Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Poluare amplă pe malul Cibinului. Garda de Mediu anunță plângere penală

Poluare amplă pe malul Cibinului. Garda de Mediu anunță plângere penală

Inspectorii Gărzii de Mediu Sibiu au efectuat săptămâna trecută două controale pe malurile Cibinului, în zona localității Orlat, unde a descoperit o amplă zonă afectată de poluare.

Verificările în teren s-au desfășurat în zilele de 23 și 25 noiembrie, pe malul drept al Cibinului, în comuna Orlat. Au fost descoperite deșeuri pe aproape 5.000 de metri pătrați.

”Au fost identificate deșeuri provenite din gospodării (menajere, deșeuri de material plastic, mobilier, deșeuri vegetale, lână și piei de oaie, sticlă, etc.), precum și deșeuri din construcții/demolări și pământ cu care au fost acoperite parțial și alte deșeuri, pe o suprafață de cca. 5.000 mp. De asemenea, au fost identificate și urme de incinerare a deșeurilor (inserții de sârmă rezultate din ardere de anvelope)”, anunță conducerea Gărzii de Mediu Sibiu într-un comunicat de presă.

Aspectele descrise mai sus încalcă prevederile art. 20, alin. (4), (5) și (6) din OUG nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deșeurilor, modificată și completată prin OUG nr. 38 din 6 aprilie 2022, respectiv:

(4) Eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop este interzisă

(5) Se interzice incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect

(6) Îngroparea deșeurilor de orice fel este interzisă,

constituind infracțiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă, potrivit art. 66, alin. (2), lit. e), f) și g) din același act normativ.

Pentru că vorbim despre fapte de natură penală, Garda de Mediu a sesizat Parchetul, fiind deschis dosar penal. În plus, primăria Orlat a fost înștiințată să curețe urgent zona de mizerie.

”Au fost sesizate organele de cercetare penală în vederea tragerii la răspundere a făptuitorului (Sesizare penală nr. 1968/28.11.2022, transmisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu). De asemenea, a fost impusă măsură de remediere cu termen scadent al deficienţelor constatate către UAT Orlat şi anume: „igienizarea perimetrului afectat de depozitarea ilegală a deșeurilor prin valorificarea/eliminarea acestora către operatori economici autorizați/depozite de deșeuri conforme, cu păstrarea documentelor doveditoare””, mai precizează conducerea Gărzii de Mediu Sibiu.

Nu în ultimul rând, oficialii Gărzii de Mediu Sibiu dau asigurări că cei care aruncă deșeuri în natură, le ard, ori le îngroapă, încalcă legislația penală în domeniu, pedepsele find mult mai aspre.

”Pentru astfel de practici antisociale menţionate anterior tragem un semnal de alarmă atât persoanelor fizice cât şi juridice şi subliniem faptul că, pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor de orice fel, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Sibiu va proceda la sesizarea organelor de cercetare penală în vederea tragerii la răspundere a făptuitorului/făptuitorilor!”, concluzionează oficialii Gărzii de Mediu Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 1 an

Plasticul din sange a devenit o analiza hematologica de rutina. https://www.sfatulmedicului.ro/Boli-ale-sangelui/particulele-de-plastic-din-sange-un-pericol-asupra-sanatatii-umane_19313
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

Așa-i românul !
Raspunde

Rodica

Acum 1 an

”Mândri că suntem români”
Raspunde

Sandokan

Acum 1 an

Amenzi, amenzi si iar amenzi.
Raspunde

Dana

Acum 1 an

Campanie electorala a lui AUR Orlat! Ce mai pregatiti AUR Orlat?
Raspunde

Max

Acum 1 an

Chiar am intrebat pe cineva din Orlat daca stie ce e acolo si toti orlatenii sunt de parere ca acolo arunca deseuri cei care locuiesc pe str. Poienitei, intelegeti dvs. (unii care nu isi declara etnia), care nu isi platesc taxele si impozitele, iar daca li se face dosar penal li se da munca in folosul comunitatii pe care normal ca nu o efectueaza..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus