Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Satul sibian în care oamenii cară apă să-și umple fântânile. Din cauza canalizării

Satul sibian în care oamenii cară apă să-și umple fântânile. Din cauza canalizării

Se împlinesc aproape 15 ani de când o parte din locuitorii satului Sebeșu de Sus trăiesc o situație cel puțin stranie: ca urmare a punerii în funcțiune a rețelei de canalizare, nivelul pânzei freatice a scăzut în unele fântâni până la dispariție. Și, pentru a-și menține funcționale sistemele proprii de alimentare cu apă, își umplu fântânile din curte cu apă din alte surse.

În fiecare zi, Dumitru Călin trage după el un cărucior de mână cu un butoi de 120 de litri: îl cară de la marginea satului până la o fântână din centru. Umple butoiul și se întoarce la casa unui consătean, unde golește apa în fântâna din curte. ”Nu mai mult de un butoi, un butoi jumate. Dacă pun mai mult, una-două se duce toată apa”, descrie Dumitru Călin, modul în care își ajută consăteanul, care e plecat la serviciu. ”De aici aduc apă în fiecare zi, uneori și de două ori pe zi, de la fântâna asta care are izvor bun. Cred că două TIR-uri de apă am cărat până acum. O iau de aici și o duc în fântână: că acolo are sorbul”, zâmbește amar bărbatul.

E nevoie de apă în fântână pentru a menține funcțional sistemul de alimentare cu apă al casei: în sat există rețea de canalizare, dar nu și rețea de apă potabilă. Oamenii și-au construit sisteme de alimentare cu apă în fiecare gospodărie, a căror sursă este fântâna din fiecare curte. Dar – după scăderea pânzei freatice – unii au descoperit că trebuie să-și umple regulat fântânile, pentru a le funcționa în continuare hidrofoarele.

Zi de zi, Dumitru Călin vine la fântâna din centrul satului, pentru a căra apă într-o altă fântână, de la marginea satului

O istorie de 15 ani

Situația din Sebeșu de Sus, sat aparținător de comuna Racovița, a fost descrisă reporterilor Turnul Sfatului de mai mulți localnici. Povestesc faptul că problemele au început să apară din 2008, odată cu începerea lucrărilor la rețeaua de canalizare. Bănuiesc faptul că ar fi afectat unele izvoare din subteran. Problemele s-au amplificat după darea în funcțiune a rețelei de canalizare: consumul de apă a crescut în sat, fântânile au devenit și mai solicitate, iar izvoarele unora dintre acestea nu au mai făcut față.

”În lunile de secetă, atunci e cea mai mare problemă. În general, din vară și până primăvara, adică și șapte luni pe an, uneori”, povestește Adrian Neamțu. Este printre cei afectați de lipsa apei din fântâni și spune că ani la rând și-a umplut și el fântâna cu apă din alte surse. ”Eu am fost mai «norocos», pe fundul fântânii e un fel de humă, mai puțin permeabilă, prin urmare nu trebuia să umplu fântâna atât de des. Probleme mai mari sunt la cei care au nisip sau pietriș și unde, prin urmare, apa se scurge mult mai rapid”.

Cei care s-au perindat pe la conducerea Primăriei din Racovița le-au tot promis oamenilor că se vor rezolva, că va fi introdusă și rețeaua de apă, care va avea o sursă puternică de apă, astfel încât localnicii să nu mai depindă de fântâni. ”În 2016 a fost băgată o țeavă și... așa a rămas ani buni. Acum vreo cinci-șase ani am făcut și o solicitare Primăriei, prin care atrăgeam atenția asupra deficitului de apă. Degeaba. Cum nu sunt toți din sat afectați, presiunea asupra administrației nu a fost atât de mare”.

Localnicii își amintesc și de perioadele în care cărau apa din pârâul care trece prin sat. Dar care vine dinspre Valea Moașei, acolo unde au fost construite case de vacanță: și unele nu au fose septice, toată mizeria fiind golită, prin țevi ascunse, în pârâul de unde oamenii din sat luau mai apoi apă ca să-și umple fântânile.

Fiecare, cum a putut

În funcție de posibilității, oamenii au încercat să își rezolve fiecare problema. ”Unii – cum este și cazul meu - și-au săpat a doua fântână, mai adâncă, din care scot apă să-și umple fântâna din care este alimentată rețeaua de apă din casă. Alții, însă, n-au avut loc pentru o a doua fântână”, descrie Adrian Neamțu.

În prezent, în satul Sebeșu de Sus sunt în derulare lucrări de amenajare a rețelei de apă potabilă. Localnicii spun că termenul de finalizare a acestei rețele a fost tot prelungit. ”În 30 ianuarie 2021 era termen de finalizare. Apoi s-a prelungit, după care ne-au spus că vor să rezilieze contractul deoarece firma nu mai avea capacitatea să termine lucrările. După care s-au răzgândit, iar din ceea ce ni s-a spus acum, noul termen ar fi în martie 2023”.

”Anul acesta, cu siguranță”

Actualul primar al comunei Racovița, Andreea Voicu, spune că numărul gospodăriilor care au fost afectate este unul redus. ”Am discutat cu cei despre care știam, să le ducem apa cu cisterna să-și umple fântânile. Nu a fost cazul, nu am primit astfel de solicitări, în cele din urmă”, arată Andreea Voicu.

Potrivit ei, rețeaua de apă din Sebeșu de Sus va fi dată în funcțiune în cursul acestui an. Spune că, în cursul acestei luni, va fi recepționată captarea, sistemul de tratare și depozitare al apei potabile, în lucru fiind amenajarea căminelor pentru apometre.

Andreea Voicu, primarul comunei, spune că lucrările la rețeaua de apă vor fi gata ”cu siguranță” în acest an. Și arată că a cerut firmei angajate să lucreze și pe timp de iarnă

Familiei căreia Dumitru Călin îi duce apă în fântână, primarul spune că i-a fost oferit ajutorul, în sensul livrării apei cu cisterna. Dar familia a refuzat, considerând că apa adusă de la fântâna din centrul satului este de calitate mai bună. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ion

Acum 1 an

Incompetenta și nesimțire ! Adică bătaie de joc din partea SC Apa Canal SA
Raspunde

Banderas

Acum 1 an

da ce treaba are SC Apa CAnal SA cu Sebesul de Sus domnu Ion ?
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Are si Apa-Canal, fiindca reteaua de canalizare ei o administreaza!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus