Adrian Bibu, administratorul județului Sibiu, a urcat pe Kilimanjaro (5.895 de m), al cărui vârf l-a atins în cursul zilei de miercuri. Fost sportiv de performanță, Adrian Bibu spune că altitudinea și frigul de peste noapte au fost cei mai mari ”inamici”.
Dorința lui era și este să urce pe cel mai înalt vârf din Europa de vest (Mont Blanc – 4.810 m), însă a aflat de un grup în care erau și alți trei sibieni care și-au propus să urce pe Kilimanjaro la începutul acestui an.
Expediția care a început cu 11 oameni și 40 de ajutoare a durat șapte zile, iar în cele din urmă până pe ”cupola Africii” au mai ajuns patru persoane. ”A fost cea mai dificilă experiență din viața mea și spun asta ca un om care a terminat o competiție Iron Man în opt ore și jumătate. În ultima noapte cred că am fost tentat de zeci de ori să renunț: pulsul îmi oscila între 120 și 45, credeam că mi s-a stricat ceasul. Iar din cauza altitudinii, pur și simplu mi se înmuiau picioarele: uneori nu mai gândești rațional și îți auzi foarte tare propria respirație”, povestește Adrian Bibu.
Șase zile a durat urcarea, în care nopțile au fost petrecute la 3.850 de m altitudine (ziua II), 4.600 de m (ziua III), după care iar la 3.995 m. ”Traseul este astfel gândit încât să ne obișnuim cu altitudinea foarte mare, cu diferențele de presiune. Melcul merge foarte repede, ca să zic așa: am fost învățați să mergem încet. Este și o luptă cu tine, cu limitele tale. Într-o astfel de expediție totul ține de puterea psihică”.
Ziua 3 și ziua 6. Expediția pe Kilimanjaro a durat șapte zile
Ultima urcare, cea în urma căreia a fost atins vârful, a fost făcută pe timp de noapte. ”Am avut corturile amplasate la peste 4.600 de m în acea noapte, dar ne era foarte greu să dormim: temperaturile coboară pe timpul nopții la sub -5 grade Celsius, ți se umfla puternic mâinile, picioarele, fața. Ne-am «trezit» - pentru că nu prea puteam dormi – la ora 11 seara, să mâncăm și apoi să urcăm ultima etapă. Știam că aceasta durează cam șase ore și jumătate, deci asta am început să urmăresc: trecerea timpului. Muntele nu este unul foarte tehnic, dar trebuie să ai o sănătate bună, deoarece lupta cu altitudinea și frigul este cât se poate de grea. Am ajuns în vârf tocmai când răsărea soarele, în jur de șase și jumătate dimineața: e o altă lume acolo, asta a fost impresia. Atunci parcă și «reînvii»”, povestește Bibu. A ajuns în vârf alături de un alt sibian, Dan Tarcea (foto principală dreapta), cu experiență în expedițiile pe munte.
Adrian Bibu spune că în expediția pe Kilimanjaro este una în care ai de câștigat în plan personal. ”Câștigi ca om, te autodepășești, vezi și o altă cultură. Într-o astfel de experiență ești tu cu tine foarte mult, ai timp să te gândești la foarte multe lucruri, te ajută să te dezvolți personal”.
Sursa fotografiilor: arhiva personală a lui Adrian Bibu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: administratorul judetului sibi , administratorul judetului urca , expeditie kilimanjaro , adrian bibu kilimanjaro , Adrian Bibu
Vizualizari: 4310
Ultimele comentarii
Acum 54 minute
Melancolia protestelor silentioase
Acum 1 oră
Tesla
Acum 1 oră
Bitt Dannman
Acum 2 ore
Angel
Acum 2 ore
Emil