Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
18°C

Cîmpean: județul Sibiu este printre cele mai curate și investește cel mai mult în Cultură. ”PSD nu-și desfășoară activitatea serios în acest Consiliu”

Cîmpean: județul Sibiu este printre cele mai curate și investește cel mai mult în Cultură. ”PSD nu-și desfășoară activitatea serios în acest Consiliu”

Bugetul județului Sibiu include cele mai mari alocări procentuale pentru Cultură, iar – datorită investițiilor în gestiunea deșeurilor – este printre cele mai curate din țară. Sunt câteva din replicile date de Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, comentariilor aduse de reprezentanții PSD care s-au împotrivit adoptării bugetului județului pe anul în curs.

Reprezentanții celor cinci consilieri județeni din partea PSD au anunțat, încă de la începutul ședinței extraordinare de joi, faptul că ei vor vota împotriva proiectului de buget pe 2023, care urma supus votului.

Înainte de a le da cuvântul pentru a-și argumenta opoziția, Daniela Cîmpean a cerut explicații pentru lipsa de reacții din partea reprezentanților PSD în cele 30 de zile în care proiectul de buget a fost supus consultării publice. ”Nu ați adus propuneri, completări sau amendamente, pentru a vedea dacă doleanțele dumneavoastră pot fi luate în calcul pentru acest buget pe anul 2023”. Cîmpean a dat exemplul USR, ai căror reprezentanți au propus și alocarea de fonduri pentru o așa-numită ”agendă a monumentelor”. ”Am considerat de bun augur propunerea și am alocat un buget de 100.000 de lei pentru această agendă. Am fi făcut acest lucru și cu dumneavoastră dacă ne-ați fi expus motivele pentru care aveți rețineri”, a adăugat Cîmpean înainte de a da cuvântul reprezentanților PSD.

Biserici, aeroport, protecție socială

În calitate de membru al comisiei de buget, Pavel Bichicean a fost cel care a arătat de ce pesediștii se opun proiectului de buget pe anul în curs. ”Nu am uzat de dreptul nostru de a depune amendamente, viziunea noastră asupra proiectului de buget este diferită de cea a majorității din CJ. Iar ceea ce am văzut diferit în folosul comunității se ridică la o cifră considerabilă”, și-a început Bichicean pledoaria.

El a criticat faptul că bugetul pe anul în curs nu include și demersuri de asociere cu Primăria Copșa Mică pentru amenajarea unui azil de bătrâni în respectivul oraș. ”La Cultură am fi alocat sume mai mari pe partea de cultură și pentru reparațiile la locașurile de cult, lăsând capitolul Recreere cu fonduri mai reduse, deoarece ne aducem aminte de discuțiile referitoare la proiectul Anului Drumeției unde, fără un deviz estimativ, vor fi niște întâmplări care vor fi aduse la decontare. La Protecția Mediului vrem și noi să contribuim la un climat mai bun, dar lucrurile nu sunt clare, deocamdată. Făceați afirmația că toate UAT-urile din județ să sprijine acest proiect de investiții în sistemul de management al deșeuri să fie pus în operă. Din 2019 ne zbatem să eficientizăm Aeroportul. Poate era bine să fie alocate niște fonduri pentru un terminal Cargo”, a vorbit Bichicean.

El a arătat că la Spitalul județean ”e un haos total în ceea ce privește parcările” și că ar trebui alocați bani pentru o parcare supraetajată, una care să fie construită și pe terenul pe care CJ îl deține pe strada Constituției și care a fost transferat Sălii Transilvania pentru amenajarea unei parcări. ”Și lista noastră ar putea continua. Eventual, pe parcursul acestui an vom aduce amendamente și îmbunătățiri a acestui proiect”, a încheiat Bichicean.

”PSD nu-și desfășoară activitatea serios în acest Consiliu”

”Tot nu mi-ați răspuns de ce ați spus atât de tardiv. Astfel de discuții am fi putut avea înainte”, și-a început președinta CJ replica la criticile susținute de PSD.

Cîmpean a arătat că referitor la azilul din Copșa Mică a cerut lămuriri suplimentare în 19 decembrie. ”Să ne trimită mai multe informații privind proiectul respectiv. Ce se cere de la CJ Sibiu. Doar să lansăm pe Facebook un subiect nu este profesionist. Când discutăm și facem promisiuni să avem date concrete”, a adăugat președinta.

Ea a respins și criticile referitoare la bugetul alocat Culturii, arătând că situația e taman viceversa. ”Ne-am uitat și la bugetele altor județe. Județul Sibiu este cel care investește cel mai mult, procentual, în cultură. Cultura înseamnă educație și punem preț pe acest lucru”. Referitor la sumele de alocat pentru reparațiile necesare bisericilor, Cîmpean a arătat că preoții pot accesa fonduri din Agenda monumentelor.

În ceea ce privește investițiile prevăzute la capitolul Protecția Mediului, Cîmpean a insistat pe faptul că, prin proiectul care vizează sistemul de management al deșeurilor, Consiliul Județean este cel care ajută primăriile și nu invers. ”Prin acest proiect creăm posibilitatea ca UAT-urile să beneficieze de ceea ce trebuie. Județul Sibiu este printre cele mai curate din România, doar trebuie să ieșiți un pic în jur să vedeți și să faceți comparația. Are în gestiune un sistem de management integrat al deșeurilor funcțional și asta pentru că a fost o colaborare foarte bună între CJ și primăriile din județ care au decis să intre serios în această activitate.Oamenii au înțeles că gestiunea deșeurilor este foarte importantă. Mai bine plătim bani pentru a face o gestiune a deșeurilor de la oamenii educați așa cum sunt sibienii”.

Chestiunea proiectul de investiții în sistemul de management al deșeurilor este una mult mai complicată. Detalii despre situația acestui proiect puteți citi aici: CJ Sibiu: cum să cheltui jumătate de milion de euro ca să ratezi peste 100 de milioane

Buget pentru un studiu de fezabilitate în vederea înființării unui terminal cargo a fost alocat încă de anul trecut, fiind organizată și o licitație în acest sens, fără succes, însă, a continuat replicile Daniela Cîmpean. ”Dacă nu știți, la Aeroportul Internațional Sibiu este cea mai mare investiție care se desfășoară acum pe fonduri publice, de aproape 60 de milioane de euro. Iar terminalul cargo nu este un subiect închis. Cu privire la alte chestiuni, legate de parcări și alte investiții pentru spital avem un proiect mare, iar în acest moment, veți vedea că este un șantier în spitalul acela, se lucrează pe mai multe paliere, prin urmare lucrurile merg într-o direcție în regulă, dar se fac pas cu pas, cum le vine rândul”, a mai spus președinta CJ Sibiu.

Iar pentru că social-democrații nu au venit cu amendamente sau propuneri înaintea supunerii la vot a bugetului, Daniela Cîmpean a tras și o concluzie. ”Am înțeles că PSD-ul nu își asumă nimic din acest buget, nici nu-și desfășoară în mod serios activitatea în acest Consiliu”.

Nu toți au mai votat ”împotrivă”

La final, bugetul județului pentru anul 2023 a fost adoptat cu 28 de voturi ”pentru”, fără emoții având în vedere că liberalii dețin majoritatea absolută în forul deliberativ județean. Social-democrații n-au mai votat cu toții împotrivă, fiind doar trei astfel de voturi și o abținere.

Cheltuieli de 584 de milioane de lei sunt prevăzute în bugetul județului Sibiu în acest an. Detalii despre alocările acestor fonduri le puteți citi aici: Investițiile pentru care CJ Sibiu promite că are asigurată integral finanțarea în 2023

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

O lume (minunata) paralela

Acum 1 lună

individa asta mai are vreun contact cu realitatea?? Sunt tot felul de drumuri secundare in judet, de la Gura Raului la Rasinari , sau pe Cibin in sus, unde se arunca in mod constant gunoaie, mai ales moloz. Asta se intampla pentru ca incomptentii in cele mai inalte functii ale CJ Sibiu si primaria Sibiu nu au fost in stare in ultimii 10 ani sa faca macar un centru de colectare cu aport voluntar unde cetateanul sa poata arunca un sac de moloz, doua cauciucuri sau un dulap vechi. In schimb avem cel mai scump abonament de salubrizare din tara si cele mai putine ridicari incluse in abonament si zero servicii auxiliare. Cum poate individa sa mai deschisda gura pe acest subiect, mai ales in felul asta tupeist ??? pe februarie cat mai e chiria duamna?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Impostoarea are contact permanent cu retelele de crima organizata din Justitie, MAI, grupari politice, etc, ce le camufleaza hotiile si atrocitatile comise asupra populatiei.

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

M-am plictisit de certurile intre partide. Una e sa nu fie de acord unii cu altii, alta e sa ne tot frece la cap cu copilariile astea. Nu e 2019, e alta lume.
Raspunde

Stelian

Acum 1 lună

Judetul Sibiu unul dintre cele mai curate din RO? Doamne fereste! O invit pe doamna la Turnu Rosu, sa vada mii de peturi in bratul mort al Oltului. Malurile raului sunt ingropate in gunoaie, terenurile din vecinatate la fel. O persoana ingroapa toate deseurile provenite din constructiile din tot satul in stuf, basca ca mai e si terenul statului roman. Intrebati pe oricine din TR unde arunca deseurile din constructii? La V, langa cimitir…
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 lună

Doamna Campean se referea ca e curat in sediul CJ nu se referea la oras(judet).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus