Marţi,
17.09.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Administratorul județului a urcat pe cel mai înalt vârf din Africa: ”a fost cea mai dură experiență din viața mea”

Administratorul județului a urcat pe cel mai înalt vârf din Africa: ”a fost cea mai dură experiență din viața mea”

Adrian Bibu, administratorul județului Sibiu, a urcat pe Kilimanjaro (5.895 de m), al cărui vârf l-a atins în cursul zilei de miercuri. Fost sportiv de performanță, Adrian Bibu spune că altitudinea și frigul de peste noapte au fost cei mai mari ”inamici”.

Dorința lui era și este să urce pe cel mai înalt vârf din Europa de vest (Mont Blanc – 4.810 m), însă a aflat de un grup în care erau și alți trei sibieni care și-au propus să urce pe Kilimanjaro la începutul acestui an.

Expediția care a început cu 11 oameni și 40 de ajutoare a durat șapte zile, iar în cele din urmă până pe ”cupola Africii” au mai ajuns patru persoane. ”A fost cea mai dificilă experiență din viața mea și spun asta ca un om care a terminat o competiție Iron Man în opt ore și jumătate. În ultima noapte cred că am fost tentat de zeci de ori să renunț: pulsul îmi oscila între 120 și 45, credeam că mi s-a stricat ceasul. Iar din cauza altitudinii, pur și simplu mi se înmuiau picioarele: uneori nu mai gândești rațional și îți auzi foarte tare propria respirație”, povestește Adrian Bibu.

Șase zile a durat urcarea, în care nopțile au fost petrecute la 3.850 de m altitudine (ziua II), 4.600 de m (ziua III), după care iar la 3.995 m. ”Traseul este astfel gândit încât să ne obișnuim cu altitudinea foarte mare, cu diferențele de presiune. Melcul merge foarte repede, ca să zic așa: am fost învățați să mergem încet. Este și o luptă cu tine, cu limitele tale. Într-o astfel de expediție totul ține de puterea psihică”.

Ziua 3 și ziua 6. Expediția pe Kilimanjaro a durat șapte zile

Ultima urcare, cea în urma căreia a fost atins vârful, a fost făcută pe timp de noapte. ”Am avut corturile amplasate la peste 4.600 de m în acea noapte, dar ne era foarte greu să dormim: temperaturile coboară pe timpul nopții la sub -5 grade Celsius, ți se umfla puternic mâinile, picioarele, fața. Ne-am «trezit» - pentru că nu prea puteam dormi – la ora 11 seara, să mâncăm și apoi să urcăm ultima etapă. Știam că aceasta durează cam șase ore și jumătate, deci asta am început să urmăresc: trecerea timpului. Muntele nu este unul foarte tehnic, dar trebuie să ai o sănătate bună, deoarece lupta cu altitudinea și frigul este cât se poate de grea. Am ajuns în vârf tocmai când răsărea soarele, în jur de șase și jumătate dimineața: e o altă lume acolo, asta a fost impresia. Atunci parcă și «reînvii»”, povestește Bibu. A ajuns în vârf alături de un alt sibian, Dan Tarcea (foto principală dreapta), cu experiență în expedițiile pe munte. 

Adrian Bibu spune că în expediția pe Kilimanjaro este una în care ai de câștigat în plan personal. ”Câștigi ca om, te autodepășești, vezi și o altă cultură. Într-o astfel de experiență ești tu cu tine foarte mult, ai timp să te gândești la foarte multe lucruri, te ajută să te dezvolți personal”.

Citește și O tânără din Sibiu a cucerit cel mai înalt munte din Africa. „Kilimanjaro îți oferă peisaje incredibile. Visez să ajung pe Muntele Vinson din Antarctica”

 

Sursa fotografiilor: arhiva personală a lui Adrian Bibu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian liberal

Acum 1 an

Intr-o lume ideala, Bibu ar fi primar, doamna Cimpean presedinte CJ pe viata, doamna Turcan prim ministru si Razvan Pop presedintele tarii! Avem cu cine vota, dragi sibieni!
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Multi din aia care si pierd timpul pe aici nici macar nu inteleg ce citesc....

Raspunde

Sibianul turmentat

Acum 1 an

Aoleu, daca Bibu a fost intr-o echipa de 11 oameni si 40 de ajutoare inseamna ca probabil aia l-au carat pana sus efectiv intr-un hamac ceva. Se folosesc ajutoare (serpasi) la expeditii de inalta altitudine (Himalaya).... Nu la Kilimanjaro...
Raspunde

Alex P

Acum 1 an

Felicitari Adi! Ultima urcare te pune la incercare dar ai reusit! Privelistea din varf face toata durerea sa merite :) Sibianul turmentat - si pentru Kilimanjaro se folosesc, nu poti sa intri in parc fara sa ai porteri
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Degeaba daca n-a urcat pe Burj Khalifa.
Raspunde

Dany Service DPF

Acum 1 an

poate pe Mia Khalifa...

Raspunde

Luminita Botezan

Acum 1 an

inainte sa ajunga, au pus bannere cu "7, vine Bibu!" pe poteca?
Raspunde

GIL

Acum 1 an

Sa intelegem ca Bibu, a ajuns la varful, carierei
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Vedeti de ce la Sibiu s-a sarbatorit Ziua Unirii in 18 ianuarie? Ca sa poata merge d-l bibu (cu b mic ca nu merita altfel) in vacanta pe Kilimanjaro! Astept vesti si de la celelalte vip-uri , sa vedem ele pe unde au fost in vacanta.
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Putea ramane acolo, nu s-ar fi suparat nimeni...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea

Acum 1 an

Felicitări Adrian Bibu, pentru această performanță! Pe comentatorii de mai sus îi sfătuiesc să încerce si ei si apoi să se exprime. Tot timpul privim la alții fără a ne vedea pe noi...
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Greu job are omu'āsta, sā administrezi un oraș fiind in expeditie e ceva!
Raspunde

Id

Acum 1 an

Jack... rectificare : județul ! :)))
Raspunde

C.t.p.

Acum 1 an

Era mai bine pentru toti daca si rămânea in Tanzania! Scapam de un papagal lipitoare.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Ascensiunea reușită pe Kilimanjaro se adaugă la CV? Undeva in zona competențelor manageriale sau profesionale ? Sau măcar la pricepere și putințã politică? Aduce ceva plus valoare la oraș, județ, partid? Dacă răspunsul este "nu" puțin îmi pasă pe unde bântuie și ce face in timpul liber un nimeni celebru. Și la fel ar trebuie sa considere și presa sibiană Sau ce a mai rămas din ea. Când nu împrăștie advertoriale, mai nou s-a transformã in pagina de Feisbuc a unuia și altuia?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus