Un milion de euro mai târziu: Guvernul va cere instanței anularea contractului de construire a noului Spital județean Sibiu

În cazul în care Consiliul Județean Sibiu va semna contractul pentru construirea și dotarea noului Spital județean, Agenția națională pentru achiziții publice (ANAP) va solicita instanței să constate nulitatea absolută a acestuia. Situația este tratată de CJ Sibiu cu informații care nu corespund cu realitatea. Asta în contextul în care CJ Sibiu plătește consultanță de aproape un milion de euro pentru încheierea contractului pe care inspectorii guvernamentali anunță că îl vor cere anulat.

Estimat la 2,2 miliarde de lei, la care se adaugă TVA (aprox. 529 de milioane de euro, cu tot cu TVA) contractul pentru execuția de lucrări și echipare medicală pentru proiectul ”Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu” a fost scos la licitație în cadrul unei proceduri lansată pe 22 noiembrie 2022.

Citește și CJ Sibiu anunță licitația pentru construcția noului spital județean. Daniela Cîmpean: Pacientul, în centrul atenției. Raluca Turcan: Proiectul nu poate fi ignorat de niciun politician, indiferent de culoarea sa politică

Licitația a fost lansată pe baza unei ample documentații care, conform prevederilor legale în vigoare, a fost trimisă mai întâi spre verificare Agenției naționale pentru achiziții publice (ANAP), din cadrul Guvernului României. Pe 12 octombrie 2022, la o lună și jumătate după ce documentația a fost trimisă inspectorilor guvernamentali, aceștia au emis un așa-numit ”aviz conform condiționat”.

Un document în care, pe parcursul a 14 pagini, reprezentanții ANAP solicitau modificarea documentației de atribuire transmisă de CJ Sibiu, fiind invocate diverse abateri de legislație. Modificările solicitate de ANAP vizează atât caietul de sarcini, cât și prevederi din acordul contractual care ar urma semnat cu câștigătorul licitației, precum și alte formulare din documentația de atribuire. Totodată, ANAP-ul cerea și modificarea unor factori de evaluare a ofertelor depuse, factori pe baza cărora se decide câștigătorul contractului estimat la peste jumătate de miliard de euro.

Prima pagină a primului aviz conform condiționat emis de ANAP

La finalul acestui aviz conform condiționat, reprezentanții ANAP anunță că, în cazul în care reprezentanții CJ Sibiu au obiecții referitoare la modificările propuse, aceștia pot iniția o procedură de conciliere. ”În cazul în care autoritatea contractantă decide publicarea anunțului de participare fără a remedia abaterile constatate de ANAP prin prezentul aviz conform condiționat, devin incidente prevederile art. 14 alin. (8) coroborat cu art. 25 din OUG nr. 98/2017, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată la finalul avizului.

În traducere, dacă CJ Sibiu decide să lanseze licitația fără să efectueze modificările cerute ori fără să treacă prin procedura concilierii, reprezentanții ANAP sunt obligați ca, în cel mult trei luni de la data luării la cunoștință a semnării contractului pentru construirea și dotarea spitalului, să ceară în instanță ”constatarea nulității absolute a contractului încheiat”. Iar instanța va fi cea care, în urma procesului pe fond și a căii de atac, va decide dacă CJ Sibiu a avut dreptate sau nu în ignorarea recomandărilor făcute de ANAP, menținând sau anulând contractul.

Consultă aici, în format integral, primul aviz conform condiționat emis de ANAP referitor la licitația de la Sibiu

Un fel de minciună

”Avizul conform condiționat” a fost publicat de reprezentanții ANAP pe SICAP (Sistemul electronic al achizițiilor publice – n.r.), în cadrul procedurii prin care CJ Sibiu caută constructori care să ridice cea mai mare investiție promisă vreodată de autoritățile locale.

Prin urmare, Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților CJ Sibiu să explice care este motivul pentru care au lansat licitația fără să modifice documentația conform recomandărilor ANAP sau fără să treacă prin procedura concilierii cu inspectorii guvernamentali.

La începutul săptămânii trecute, conducerea CJ Sibiu a răspuns că, de fapt, modificările au fost deja făcute. ”Consiliul Județean Sibiu a făcut remedierile conform recomandărilor pe care ANAP le-a făcut prin avizul 24104/12.10.2022 și a retransmis documentația, pentru publicare în SEAP, la data de 18 noiembrie 2022”, se arată în răspunsul transmis pe 5 decembrie 2022. Potrivit aceluiași răspuns, ”avizul conform condiționat” prin care ANAP-ul anunța că va cere în instanță anularea contractului pentru construirea și dotarea spitalului a rămas publicat pe SICAP deoarece așa sunt procedurile.

”Cât de ridicat poate fi considerat riscul de «constatare a nulității absolute» a eventualului contract semnat în urma procedurii de atribuire în discuție, ca urmare a acțiunii în instanță pe care ANAP este obligată să o inițieze?”, a mai întrebat Turnul Sfatului. Reprezentanții CJ Sibiu au răspuns liniștitor. ”Un astfel de risc poate exista doar în cazul în care autoritățile contractante nu fac remedierile a căror necesitate ar rezulta din observațiile ANAP. Nu este cazul procedurii în discuție”, au mai transmis în scris reprezentanții CJ Sibiu.

Deoarece afirmația conducerii Consiliului Județean Sibiu nu poate fi verificată de către reporterii Turnul Sfatului din cauza complexității documentației licitației și ca urmare a faptului că autoritățile județene au mai dat publicității și în trecut informații care nu corespund realității, am solicitat ANAP-ului să confirme sau infirme varianta transmisă de conducerea Consiliului Județean Sibiu.

Până la publicarea acestui articol ANAP-ul nu a răspuns, dar – în schimb – au apărut modificări ale documentației din licitația lansată de CJ Sibiu. Pe 8 decembrie 2022 (adică la trei zile după ce conducerea CJ Sibiu susținea că toate modificările cerute de ANAP au fost efectuate), CJ Sibiu publică pe SICAP o ”clarificare din oficiu”. Prin care aduce modificări documentației, invocând prevederile avizului ANAP din octombrie.

”Având în vedere adresa ANAP nr.24104/27932/25.11.2022 privind implementarea măsurilor de remediere dispuse prin Avizul conform condiționat nr.24104/12.10.2022, Autoritatea contractantă postează următoarele clarificări din oficiu”, arată reprezentanții CJ Sibiu, înaintea descrierii a opt modificări efectuate în documentația de licitație.

În paralel, ca urmare a acestor modificări, termenul limită de depunere a ofertelor de către constructorii interesați este prelungit: în loc de 29 decembrie 2022, termenul limită de depunere a ofertelor este acum 18 ianuarie 2023.

Guvernul: contractul tot va fi atacat în instanță

Nici modificările operate prin clarificarea din oficiu publicată la trei zile după ce CJ Sibiu susținea că ”toate au fost rezolvate” nu sunt conforme cu legislația din România, în opinia inspectorilor ANAP. 

Pe 9 decembrie 2022, aceștia au emis un nou ”aviz conform condiționat” . ”Prin clarificarea din oficiu au fost aduse modificări ale cerințelor minime referitoare la experiența specifică a managerului de contrat și managerului echipamente medicale prin care se limitează participarea la procedura de atribuire. Documentul conține precizări care nu remediază corespunzător observațiile din Adresa ANAP nr. 24104/ 27932/ 25.11.2022”, se arată în documentul publicat, de asemenea, pe SICAP. La finalul căruia, la fel ca și în primul aviz conform condiționat, este menționat faptul că ANAP va cere instanței anularea contractului, dacă acesta va fi semnat.

Consultă aici, în format integral, cel de-al doilea aviz conform condiționat emis de ANAP

În cursul zilei de vineri a săptămânii trecute, Turnul Sfatului a solicitat CJ Sibiu să explice de ce a decis să transmită public informații care nu corespund realității și cine se face vinovat pentru acest lucru. Totodată, am solicitat conducerii CJ Sibiu să își expună punctul de vedere referitor la seria acestor bâlbe și informații eronate.

Până la publicarea acestui articol, reprezentanții CJ Sibiu nu au transmis nicio reacție.

La începutul acestui an, reprezentanții CJ Sibiu făceau publice simulări ale interiorului viitorului spital județean Sibiu

Bâlbe pe bani: aproape un milion de euro

Documentația de licitație pe care inspectorii guvernamentali o tot cer modificată și din cauza căreia ANAP-ul amenință cu procesul nu a fost elaborată de către funcționarii Consiliului Județean Sibiu de capul lor. 

În luna martie a acestui an, conducerea CJ Sibiu a angajat pentru suma de 4,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, o asociere de trei firme pentru a oferi consultanță în elaborarea caietului de sarcini și a celorlalte documentații necesare atribuirii contractului pentru ridicarea și dotarea noului spital județean. Totodată, contractul prevede și livrarea unei platforme necesare pregătirii licitației și, mai apoi, derulării contractului.

Asocierea care a primit contractul de consultanță are drept lider societatea sibiană ACC Infrastructure SRL, care în ultimii cinci ani a avut o cifră medie de afaceri de nici 10% din valoarea totală a contractului în discuție. Din asociere mai face parte și Tesseract Architecture SRL, înregistrată tot în Sibiu, dar cu birourile în capitală. Societatea este deținută de Raluca Șoaită, tânăra arhitectă sibiană care a participat și la proiectarea noului spital județean pentru care acum se caută constructor. Cea de-a doua societate subcontractată este din Germania – NeoTwin GmbH.

Citește și VIDEO O firmă din Sibiu a fost angajată pentru lansarea lucrărilor la noul Spital județean Sibiu

Care proces, când nu sunt bani?

Consiliul Județean Sibiu a anunțat că licitația pentru construirea și dotarea noului Spital are o clauză suspensivă: în sensul că nu va fi semnat contractul cu asocierea declarată câștigătoare decât după ce va fi obținută finanțarea necesară.

Iar cu cât timpul trece devine tot mai puțin clar de unde pot fi obținuți cei peste 500 de milioane de euro necesari. Cele 200 de milioane de euro pe care CJ Sibiu spera să le obțină prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu pot fi accesate din cauza unei prevederi din Ghidul de finanțare. Prevedere potrivit căreia vor fi finanțate doar proiectele de construire a unor noi spitale cu o valoare de cel mult 333 de milioane de euro.

Acum două săptămâni, Turnul Sfatului a solicitat conducerii CJ Sibiu să explice dacă a depus cerere pentru finanțare prin PNRR și cum va proceda în contextul prevederii restrictive. CJ Sibiu nu a transmis niciun răspuns la această solicitare. În schimb, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a anunțat la finele săptămânii trecute că va merge la București în cursul zilei de marți pentru a depune o plângere la ministrul Sănătății, în vederea eliminării prevederilor restrictive.

Asta în contextul în care peste o săptămână (în 20 decembrie 2022) se împlinește termenul până la care mai pot fi depuse solicitări de finanțare prin PNRR.

Daniela Cîmpean, în 2020, când la Sibiu se semna un parteneriat cu Guvernul României pentru noul spital județean de la Sibiu

Citește și Daniela Cîmpean vrea modificarea ordinului MS privind finanţarea construcţiei de noi spitale: „există o reglementare, în sensul că spitalul judeţean Sibiu, datorită valorii, nu ar putea fi finanţat”

Restul banilor ar fi urmat a fi obținuți din împrumuturi, în special de la Banca Europeană de Investiții. Iar după cum a explicat europarlamentarul Nicu Ștefănuță, BEI acordă împrumuturi doar pentru proiectele în care 50% din finanțare este asigurată. Ceea ce, deocamdată pe hârtie, nu este cazul la Sibiu.

Citește și Nicu Ștefănuță: Fără sprijin guvernamental foarte clar, din partea domnului ministru Boloş şi din partea domnului ministru Rafila, eu nu văd cum avem finanţare la Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Robert

Acum 2 ani

Cred ca, pana la urma, vom ramane tot cu spitalul virtual. E bun si asta...
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Pacat de propaganda irosita.

Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Trebuie două finanțări diferite. Una pe construcția edificiului in sine prin PNRR și altă finantare pentru aparatura medicală, mobilier, etc.
Raspunde

Stanciu

Acum 2 ani

Si eu care era cat pe ce sa cumpar un "apartament la 3 min de Noul Spital Judetean" pe Calea Surii Mici asa cum am vazut in anunturi. Apartament in cucuruz :)))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

rahila și roșii din guvern fac jocul putlerilor, care vor o nație română bolnavă. Nu vor reuși
Raspunde

Rob

Acum 2 ani

Lasă că a reușit ficusul să ne educe.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 2 ani

No curcanita lu tata , impreuna cu sora geamana prin legatura ombilicala politica si economica, acum ce mai ziceti, cu ce o sa va mai mintiti concitadinii?!?!In alte vremuri la noi in Sibiu cand oamenii erau oameni si aveau cuvant, dupa o asemenea isprava(nu ca r fi prima...si in nici un caz ultima)isi faceau bagajelu si plecau in lumea larga, ca nimeni nu ar mai fi vrut sa aibe de-a face cu astfel de specimene fara cuvant si onoare!!!!asa ca ......vb galeriei.....LASATI-NE, LASATI-NE(si plecati fara sa va mai uitai in urma, ca noi precis nu ne vom uita dupa voi)!!!!
Raspunde

Iliescu

Acum 2 ani

Prejudiciu de 1 milion euro si o sa zica ca Nu ì a lasat udmr/psd etc! Cand ei au bagat banii in consultanta locala fara sa aibe finantare.
Raspunde

Vasile

Acum 2 ani

Doar in Sibiu, facem Stadionul in centru si Spitalul la periferie. Nu era mai bine invers? Noapte mintii.
Raspunde

Luminita Botezan

Acum 2 ani

pai stadionul era deja acolo, doar l-au marit. Daca era sa-l faca de la zero, crezi ca ar fi facut altceva decat un stadion virtual?
Raspunde

Mediator Nicolae Tarcea

Acum 2 ani

Au marit stadionul??? Eu stiu ca l-au micsorat stimate domn!!!! \
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zzz

Acum 2 ani

numa' in romanika, autoritatile centrale care nu au dat bani din mana care asteapta linsa, le saboteaza pe cele locale care vor sa scoata capul pe cont propriu
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Datorita minciunilor din partea PNL Sibiu, pe baza acestui spital virtual si chiar de incompetenta celui prezent, a pierdut de multa vreme votul meu si incurajez si pe altii sa nu ii mai sustina!
Raspunde

Dia

Acum 2 ani

Buna ziua, Pare sa fie un cuplu infractional la consiliul judetean Sibiu. Daniela Cimpean + Adi Bibu = love dar si multi bani si multa puscarie. Umbla bot in bot si e limpede ca sunt legati de multe complicitati. Daca vorbiti cu cineva din administratie va veti speria de auziti. cimpean era saraca dar acuma sparge bani de parca ar fi milionara. De unde? Daca ei vor sa masluiasca licitatia din faza de anunt public pe un subiect atat de important si cunoscut, va dati seama ce se intampla cu licitatiile la care nu se face atata publicitate? Va felicit pentru verticalitate si profesionalism
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Demisia Daniela Cimpean! Prea multi bani pierduti, prea mult timp si fara rezultate notabile. Mai degraba se pricep la regie si film! PNL se incapataneaza sa il scoata la inaintare pe Bibu acest cal obosit si fara de perspectiva. Tanti Fodor este o legenda pe langa acest politician inchipuit. Pana una alta mai pupa o cruce, doua babe si ne vom pricopsi cu el la primarie.
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 2 ani

Mai e un pic pana in 2024 poate scapam de ciuma galbena.
Raspunde

Militaru Gheorghe

Acum 1 an

Sunt curios ce va face ciuma MOV.
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 2 ani

Mulțumim icoanelor sufletului sibian: Iohannis, Turcan, Câmpean, mulțumim PNL!!!
Raspunde

Asa-i la vie, asa e la gara!

Acum 2 ani

Cu avizul asta nu le deconteaza nici un ministru nici un ron sau vreun euro din vreo finantare europeana. Nici sa vrea. Deci clar se va reface documentatia. Nu-i bai.

Raspunde

Hoața șomâltoaca de Campean

Acum 2 ani

Hoata somaltoaca de Campean fura pe toate fronturile. Sa se verifice investitiile de la judetean psihiatrie a facut para para cu bacila, chelcea si alti hoti. Aici vrea sa dea tunul mare. Nu face dracu spitalul cat fac studiile care ne spun ca este bine sa se faca un spital. Rusine. Demisia. Sa plece hoata somaltoaca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus