Inițiativa sibianului Teodor Aflat de a salva de la închidere prin preluare fabrica de zahăr de la Luduș n-a mai avut succes: cu o zi înainte de semnarea contractului de cumpărare a fabricii, Aflat a fost anunțat că proprietarii francezi au vândut fabrica altcuiva.
”Astăzi, la zece, trebuia să fim la București să semnăm contractul. Am fost cel care a negociat tot, până la preț și termene de plată. Mai erau niște puncte mărunte de stabilit în contract, care nu ridicau nicio problemă. Dar ieri, pe la 1:40, mă sună directorul fabricii, încercând să mă consoleze, să nu fac vreun șoc. Că au vândut altora fabrica și că asta e direcția”, descrie Aflat, pentru cititorii Turnul Sfatului, deznodământul unor demersuri care au început în urmă cu un an.
Este vorba de decizia mai multor fermieri din România, cultivatori de sfeclă de zahăr, de a achiziționa fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, despre care proprietarii francezi de la Tereos anunțau că o vor închide. Negocierile de preluare a fabricii au fost purtate de Teodor Aflat, unul din cei mai mari fermieri români din Transilvania și cel mai mare din județul Sibiu. ”Un an de zile m-am zbătut ca fabrica să nu se taie la fier vechi, am fost la o mulțime de miniștri, am fost la primul ministru și am discutat personal cu el. Am plătit avocați și la Mediaș, și la București, am plătit audituri, pregătit ipoteci, planuri de afaceri și, acum, când totul era gata, ți se trage preșul de sub picioare. Nici nu mai ai ce să zici”.
”Nu a fost problemă de bani. Aveam toți banii necesari puși în joc. Mie îmi dădea OTP-ul două milioane de euro credit”, Teodor Aflat
Cine a cumpărat fabrica?
Reprezentanții francezilor de la Tereos nu au vrut să comunice, inițial, cui a fost vândută fabrica pentru care negocierile de vânzare-cumpărare cu fermierii români au devenit subiect public din luna octombrie a anului trecut. Potrivit lui Aflat, cumpărătorul este cel care deține și fabrica de zahăr de la Bodu. ”A fost cumpărată de cel care a cumpărat și fabrica de zahăr de la Bodu, se ocupă de imobiliare. Vindea și zahăr adus din Ucraina, cu sigla de la Bodu. Mai mult decât asta, ce să spun”.
Fermierul sibian consideră lipsită de eleganță acțiunea celorlalți cumpărători, care au negociat achiziția în timp ce în spațiul public se derulau ”transparent, la vedere”, negocierile purtate de fermierii români. ”Este un lucru de oameni slabi, care nu au caracter. Din moment ce știau că târgul este făcut de noi, indiferent de câți bani ar fi câștigat, un om cu caracter nu ar fi intrat într-o astfel de combinație. Eu îi doresc să îi meargă afacerile celui care a cumpărat fabrica mult și bine, dar eu zic că așa ceva nu se face. E exact cum a făcut Iuda când l-a vândut pe Iisus Hristos. O să am 70 de ani în vară, dar sper ca Dumnezeu să mă țină în putere și să-mi țină mintea întreagă să nu fac așa ceva niciodată”.
Deocamdată, nu este clar dacă activitatea fabricii de prelucrare a sfeclei de zahăr de la Luduș va fi menținută, lucru care îi interesa în mod direct pe fermieri. Aflat, cel puțin, spune că oricum va scădea suprafețele pe care le va cultiva cu sfeclă de zahăr. ”Din cele 10.000 de ha pe care le cultivăm, poate anul acesta puneam 1.000 de ha de sfeclă. Dar, dacă ați fi în locul meu, ați mai avea încredere să lucrați cu un astfel de om? Care face astfel de lucruri?”.
Teodor Aflat mai arată că istoria achiziției fabricii de la Luduș ar putea fi subiectul unei cărți. ”Eu, ca român, am făcut tot ceea ce se putea face să nu se taie la fier vechi. Cu afacerea asta cred că atâtea sunt de spus încât să scrii și o carte. Tot cu suișuri și coborâșuri a fost toată negocierea aceasta: când era gata sigură, apărea altceva. Dimineața era în regulă, seara nu mai era. Am reușit în cele din urmă să strâng un grup de cultivatori, pe care să îi conving să cultive sfeclă de zahăr și să cumpărăm fabrica. Când mai erau 24 de ore și mai trebuia să semnăm contractul, să ne dea contul și să virăm banii, apare altceva”.
Noii proprietari spun că nu închid fabrica
Potrivit unui comunicat de presă emis în cursul zilei de 1 februarie de către francezii de la Tereos, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache sunt cei cărora le-a fost vândută fabrica de la Luduș. Cei doi au anunțat că vor să mențină activitatea fabricii. ”Vom începe negocierile cu fermierii români în cursul zilelor următoare, din moment ce producția de sfeclă de zahăr din toamna lui 2023 este negociată în această perioadă. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de cultivatori din regiune că suntem deschiși colaborării și, totodată, îi asigurăm pe cei mai bine de 150 de angajați ai fabricii că își vor păstra locurile de muncă”, spune Mihaela Neagu, potrivit comunicatului emis de compania franceză.
Finalizarea tranzacției ar urma să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, mai arată sursa citată.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: cine a cumparat fabrica zahar , exact cum a facut iuda vandut , fab , vanzare fabrica zahar ludus , fabrica zahar ludus , cultivator teodor aflat , Teodor Aflat
Vizualizari: 4575
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 2 ore
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 3 ore
Serafim Scorobete
Acum 3 ore
Adrian Antonie