Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Un excavator sapă de trei zile într-o zonă cu risc de alunecări. Nimeni nu l-a putut opri

Un excavator sapă de trei zile într-o zonă cu risc de alunecări. Nimeni nu l-a putut opri

În ”minivacanța de 1 decembrie” un dezvoltator imobiliar din Sibiu a început să își curețe terenul aflat într-o zonă catalogată drept ”cu risc de alunecări de teren”. Lucrările s-au transformat în unele de terasare a terenului și, în ciuda sesizărilor vecinilor, nicio instituție nu le-a putut opri.

Este vorba de un teren în pantă aflat pe strada Poiana Sibiului, din cartierul Tilișca. În cursul zile de vineri, 3 decembrie, vecinii au observat utilaje aflate la lucru. ”Ne-au spus că Primăria i-a obligat să își curețe terenul, dar acolo au tăiat și nuci. Iar aceștia sunt protejați de lege, trebuie autorizație specială”, povestesc vecinii. Alertați de către aceștia, reprezentanții Poliției locale Sibiu au constatat că reclamațiile nu erau întemeiate. ”Un echipaj al Poliției Locale s-a deplasat la fața locului, dar sesizarea nu s-a confirmat”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.

Lucrările de igienizare au continuat și în restul zilelor din ”minivacanța de 1 decembrie”, iar de luni, 5 decembrie, un excavator a fost pus la lucru alături de alte utilaje. Vecinii au cerut din nou intervenția autorităților locale, invocând – de această dată – prevederile Planului Urbanistic General al Sibiului. Potrivit acestuia, terenul respectiv este încadrat la ”zone cu risc de alunecare de teren”, fiind instituită interdicția temporară de construire.

”A venit un echipaj al Poliției locale, a făcut poze, a discutat cu proprietarul și a plecat. A doua zi, marți, lucrările au continuat. Am sesizat din nou Poliția locală, a venit un echipaj – a plecat. Nouă ne-au spus că urmează să emită un proces-verbal, pe care îl vor trimite prin Poștă proprietarului terenului și doar atunci acesta va fi obligat să oprească lucrările”, povestesc alți vecini care au transmis, de asemenea, sesizări către Poliția locală și Inspectoratul de Stat în Construcții. Reprezentanții acestei din urmă instituții nu au răspuns la nicio sesizare.

Vecinii sunt cu atât mai neliniștiți cu cât la câțiva metri mai în jos de terenul în discuție a fost nevoie de crearea unor ziduri de sprijin, care să oprească alunecările generate de amenajarea terenului pentru ridicarea a două blocuri. Îndoielnic executate, zidurile de sprijin au început să cedeze pe alocuri.

La câțiva metri mai jos, ”zidul de sprijin” executat în urmă cu câțiva ani începe să cedeze

”Va fi ceva frumos”

Miercuri dimineața, săpăturile pe terenul de peste 2.100 de mp continuau. ”Nu se construiește nimic. Noi suntem doar angajați, nivelăm terenul, pentru că am înțeles că urmează să fie vândut pe parcele. De cinci ori cred că au venit cei de la Poliția locală aici”, spuneau muncitorii.

Terenul aparține lui Vasile Dancu, dezvoltator imobiliar din Sibiu. ”Nu construiesc nimic. Tocmai de la Poliția locală am primit o sesizare să igienizez terenul. Era o gaură mare la mijloc și îl nivelez. Nu fac nimic altceva. Aici oamenii s-au învățat de zeci de ani să arunce mizeriile pe acest teren, au apărut și șobolani. Lucrările de nivelare executate acolo nu presupun obținerea vreunei autorizații. Eu zic că, în cele din urmă, va fi ceva frumos”, declară Vasile Dancu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Proprietarul terenului susține că nu avea nevoie de vreo autorizație

Ar putea fi pus să refacă panta

Reprezentanții administrației locale nu sunt de acord cu susținerile lui Dancu. Autoritățile confirmă faptul că în iunie 2022, lui Vasile Dancu i-a fost solicitat să curețe terenul, altfel acesta va fi inclus în lista celor neîngrijite și supraimpozitat cu 500%.

Dar terasarea terenului care a continuat de la începutul acestei săptămâni este o acțiune contrar legislației, susțin reprezentanții Primăriei Sibiu. ”În data de 5 decembrie 2022, agenții Poliției Locale s-au întors în teren și au constatat faptul că pe acel teren se executau lucrări de curățare a terenului de copaci, lăstari și deșeuri, cu ajutorul unor utilaje. De asemenea, se efectuau și lucrări de terasare a terenului, astfel că acest caz a fost preluat de Biroul Disciplina în Construcții pentru verificări. În urma controlului, proprietarul terenului va fi sancționat contravențional pentru executarea de lucrări neautorizate, prin procesul verbal de amendă urmând să fie dispusă și oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate, dacă acest lucru este posibil. În caz contrar, se va dispune aducerea terenului la starea inițială”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

M

Acum 1 an

Cata marlanie. Deci el acum face ceva ilegal, prin terasarea terenului, intr-o zona cu risc ridicat de alunecari de teren. Primaria Sibiu, dupa amendarea proprietarului, o sa il faca sa intre in legalitate si doar daca acest lucru nu este posibil, terenul va trebui adus la starea initiala. Doar mie mi se pare cusuta cu ata alba toata treaba asta? Din punctul meu de vedere, acolo trebuie adus terenul la starea initiala (panta). Din punctul de vedere al primariei, acolo se va face bloc, doar ca inca nu pot recunoaste invartelile lor. Deocamdata doar o sa intre in legalitate terasarea. Probabil dupa ce se face terasarea si o sa intre in legalitate se va ridica si interdictia de construire, pentru ca e terasat ...
Raspunde

Oana

Acum 1 an

Exact!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Am trecut pe aclo, din cabina utilajului rāzbātea cu vigoare proletarā cântecul operatorului " Avem o tarā, O datorie, O misiune de luptā de îndeplinit ...!!!"
Raspunde

R.

Acum 1 an

Baiatul nici macar nu sapa pe locul lui, e intrat in terenul primariei doar cu vreo 5 metrii. Acea groapa la care face referire e pur si simplu panta dealului. Oricum sa nu ne facem griji, nu are voie sa construiasca nimic in zona de risc, nu o sa primeasca autorizatie de constructie( de parca ar fi relevanta in Sibiu). Si la cati bani pare sa aiba sigur nu face blocuri de 10 etaje cu 1.5 locuri de parcare pe apartament care costa extra. Nici in Burundi nu e asa ca noi.
Raspunde

Bogdan

Acum 1 an

minciuna si tupeu - asta inteleg din declaratia proprietarului. si inca ceva: in prostia lui, crede ca toti ceilalti suntem prosti. clasic.

Raspunde

Claus

Acum 1 an

Mai sunt romani care se mira ca "se poate"? Ne-am intors lejer inainte de 1907 cand iobagul nu mai conta ci doar boierul,complici sunt cei ce cumpara astfel de bombe supraevaluate.
Raspunde

M.

Acum 1 an

Primaria Sibiului daca ar fi responsabila fata de locuitorii Cartierului ,ar trebui sa faca deasupra acelui loc care este al Primariei ,parcare (mai ales ca zona e sufocata de masini si de ritmul in care da autorizatii de constructii ) si / sau chiar loc de joaca pentru copii(sunt cca 1500mp),dar acum poate sa faca parcare SUSPENDATA!Au intrat utilajele in terenul Primariei ,de parca era a lui tacsu,!Apropo la cate pisici sunt in cartier,nici picior de sobolan sau soarece nu mai exista!Numai in zona terenului sunt vreo 10 pisici!Acolo erau vreo 8 nuci mari care protejau terenul,ia taiat individul si nu a patit absolut nimic!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Paraipan

Acum 1 an

Terasarea stabilizeaza terenul. Nu mai poate sa apara alunecari. Este un lucu bun ce s-a facut. Ce vroiati sa fie, balarii, șobolani, gunoaie. Ce va doare pe voi capul de ce face altul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Paripan

Acum 1 an

Cștre R, Bă, R, In ce parte a creierul ai GPS-ul !!! In ce parte a creierulrui tau ai hărțile e-Terra. De unde știi tu că că a intrat 0.5 milimetri in terenul primăriei. Ce crezi căl-a furat !!!. Faptul că la margine utilajele au intrat putin si pe acest teren Ce te doare grija. Tot la primarie rămane.
Raspunde

M

Acum 1 an

Grija la scris Par(t)ipan,ca vad ca ai facut ciclul primar la fara frecventa!O sa fim cu ochii pe tine ,sa speram ca ramai cu terenurile nevandute ,ca meriti la ce obraznic si tupeist esti!
Raspunde

R.

Acum 1 an

Deci am dreptate si ai intrat pe terenul primariei. Nici nu mi-au trebuit tehnologiile alea sa imi dau seama, probabil e mai mult de 5 m la cum atenuezi situatia tipic oricarui hot prins cu musca pe caciula. La cat mai multe amenzi!
Raspunde

@paraipan

Acum 1 an

Ce se întâmplă întâmplă în orașul nostru ne interesează pe toți ! Nepăsarea, neputința, lenea primăriei de asemenea ne afectează pe toți. Nu mai gândiți îngust , strict la bucățica voastră! Suntem o comunitate ! Azi sunt eu afectat/ interesat/batjocorit, iar mâine vei fi tu. Ne interesează că Primăria se face că plouă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus