Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

După cazul femeii sfâşiate de câini în Bucureşti: asociaţia Milioane de Prieteni cere statului să impună proprietarilor de câini sterilizarea. „Câinii de pe străzi nu apar de nicăieri”

După cazul femeii sfâşiate de câini în Bucureşti: asociaţia Milioane de Prieteni cere statului să impună proprietarilor de câini sterilizarea. „Câinii de pe străzi nu apar de nicăieri”

Asociaţia Milioane de Prieteni a solicitat luni organelor competente ale statului să efectueze controale la proprietarii de câini şi să îi oblige pe aceştia să respecte legea, care prevede obligativitatea sterilizării acestor animale.

"Situaţia câinilor fără stăpân şi a câinilor lăsaţi liberi pe domeniul public de către proprietari este una mult discutată de-a lungul timpului, însă este o situaţie generată din lipsa de aplicare a Legii 205/2013, lege prin care toţi proprietarii de câini au obligaţia să îi sterilizeze. De zeci de ani, câinii fără stăpân sunt adunaţi de pe străzi şi duşi în adăposturile publice sau private, aparţinând ONG-urilor de specialitate, dar, dacă nu se "închide robinetul", situaţia va fi aceeaşi şi peste alţi 10 ani. (...) Aplicarea legii, sterilizarea câinilor cu stăpân este o soluţie care s-a dovedit deja una potrivită în multe alte ţări europene şi nu numai. Prinderea şi ducerea în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân s-a dovedit deja o soluţie fără succes, iar omorârea lor în adăposturile publice este şi inuman, dar şi costisitor din punct de vedere financiar, bani publici cheltuiţi pe crime ce pot fi stopate doar prin aplicarea legii de sterilizare a câinilor", se arată într-un comunicat transmis, luni, de asociaţie, comunicat remis Agerpres.

Precizarea asociaţiei vine în contextul în care, în urmă cu două zile, o femeie a fost sfâşiată de câini în zona Lacul Morii din Bucureşti, o situaţie pe care AMP "o deplânge".

"Câinii de pe străzi nu apar de nicăieri. Oricât de multe ONG-uri şi adăposturi ar fi înfiinţate, oricâţi câini ar fi eutanasiaţi fără motiv în adăposturile publice, atâta timp cât câinii din curţile oamenilor se înmulţesc şi puii sunt aruncaţi la tomberoane, pe câmpuri sau în păduri, vor exista şi aceşti câini aşa-zişi "fără stăpân"", au subliniat reprezentanţii asociaţiei.

Citește și VIDEO Cum să procedezi când ești atacat de câinii de la stână, atunci când mergi în drumeții pe jos ori pe bicicletă

În urmă cu trei zile, un bătrân de 71 de ani a decedat, în localitatea braşoveană Roadeş, după ce a fost, de asemenea, muşcat de mai mulţi câini. IPJ Braşov a comunicat, la momentul respectiv, că desfăşoară o anchetă în acest caz.

Potrivit Legii 205/2013, stăpânii de câini, cu excepţia celor care deţin exemplare de rasă, înscrise în registrele Asociaţiei Chinologice, sunt obligaţi să îi sterilizeze, amenzile pentru nerespectarea acestei obligaţii ridicându-se până la 10.000 de lei. Totodată, de la 1 martie 2014, este obligatorie microciparea şi înscrierea exemplarelor canine în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. În acest caz, nerespectarea obligaţiei poate fi sancţionată cu amendă de până la 2.000 de lei. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asa ceva...

Acum 1 săptămână

Sunt stăpâni care nu își permit sterilizarea și este inutila discuția vizavi de obligativitatea de a steriliza, amenințarea cu amenda, etc...Dacă și numai dacă se dorește rezolvarea situației animalelor nesupravegheate, chestia cu stăpânul este destul de relativa, atunci instituțiile statului plătite ptr asta și ong-urile intervin și sterilizează gratis, în condiții umane, tot ce mișcă pe străzi, câmpuri, curți....
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 1 săptămână

sunt campanii de sterilizare gratuita, neinformatule. dar proprietarii nu se duc din lipsa de educatie si implicit logica. argumentul mai tuturor e ca "vai, ca ne omoara de fapt cainele", ceea ce este o tampenie la fel de mare ca si postarea ta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vlad

Acum 1 săptămână

Poate multi nu vor sa-si sterilizeze ciinele, doar nu-i instrument chirurgical. Probabil vor alege sa te sterilizeze pe tine.

Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Milioane de gunoaie...In SUA toata lumea alearga prin parcuri sau face surf 20-30 minute inainte de servici si daca un om sau copil e muscat de caini se lasa cu arestari si despagubiri de milioane dolari. Primarul e primul anchetat.
Raspunde

Emila

Acum 1 săptămână

No meri acolo, aci punem cânii pe de-i ca tine
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 săptămână

Câinele meu propune sterilizarea acestor "prieteni". Hai cu like-uri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus