Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
2°C

O familie din Sibiu crește de peste doi ani struți: La început a fost în glumă. Eram într-o duminică, mă uitam la ”Viața satului”...

O familie din Sibiu crește de peste doi ani struți: La început a fost în glumă. Eram într-o duminică, mă uitam la ”Viața satului”...

O pasiune care se va putea transforma curând în afacere. Așa ar putea fi rezumată în câteva cuvinte ocupația pe care o are de doi ani familia Dodoc din Șeica Mare. Nicolae Dodoc, ajutat de cei doi băieți, Rareș și Marius, dar și de soția sa, Delia, a reușit să pună bazele unei mici ferme de struți, pe care a amenajat-o la Agârbiciu.

Nicolae Dodoc este din Șeica Mare și este șofer profesionist. Decizia de a crește struți a venit mai degrabă sub forma unui impuls, povestește sibianul.

„Am cumpărat prima dată acum doi ani. Ideea a venit cumva pe moment, nu ne-am gândit dinainte. Eram într-o duminică, mă uitam la emisiunea Viața satului și am văzut că au prezentat un reportaj cu struți. Când a venit soția de la biserică, i-am zis gata, o să ne cumpărăm și noi niște pui de struți. La început a fost mai în glumă, dar până la urmă am cumpărat”, a povestit Nicolae Dodoc pentru Turnul Sfatului.

Cum a început totul

Prima serie de pui de struț sibianul a cumpărat-o în urmă cu doi ani, șapte la număr. Văzând că se dezvoltă frumos, Nicolae a decis să mai cumpere încă zece pui anul trecut.

„Am cumpărat două serii de pui în doi ani. Prima dată, am cumpărat șapte pui din județul Argeș de la domnul George Gosav care are o fermă mai mare și este mai experimentat în creșterea struților. A doua serie, cea de anul trecut, am cumpărat-o de la o fermă din Sângeorgiu de Mureș. Prima dată am cumpărat șapte pui, iar a doua oară, anul trecut, am luat zece, iar din fiecare serie, din păcate, câte unul a murit”, a detaliat acesta.

Sibianul amintește și de o rețetă specială de mâncare pentru struți. „Fermierii pricepuți spun că 70-80% ar fi lucernă sau iarbă la pășune și restul de 20-30% ar fi reprezentant de o rețetă specială făcută tot de ei. Domnul Bala de la Ferma de la Tinca, el ar fi primul care a adus struți în România, și el a făcut în colaborare cu nutriționiști o rețetă. Rețeta este publică, nu este un secret. Noi facem parte și dintr-un grup de crescători de struți care are peste 10.000 de membri.”

Potrivit sibianului, la momentul de față, struții pe care i-a cumpărat acum doi ani ar trebui să facă primele ouă în primăvara aceasta pentru că, doar la apropierea vârstei de doi ani, încep să ouă.

„Acum trebuie să-i împart pe familii. O familie este formată din două femele și un mascul. Sexul lor se cunoaște după un an de zile. Atunci își schimbă coloritul la pene. Masculul are penele negre și ciocul și picioarele mai rozalii, iar femelele au penele un maro mai deschis.

Din cei mari, care sunt pregătiți pentru ouă, am avut trei femele și trei masculi. Nu am putut să-i pun pe perechi două femele și un mascul, pentru că rămâneau ceilalți pe dinafară.”

Le-a construit un spațiu special la Agârbiciu 

Până toamna trecută, cei 15 struți au fost crescuți și îngrijiți la Șeica Mare. Pentru că avea nevoie de un spațiu mai mare, în toamna anului 2022 Nicolae Dodoc a decis să-i mute într-un loc mai spațios, loc pe care l-a găsit la Agârbiciu.

„I-am avut acasă, unde locuim noi, în grădină, unde i-am ținut prima dată. În toamna aceasta, crescând și ceilalți zece pui a trebuit să-i împărțim pe familii. Un țarc ar trebui să fie de 8-10 metri lățime și 40-50 de metri lungime. Noi am concesionat un teren la Agârbiciu pentru că la Șeica Mare nu am găsit și i-am mutat din noiembrie. Într-un an de zile ajung la 100 de kilograme dacă sunt furajați și hrăniți corespunzător. Am închiriat o remorcă de animale și i-am transportat o dată cu seara pentru că fiind ziuă, ne-am gândit că se sperie”, mai spune sibianul.

Investiție

Un pui de struț în vârstă de 30 de zile costă 100 de euro. Pe lângă cumpărarea lor, bani au fost investiți și în amenajarea spațiului în care au fost mutați.

„Ca investiție, un pui la 30 de zile noi l-am cumpărat cu 100 de euro, în cazul primilor zece. Ceilalți șapte i-am cumpărat la două luni de zile, am dat 150 de euro. Pentru amenajarea țarcurilor, am comandat rigle de scândură, deci să zicem cu gardurile, cu adăpostul, ne-a costat în jur de 3.000 - 4.000 de euro”, mai spune acesta.

Deocamdată nu au vândut nimic, dar au în plan să o facă 

În toată această pasiune Nicolae este susținut de cei doi fii ai săi, Rareș și Marius, dar și de soția sa Delia. Momentan nu a vândut nimic pentru că este vremea când struții fac primele ouă, dar i-ar plăcea să poată câștiga din pasiunea sa.

„Deocamdată, au trecut doi ani de zile, dar nu am vândut nimic. Planul nostru este să formăm familii care la rândul lor să facă ouă. Struții nu clocesc natural, ca să scoți pui de la ouăle lor trebuie să cumperi un incubator performant.

La primăvară o să vedem câte ouă fac. În primul an mai puține ouă, dar de la al treilea an o femelă ar face cam 40-50  de ouă pe an. Trebuie să investim în incubator cu care să clocim ouăle. Alegem dintre pui pe cei pe care îi dorim ca să construim familiile. După aceea, ceilalți vor fi sacrificați, iar dacă sunt cumpărători probabil vom vinde carne, vom vinde ouă.”

Deocamdată, spațiul creat de Nicolae la Agârbiciu ar putea cuprinde zece familii de struți. 

„Noi sperăm să vină și ceva câștiguri pentru că este al doilea an în care nu am câștigat nimic. Toamna care vine s-ar putea să avem ceva în plus și atunci o să sacrificăm. Un ou poate ajunge până la un kilogram 800, echivalentul a 30 de ouă de găină”, cocluzionează sibianul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Jenel

Acum 1 an

A mai fost o familie de crescători în Cristian. Dar s-a făcut doamna primar și au abandonat.
Raspunde

Bobo

Acum 1 an

Jane, treci tu la crescut purcei asa cum ai invatat de la strabuni si nu mai chinui animalele exotice in noroiul ala, nu mai vb de clima....saracii struti
Raspunde

Hofer

Acum 1 an

Topp! A fi gospodar, nu este nimic greșit. Fă ceva ce-ți face plăcere dar fă-o cu pasiune. O afacere se incepe întotdeauna cu bani putini și daca afacerea merge atunci investesti din nou un pic și tot așa mat departe. P.S. Cred că Alpaca ar fi interesant de crescut în România.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus