În cazul în care Consiliul Județean Sibiu va semna contractul pentru construirea și dotarea noului Spital județean, Agenția națională pentru achiziții publice (ANAP) va solicita instanței să constate nulitatea absolută a acestuia. Situația este tratată de CJ Sibiu cu informații care nu corespund cu realitatea. Asta în contextul în care CJ Sibiu plătește consultanță de aproape un milion de euro pentru încheierea contractului pe care inspectorii guvernamentali anunță că îl vor cere anulat.
Estimat la 2,2 miliarde de lei, la care se adaugă TVA (aprox. 529 de milioane de euro, cu tot cu TVA) contractul pentru execuția de lucrări și echipare medicală pentru proiectul ”Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu” a fost scos la licitație în cadrul unei proceduri lansată pe 22 noiembrie 2022.
Licitația a fost lansată pe baza unei ample documentații care, conform prevederilor legale în vigoare, a fost trimisă mai întâi spre verificare Agenției naționale pentru achiziții publice (ANAP), din cadrul Guvernului României. Pe 12 octombrie 2022, la o lună și jumătate după ce documentația a fost trimisă inspectorilor guvernamentali, aceștia au emis un așa-numit ”aviz conform condiționat”.
Un document în care, pe parcursul a 14 pagini, reprezentanții ANAP solicitau modificarea documentației de atribuire transmisă de CJ Sibiu, fiind invocate diverse abateri de legislație. Modificările solicitate de ANAP vizează atât caietul de sarcini, cât și prevederi din acordul contractual care ar urma semnat cu câștigătorul licitației, precum și alte formulare din documentația de atribuire. Totodată, ANAP-ul cerea și modificarea unor factori de evaluare a ofertelor depuse, factori pe baza cărora se decide câștigătorul contractului estimat la peste jumătate de miliard de euro.
Prima pagină a primului aviz conform condiționat emis de ANAP
La finalul acestui aviz conform condiționat, reprezentanții ANAP anunță că, în cazul în care reprezentanții CJ Sibiu au obiecții referitoare la modificările propuse, aceștia pot iniția o procedură de conciliere. ”În cazul în care autoritatea contractantă decide publicarea anunțului de participare fără a remedia abaterile constatate de ANAP prin prezentul aviz conform condiționat, devin incidente prevederile art. 14 alin. (8) coroborat cu art. 25 din OUG nr. 98/2017, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată la finalul avizului.
În traducere, dacă CJ Sibiu decide să lanseze licitația fără să efectueze modificările cerute ori fără să treacă prin procedura concilierii, reprezentanții ANAP sunt obligați ca, în cel mult trei luni de la data luării la cunoștință a semnării contractului pentru construirea și dotarea spitalului, să ceară în instanță ”constatarea nulității absolute a contractului încheiat”. Iar instanța va fi cea care, în urma procesului pe fond și a căii de atac, va decide dacă CJ Sibiu a avut dreptate sau nu în ignorarea recomandărilor făcute de ANAP, menținând sau anulând contractul.
Un fel de minciună
”Avizul conform condiționat” a fost publicat de reprezentanții ANAP pe SICAP (Sistemul electronic al achizițiilor publice – n.r.), în cadrul procedurii prin care CJ Sibiu caută constructori care să ridice cea mai mare investiție promisă vreodată de autoritățile locale.
Prin urmare, Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților CJ Sibiu să explice care este motivul pentru care au lansat licitația fără să modifice documentația conform recomandărilor ANAP sau fără să treacă prin procedura concilierii cu inspectorii guvernamentali.
La începutul săptămânii trecute, conducerea CJ Sibiu a răspuns că, de fapt, modificările au fost deja făcute. ”Consiliul Județean Sibiu a făcut remedierile conform recomandărilor pe care ANAP le-a făcut prin avizul 24104/12.10.2022 și a retransmis documentația, pentru publicare în SEAP, la data de 18 noiembrie 2022”, se arată în răspunsul transmis pe 5 decembrie 2022. Potrivit aceluiași răspuns, ”avizul conform condiționat” prin care ANAP-ul anunța că va cere în instanță anularea contractului pentru construirea și dotarea spitalului a rămas publicat pe SICAP deoarece așa sunt procedurile.
”Cât de ridicat poate fi considerat riscul de «constatare a nulității absolute» a eventualului contract semnat în urma procedurii de atribuire în discuție, ca urmare a acțiunii în instanță pe care ANAP este obligată să o inițieze?”, a mai întrebat Turnul Sfatului. Reprezentanții CJ Sibiu au răspuns liniștitor. ”Un astfel de risc poate exista doar în cazul în care autoritățile contractante nu fac remedierile a căror necesitate ar rezulta din observațiile ANAP. Nu este cazul procedurii în discuție”, au mai transmis în scris reprezentanții CJ Sibiu.
Deoarece afirmația conducerii Consiliului Județean Sibiu nu poate fi verificată de către reporterii Turnul Sfatului din cauza complexității documentației licitației și ca urmare a faptului că autoritățile județene au mai dat publicității și în trecut informații care nu corespund realității, am solicitat ANAP-ului să confirme sau infirme varianta transmisă de conducerea Consiliului Județean Sibiu.
Până la publicarea acestui articol ANAP-ul nu a răspuns, dar – în schimb – au apărut modificări ale documentației din licitația lansată de CJ Sibiu. Pe 8 decembrie 2022 (adică la trei zile după ce conducerea CJ Sibiu susținea că toate modificările cerute de ANAP au fost efectuate), CJ Sibiu publică pe SICAP o ”clarificare din oficiu”. Prin care aduce modificări documentației, invocând prevederile avizului ANAP din octombrie.
”Având în vedere adresa ANAP nr.24104/27932/25.11.2022 privind implementarea măsurilor de remediere dispuse prin Avizul conform condiționat nr.24104/12.10.2022, Autoritatea contractantă postează următoarele clarificări din oficiu”, arată reprezentanții CJ Sibiu, înaintea descrierii a opt modificări efectuate în documentația de licitație.
În paralel, ca urmare a acestor modificări, termenul limită de depunere a ofertelor de către constructorii interesați este prelungit: în loc de 29 decembrie 2022, termenul limită de depunere a ofertelor este acum 18 ianuarie 2023.
Guvernul: contractul tot va fi atacat în instanță
Nici modificările operate prin clarificarea din oficiu publicată la trei zile după ce CJ Sibiu susținea că ”toate au fost rezolvate” nu sunt conforme cu legislația din România, în opinia inspectorilor ANAP.
Pe 9 decembrie 2022, aceștia au emis un nou ”aviz conform condiționat” . ”Prin clarificarea din oficiu au fost aduse modificări ale cerințelor minime referitoare la experiența specifică a managerului de contrat și managerului echipamente medicale prin care se limitează participarea la procedura de atribuire. Documentul conține precizări care nu remediază corespunzător observațiile din Adresa ANAP nr. 24104/ 27932/ 25.11.2022”, se arată în documentul publicat, de asemenea, pe SICAP. La finalul căruia, la fel ca și în primul aviz conform condiționat, este menționat faptul că ANAP va cere instanței anularea contractului, dacă acesta va fi semnat.
Consultă aici, în format integral, cel de-al doilea aviz conform condiționat emis de ANAP
În cursul zilei de vineri a săptămânii trecute, Turnul Sfatului a solicitat CJ Sibiu să explice de ce a decis să transmită public informații care nu corespund realității și cine se face vinovat pentru acest lucru. Totodată, am solicitat conducerii CJ Sibiu să își expună punctul de vedere referitor la seria acestor bâlbe și informații eronate.
Până la publicarea acestui articol, reprezentanții CJ Sibiu nu au transmis nicio reacție.
La începutul acestui an, reprezentanții CJ Sibiu făceau publice simulări ale interiorului viitorului spital județean Sibiu
Bâlbe pe bani: aproape un milion de euro
Documentația de licitație pe care inspectorii guvernamentali o tot cer modificată și din cauza căreia ANAP-ul amenință cu procesul nu a fost elaborată de către funcționarii Consiliului Județean Sibiu de capul lor.
În luna martie a acestui an, conducerea CJ Sibiu a angajat pentru suma de 4,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, o asociere de trei firme pentru a oferi consultanță în elaborarea caietului de sarcini și a celorlalte documentații necesare atribuirii contractului pentru ridicarea și dotarea noului spital județean. Totodată, contractul prevede și livrarea unei platforme necesare pregătirii licitației și, mai apoi, derulării contractului.
Asocierea care a primit contractul de consultanță are drept lider societatea sibiană ACC Infrastructure SRL, care în ultimii cinci ani a avut o cifră medie de afaceri de nici 10% din valoarea totală a contractului în discuție. Din asociere mai face parte și Tesseract Architecture SRL, înregistrată tot în Sibiu, dar cu birourile în capitală. Societatea este deținută de Raluca Șoaită, tânăra arhitectă sibiană care a participat și la proiectarea noului spital județean pentru care acum se caută constructor. Cea de-a doua societate subcontractată este din Germania – NeoTwin GmbH.
Citește și VIDEO O firmă din Sibiu a fost angajată pentru lansarea lucrărilor la noul Spital județean Sibiu
Care proces, când nu sunt bani?
Consiliul Județean Sibiu a anunțat că licitația pentru construirea și dotarea noului Spital are o clauză suspensivă: în sensul că nu va fi semnat contractul cu asocierea declarată câștigătoare decât după ce va fi obținută finanțarea necesară.
Iar cu cât timpul trece devine tot mai puțin clar de unde pot fi obținuți cei peste 500 de milioane de euro necesari. Cele 200 de milioane de euro pe care CJ Sibiu spera să le obțină prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu pot fi accesate din cauza unei prevederi din Ghidul de finanțare. Prevedere potrivit căreia vor fi finanțate doar proiectele de construire a unor noi spitale cu o valoare de cel mult 333 de milioane de euro.
Acum două săptămâni, Turnul Sfatului a solicitat conducerii CJ Sibiu să explice dacă a depus cerere pentru finanțare prin PNRR și cum va proceda în contextul prevederii restrictive. CJ Sibiu nu a transmis niciun răspuns la această solicitare. În schimb, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a anunțat la finele săptămânii trecute că va merge la București în cursul zilei de marți pentru a depune o plângere la ministrul Sănătății, în vederea eliminării prevederilor restrictive.
Asta în contextul în care peste o săptămână (în 20 decembrie 2022) se împlinește termenul până la care mai pot fi depuse solicitări de finanțare prin PNRR.
Daniela Cîmpean, în 2020, când la Sibiu se semna un parteneriat cu Guvernul României pentru noul spital județean de la Sibiu
Restul banilor ar fi urmat a fi obținuți din împrumuturi, în special de la Banca Europeană de Investiții. Iar după cum a explicat europarlamentarul Nicu Ștefănuță, BEI acordă împrumuturi doar pentru proiectele în care 50% din finanțare este asigurată. Ceea ce, deocamdată pe hârtie, nu este cazul la Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: contract construire dotare spi , proces noul spital judetean si , noul spital judetean sibiu con , milion euro tarziu guvernul ce , licitatie noul s
Vizualizari: 19237
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
QWERTY
Acum 3 ore
A
Acum 3 ore
Sibian
Acum 4 ore
Un sibian vero
Acum 4 ore
Rob