Duminică,
05.02.2023
Ceata
Acum
-5°C

În Rusia a fost lansat serialul „Rușii” - un răspuns de propagandă la serialul „Americanii”, creat la Hollywood în 2013

În Rusia a fost lansat serialul „Rușii” - un răspuns de propagandă la serialul „Americanii”, creat la Hollywood în 2013

În ianuarie, în cinematografele din Federația Rusă a fost lansat un film serial despre viața spionilor ruși, cu titlul „Rușii” («Русские» în rusă). Filmul se bazează pe povestea reală a ofițerilor KGB Andrei Bezrukov și Elena Vavilova. Tot ei i-au inspirat mai devreme pe regizorii americani de la Hollywood să realizeze serialul „Americanii” («The Americans» în engleză). În „Rușii” sunt relatate aceleași evenimente, dar, după cum spun autorii, accentul este pus pe „narațiunea rusă”. „Dacă, după vizionarea acestui serial, cel puțin un grup mic de băieți și fete va dori să devină spioni, atunci ne-am îndeplinit sarcina”, a spus Bezrukov, care a participat la campania de promovare a serialului, citat de RT, transmite Meduza.io.

Serialul „Rușii” este despre conspirația SUA împotriva Rusiei și a fost lansat pe o platformă online care face parte și din holdingul Gazprom-Media, numită Premier. Proiectul a fost realizat de regizorii Denis Neimand și Viktor Șkuratov ca încercare de a răspunde la serialul TV „Americanii”, realizat în perioada 2013-2018, care a câștigat patru premii Emmy și un Glob de Aur.

Atât „Americanii”, cât și „Rușii” se bazează pe povestea Elenei Vavilova și a lui Andrei Bezrukov, spioni ruși identificați de Statele Unite în 2010. Cuplul a locuit timp de 23 de ani în alte țări, supraviețuind schimbării de regim în Rusia, a trăit în Boston în ultimii ani înainte de arestare împreună cu copii lor, despre care se presupune că nu cunoșteau secretul părinților lor. Creatorul „The Americans”, Joe Weisberg, a fost impresionat de poveste și pe baza ei a realizat o serie despre aceiași agenți care trăiau sub acoperire în Statele Unite, însă acțiunea are loc în timpul Războiului Rece.

Totuși, proiectul rusesc se bazează tangențial pe propriile memorii ale lui Vavilova (după cartea sa „Femeia care poate păstra secrete” - din rusă: «Женщина, которая умеет хранить тайны»), acțiunea având loc în aceeași perioadă în care ea și Bezrukov într-adevăr lucrau în SUA. Cu toate acestea, încercarea de a crea un răspuns „Americanilor” este evidentă - și nu se limitează doar la denumirea filmului.

Potrivit subiectului din „Rușii”, spionii încearcă să demaște planul american „Zonă de influență”, conform căruia SUA urmează să exproprieze resursele naturale rusești. „Acest lucru face din serial un candidat „ideal” pentru cei care preferă să privească emisiuni în care se promovează discursul de ură, un analog al programelor (...) sau videoclipurilor de propagandă despre decăderea Occidentului. Cu toate acestea, de fapt, serialul se potrivește greu unui astfel de rol, pentru că, de fapt, rămâne în anonimat. Este însă evident că a scrie sau a citi despre el este în mod clar mai interesant decât a-l viziona”, scriu jurnaliștii de la Meduza, care au realizat o comparație între cele două seriale.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Pavel Sudoplatov

Acum 1 săptămână

Traiesc din gloria trecutului rusii. Au trecut vremurile cand aveau cel mai tare "inteligence " din lume.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus