintre care 37 medici de sex masculin și 186 medici de sex feminin.
Media de vârstă a acestor medici este de 53 ani la bărbați și de 51 de ani la femei, potrivit reprezentanților CAS Sibiu.
Faptul că medicina de familie nu se mai numără printre specialitățile preferate de medicii rezidenți afectează în mod special cabinetele aflate în mediul rural. Dr. Mihaela Stan, președintele Patronatului Medicilor de Familie explică de ce este greu ca un tânăr rezident să se îndrepte către medicina de familie.
„Medicina de familie a devenit, din păcate, o specialitate neatractivă pentru medicii tineri. Se întâmplă asta din cauza poverii birocratice, a subfinanțării sistematice, din cauza condițiilor de lucru destul de grele, mai ales în mediul rural. În acest context, ei se reorientează către alte specializări. De exemplu, absolvenții pot să înceapă rezidențiatul în medicina de familie, dar undeva prin anul doi, trei își încearcă iar șansele la un examen de rezidențiat și dacă îl promovează se reorientează pentru altă specializare. De obicei, în medicina de familie rămân oamenii care chiar sunt atrași de această specialitate care, de altfel, este foarte frumoasă și ofertantă dacă știi să te organizezi și să-ți gestionezi cabinetul”, spune dr. Mihaela Stan.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: comune sibiu fara medici de fa , rau sadului sibiu , Mihaela stan , bradeni sibiu , medic de familie atel , cas , medici de familie ,
Vizualizari: 2163
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ăla
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Codru
Acum 3 ore
Aristide
Acum 4 ore
Chirica