Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

”E exact cum a făcut Iuda când l-a vândut pe Hristos”. Reacția fermierului Aflat după ce fabrica de zahăr a fost vândută altora cu o zi înainte

”E exact cum a făcut Iuda când l-a vândut pe Hristos”. Reacția fermierului Aflat după ce fabrica de zahăr a fost vândută altora cu o zi înainte

Inițiativa sibianului Teodor Aflat de a salva de la închidere prin preluare fabrica de zahăr de la Luduș n-a mai avut succes: cu o zi înainte de semnarea contractului de cumpărare a fabricii, Aflat a fost anunțat că proprietarii francezi au vândut fabrica altcuiva.

”Astăzi, la zece, trebuia să fim la București să semnăm contractul. Am fost cel care a negociat tot, până la preț și termene de plată. Mai erau niște puncte mărunte de stabilit în contract, care nu ridicau nicio problemă. Dar ieri, pe la 1:40, mă sună directorul fabricii, încercând să mă consoleze, să nu fac vreun șoc. Că au vândut altora fabrica și că asta e direcția”, descrie Aflat, pentru cititorii Turnul Sfatului, deznodământul unor demersuri care au început în urmă cu un an.

Este vorba de decizia mai multor fermieri din România, cultivatori de sfeclă de zahăr, de a achiziționa fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, despre care proprietarii francezi de la Tereos anunțau că o vor închide. Negocierile de preluare a fabricii au fost purtate de Teodor Aflat, unul din cei mai mari fermieri români din Transilvania și cel mai mare din județul Sibiu. ”Un an de zile m-am zbătut ca fabrica să nu se taie la fier vechi, am fost la o mulțime de miniștri, am fost la primul ministru și am discutat personal cu el. Am plătit avocați și la Mediaș, și la București, am plătit audituri, pregătit ipoteci, planuri de afaceri și, acum, când totul era gata, ți se trage preșul de sub picioare. Nici nu mai ai ce să zici”.

”Nu a fost problemă de bani. Aveam toți banii necesari puși în joc. Mie îmi dădea OTP-ul două milioane de euro credit”, Teodor Aflat

Citește și Teodor Aflat, despre achiziția fabricii de zahăr din Luduș de către fermieri: „În 30 ianuarie semnăm contractul de vânzare-cumpărare”

Cine a cumpărat fabrica?

Reprezentanții francezilor de la Tereos nu au vrut să comunice, inițial, cui a fost vândută fabrica pentru care negocierile de vânzare-cumpărare cu fermierii români au devenit subiect public din luna octombrie a anului trecut. Potrivit lui Aflat, cumpărătorul este cel care deține și fabrica de zahăr de la Bodu. ”A fost cumpărată de cel care a cumpărat și fabrica de zahăr de la Bodu, se ocupă de imobiliare. Vindea și zahăr adus din Ucraina, cu sigla de la Bodu. Mai mult decât asta, ce să spun”.

Fermierul sibian consideră lipsită de eleganță acțiunea celorlalți cumpărători, care au negociat achiziția în timp ce în spațiul public se derulau ”transparent, la vedere”, negocierile purtate de fermierii români. ”Este un lucru de oameni slabi, care nu au caracter. Din moment ce știau că târgul este făcut de noi, indiferent de câți bani ar fi câștigat, un om cu caracter nu ar fi intrat într-o astfel de combinație. Eu îi doresc să îi meargă afacerile celui care a cumpărat fabrica mult și bine, dar eu zic că așa ceva nu se face. E exact cum a făcut Iuda când l-a vândut pe Iisus Hristos. O să am 70 de ani în vară, dar sper ca Dumnezeu să mă țină în putere și să-mi țină mintea întreagă să nu fac așa ceva niciodată”.

Deocamdată, nu este clar dacă activitatea fabricii de prelucrare a sfeclei de zahăr de la Luduș va fi menținută, lucru care îi interesa în mod direct pe fermieri. Aflat, cel puțin, spune că oricum va scădea suprafețele pe care le va cultiva cu sfeclă de zahăr.  ”Din cele 10.000 de ha pe care le cultivăm, poate anul acesta puneam 1.000 de ha de sfeclă. Dar, dacă ați fi în locul meu, ați mai avea încredere să lucrați cu un astfel de om? Care face astfel de lucruri?”.

Teodor Aflat mai arată că istoria achiziției fabricii de la Luduș ar putea fi subiectul unei cărți. ”Eu, ca român, am făcut tot ceea ce se putea face să nu se taie la fier vechi. Cu afacerea asta cred că atâtea sunt de spus încât să scrii și o carte. Tot cu suișuri și coborâșuri a fost toată negocierea aceasta: când era gata sigură, apărea altceva. Dimineața era în regulă, seara nu mai era. Am reușit în cele din urmă să strâng un grup de cultivatori, pe care să îi conving să cultive sfeclă de zahăr și să cumpărăm fabrica. Când mai erau 24 de ore și mai trebuia să semnăm contractul, să ne dea contul și să virăm banii, apare altceva”.

Noii proprietari spun că nu închid fabrica

Potrivit unui comunicat de presă emis în cursul zilei de 1 februarie de către francezii de la Tereos, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache sunt cei cărora le-a fost vândută fabrica de la Luduș. Cei doi au anunțat că vor să mențină activitatea fabricii. ”Vom începe negocierile cu fermierii români în cursul zilelor următoare, din moment ce producția de sfeclă de zahăr din toamna lui 2023 este negociată în această perioadă. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de cultivatori din regiune că suntem deschiși colaborării și, totodată, îi asigurăm pe cei mai bine de 150 de angajați ai fabricii că își vor păstra locurile de muncă”, spune Mihaela Neagu, potrivit comunicatului emis de compania franceză.

Finalizarea tranzacției ar urma să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, mai arată sursa citată.

Citește și Cel mai mare fermier din Sibiu vrea să salveze singura fabrică de zahăr din Transilvania: Zahărul va fi 10 lei/kg anul viitor

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

VP

Acum 1 an

Din păcate, răul cel mai mare în România, îl reorezintă: CLASA POLITICĂ. Eu personal, încă nu am cunoscut nici un om politic (și îi cunosc personal pe toți), care să aibă caracter. Aici pot să-i includ pe TOȚI, de ka Președinte la cel mai mic membru de Partid politic.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 1 an

Și care-i legătura cu articolul?
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Promite ACUM, dar e posibil peste 5 ani ... Măcar să i se ceară compensații pentru daunele suferite cu ruperea intempestivă a negocierilor purtate (cheltuieli cu avocații, etc.). Există chiar șansa, deși mică, să ceară instanței de judecată să pronunțe o sentință care să țină loc de contract, suplinind acordul obligat promitentului-vânzător, dacă se dovedește, în principal, înțelegerea ivită între părți cu privire la elementele esențiale ale contractului. Trebuie acționat rapid și la Cartea funciară pentru ca ultimul cumărător să nu devină unul de bună-credință și să nu mai poată fi desfințat contractul de vânzare. Sfătuiesc fermierii să consulte rapid un avocat bun.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 an

Ai vreo bază pentru prostiile care le scrii? În baza la ce să oblige instanța vânzarea către un "cumărător" anume? Cine și cum să acționeze la Cartea Funciară, în baza la ce? De ce n-ar fi ultimul "cumărător" de bună credință, dacă a încheiat un contract valid juridic cu vânzătorul? Te-ai făcut de rușine, ai grijă la bac.
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Deci, tzeapaaaa ! Fabrica s-a dat altora precum a fost dat ARO unuia care a taiat-o si a dat-o la fiare vechi, bucata cu bucata. Decat sa fie ceva util, uite cum se alege praful sub ochii nostrii. Asa va ajunge probabil si aceasta fabrica, interese sunt mari ca sa mentina pretul la zahar ridicat. Asa actioneaza mafia din orice domeniu, nu numai al zaharului.
Raspunde

Hai ca permite legea

Acum 1 an

Razboi, criza, interesul national, nationalizare
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

poate la voi în Rusia
Raspunde

Hehe

Acum 1 an

Inca o data mafia securistoida isi face numărul
Raspunde

Cosa Nostra

Acum 1 an

Lupta agresivva pe piata economica ptr a tine sub control tara, din exterior, ca profitul sa meargă doar in exterior. Mizerabilă și plină de tradatori e clasa noastră politică. Au nenorocit țara asta si au pus-o in genunchi in fata străinilor. Cum ma sa-ti dai fabricile la straini ?!?! Care apoi sa ti le demonteze si falimenteze ???? Cum sa faci asta ??
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Cum sa nu faci asta cand primesti bani grei din exterior ca sa iti tradezi tara?? Asa gandesc toti nesimtitii analfabeti din guvern si parlament care sunt complici impreuna cu dulapul in frunte in toate vanzarile de fabrici.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Tare! Eu in locul rāzesului āsta care pare un om cinstit luam o puscā si îi impuscam pe toti! Bā, toti pânā la unu. Si pe āia de-au vândut si pe āia de-au cumpārat
Raspunde

Dfgh

Acum 1 an

ar trebui ca toti acesti producatori care au vrut sa cumpere fabrica sa nu ii vanda nici un gram de sfecla si sa isi faca ei o alta fabrica (sunt sigur ca vor reusi cu banii respectivi sa faca ceva modern si de calitate). De asemenea asa cum spunea cineva mai sus ar trebui sa consule o echipa de avocati pentru recuperarea macar a banilor investiti in cele necesare semnarii contractului pentru ca Francezii ce au avut fabrica au fost niste NESIMTITI si ar trebui sa plateasca. Aici trebuia statul sa fie intermediar o astfel de fabrica fiind de interes national...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Ce mi se pare fascinant este cā, universul lucreazā intr-un mod amuzant -absurd. Sā te cheme Aflat si sā fi aflat ultimul cā cineva iti trage presul de sub picioare dupā atâta muncā? Oricum , nu cred cā sunt motive de inflamare principialā. Niste tipi au fraierit alti tipi. Nici mācar fraierealā nu se poate chema cā nu au rāmas propriu zis fārā bani, au rāmas cu buza umflatā. Asa si ?
Raspunde

Alin

Acum 1 an

FACETI O FABRICA NOUA! Cu 2 milioane de euro faci o fabrica noua.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 1 an

"Potrivit unui comunicat de presă emis în cursul zilei de 1 februarie de către francezii de la Tereos, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache sunt cei cărora le-a fost vândută fabrica de la Luduș." Io creca multi n-or citit articolu. Niste francezi or vadut unor romani. De unde pana unde "tradare de tara"? Degeaba vine primavara, ca atata ura e in noi....vorba poetului.
Raspunde

Te rugam

Acum 1 an

Da un search dupa cei doi si zi-ne de unde au 70 mil. Sau nu mai dezinforma fara voie daca esti omcinstit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus