De la sosirea anotimpului rece, în diminețile senine se observă din zona de est a Sibiului unele coloane de fum care se ridică spre cer. În unele zile, când presiunea atmosferică este crescută, fumul atinge un plafon și plutește deasupra acelei zone a orașului.
Mulți sibieni văd rezultatul ca o urmare a poluării, în Zona Industrială Est funcționând mai multe fabrici și societăți comerciale, printre cele mai cunoscute numărându-se Scandia Food și fabrica de cărămidă Wienerberger.
Numeroși locuitori ai Sibiului s-au arătat deranjați de fumul care se înalță deasupra Gușteriței, mai ales în perioada sărbătorilor trecute. Pe rețelele sociale au apărut o serie de postări pe această temă, unele fiind redirecționate de cititorii ziarului nostru pe adresa redacției.
Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu oficialii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu pentru a vedea când s-a făcut ultimul control în zonă și cu ce concluzii.
”Comisarii Gărzii de Mediu verifică anual operatorul economic, ultimul control fiind realizat în luna noiembrie 2022, la Wienerberger SRL cu punct de lucru în Sibiu, str. Podului, nr. 127, care deține Autorizația Integrată de Mediu nr. SB 1/08.02.2017, actualizată la data de 11.05.2021 și Decizia nr. 10/22.12.2021 pentru aplicarea vizei anuale, pentru activitatea de ”Producție și comercializare produse ceramice”, încadrată conform legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale la categoria ”Instalații pentru fabricarea produselor ceramice prin ardere, în special a țiglelor, cărămizilor, a cărămizilor refractare, a dalelor, plăcilor gresie sau faianță, cu o capacitate de producție mai mare de 75 tone/zi și/sau cu o capacitate a cuptoarelor mai mare de 4 mc și cu o densitate stabilită pentru fiecare cuptor mai mare de 300 kg/m3”, cod CAEN 2392, cod SNAP 030319. Operatorul economic deține codul de identificare al instalației din Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene RO-236”, a transmis la solicitarea ziarului Turnul Sfatului conducerea Gărzii de Mediu Sibiu. Pe scurt, din punct de vedere legal respectă toate normele naționale și europene.
În fiecare an se fac numeroase măsurători privind calitatea aerului în zona Gușterița, în 2022 toate datele indicând că operatorul respectiv se încadrează în parametrii stabiliți.
”Rapoartele de încercare lunare și trimestriale, eliberate de laboratorul acreditat RENAR, ALS Life Sciences Romania SRL din Târgu Mureș, pentru monitorizarea factorilor de mediu, monitorizări impuse prin autorizația integrată de mediu, nu au înregistrat depășiri ale indicatorilor analizați în anul 2022”, precizează comisarul șef al Gărzii de Mediu Sibiu, într-un răspuns scris oferit redacției Turnul Sfatului.
Garda de Mediu Sibiu primește constant sesizări din partea sibienilor cu privire la ”coloanele de fum” care se ridică deasupra Sibiului de la fabrica de cărămidă, motiv pentru care se iau adesea mostre și se fac teste pentru a se stabili exact ce conțin. Rezultatul este surprinzător, cel mai important aspect fiind că fumul respectiv nu este, de fapt, fum în sensul adevărat al cuvântului. Ci un abur.
”Datorită multiplelor sesizări înregistrate la Garda Națională de Mediu începând cu luna septembrie 2022 cu privire la emisiile generate de operatorul economic, emisii vizibile în anumite condiții meteo, mai ales în anotimpurile reci, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a realizat o monitorizare cu prelevare de probe emisiilor de pulberi în suspensie, PM 10, 24/24 de ore, în perioada 4-7 noiembrie 2022, în locația de pe strada Podului, nr. 44, fiind utilizată aparatura din dotarea laboratorului APM Sibiu.
Prin adresa înregistrată la Garda de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu a fost înaintat Raportul de încercare nr. 28/10.11.2022 întocmit de laboratorul APM Sibiu care urmare a prelevării de probe din perioada mai sus menționată, în care este specificat faptul că ”Prelevările din teren includ atât emisiile din Zona Industrială cât și cele provenite de la traficul din zonă și de la încălzirea rezidențială”, iar rezultatul măsurătorilor înregistrează valori de: 18.75 µc/mc, 20,85 µc/mc și 22,93 µc/mc, valori sub limita admisă de 50 µc/mc, conform legislației în vigoare”, a mai detaliat Garda de Mediu în răspunsul oferit Turnul Sfatului.
Altfel spus, în zonă nu se înregistrează depășiri ale normelor privind poluarea, iar societatea economică vizată de sibieni are toate actele și avizele necesare la zi. Rezultatele testelor de laborator dovedesc asta.
Concluzia? Fumul pe care îl observăm dimineața nu este, de fapt, fum, ci un abur rezultat în urma procesului industrial.
”Poluarea cu fum menționată în sesizări este, de fapt, aburul tehnologic, acesta fiind mai vizibil noaptea și dimineața datorită diferențelor de temperatură zi-noapte și în anotimpul rece, dar și din cauza inversiunilor termice specifice zonei depresionare”, concluzionează specialiștii Gărzii de Mediu Sibiu.
Sursa foto: Facebook
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 5504
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 1 oră
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 2 ore
Serafim Scorobete
Acum 2 ore
Adrian Antonie