Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
23°C

IȘJ Sibiu, despre aglomerarea școlilor și vizele de flotant „false”: Părinții să respecte circumscripțiile școlare, iar Primăria să construiască școli noi

IȘJ Sibiu, despre aglomerarea școlilor și vizele de flotant „false”: Părinții să respecte circumscripțiile școlare, iar Primăria să construiască școli noi

Soluția principală pentru evitarea aglomerării școlilor este reprezentată de respectarea, de către părinți, a circumscripțiile școlare arondate unităților de învățământ - este reacția șefului Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Emilian-Marius Novac, la petiția unor părinți de la Școala gimnazială „I. L. Caragiale”, care solicită implicarea în rezolvarea acestei situații. Totodată, instituția atrage atenția că în soluționarea problemei trebuie să se implice și autoritățile locale prin construirea de școli noi.

Șeful IȘJ Sibiu a transmis un punct de vedere ca urmare a publicării săptămâna trecută, în data de 19 ianuarie 2023, a unei petiții adresate instituției pe care o conduce. În textul petiției, se solicită, printre altele „reducerea circumscripției școlii I. L. Caragiale, înainte de începerea înscrierilor la clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2023-2024, precum și adoptarea unor măsuri care să diminueze numărul părinților care recurg la falsificarea reședinței sau a domiciliului”.

În replica sa, Novac le explică pe puncte părinților cum că de situația creată se fac ei vinovați, prin nerespectarea legislației - adică cei ce prin diverse tertipuri sau din dorința de a-și duce copiii la o altă școală decât la una din circumscripția în care își au domiciliul fac rost de așa-numitele vize de flotant „false”. Redăm mai jos reacția Inspectorului Școlar Județean Sibiu:

„Viza de flotant nu este emisă de IȘJ Sibiu. Poliția poate verifica dacă solicitantul locuiește la adresa declarată”

„Viza de flotant / înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței, nu este emisă și eliberată de către Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, ci de o instituție publică locală, respectiv Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor / Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Sibiu, în baza unei proceduri și a unor documente specifice (...). În acest sens, veridicitatea și răspunderea autenticității tuturor informațiilor referitoare la adresa de reședință, în vederea înscrierii în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea acesteia, le revin solicitanților care declară pe proprie răspundere, sub semnătură, că locuiesc la acea adresă și proprietarilor / găzduitorilor care formulează o Declarație de primire în spaţiu, în faţa notarului public din țară, ori în fața polițistului din structurile teritoriale ale Poliției Române. De asemenea, menționăm că Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului este însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţia de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată”.

„IȘJ nu poate limita înscrierile la o școală, pentru că educația e un drept constituțional”

„Verificarea autenticității înscrierii în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței sau a corectitudinii celor menționate în Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului de reședință și în Declarația de primire în spaţiu a acestuia de către găzduitor, nu intră în aria de competență instituțională a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. În consecință, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu poate impune nici unităților de învățământ să verifice reședința în circumscripție a persoanelor care își înscriu copiii în clasa pregătitoare, deoareace nu au competențe în acest sens. Unitatea de învățământ poate sesiza organele competente, dacă există suspiciuni referitoare la reședința efectivă a elevilor școlarizați. Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu poate limita înscrierile la o anume școală doar pe baza domiciliului stabil, deoarece dreptul constituțional la educație nu poate fi îngrădit de nimeni”.

Cazul Școlii „I. L. Caragiale”: „Reconfigurarea circumscripției școlare nu va garanta în niciun fel stoparea fenomenului de solicitare / de obținere a reședințelor”

„Configurarea circumscripțiilor școlare de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, este propusă Consiliului Local Sibiu, instituția care aprobă sau care poate modifica circumscripțiile. Propunerea privind arealul Circumscripției școlare nr. 12, aferente Școlii Gimnaziale „I.L. Caragiale” Sibiu a fost aprobată, până acum, în forma transmisă de I.Ș.J. Sibiu, care solicită unității școlare propunere de actualizare. Reconfigurarea acestei circumscripții pentru viitorul an școlar nu va garanta în niciun fel stoparea fenomenului de solicitare / de obținere a reședințelor, în vederea accesului copiilor în clasa pregătitoare la unitatea școlară în discuție. Este așadar de la sine înțeles faptul că legislația trebuie respectată de către solicitanții de reședință în circumscripția școlară nr. 12, fenomen care are ca rezultat aglomerarea Școlii Gimnaziale „I.L. Caragiale” Sibiu și neîndeplinirea planului de școlarizare aprobat pentru școala de circumscripție. Așadar aglomerarea educabililor la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” Sibiu este o consecință directă a nerespectării circumscripției școlare, care este configurată pentru domiciliul stabil, nu pentru domiciliul de tip reședință, adresa declarată de către fiecare solicitant la autoritățile specifice, fără a se recurge la fals în declarații etc., ca locație unde este stabilit efectiv.

În fiecare an școlar, Consiliul de Administrație a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a aprobat planul de școlarizare în conformitate cu propunerile Consiliului de Administrație a Școlii Gimnaziale „Ion Luca Caragiale” Sibiu, respectiv două clase pregătitoare, însă numărul de clase pregătitoare de la secția română a trebuit să fie majorat după finalizarea înscrierilor, ca urmare a numărului mare de cereri depuse pentru educabili cu reședință în circumscripția școlară nr. 12. În consecință, Constituția României garantează dreptul la educație, astfel că toți copiii trebuie școlarizați în unitățile de învățământ, în conformitate cu cererile formulate de către părinți și cu domiciliul / reședința acestora din cadrul circumscripției arondate fiecărei școli”.

Soluția propusă de IȘJ Sibiu împotriva aglomerării școlilor: „Extinderea activității didactice în școlile care au spațiu liber la dispoziție”. Măsura i-a nemulțumit mereu pe părinți

„Una dintre măsurile concrete pe care Inspectoratul Școlar Județean Sibiu le poate dispune pentru diminuarea fenomenului de aglomerare a școlilor este aceea de a „decide extinderea activității didactice, în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile”, însă în municipiul Sibiu sunt puține unități de învățământ cu spațiile de învățământ disponibile. Relocarea unor clase în alte spații de acest fel a fost propusă de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și aprobată de către Primăria Municipiului Sibiu (de exemplu: relocarea unor clase de la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu în spații deținute de către Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu; clase de la Școala Gimnazială nr. 18 Sibiu au funcționat la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu; formațiuni de studiu de la Școala Gimnazială nr. 21 Sibiu și-au desfășurat activitatea la Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu etc.). Trebuie însă menționat faptul că această măsură a provocat întotdeauna nemulțumiri ale părinților, exprimate prin sesizări adresate în scris, inclusiv Ministerului Educației”.

Soluția principală: Părinții să respecte circumscripțiile școlare arondate școlilor, iar Primăria să construiască școli noi

„Soluția principală pentru evitarea aglomerării școlilor este reprezentată de respectarea, de către părinți, a circumscripțiile școlare arondate unităților de învățământ, configurate conform solicitărilor transmise de către acestea către I.Ș.J. Sibiu și propuse de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Consiliului Local Sibiu spre aprobare. Activitatea de configurare a circumscripțiilor școlare arondate unităților de învățământ are în vedere datele furnizate de către Institutul Județean de Statistică Sibiu, în privința numărului de copii ce au vârsta necesară pentru înscrierea în clasa pregătitoare, informații care sunt solicitate anual de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Dezvoltarea economică are ca și consecință fenomenul de mobilitate a populației, fapt ce se reflectă la nivelul reședinței de județ, în inexistența de unități școlare în zonele noilor cartiere, în aglomerarea unităților de învățământ din municipiul Sibiu și în numărul mare de vize de flotant existente tot la nivelul municipiului Sibiu. În consecință, factorii de decizie locali trebuie să se implice pentru identificarea de soluții viabile, care să aibă ca rezultat construirea de imobile școlare noi, în vederea rezolvării fenomenului de aglomerare a spațiilor școlare. Proiectele actuale de reconfigurare a imobilelor școlare existente, printre care se numără și Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, nu au putut să asigure un program școlar de dimineață pentru toți educabilii, indiferent de nivelul de școlaritate reprezentat”.

„În Sibiu, toți elevii au fost școlarizați”

„Informațiile referitoare la rezultatele / promovabilitatea elevilor la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a; despre gradul de ocupare a școlilor; despre gradul de satisfacție a elevilor / părinților; despre numărul cazurilor de violență în mediul școlar / de bullying, sau despre calitatea actului educațional desfășurat în fiecare unitate de învățământ, sunt publicate pe site-urile proprii ale școlilor din județ. Inspectoratul Școlar Județean Sibiu publică, pe site-ul propriu, raportul anual al calității învățământului, care valorifică acest tip date la nivel județean. Informații referitoare la rezultatele la examenele naționale și la calitatea educației sunt publicate și pe alte secțiuni specializate ale site-ului.

În ceea ce privește referirile la Raportul I.Ș.J. Sibiu cu nr. 8306 / 7.09.2022, acesta menționează, la pagina 5, obiectivele specifice din Programul de guvernare 2021-2024 pentru domeniul Educație, care asigură echitatea și calitatea acesteia, în sistemul de învățământ preuniversitar din România. În Petiție, dintre obiectivele Programului de guvernare, se citează doar Obiectivul specific 8: Regândirea infrastructurii educaționale conform tendințelor demografice, migratorii și socioeconomice. La pagina 9 din raport, este formulat Obiectivul specific 1.1. al I.Ș.J. Sibiu, cu referire la domeniul funcțional Dezvoltare și relații comunitare / Managementul proiectelor, și anume: Fundamentarea corectă a planului de școlarizare, obiectiv îndeplinit ca atare, deoarece la nivelul județului Sibiu, toți elevii înscriși pentru fiecare nivel de învățământ, au fost școlarizați, conform opțiunilor”.

CITEȘTE și: Locuitorii din Cartierul Arhitecților și Șelimbăr sunt vizați. Petiție contra aglomerării școlilor din Sibiu: Cei cu vize false de flotant le suprapopulează

Precizăm că petiția părinților se întitulează „Sibiu: Copiii merită o educație de calitate, nu școli suprapopulate!”, a fost semnată de 155 de părinți și poate fi citită aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

15 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Toti suntem de vinā fratilor si in egalā māsurā suntem complet inocenti. De ce? Sā vā explic: vina rezidā in aceea cā in mod arbitrar, abject si lipsit de orice fel de argument logic, unele scoli sunt considerate ca " bune", inscrierea mucosilor acolo echivaleazā din start cu elitismul, reusita in viatā, gloria instruirii ! Ceea ce e gresit fundamental!!!!!!! De aia absolventi de scoli "de prestigiu" au murit ca vitele izbindu-se cu masinile de ziduri, stâlpi, copaci sau alti absolventi la fel de ilustri ceea ce demonstreaza cā nu au dobândit nimic mai valoros decât " otrepele" de la liceul industrial. Inocenti, in sensul de in acord total cu legile si normele care cârmuiesc fenomenul . Este garantat accesul la învātāmânt ? Este! Zice undeva cā nu poti avea domiciliul pe strada Sânzienelor si resedinta pe Filantropilor la numārul 4 sau in Madison Square? Nu. Deci poti! Te poti bucura de toate drepturile cetātenesti decurgând din acestea? Categoric Da! Pāi si -atunci? Vā spun eu unde e problema, s-a umflat orezu' in āia care stau pe lângā scolile " bune" cā prea s-amputit locul de aspiranti la " elite" si atunci mucosii lor automat ( cred ei ) nu mai au stea in frunte, cum sā absolvi o scoalā "de prestigiu" de-odatā cu alti 217 nācādāi? Pāi treabā-i asta? Hai, valea cā avem treabā ! Cine vrea sā facā scoalā sā o facā unde pofteste . Dacā scolile de cartier ( alea proaste) rāmân fārā elevi, se inchid si se dā altā destinatie clādirii CĀ SUNTEM IN PLIN CAPITALISM FRATILOR! TRĀIESTE CINE POATE!
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Am impresia că sunt vreo 2-3 inapți care dau cu dislike-ul numa așa că le-ai rănit sentimentele fără să discearnă informația.
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Ce matematica progresista v-a facut pe voi sa ganditi ca daca numarul de elevi s-a injumatatit (cel putin) fata de 1990 cand erau scoli si licee suficiente, astazi am avea nevoie de mai multe scoli? Practic in scolile existente exista spatiu cel putin dublu pentru elevi fata de 1990. Asta este logica progresista? Elevi mai putini, scoli mai multe? Vreti sa ingramaditi toti fitosii in doua scoli pentru ca restul sa stea goale?
Raspunde

CX

Acum 1 an

Scolile din mediul rural au disparut in mare parte
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Hai serios! Unde au disparut, desteptule? S-au evaporat? Te-ai uitat prea mult la Harry Potter? Numai abureli aveti in capetele alea si propaganda. Scolile din mediul rural sunt tot acolo. Goale, ca nu mai sunt copii. Dar poate vreti sa mai ridicati cate o scoala langa aia parasita, sa va justificati si voi existenta...
Raspunde

Mișu

Acum 1 an

Și iar ajungem la Huja care a construit cartier alipit de Sibiu fără nici o școală, fără transport local, fără nimic. Dragă inspectore șef de la învățământul județului, cum să meargă copilul din Arhitecților în Cisnădie? Autobuz școlar nu, transport în comun nu, trotuar 10 km nu... o țară de imbecili.
Raspunde

Profu

Acum 1 an

Exista microbuze care duc copii din Arhitecti in Cisnadie. Nu strica o informare mai buna!
Raspunde

Flotanti la greu

Acum 1 an

Pai si normal ca e inghesuiala.. cei din Arhitectilor platesc taxe la Cisnadie dar capusaza sistemul sanitar si scolar si in general toate sistemele sociale, in Sibiu! Toate progeniturile din Arhitectilor ( acolo sunt 15000 de locuitori aproximativ) de exemplu au vize de flotanti in Sibiu si nu doar cei din Arhitectilor fac asta...e plin de Selimbareni, Cisnadieni etc cu vize de flotant in Sibiu! Pai atunci hai sa comasam Selimbar si Arhitectilor cu Sibiu, taxele sa se verse la bugetul local Sibiu si atunci nu mai e o problema!!!!! Dar Selimbarul nu vrea nici mort asa ceva ca trepadusul lor de primar nu mai poate stoarce bani de la firmele din Selimbar si sa faca ce facea si rahatul cu ochi de Maricuta!!!
Raspunde

Anamaria

Acum 1 an

Dl inspector ce faceți cu creșele construite pe banii din fonduri europene ? Ne uitam la ele ?!? Ne împotmolim in hârtii ...ce deh Romania ?!? Și legat de înscrieri , arondări : autosesizări ale IJS pt vizele false . Întâi intra copiii din Sibiu arondați!!! și apoi vizeleee ...dacă rămân locuri
Raspunde

Forest Gump

Acum 1 an

Despre scoala Regina Maria nu spune nimeni nimic? Daca verifica cineva vizele de flotant facute in jurul scolii, o sa aiba un soc, dar nu vor ptr ca aici vorbim de oameni bogati care sunt deasupra legii in tara asta ticaloasa. Acum doi ani au fost 60 de locuri si inscrisi aproape 130 de copii, dar cine sa vada, pacaliciul asta de la inspectorat?
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Nu e orice pacalici.....e un pacalici de la partid......
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

De ce să stea goale, Andrei? Câtă vreme există o competiție între elevi, de ce nu ar exista una și între școli, colegii, licee,etc? Cele mai puțin dorite sau populate sã iasă din rutina și zona de confort zilnică, să își dorească să devină competitivă și pe lista celor mai căutate în primul rând prin calitatea și abordarea actului de învățământ de către corpul didactic. Dacă reușesc, toată lumea e fericită. Daca nu sunt in stare si continua sa se depopuleze să înceteze a mai exista in virtutea inerției și pe sistemul "timpul trece, leafa merge și ce dacă mai scoatem o generație de sfertodocți"? Fie dispar, fie se schimba profilul Că și așa e nevoie de acolo de meserii (fostele profesionale) ca de aer. Se tot reformează învățământul. Și se tot schimbă diverse mereu și mai mult pentru elevi Ei, poate că după mai bine de un sfert de secol a sosit vremea sa modernizăm și abordarea actului educațional.
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Ce sa facem? Sa modernizam? Deci sa distrugem de tot? Adica sa ajunga precum in Suedia unde se numara pe degete in clasa a V-a? Sa ajunga scoala progresista, ca in America, unde au steaguri elgebete pe pereti si au spectacole cu dragqueen? Sa nenorocim generatii intregi de copii? Intrebarea este, daca am avut unul dintre cele mai bune sisteme de invatamant din lume in perioada interbelica, de ce nu adoptam acelasi model de atunci? Acela a fost modelul de invatamant din care a iesit Cioran, Eliade, Noica si mii de alte varfuri la nivel mondial. De ce nu adoptam acel sistem care a functionat foarte bine si de ce incercam sa importam tot felul de porcarii de pe dincolo?
Raspunde

Favela Arhitecti

Acum 1 an

Cu toata dragostea, copiii din favela Arhitecti si Selimbar trebuie sa mearga la gradinitele si scolile din Cisnadie, Cisnadioara, Selimbar si Mohu! Punct!
Raspunde

Id

Acum 1 an

O soluție ar fi... https://m.zf.ro/auto/unde-mai-gaseste-faurecia-425-de-muncitori-necalificati-pentru-doua-fabrici-in-Valcea21535393
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus