Ministrul Sportului, Eduard Carol Novak, a publicat în vara anului trecut „ordinul 40”, care prevede obligativitatea ca toate sporturile de echipă să folosească în proporție de cel puțin 40% din sportivii de pe teren, jucători români. Cum ordinul nu are încă norme de aplicare, majoritatea federațiilor au decis să nu îl pună în aplicare. Însă această situație nu va mai dura mult.
Normele de aplicare ale legii vor apărea în curând și vor trebui puse în aplicare, chiar dacă sporturile de echipă sunt în mijlocul sezonului. Implicațiile acestui ordin vor fi majore, în special pentru baschet, unde echipele vor trebui să aibe în permanență doi jucători români dintre cei cinci trimiși pe teren.
Federația Română de Baschet a prevăzut posibilitatea apariției acestei modificări în timpul campionatului și a prevăzut un asterix în regulamentul pentru sezonul în curs.
Articolul 29 din regulamentul de funcționare al FRB spune așa: fiecare echipă trebuie să joace cu cel puțin 2 jucători români obligatoriu în teren în primele două sferturi și cu cel puțin 1 jucător român în ultimele două sferturi. Nu există excepții pentru regula jucătorilor români pe teren indiferent de situația medicală existentă. Prezenta regulă se modifică în momentul în care apar normele de aplicare ale ordinului Ministerului Sportului cu referire la ponderea jucătorilor români din echipele de seniori și tineret dar și în cazul în care Ministerul Sportului aduce clarificări la aceste aspecte, cu referiri strice la fiecare disciplină sportivă, urmând ca toate echipele din LNBM să se conformeze.
Pentru a fi competitivă, o echipă din Liga Națională are nevoie de cel puțin 4 jucători români la valoarea ligii. Sunt 18 echipe în LNBM, împărțite în 2 serii de câte 9. Asta ar însemna ca bazinul din care să se alimenteze aceste echipe să fie de cel puțin 72 de jucători, la nivel de liga națională.
foto: Mirel Dragoste
13 români în prima sută
După evoluțiile din această ediție de campionat, cel mai bine clasat jucător român în acest moment, în topul LNBM, este Emanuel Cățe. Jucătorul are 25 de ani, joacă pentru U Cluj și a jucat în acest sezon în toate cele 16 partide, cumulând un total de 220 de puncte pentru o medie de 13.7 puncte pe partidă. El este situat pe locul 20 în topul jucătorilor din Ligă. Imediat după, pe locul 21, este Vlad Moldoveanu. Jucătorul lui Dinamo are 34 de ani și o medie de 13.5 puncte marcate pe meci. Topul este completat de jucătorul lui CS Târgu Mureș, Szabolcs Santa, care la 35 de ani a reușit o medie de 11.6 puncte pe meci în acest sezon.
Următorii doi jucători români din top, Andrei Mandache (35 de ani) și Titus Nicoară (34), ocupă pozițiile 52 și 53. Fostul jucător al Sibiului, Lucas Tohătan, este al șaselea jucător român din top, pe poziția 67, cu o medie de 9.6 puncte pe meci.
CSU Sibiu îi are în top pe Rareș Uță (25 de ani) pe poziția 86 și pe Sebastian Ionescu (25 de ani) pe poziția 93. Doar 13 jucători români se află în prima sută după evoluțiile din acest sezon. Nici măcar unul pe echipă.
Foto: Aurelian Gavriloaia
Țelul ministerului: naționale relevante
Măsura concepută de ministrul Sportului urmărește să sporească șansele echipelor naționale de a avea loturi competitive. Obligativitatea folosirii jucătorilor români le-ar aduce acestora mai multă experiență și le-ar securiza poziția în interiorul oricărei echipe. Asta ar putea duce la o rată de abandon mult mai scăzută din partea jucătorilor de 18-19 ani care renunță la sportul profesionist tocmai din cauza faptului că foarte puțini dintre ei ajung să primească suficiente minute pe teren pentru a-și putea dezvolta abilitățile.
Majoritatea rămân eterne rezerve, cu puține apariții în meciuri, prin urmare, cu o carieră incertă. „În momentul în care jucătorii români tineri văd că poziția lor este protejată, securizată, nu va apărea un abandon la fel de mare în rândul jucătorilor de 18 ani, sunt doar câțiva care continuă, marea majoritate merg la facultate și renunță la baschet. Ar fi al 11-lea, al 12-lea jucător într-un lot și ar trebui să aștepte 3-5 ani în care le-ar veni rândul să joace”, spune Horațiu Floca, membru în Consiliul Director al Federației Române de Baschet.
Primele care vor avea de suferit de pe urma introducerii acestei reguli vor fi echipele, în special cele care nu se bazează pe un buget consistent. Pentru că primul efect al „ordinului 40” va fi o creștere a prețurilor acestor jucători. Astfel, jucătorii români vor ajunge să fie plătiți la același nivel sau poate chiar mai bine decât jucătorii străini, în ciuda diferențelor de eficiență.
Foto: Sebastian Ionescu
Iar pentru cluburile mai sărace, misiunea de a găsi jucători români în limitele bugetului va fi aproape imposibilă. „Ideal ar fi fost ca această regulă să intre în vigoare cu un termen, peste doi, peste trei ani, vedeți că trebuie să jucați cu doi jucători români permanent în teren. Se acorda astfel mai multă atenție jucătorilor de 16-17 ani urmând ca peste 2-3 ani, când ajung la 20 de ani, să te poți baza pe ei”, mai spune Horațiu Floca.
Ce implicații are „ordinul 40” pentru CSU
CSU Sibiu este într-o situație ceva mai fericită decât majoritatea echipelor din Liga Națională de Baschet Masculin pentru că are o echipă satelit, în divizia B, care le oferă tinerilor jucători posibilitatea de a avea meciuri în picioare la nivel de seniori. Doar două dintre celelalte 17 echipe din prima ligă mai au echipe satelit, CSM CSU Oradea și Laguna București.
„La Sibiu avem o situație mai specială pentru că avem și echipă satelit, care evoluează în Liga a II-a, în care jucătorii tineri chiar joacă. Un jucător de 18 ani nu ar putea intra direct în echipa de seniori, ar dura mult până să își câștige locul în teren. Regula nouă le va da tinerilor jucători o perspectivă. Rezultatele la nivel de echipe naționale nu se vor vedea în 1-2 ani ci pe termen lung. Încerci să investești, să crești jucătorii români, sperând ca peste 4-5 ani să aducă rezultate”, spune directorul clubului CSU Sibiu.
Echipa de baschet din Sibiu are în acest moment 10 jucători români în lotul extins și se bazează pe 8 dintre ei. În mod constant, însă, sunt folosiți doar patru jucători. Mirel Dragoste este lider la numărul de meciuri jucate, extrema Sibiului fiind prezentă pe teren în toate cele 16 partide disputate până acum.
Sebastian Ionescu a jucat 13 meciuri în acest sezon iar Aurelian Gavriloaia în 11 partide. Rareș Uță a revenit recent la Sibiu după ce a început campionatul în tricoul echipei Dinamo și a jucat în ambele partide de la revenire. Bogdan Bădițăscu a prins patru partide în acest sezon, Mihai Banciu a intrat pe teren în două partide iar Eduard Apostol și Victor Georgescu au câte o apariție pentru CSU.
Foto: BC CSU Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: regulament FRB 2023 , obligativitate jucători români , ordinul 40 , foto , baschet , CSU Sibiu , stiri din sport , Federaţia Română de Baschet
Vizualizari: 2230
Ultimele comentarii
Acum 42 minute
Mihai
Acum 43 minute
Jimbo
Acum 2 ore
Iulian Tofan
Acum 2 ore
Gospodina
Acum 2 ore
Sibian