Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Ce conține ”fumul” care se înalță dimineața dinspre Gușterița și cât de toxic este?

Ce conține ”fumul” care se înalță dimineața dinspre Gușterița și cât de toxic este?

De la sosirea anotimpului rece, în diminețile senine se observă din zona de est a Sibiului unele coloane de fum care se ridică spre cer. În unele zile, când presiunea atmosferică este crescută, fumul atinge un plafon și plutește deasupra acelei zone a orașului.

Mulți sibieni văd rezultatul ca o urmare a poluării, în Zona Industrială Est funcționând mai multe fabrici și societăți comerciale, printre cele mai cunoscute numărându-se Scandia Food și fabrica de cărămidă Wienerberger.

fum sibiu

Numeroși locuitori ai Sibiului s-au arătat deranjați de fumul care se înalță deasupra Gușteriței, mai ales în perioada sărbătorilor trecute. Pe rețelele sociale au apărut o serie de postări pe această temă, unele fiind redirecționate de cititorii ziarului nostru pe adresa redacției.

Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu oficialii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu pentru a vedea când s-a făcut ultimul control în zonă și cu ce concluzii.

”Comisarii Gărzii de Mediu verifică anual operatorul economic, ultimul control fiind realizat în luna noiembrie 2022, la Wienerberger SRL cu punct de lucru în Sibiu, str. Podului, nr. 127, care deține Autorizația Integrată de Mediu nr. SB 1/08.02.2017, actualizată la data de 11.05.2021 și Decizia nr. 10/22.12.2021 pentru aplicarea vizei anuale, pentru activitatea de ”Producție și comercializare produse ceramice”, încadrată conform legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale la categoria ”Instalații pentru fabricarea produselor ceramice prin ardere, în special a țiglelor, cărămizilor, a cărămizilor refractare, a dalelor, plăcilor gresie sau faianță, cu o capacitate de producție mai mare de 75 tone/zi și/sau cu o capacitate a cuptoarelor mai mare de 4 mc și cu o densitate stabilită pentru fiecare cuptor mai mare de 300 kg/m3”, cod CAEN 2392, cod SNAP 030319. Operatorul economic deține codul de identificare al instalației din Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene RO-236”, a transmis la solicitarea ziarului Turnul Sfatului conducerea Gărzii de Mediu Sibiu. Pe scurt, din punct de vedere legal respectă toate normele naționale și europene.

În fiecare an se fac numeroase măsurători privind calitatea aerului în zona Gușterița, în 2022 toate datele indicând că operatorul respectiv se încadrează în parametrii stabiliți.

Rapoartele de încercare lunare și trimestriale, eliberate de laboratorul acreditat RENAR, ALS Life Sciences Romania SRL din Târgu Mureș, pentru monitorizarea factorilor de mediu, monitorizări impuse prin autorizația integrată de mediu, nu au înregistrat depășiri ale indicatorilor analizați în anul 2022”, precizează comisarul șef al Gărzii de Mediu Sibiu, într-un răspuns scris oferit redacției Turnul Sfatului.

fum poluare sibiu

Garda de Mediu Sibiu primește constant sesizări din partea sibienilor cu privire la ”coloanele de fum” care se ridică deasupra Sibiului de la fabrica de cărămidă, motiv pentru care se iau adesea mostre și se fac teste pentru a se stabili exact ce conțin. Rezultatul este surprinzător, cel mai important aspect fiind că fumul respectiv nu este, de fapt, fum în sensul adevărat al cuvântului. Ci un abur.

”Datorită multiplelor sesizări înregistrate la Garda Națională de Mediu începând cu luna septembrie 2022 cu privire la emisiile generate de operatorul economic, emisii vizibile în anumite condiții meteo, mai ales în anotimpurile reci, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a realizat o monitorizare cu prelevare de probe emisiilor de pulberi în suspensie, PM 10, 24/24 de ore, în perioada 4-7 noiembrie 2022, în locația de pe strada Podului, nr. 44, fiind utilizată aparatura din dotarea laboratorului APM Sibiu.

Prin adresa înregistrată la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu a fost înaintat Raportul de încercare nr. 28/10.11.2022 întocmit de laboratorul APM Sibiu care urmare a prelevării de probe din perioada mai sus menționată, în care este specificat faptul că ”Prelevările din teren includ atât emisiile din Zona Industrială cât și cele provenite de la traficul din zonă și de la încălzirea rezidențială”, iar rezultatul măsurătorilor înregistrează valori de: 18.75 µc/mc, 20,85 µc/mc și 22,93 µc/mc, valori sub limita admisă de 50 µc/mc, conform legislației în vigoare”, a mai detaliat Garda de Mediu în răspunsul oferit Turnul Sfatului.

Altfel spus, în zonă nu se înregistrează depășiri ale normelor privind poluarea, iar societatea economică vizată de sibieni are toate actele și avizele necesare la zi. Rezultatele testelor de laborator dovedesc asta.

raspuns garda de mediu

Concluzia? Fumul pe care îl observăm dimineața nu este, de fapt, fum, ci un abur rezultat în urma procesului industrial.

Poluarea cu fum menționată în sesizări este, de fapt, aburul tehnologic, acesta fiind mai vizibil noaptea și dimineața datorită diferențelor de temperatură zi-noapte și în anotimpul rece, dar și din cauza inversiunilor termice specifice zonei depresionare”, concluzionează specialiștii Gărzii de Mediu Sibiu.

Sursa foto: Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

Claus

Acum 1 lună

Si pe autostrada se simte mirosul si in masina,cand trec prin zona inchid aerul de afara involuntar...din instinct
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoraba

Acum 1 lună

Rabla ta 2.0 TDI poluează mai tare
Raspunde

Ghio

Acum 1 lună

Ioii, câți grijuliii. No las că se intoxică ei de fum și scăpăm de grijile cu care ne intoxică pe forum.
Raspunde

Norm

Acum 1 lună

Este total fals răspunsul autorităților! Aburul tehnologic emis de furnalele fabricilor este o formă de emisie gazoasă care se compune în principal din vaporii de apă, dar poate conține și alte gaze precum dioxidul de carbon, monoxidul de carbon și oxizii de azot. Acest abur este emis în atmosferă prin intermediul coșurilor de evacuare sau a altor dispozitive de evacuare. Aburul se dispersează rapid în atmosferă datorită mișcării rapide a aerului în jurul acestor emisii. Acest fenomen se numește dispersie. Dispersia se poate produce prin mișcarea naturală a aerului sau prin ajutorul ventilatoarelor sau al altor dispozitive de dispersare. Acest proces poate ajuta la diluarea concentrației de gaze în aer, reducând astfel impactul acestor emisii asupra mediului înconjurător și a sănătății umane. Fumatul rezultat din procesul tehnologic, în schimb, poate rămâne mai mult timp în atmosferă, deoarece acesta este mai dens și greu decât aburul, ceea ce îi permite să se ridice mai lent și să se miște mai lent prin atmosferă. Fumatul poate conține particule fin și noxe, cum ar fi oxizii de azot, dioxidul de sulf și compuși organici volatili, care pot avea efecte negative asupra sănătății umane și a mediului înconjurător. Pentru a reduce impactul acestor emisii, sunt utilizate mai multe tehnici de control, cum ar fi captarea și tratarea aburului sau fumatului înainte de a fi emis în atmosferă, utilizarea de combustibili mai curați și tehnologii de combustie mai eficiente și utilizarea de dispozitive de dispersare pentru a îmbunătăți dispersia fumatului în atmosferă.
Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 lună

Fumurile nu sint toxice,vom muri cu toti sanatosi ! Poate fumurile din capul alesilor nostri ,dar sintem feriti de ei!
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Cu alte cuvinte, stați cuminți și beți fum. Că sunteți prea proști să puneți atâtea întrebări... Fumul care se numește abur e produs de investitori din spațiul Schengen și deci e conform cu standardele internaționale
Raspunde

Cozma

Acum 1 lună

Iar Mercedesul ala nu ii Logan ... parinte! Aburul ala elibereaza particue in atmosfera, iar verificariie pe care le "face" Garda de mediu sunt apa de ploaie! Leggislatia este prea slaba, si nu este actualizata. Obiecyivul lor ar trebui sa fie 0 emisii. Nu limite. Sau macar limitele trebuie scazute an de an. In modul acesta firmele nu investesc in echipamente performante.
Raspunde

Responsabil SSM - Managerul cu nasul mare

Acum 1 lună

Intodeauna s-au falsificat masuratorile fabricii de caramida. E atat de simplu sa modifici parametrii de evacuare pe cosul de fum atunci cand stii ca vine garda. S-a facut si se va face! Si e si mai simplu cand Wienerberger plateste pentru aceste masuratori ;). Ati vrut un raspuns, acum MUCLES si respirati usoooor!
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Zecile de senzorii independeti inregistreaza tot timpul valori mai proaste decat cei doi senzori ai agentiei de mediu. O fi coincidenta? De ce are APM numai doi senzori, si aia pusi in livada si pe Hipodromului, unde, traficul e semnificativ mai mic decat in zonele unde ar trebui masurat nivelul de poluare al orasului?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzoraba

Acum 1 lună

Zecile de senzori ai cui? Calibrați de cine? Miroase a fake news
Raspunde

M

Acum 1 lună

La cate gunoaie se ard in sobe de catre romani, ca sa se incalzeasca, apai de catre tiganii din gusterita, voi va mirati de poluare? Poluarea cred ca e cam impartita, mai ales daca este sesizata doar iarna.
Raspunde

Astia ne cred pe toti prosti

Acum 1 lună

vedeti poza principala inca o data. Daca era abur tehnologic acesta, dâra acestuia nu avea cum sa se mentina unul -doi kilometri cat se vede in prima poza. Oamenilor nu le este acordat nici un drept câtă vreme Garda de mediu ia din start partea poluatorului si fac masuratorile probabail cand vantul bate in direcția opusa senzorilor lor.
Raspunde

Mucles

Acum 1 lună

Mucles ca e firma AUSTRIACA si nu e voie sa ne luam de ei ca sunt prieteni cu Iohanis!!!!!
Raspunde

Lege

Acum 1 lună

GEA nr. 104 din 15 iunie 2011 Particule în suspensie - PM10 Valori limită 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011 Particule în suspensie - PM2,5 Valoare tintă 25 ug/m3 - valoarea-tintă anuală Valori limită 25 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2015 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus