Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Arpașu de Jos, comuna cu cei mai mulți refugiați din Ucraina. ”Noi le-am deschis poarta”

Arpașu de Jos, comuna cu cei mai mulți refugiați din Ucraina. ”Noi le-am deschis poarta”

Arpașu de Jos este comuna din județul Sibiu care găzduiește cei mai mulți ucraineni, refugiați din calea războiului.

Primarul Constantin-Aurelian Văcariu spune că a fost alături de un grup de locuitori care a început să strângă ajutoare pentru ucraineni încă din primele săptămâni de război. Au ajuns destul de rapid primii refugiați în comună, iar apoi au venit și alții. Acum se poate vorbi de o micro-comunitate care încet se integrează în comunitatea de aici.

”Noi, imediat după începerea războiului, în martie, ne-am mobilizat. Au fost persoane care s-au ocupat, s-au strâns haine de la oameni, noi am pus la dispoziție un microbuz, iar cu alte două camioane ne-am dus la Vama Isaccea. Am dat ceai cald, am lăsat haine celor care aveau nevoie, iar apoi au ajuns la noi în comună 6 persoane care nu aveau unde să stea.

În timp au venit mai mulți. Unii au plecat, alții au venit în locul lor, fiecare știe cum vrea să-și desfășoare viața. Noi le-am deschis poarta. Au fost atunci 30 de persoane, acum numărul diferă de la lună la lună”, spune primarul.

O parte din ucrainenii care au ajuns în Arpașu s-au și angajat.

”Oamenii s-au integrat, participă la viața comunității, au fost chiar și la zile de naștere la oameni din comună. Sunt oameni care încearcă să se angajeze, sunt câțiva care chiar s-au angajat.

Noi, când am început să-i sprijinim nu știam că se va face program, am făcut-o pentru că așa am crezut noi că e bine. Nu știm când se va termina războiul, ei poate se așteptau că va fi gata repede. Acum a trecut aproape un an...”, spune primarul Constantin-Aurelian Văcariu.

2,8 milioane de lei, bani decontați în noiembrie

Conform raportării ISU Sibiu în luna noiembrie, bugetul aferent pentru hrana și cazarea cetățenilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, a fost de 2.800.000 lei.

”Pentru această lună, au fost primite cereri de decontare de la un număr de 18 primării din județul Sibiu”, anunță ISU Sibiu în urma unei solicitări transmise la cererea Turnul Sfatului.

Astfel, cei mai mulți bani au ajuns în municipiul Sibiu, respectiv 72,79%. Este vorba de 2,03 milioane de lei.

În Mediaș s-au decontat 275 de mii de lei, iar în Cisnădie 128 de mii de lei.

3,19 milioane de euro de la începutul războiului

3,19 milioane de euro au intrat în județul Sibiu prin programul gestionat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru cazarea și hrana refugiaților din Ucraina, arată datele prezentate de instituție într-un răspuns transmis Turnul Sfatului. La nivel național, suma a ajuns la finalul lunii octombrie la 74 de milioane de euro.

Prin acest program, coordonat la nivel local de Inspectoratele pentru Situații de Urgență, se oferă persoanelor care primesc în gazdă sau chirie 70 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat, dintre care 20 de lei sunt destinați acestuia pentru procurarea hranei.

Toți banii sunt transmiși românilor care primesc în gazdă, partea alocată refugiaților urmând să fie transferată acestora ulterior.

Lista localităților care au primit buget în noiembrie pentru hrana și cazarea refugiaților din Ucraina

Primăria Sibiu – 2.038.250

Primăria Mediaș – 275.520

Primăria Cisnădie – 128.800

Primăria Tălmaciu – 60.760

Primăria Arpașu de Jos – 38.640

Primăria Gura Râului – 36.610

Primăria Sadu – 31.780

Primăria Avrig – 30.590

Primăria Roșia – 13.650

Primăria Rășinari – 10.850

Primăria Racovița – 8.680

Primăria Biertan – 8.580

Primăria Sura Mică – 8.400

Primăria Cristian – 6.300

Primăria Păuca - 6.510

Primăria Miercurea Sibiului – 2.170

Primăria Hoghilag – 2.100

Primăria Dumbrăveni – 1.050

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Zacuscă

Acum 1 lună

Cat dureaza acum, pana nu fac haos si acolo ?... un secol, doua ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus