Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Un nou Centru de cercetare a fost înființat la ULBS, la Medicină. „Vom putea avansa la aplicare clinică, terapie și tratamente de cea mai înaltă calitate”

Un nou Centru de cercetare a fost înființat la ULBS, la Medicină. „Vom putea avansa la aplicare clinică, terapie și tratamente de cea mai înaltă calitate”

La Facultatea de Medicină din cadrul ULBS a fost înființat un Centru de Cercetare în Medicină Dentară. Acesta a fost fondat de opt femei, care împreună au avut în anul 2021 aproape 4.000 de ore de cercetare.

Decizia de înființare a Centrului de Cercetare în Medicină Dentară a fost luată în ședința Consiliului Facultății de Medicină din 24 noiembrie 2022, din 33 de membri doar unul abținându-se de la vot. În ședința din 26 ianuarie, Senatul ULBS a aprobat înființarea noii unități de cercetare, fiind considerată data de constituire a acesteia.

Centrul este condus de profesorul universitar dr. Mona Ionaș, care activează în cadrul departamentului Medicină dentară și Nursing a Facultății de Medicină. Lista membrilor fondatori cuprinde numele a opt angajați ai Facultății de Medicină, respectiv, Mona Ionaș (profesor), Andreea Ștețiu (conferențiar), Laura Ștef (conferențiar), Gabriela Boța (conferențiar), Anca Frățilă (conferențiar), Cristina Dahm Tătaru (șef lucrări), Alina Cristian (șef lucrări) și Adriana Săceleanu (asistent). Împreună, în anul 2021, au acumulat peste 3.900 de ore de cercetare, conform datelor prezentate Senatului universității.

Potrivit actelor constitutive, misiunea noului centru de cercetare este trasată în cadrul a două direcții. În domeniul cercetării fundamentale – de a descoperi, inova și rezolva probleme specifice științelor medicale dentare, precum și în domeniul cercetării aplicative – asigurarea pregătirii viitorilor cercetători, creșterea inovației prin dezvoltarea de noi tehnologii aplicabile sistemului de sănătate și accelerarea procesului de cunoaștere pentru a favoriza promovarea sănătății, îmbunătățirea îngrijirii și a calității vieții.

„Viziunea Centrului de Cercetare în Medicină Dentară este de a construi echipe științifice care pot realiza o colaborare multidisciplinară pentru a crea abordări noi în înțelegerea și descifrarea etiopatogeniei și tratamentelor diverselor patologii dentare. Folosind cunoștințele dobândite în cadrul centrului de cercetare vom putea avansa în cercetările de bază, la aplicare clinică, terapie și tratamente de cea mai înaltă calitate. În acest scop, Centrul de Cercetare în Medicină Dentară va promova un mediu de creativitate și profesionalism în activitățile desfășurate, dar va realiza în același timp parteneriate de colaborare atât la nivel național, cât și internațional, în misiunea sa de implemenlare și dezvoltare de noi tehnologii care vor duce la combaterea multor patologii dentare și maxilo-faciale”, se arată în descrierea centrului de cercetare.

Centrul de cercetare își va desfășura activitățile în cadrul a două laboratoare sau compartimente - cercetare în medicină dentară fundamentală și aplicată și cercetare în tehnică dentară. Scopul celui de-al doilea laborator este „de a asigura procesul de tranziție de la laboratorul de tehnică dentară analog la laboratorul digital”.

În textul statutului centrului de cercetare se menționează că acesta își va desfășura activitatea pe o perioadă nedeterminată, iar finanțarea va fi asigurată din venituri realizate din contracte de cercetare, consultanță, evaluare, expertize tehnice, din organizarea unor manifestări științifice, din sponsorizări, donații și subvenții, precum și din alte surse.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

se perfectioneaza metodologia de colectare a spagilor!!!
Raspunde

Teo

Acum 1 an

De atata cercetare,batem recordul national la morti de covid si gripa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus