Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

VIDEO 1 Decembrie la ASTRA. Cu rață, cârnați, oaie, mangalița și mere coapte. ”Să transformăm consumerismul într-un consumerism de calitate și cu cap făcut”

VIDEO 1 Decembrie la ASTRA. Cu rață, cârnați, oaie, mangalița și mere coapte. ”Să transformăm consumerismul într-un consumerism de calitate și cu cap făcut”

De 1 Decembrie, porcul, rața, oaia și ce s-a mai găsit prin Muzeul Astra au ajuns să fie preparate pentru un exemplu de economie sustenabilă. Într-un exercițiu de post-consumerism, conducerea instituției a gătit cot la cot cu angajații pentru a plăti un tribut obiceiurilor arhaice.

”Până la urmă este un mesaj pe care îl găsim în toată comunitatea din Europa, nu numai la noi în România. Dacă noi am ține cont de cunoștințele din trecut, ceea ce noi deținem ca muzee în aer liber și cum putem veni cu aceste informații în folosul societății nu vom mai vorbi în viitor, din punctul meu de vede, ca o proiecție pe termen mediu și lung, despre crize. Nici energetică, nici alimentară, nici financiară. Ideea este să vrem să arătăm că putem reduce o dată risipa alimentară, Europa fiind pe locul 1, din ce știu eu, din ultimele studii în ce înseamnă risipa alimentară. Adică tone întregi de mâncare se arunc efectiv și sunt în același timp țări care mor de foame. Sunt douăzeci și ceva de milioane de locuitori care mor de foame în fiecare an și noi facem risipă”, spune Ciprian Ștefan, directorul CNM Astra.

”Vrem să arătăm că în bătătura de la țară nu era risipă alimentară și așa trebuie să facem și la oraș, să transformăm consumerismul într-un consumerism de calitate și cu cap făcut, astfel încât să nu avem în viitor probleme cu viitorul copiilor și nepoților noștri”, continuă el.

Joi, cei care au avut drum în muzeu au putut gusta dintr-o supă din carne de raţă şi friptură de raţă cu garnitură de cartofi, varză cu carne de oaie, specifică păstorior transhumanţi. S-au făcut și cârnaţi, carne la borcan (garniţă) jumări şi slănină pentru consuervare / afumare, toate din carne de porc din rasa Mangaliţa.

”Ne descurcăm cu ce găsim prin gospodărie. Ceapa după ce se taie trebuie să stea măcar 20 de minute în apă rece ca să se stâmpere. Carnea afumată trebuie să stea și ea în apă rece”, explică Ciprian Ștefan.

Nu se folosesc vase clasice, ci șuștar ori ghioabă, de exemplu. ”Noi folosim inclusicv instrumentarul specific. Lemnul de brad dă un gust aparte”, transmite directorul CNM Astra.

Vineri, 2 decembrie, exercițiul culinar continuă. Se va găti cartofi fierţi cu moare de varză, mazăre grasă (fasole) cu ceapă rântăluită (pentru cei care postesc) şi cârnaţ prăjit. Sunt reţete specifice acestei perioade, dar şi zonelor rurale din România, produsele fiind din grădina Muzeului ASTRA.

Toate preparatele vor fi asezonate cu o pâine proaspătă, făcută pe vatra cuptorului de la Târgul de ţară, transmite CNM Astra.

Poftă bună!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Cucurigu

Acum 1 an

Domnule bucătar sper că n-ați alungat cânii cu mestecăul.
Raspunde

Cornel Opinceanu

Acum 1 an

" consumerism", inaptilor!

Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 1 an

Nenea asta isi face multa publicitste, cred ca vrea sa candidoza la alejeri! Sau le da de mancare la mancaii din redactie ca prea il dau la ziar !

Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 an

Aceta e bukatarul lui tannte?

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Nu e sarbatoare fara buşnigai.

Raspunde

Ghhfg

Acum 1 an

Alt alogen care face pe deșteptul și interesantul prin Sibiu.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus