Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Apartamente vândute în lanț la Șelimbăr: din horă în execuție judecătorească. După 10 ani cei care au plătit avans ar putea să-și recupereze banii

Apartamente vândute în lanț la Șelimbăr: din horă în execuție judecătorească. După 10 ani cei care au plătit avans ar putea să-și recupereze banii

Cel puțin unul din așa-numiții dezvoltatori imobiliari sibieni, care au fost implicați acum 10 ani în dosarul „Mărginean” - sau în dosarul apartamentelor vândute în lanț - nu a plătit niciun ban oamenilor care l-au crezut că le va construi apartamente. Așa că atât terenul, cât și blocul început și nefinalizat încă din 2014 sunt scoase acum la vânzare.

Un teren și o construcție începută încă în 2014 și nefinalizată, de pe strada Trifoiului din Șelimbăr, sunt vândute la licitație, după ce „dezvoltatorul” nu a întors niciun ban până în prezent celor care au plătit avansuri pentru propriile apartamente acum mai bine de 10 ani.

Este vorba despre unele bunuri imobile din dosarul notarului Răzvan Mărginean, judecat în 2013 pentru sprijin şi complicitate la șantaj şi înșelăciune și în care procurorii de la DIICOT au descris modul în care „dezvoltatorii imobiliari” ce lucrau cu notarul arestat au căpătat un obicei de a vinde același apartament ce urma a fi construit mai multor persoane.

Citește și: ”Opera” gruparii notarului Marginean: inselaciuni cu apartamente, batai, santaj

Citește și: Dosarul Marginean: hora apartamentelor vandute in lant

Citește și: Finalul Dosarului notarului Mărginean & cămătarii: fapte prescrise, pedepse reduse

În dosar au fost 14 inculpați în total, aceștia fiind obligați să plătească daune totale de sute de mii de euro. Unul dintre aceștia este Filimon Flaviu Ioan, care le-ar fi promis unor sibieni, dar și persoane din afara Sibiului că le va construi un bloc cu parter și etaj în Șelimbăr, pentru care le-a cerut să plătească avansuri. Persoanele vizate au plătit avans câte aproximativ 20.000 de euro lui Ioan Flaviu pentru apartamente, unii încă la începutul lui mai 2011. Aceștia nici nu bănuiau că același apartament urma să fie revândut altor persoane.

Cel puțin patru astfel de cazuri au ajuns în biroul executorului judecătoresc din Sibiu Ispas Cîrja, care a întocmit o publicație de vânzare imobiliară, în care anunță că la solicitarea creditorilor bunurile vor fi vândute la licitație:

„Având în vedere că debitorul nu a plătit nimic din datoriile enumerate mai sus, la solicitarea creditorilor punem în vânzare, prin licitație publică, dreptul de superficie asupra terenului înscris în CF 104601 Șelimbăr nr. cad și nr. top. 104601, în suprafață de 5.456 mp, măsurată 5.457 mp și dreptul de proprietate asupra unui început de construcție, tip bloc cu parter și etaj, lăsat în nelucrare din anul 2014, situat în Șelimbăr str. Trifoiului f.n., la prețul total de 634.760 euro, echivalentul a 3.118.829 lei”, se arată în publicația de vânzare imobiliară.

Cei interesați trebuie să știe că licitația va avea loc la data de 14 decembrie 2022, ora 11:00, la sediul Biroului Executorului Judecătoresc Cîrja Ispas, în Sibiu, Bulevardul Victoriei, nr. 21.

Iată cum era descrisă situația unuia dintre sibienii vătămați în documentele procurorilor:

„Persoana vătămată fiind de bună credinţă s-a prezentat împreună cu tatăl său şi cu fratele său la notar pentru a încheia un antecontract de vânzare cumpărare având reprezentarea că actul încheiat la notar este «sfânt» , «bătut în cuie» procedura la notar fiind o garanţie pentru partea vătămată că nu va fi înşelat. Notarul a încheiat însă doar o încheiere de dată certă a antecontractului şi nu a procedat la notarea acestuia în CF. Ba mai mult ulterior după trei zile a încheiat un alt antecontract pe acelaşi apartament prin care Filimon vindea de această dată apartamentul unei alte persoane şi anume Tatu Tiberiu Adrian, antecontract pe care de această dată l-a notat în CF”.

În acelaşi stil au mai fost înşelate şi alte persoane, două dintre acestea fiind de loc din sudul ţării şi fără cunoştinţă de cartea funciară. Şi acestea au descoperit ulterior că apartamentele pentru care au dat avans vândute între timp altor persoane. Din doar opt astfel de situaţii, "dezvoltatorii imobiliari" au încasat avansuri de 128.000 de euro, fără a preda niciun apartament.

Foto principală: Arhivă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3740

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Dezvoltatorii imobiliari alimenteaza cu bani politicieni, judecatori, primari, politisti, pompieri, etc, pentru avize ilegale, autorizatii ilegale, proiecte si structuri ilegale, expertize ilegale si spalarea in justitie a complicilor institutionali implicati.
Raspunde

Lica Lupu

Acum 1 an

Puscarie nu se face pentru inselaciune ? ****!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus