Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Sunt peste 160 de persoane cu HIV în județul Sibiu. Guvernul a adoptat o nouă strategie națională pentru controlul infectărilor

Sunt peste 160 de persoane cu HIV în județul Sibiu. Guvernul a adoptat o nouă strategie națională pentru controlul infectărilor

După 15 ani, Guvernul României a aprobat o nouă Strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA, anunță Ministerul Sănătății. Infecția HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare și tratamentul persoanelor infectate. În județul Sibiu, anul acesta, până în luna septembrie au fost opt cazuri noi de HIV, patru cazuri noi de Sida și a fost înregistrat un deces la persoanele diagnosticate cu această afecțiune, potrivit informațiilor oferite de DSP Sibiu.

Prin noua strategie România asigură persoanelor infectate HIV/SIDA și celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, acces egal, necondiționat și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală, precum și servicii sociale, fără discriminare.

Principalele obiective ale acestei strategii se referă la:

- Creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV si a accesului tinerilor la cunoștințe despre HIV/SIDA.

- Creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc.

- Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV.

Prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției.

Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament.

Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007.

La nivel național un număr de 17.536 de persoane din România erau infectate cu HIV la data de 30 iunie 2022, iar în primele 6 luni ale anului au fost diagnosticați cu HIV/SIDA 264 de pacienți, conform datelor Compartimentului de Monitorizare al Infecției HIV/SIDA de la nivelul Institutului „Matei Balj”.

Situația în județul Sibiu, potrivit datelor transmise de DSP

AN

Cazuri noi HIV

Nr. Cumulativ HIV (seropozitivi)

Nr. Cazuri noi SIDA

Nr. Total cazuri SIDA în evidență

Nr. Decese SIDA

2020

12

176

0

92

2

2021

15

176

0

91

2

2022

Primele 3 trimestre

(01 – 09)

8

169

4

91

1

             

 

Caz HIV pozitiv = persoană infectată cu virusul HIV, fără simptome specifice

Boala SIDA = un ansamblu de afecțiuni, ce apar după ani de zile de la depistarea seropozitivității (în medie 7 – 10 ani) , ca și consecință a distrugerii treptate a sistemului imunitar.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 846

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Gigi contra

Acum 1 lună

Nu știam că mai există persoane infectate cu HIV. Credeam că doar coronavirusul mai are spor in vremurile noastre.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus