Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Proiect: Copiii nu vor avea vacanță de Paști anul viitor. Mitropolia: ține de bunăvoință ca o vacanță tradițională să nu fie aruncată în derizoriu

Proiect: Copiii nu vor avea vacanță de Paști anul viitor. Mitropolia: ține de bunăvoință ca o vacanță tradițională să nu fie aruncată în derizoriu

Ministerul Educației a lansat la finalul săptămânii trecute, în dezbatere publică, structura anului școlar 2023 – 2024. Particularitatea care a tras atenția opiniei publice a fost faptul că vacanța din luna aprilie nu cuprinde nici Paștele Ortodox și nici Paștele Catolic. Distanța dintre momentul în care această sărbătoare este marcată de cele două confesiuni este mai mare de o lună, iar cei din minister au considerat că cea mai bună soluție este ca vacanța de primăvară să fie pusă între cele două sărbători. În timp ce reprezentanții ISJ Sibiu sunt de părere că a fost o decizie echitabilă a ministerului, cei de Mitropolia Ardealului spun că este doar o chestiune de bunăvoință ca această vacanță considerată deja tradițională să nu fie aruncată în derizoriu.

Structura anului școlar viitor, 2023-2024, a fost lansată în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri, 27 ianuarie. Particularitatea care a atras atenția și a dus la discuții contradictorii în spațiul public a fost faptul că vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Ortodox și nici pe cel Catolic. Mulți dintre cei care au văzut structura au ajuns la concluzia că anul viitor școlar nu cuprinde această vacanță dintr-o eroare a ministerului.

Conform calendarului anunțat în variantă de proiect, vacanța va fi în perioada 13 - 21 aprilie 2024, fiind situată la mijlocul acestei luni și separând modulul 4 de modulul 5 din anul școlar 2023-2024.

În anul 2024 prima zi de Paște Catolic este duminică 31 martie. În ceea ce privește Paștele Ortodox, acesta pică pe 5 mai 2024, astfel că diferența dintre cele două momente este de 35 de zile.

Inspectorul prof. Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a fost o decizie echitabilă a celor de minister, că nu este o greșeală și că ar fi fost dificil să fie altfel.

„Ar fi fost extrem de dificil să organizezi vacanța în funcție de cele două confesiuni majore din România. Gândiți-vă că și la unitățile școlare cu învățământ german, majoritatea elevilor sunt ortodocși. Soluția identificată este echitabilă. Nu este o greșeală. Dacă ar fi fost vacanta de Paștele Ortodox, minoritățile maghiară și germană ar fi fost discriminate. Invers, ar fi fost discriminată majoritatea ortodoxă. Conform legii, Vinerea Mare, prima, a doua și a treia zi de Paște sunt libere în funcție de confesiune”, spune prof. Constantin Dincă.

Biserica Ortodoxă speră că ministerul nu va renunța la vacanța pe care o consideră tradițională

Pe de altă parte reprezentanții Mitropoliei Ardealului au declarat pentru Turnul Sfatului că este vorba doar de bunăvoință din partea celor de la minister în reașezarea structurii anului școlar în așa fel încât o vacanță devenită deja tradițională pe baza obiceiului să nu fie aruncată în derizoriu. De asemenea, aceștia precizează că dacă vacanța ar fi de Paștele Ortodox, aceasta ar fi o discriminare pozitivă, pentru că elevii catolici ar avea liber, potrivit legii și atunci când sărbătoresc ei, dar și când sărbătoresc colegii ortodocși.   

„Am sesizat și noi, ca urmare a lansării în spațiul public a noii structuri a anului școlar 2023-2024 pentru învățământul primar, gimnazial și liceal din România, faptul că lipsește vacanța tradițională deja, pe care elevii o aveau pentru a se bucura deplin, în sânul familiei, cu ocazia sărbătorilor pascale 2024 invocându-se diferența de timp prea mare între data Paștilor apusene (31 martie 2024) și cele răsăritene (5 mai 2024).

Plasarea unei vacanțe cu ocazia Paștilor sărbătorite de majoritatea cetățenilor României la început de mai 2024 nu pare a fi o problemă pentru noua structură propusă, mai ales că întreaga societate marchează această sărbătoare.

Prevederea unei vacanțe, devenite deja tradițională, cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului nu este de natură să discrimineze pe cineva, ci dimpotrivă, elevii care aparțin confesiunilor creștine (minoritare) care serbează Paștile la sfârșit de martie beneficiază de ceea ce se numește discriminare pozitivă, bucurându-se de zile libere (potrivit prevederilor legale în vigoare) atât la data serbării după calendarul confesiunii din care fac parte, cât și în perioada de vacanță prevăzută pentru serbarea Paștilor de către majoritatea populației. Socotim, așadar, că este vorba doar de bunăvoință și de realism în regândirea și reașezarea acestei structuri în așa fel încât o vacanță devenită deja tradițională pe baza obiceiului să nu fie aruncată în derizoriu”, spun reprezentanții Mitropoliei.

Structura anului școlar viitor va rămâne în dezbatere publică până în data de 10 februarie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Lia

Acum 1 an

Pai sa socotim: acolo unde sunt minoritari, copiii de confesiune catolica si protestanta vor avea liber si de Pastile catolice si de cele ortodoxe, asa ca vor fi discriminati copiii ortodocsi, care nu vor avea liber decat de Pastile ortodoxe. Invers, pentru scolile sau clasele unde copiii ortodocsi sunt minoritari. La fel se va intampla si daca vacanta e pusa intre sarbatori, catolicii si protestantii vor avea zile libere in plus. Deci, oricum o-ntorci, sunt discriminati ortodocsii. Din aceasta dilema nu puteti iesi, stimabililor!
Raspunde

Mandalorian

Acum 1 an

Sub diverse pretexte, neomarxistii, incearca sa indeparteze omul tot mai mult de Dumnezeu. Din fericire nu prea functioneaza abureala neomarxista/woke in Romania.

Raspunde

@mando aka andrei

Acum 1 an

daca te pun sa explici ce e woke, neomarxisti sau progresisti habar n-ai ! vezi ca e plin BOR-ul de marxisti care numai aproape de Dumnezeu nu sunt. ba unii din conducere fac chiar lucrarea diavolului ca sa vorbesc pe limba ta. treci inapoi sub poala popii si nu te mai baga in seama cu n-spe nume.
Raspunde

Mandalorian

Acum 1 an

Prietene esti pe langa. Din comentariul tau deduc ca nu ai inteles ce am spus. Frustrarile tale legate de BOR sau popime nu ma intereseaza.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 1 an

Asta inseamna sa ai satanisti in conducerea ministerelor. Progresistii astia numai mizerii din astea fac. Tara cu o populatie de peste 85% ortodoxa si nemernicii astia isi bat joc de ea. Intindeti voi coarda, lepre sataniste ce sunteti, si cand va izbucni revolta oamenilor, nu stiu pe unde veti gasi scapare.
Raspunde

UndeEGloata?NuE

Acum 1 an

Stimate domn Andrei, care revolta? exact ca acelea cand guvernul si-a batut joc de cetateni prin toate ordonantele de urgenta si legile date impotriva populatiei sau?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus