Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Avocați pentru Psihiatrie. Consilier județean: „Poate oamenii de acolo într-adevăr au dreptate?” Director: „Eu apăr instituția. Să nu vină toți să ceară”

Avocați pentru Psihiatrie. Consilier județean: „Poate oamenii de acolo într-adevăr au dreptate?” Director: „Eu apăr instituția. Să nu vină toți să ceară”

CJ Sibiu a adoptat hotărârea care prevede angajarea unei firme juridice pentru a apăra Spitalul de Psihiatrie „Gh. Preda” într-un litigiu pornit de propriii angajați. Directorul instituției a dat de înțeles că îl interesează imaginea spitalului* și că apărarea e necesară pentru a preveni apariția altor nemulțumiri ale angajaților.

Precizăm că obiectul dosarului este o acțiune în constatare a faptului că reclamanții, în număr de 53, toți angajați ai Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, lucrează în condiții deosebit de periculoase. Aceștia consideră că li se cuvine un spor pentru condiții deosebit de pericualoase în cuantum de 75% din salariul de bază, nu în cunatum de 50% așa cum este în prezent.

Citește și: Consiliul Județean angajează avocați pentru a reprezenta Spitalul de Psihiatrie împotriva angajaților: se cere sporul pentru condiții deosebit de periculoase. ”Îngrijim 8-12 pacienți, dar în realitate sunt 26”

În cazul acestui proiect consilierul FDGR Paul-Jurgen Porr s-a interesat câți juriști activează în cadrul Consiliului județean și de ce n-ar putea unul dintre ei să reprezinte spitalul în instanță. Anca Banciu, șefa serviciului juridic, i-a răspuns că sunt șase consilieri juridici, însă „legislația nu ne permite să reprezentăm instituțiile subordonate, putem acorda doar consultanță, nu reprezentare”.

Paul-Jurgen Porr FDGR

Paul-Jurgen Porr, FDGR

„Poate ar fi trebuit să analizăm situația, poate oamenii de acolo chiar au dreptate, și lucrează în condiții grele. Nu din start să angajăm un avocat împotriva lor”, a replicat Porr.

Managerul spitalului, Florin Neag, a declarat că sumele cerute de angajații săi sunt „deosebit de mari” și că pe el îl interesaeză să apere instituția într-un mod profesionist:

„Am considerat că este cazul să avem o apărare profesionistă, dacă doriți, întrucât ceea ce se cere prin acest proces ar însemna o cheltuială extraordinară pentru spital, în sensul că sunt cerute diferențe de sporuri salariale de la 50% la 75% pe o perioadă de 5 ani în urmă. Adică, practic, pentru spital ar însemna o cheltuială deosebită în condițiile în care la ora actuala cheltuielile de personal reprezintă 80,33% din totalul de cheltuieli pe care le avem în cadrul spitalului.

Consider că o astfel de abordare ar trebui să fie una profesionistă din partea spitalului, întrucât o astfel de cerere ar putea genera pe termen lung și solicitarea altor angajați – sunt doar 53 la acest moment.

Consider că rolul meu acolo este cel de a apăra instituția și în aceste condiții am considerat corect să vin în fața dvs. și să solicit această apărare profesională la care instituția cred că are dreptul atâta vreme cât modul în care noi ne facem plata sporurilor în contextul legii”.

Florin Neag manager spital pshiatrie Sibiu

Florin Neag, manager Spital pshiatrie Sibiu

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a intervenit, explicând că solicitările de sporuri nu trebuie să depășească 30% din totalul de salarii: „Cuantumul sporurilor care se acordă în CJ și instituțiile din subordine nu trebuie să depășească anvelopa de 30% din total salarii. Dacă sporurile se acordă la maxim, atunci vom depăși acest procent, iar legislația nu ne-ar permite. În CJ nu se ia spor pentru condiții vătămătoare. Aici iau sporuri doar cei care lucrează pe fonduri europene, deci fac o muncă în plus”.

„Noi nu am stat să pierdem toate termenele. Am făcut între timp demerurile pe care le avem, dar nu vreau să fiu în situația în care pierdem un proces cu o miză financiară atât de mare. Nu stăm să ni se coreleze ședințele”, a mai spus la final Neag.

Proiectul a fost votat de majoritatea consilierilor. Doar patru consilieri de la PSD s-au abținut.

* Într-un mesaj transmis ulterior publicării acestui articol redactorului-șef al publicației Turnul Sfatului, managerul Spitalului s-a arătat deranjat de afirmația autorului, precizând că „mă interesează funcționalitatea instituției, nu imaginea ei”. „Funcționalitatea înseamnă că dacă peste 80% din cheltuieli merg în salarizare, funcțional restul de 20% sunt necesari pentru pacienți, adică medicamente, materiale sanitare, alimente pentru pacienți, dotare cu aparatură medicală și întreținere imobile în care se prestează act medical”, a comentat Florin Neag.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1390

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Sibian liberal

Acum 1 an

Votam Cimpean, Bibu, Turcan! Liberalii nostri care au facut acest judet mare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus