Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
-0°C

Muzeul Astra invită sibienii la pomana porcului: masa de sărbători trebuie să fie una bogată

Muzeul Astra invită sibienii la pomana porcului: masa de sărbători trebuie să fie una bogată

Târgul de țară la Ignat revine la Muzeul Astra în acest weekend. Pentru a avea o masă îmbelșugată de Crăciun, pregătirile vor începe cu preparatele din carne de porc. Totodată, vizitatorii vor putea cumpăra din carne de porc, produse apicole, produse din lapte de oaie, pâine și produse de panificație, plăcinte cu fructe, cozonac, dar și săpunuri naturale și produse din lavandă.

Reprezentanții Muzeului anunță că au fost deja sacrificați patru porci din rasele Mangalița și Bazna, fiecare cântărind peste 200 de kilograme. Sâmbătă și duminică, 10 și 11 decembrie, pe lângă urmărirea etapelor de preparare a cărnii de porc, vizitatorii vor putea degusta jumări aurii, pomana porcului alături de murături puse din recolta grădinilor din luncă, ciorbă acrită cu moare de varză și cu hrean.

„Târgul de țară la Ignat readuce în prim plan modul în care noi valorificăm resursele utilizate din zona grădinilor muzeului ASTRA, dar și viabilitatea acestora în hrana contemporană. De asemenea, punctăm aici și modul în care plantele aromatice sunt uscate in mod tradițional și sunt utilizate în preparatele gastronomice. Toate practicile alimentare sunt valorizate prin programele noastre, care vin ca o consecință a cercetării de teren. Țin să punctez faptul că mâncărurile prezentate la acest eveniment resimt influențe și dinspre comunitățile săsești din satele de confluență cu Mărginimea Sibiului”, a declarat Lucian Robu, director Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Șapte producători din județul Sibiu vor fi la Muzeul Astra în ambele zile, astfel că vizitatorii vor putea achiziționa produse din carne de porc, produse apicole, produse din lapte de oaie, pâine și produse de panificație, plăcinte cu fructe, cozonac, dar și săpunuri naturale și produse din lavandă. De asemenea, în zona Târgului de țară se va amenaja o expoziție cu instrumentar gastronomic arhaic – ladă de făină, scafe pentru mălai, ghioabe ș.a., care poate fi utilizat și în prezent, și o expoziție de plante aromatice – cimbru, busuioc, mărar ș.a. – obținute din grădinile Muzeului ASTRA și folosite apoi în conservarea alimentelor.

Duminică, la orele amiezii, Grupul de colindători din Șura Mică și Grupul Junii vor aduce vestea bună a Nașterii Domnului, prin glas de colindă.

Evenimentul este inclus în programul Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol 2022, prin care Muzeul ASTRA promovează gastronomia populară.

„Masa de sărbători trebuia să fie una bogată, atât pentru cei ai casei, cât şi pentru colindători sau oaspeţi. În satul de altădată, fiecare familie tăia un porc înainte de Crăciun. După un an în care se îngrijeau de el, gospodarii preparau bucate menite să le asigure o masă îmbelşugată la sărbătoarea Naşterii Domnului, dar care să le şi ajungă cât mai mult timp din anul următor. Iernile geroase erau perioadele ideale pentru maturarea și păstrarea preparatelor din porc, în condiţiile în care nu existau frigidere şi se foloseau pentru depozitare pivniţa, cămara sau podul casei.

Modalităţile de preparare aveau ca scop conservarea ingredientelor prin sărare, condimentare cu sare și piper, afumare, uscare, fierbere sau doar opărire. Dintre preparate amintim: cârnaţul, caltaboşul, toba, jumările aurii, carne la borcan cu untură, peciile uscate, sângeretele. Cârnații, jumările, toba, caltaboșul și untura se preparau în ziua în care se tăia porcul, iar carnea cu oase și slăninile se puneau la sărat pentru câteva zile, apoi se zvântau și se puneau la afumat. Afumarea se făcea doar după ce slănina, cârnaţii şi carnea erau zvântate. Cele mai bune lemne pentru afumat erau considerate cele de la pomii fructiferi, dar, în lipsa lor, era bun şi lemnul de fag. După afumare, carnea şi cârnaţii mai puteau fi ţinuţi în pod, unde nu mai intra fumul, pentru a se mai usca, iar slănina se punea în cămară sau în lada din casa bună. Se spunea că era bună de mâncat după ce se auzea prima dată că durduie. Caltaboşul şi pateul erau ţinute în cămară, la rece, şi se puteau mânca începând cu următoarea zi după preparare. Rând pe rând, preparatele erau consumate, drămuindu-se pentru a ajunge cât mai mult timp.

De acum, oala cu varză era însoţită de câte un os cu carne afumată, la fel şi ciorbele. Carnea din borcan se începea după ce se terminau oasele cu carne afumată şi peciile. Toate acestea erau mai rar cosumate ca atare, fiind folosite în bucăţi socotite la numărul de persoane pentru care se gătea; erau puse doar de gust, baza mâncării fiind cartofii, varza sau fasolea. Primul preparat care se consuma chiar în ziua în care se tăia porcul era pomana porcului, preparată din carne de la pulpă, tăiată bucăţi, o lingură de untură şi sare. Se lăsa să fiarbă cu capac până când grăsimea se limpezea. Se servea împreună cu murături – varză acră, castraveţi sau gogonele – şi o mămăligă zdravănă”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Gospodina

Acum 1 lună

In prima fotografie, in cratita sunt jumarile care se vad cu 60 de lei sau chiar mai mult la magazinele de mezeluri...
Raspunde

Luyflku

Acum 1 lună

De ce intotdeauna se spune pomana porcului. De ce nu a scroafei? Asta nu este discriminare ?
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 lună

Iar reclama pentru bucatarul lui tante !
Raspunde

Spaima soselelor

Acum 1 lună

Directorul de la Muzeul Astra , nici nu-i stiu numele, s-ar putea inscrie la show-uri culinare . Toata ziua buna ziua invarte mestecaul . Pe langa faptul ca-i alogen(albanez ) mai face si pe interesantul prin Sibiu. Pune ba mana pe coasa si taie-ti iarba de langa lac , lasa straturile ca n-ai tu pamant de straturi in padure . Incultule !!!! N-ai auzit de ph acid ?
Raspunde

Escu

Acum 1 lună

asa cum se vede in poze, mancarea e deja preparata. Clar ca sambata si duminica nu a sa mai aiba gustul de proaspat... Că doara nu scrie nicaieri ca pozele sunt din arhivă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus