Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Cât costă și „cât se dă darul” la o nuntă în Sibiu. Prosecco în loc de șampanie, albire cosmetică a danturii și mașină de epocă printre ofertele pentru miri

Cât costă și „cât se dă darul” la o nuntă în Sibiu. Prosecco în loc de șampanie, albire cosmetică a danturii și mașină de epocă printre ofertele pentru miri

Rămâi cu câteva concluzii importante de la Redal Expo acolo unde, în perioada 3 – 5 februarie se desfășoară prima ediție a târgului național de nunți „Wedding Expo Sibiu”. Una dintre ele este aceea că bărbații au foarte puține lucruri de spus atunci când vine vorba despre organizarea unei nunți. Nici măcar la alegerea costumului de mire sau a băuturilor care se vor servi la bar nu au ei ultimul cuvânt. O altă concluzie este că ai de unde alege și ce alege. Dumnezeule, ce diferență între cum se organizau nunțile, nu știu, acum zece ani să spunem și în 2023 și încă n-am ajuns din urmă occidentul. Apoi, din peste 70 de expozanți nu ai cum să nu pleci cu o idee despre cum ți-ai dori să arate nunta ta. Bonus...poți afla că o mireasă care controlează fiecare detaliu al nunții ei se numește Bridezilla, cam cât costă o nuntă medie cu 150 de invitați și cât ar trebui să dai darul mirilor. 

Adevărul este că lumea aceasta a nunților este una aparte, cumva de basm, de vis. Odată ce standurile prind contur poți vedea candy baruri care mai de care mai colorate, rochii fermecătoare, strălucitoare, care se rotesc pe dispozitive speciale, unele tip sirenă, altele de prințesă, sau de zână, din mătase ușoară. Nu vezi prea mult alb la acest târg. Nu se mai cere. În trend rămân ivory, albul murdar, nude și chiar gri ca nuanțe preferate pentru rochiile de mireasă. Apoi vezi colțuri de flori și verdeață, grădini și cupole în miniatură, flori artificiale lucrate de mână ca și cum ar fi reale, multe baloane, baruri și fel de fel de alte standuri. Practic nu ai cum să nu găsești acolo ceea ce vrei pentru nunta ta, indiferent cât de unic te gândești să fie. Și dacă nu găsești, se poate face.  

Lumea dulciurilor de la nunți – se renunță la torturile clasice 

Alina își așază cu precizie dulciurile pe platouri. Ea oferă varianta de all inclusive, adică tot ce ține de partea cofetărie, patiserie (tort, partea de candy bar, pachețelele de dat acasă, la plecare, așa cum se obișnuiește, sărățele, covrigei de pus pe mese). 

„Spun că cel mai bine la o nuntă este ca prăjiturile să fie de la un singur furnizor pentru a se putea gestiona orice se poate întâmpla la un astfel de eveniment. Venim cu acest pachet în ideea de a ușura misiunea tuturor, inclusiv a mirilor. Ca să nu mai fie nevoiți să alerge în diverse locuri pentru fiecare mărunțiș de care este nevoie la un astfel de eveniment”, spune ea.

Afacerea pe care conduce se numește Cofetăria Alina și la o nuntă are un preț fix de 65 de lei de persoană, iar toate detaliile se stabilesc împreună cu cei care se ocupă de organizarea nunții. Caracterul determinat al Alinei și faptul că știe ce vrea de la afacerea ei o face să nu prea negocieze acolo unde știe că are dreptate. 

„Nu prea dau posibilitatea mirilor să aleagă ce vor, ci mai degrabă, ce nu vor, pentru că atunci când aleg ei sunt foarte subiectivi și se gândesc doar la ce le place fără să se gândească că mai au vreo 200 de oameni cărora trebuie să le placă ce găsesc pe masă. Oricum, în 90% din cazuri mirii nu apucă să mănânce mai nimic la o nuntă. Atunci îi întreb dacă este ceva ce ei nu-și doresc în mod deosebit, pentru că în rest, noi încercăm să diversificăm astfel încât să atingem toate gusturile. Facem undeva la minim 20, 25 de sortimente pe masa de candy bar”, spune Alina.

Într-un alt colț magic al prăjiturilor, la Mini Delight, Alexandra Boantă spune că oferă și ea toată gama ce ține de desert, inclusiv fructe, platouri oglindă, fructe în ciocolată și diverse aranjamente. 

„Mergem pe torturi proaspete și pe combinații de arome mai interesante cum este lavanda, fisticul, gutuia sau castana. Nouă ca și cofetari ne place să ne reinventăm, iar tinerii am văzut că au o deschidere spre noi”, spune Alexandra. 

Aici, un tort de nuntă pleacă de la 90 de lei pe kg și poate ajunge până la 120, 130 de lei. Pachetele pleacă de la 50 de lei de persoană. 

La Dulciurile Anei, Iulian este cel care povestește despre ofertă. Au pachet gold și silver ce pleacă de la 28 de lei de persoană, până la 35 de lei de persoană. Iulian vorbește și de o reducere de 15% pentru cei care vin la târg.

La rochiile de mireasă, moda revine

Rochiile de mireasă sunt de departe vedetele acestui târg național de nunți de la Sibiu. Sunt peste tot, frumoase și strălucitoare. Cei de la Team Bride, de exemplu, vând rochii de mireasă de aproape 20 de ani. Au tot felul de modele de la cele în stil prințesă sau sirenă la cele cu aur sau de designer. Prețurile încep de la 2.500 de lei și ajung și la 6.000 sau 8.000 de lei, în funcție de materiale, de extravaganță. Fiind de atâția ani în domeniu spun că tendințele în ceea ce privește moda rochiilor de mireasă revin. Nu se merge pe alb, ci pe nuanțe de Ivory, cel mai des. 

Georgiana Rotaru a venit cu Salon Estelle tocmai din Iași. Aici rochiile sunt de la 2.500 de lei și până la 6.500. Odată găsită rochia mult visată, dacă mai este nevoie, aceasta poate fi ajustată, modificată sau comandată de la zero. Și fetele de la acest salon sunt de 15 ani în această branșă și spun că moda se întoarce. Apreciază însă miresele care au curaj să încerce și altceva. 

„Am avut o mireasă din București care și-a făcut la noi o rochie din tulle verde. Dar nu orice fel de verde, ci dintr-acela țipător. Cum a fost? Atipică și frumoasă. Nouă ne mai plac și miresele care vin după o rochie tip sirenă și pleacă cu cea mai de prințesă rochie. Teoretic, miresele știu ce vor, dar practic se mai schimbă”, spune Georgiana Rotaru. 

Raluca Oros este sibiancă de-a noastră. Atelier 34 este al ei. Raluca face rochii de mireasă și de ocazie unicat. 

„Rochiile de mireasă sunt lucrate și la comandă, dar în momentul în care cineva își creează o rochie la noi are și sprijinul meu. Eu sunt de meserie designer vestimentar și nu-mi place să copiez după fotografii, așa că, împreună cu mireasa creez rochia de la zero. Sunt de părere că rochia de mireasă trebuie să te reprezinte și să fie numai și numai a ta”, spune ea. 

Designerul spune că domnișoarele care vin în atelierul ei și-au schimbat tendințele. 

„Vor rochii lejere, vor rochii de mătase. Cam tot ce am lucrat la comandă am lucrat mătase naturală cu broderii mai simple, nu încărcate, nu mărgele, nu sclipici. Este profilul clientului nostru. Ca nuanțe folosesc alb murdar și Ivory cel mai mult, dar am avut mirese care au preferat și nuanțe de nud sau gri”. 

În atelierul ei rochiile de mireasă pornesc de la 4.000 de lei, dar pot ajunge și la 7.000 de lei. Cele care se găsesc gata făcute au o medie de 4.500 de lei. Rochiile de ocazie sunt între 2.000 și 4.200 de lei. 

Organizatori de nunți ca-n filme

În cadrul târgului dai și de Pasaj Events. Sunt organizatori de nunți. Practic oferă, prin parteneriate, tot ce este nevoie pentru organizarea unei nunți. „Mirii pot veni și spune nu vreau să știu unde este nunta, doar spune-mi unde și când să vin”, explică Andrei Luminea. Și ca să-și întărească spusele are și o poveste.  

„Am avut un botez așa. Chiar eu am rămas surprins când am realizat că tatăl bebelușului a văzut sala odată cu invitații și nu mai devreme. 

Partenerii alături de care formează Pasaj Events sunt cei de la Cămara Europei și împreună oferă de la consultații, servicii individuale și până la organizarea întregului eveniment astfel încât mirii să nu aibă bătaie de cap. El a fost unul dintre cei care m-au ajutat să văd cât ar putea să coste o nuntă medie în Sibiu. 

„Cu tot, inclusiv rochia de mireasă, costumul ginerelui, verighete, bugetul variază între 200 și 300 de euro de persoană. Aici vorbesc de o nuntă cu 100 de persoane. Dacă vorbim de mai mult, bugetul se diminuează. Cu cât este nunta mai mică cu atât este mai scumpă, iar cu cât este mai mare, cu atât este mai ieftină.  

Tot el spune că, în ziua de azi, nu te mai poți duce cu 1.000 de lei ca dar de nuntă. 

„Eu nu știu cât se dă, dar 1.000 de lei este puțin. Din ce am observat oamenii calculează dublul meniului, dar la o nuntă nu este doar mâncarea din farfurie sunt și multe alte cheltuieli. Decât să le dai 1.000 de lei mai bine dai 500 într-un plic, dar nu te duci”, spune el. 

Ideea de a organiza nunți i-a venit în pandemie din necesitatea evenimente outdoor. 

„Noi nu avem o sală, dar avem multe locații foarte drăguțe care îți pot crea un eveniment unic. Locațiile sunt pe Valea Avrigului, la Porumbacu, prin jurul Sibiului, dar și prin toată țara. Adică dacă cineva are nevoie de noi la Constanța, vom merge acolo”, mai spune Andrei.  

Florile și baloanele - mai multe culori anul acesta

Aranjamente florale, decoruri cu baloane, scaune, platouri, tacâmuri, mese, cam tot ce ar trebui pentru organizarea unui eveniment oferă cei de la Boem Events. Prețurile lor pornesc de la 65 de lei pentru un aranjament floral și ajung la 125 de lei. Dacă vorbim de flori naturale, atunci se pornește de la 200 de lei în funcție de florile din el. Decorul de baloane poate pleca de la 1.000 de lei, iar decorurile cu scenă pot ajunge și la 2.000 de lei. Radu Horbat, cel care se ocupă de stand, spune că în ultimul timp oamenii sunt tot mei pretențioși și vor mult pe bani puțini. 

Aranjamente florale, buchete naturale, lumânări, oglinda magică cu poze la minut, arcade cu baloane, colțul foto îl oferă și cei de la florăria Bella Rosa. Prețurile lor pleacă de la 45 de lei un aranjament de masă și poate urca până la 85 de lei în funcție de gama aleasă. Cele din flori naturale pornesc de la 95 de lei, iar buchetele mireselor pornesc de la 300 de lei. Un aranjament de baloane poate fi de la 300 de lei și în funcție de ce-și aleg mirii poate ajunge și la 1.500 de lei. Oglinda magică pornește de la 300 de euro pachetul.

„Anul trecut s-a cerut mult alb cu verde. Anul acesta se cere mai colorat. Albastru, roz, vișiniu, bordo, cam acestea sunt nuanțele cerute până acum, dar eu spun că nu trebuie să ținem cont de tendințe, ci de ceea ce ne dorim și de cum ne-am visat întotdeauna evenimentul”, spune Ionela Rîpaș. Fata vine de la Alba Iulia. 

Unique Paper Design oferă aranjamente florale cu flori de hârtie și artificiale în cele mai noi tendințe. Florile sunt de hârtie, lucrate manual, dar poți jura că sunt reale. Aranjamentele pe care Maria Lucian le face de șase ani pot fi personalizate în funcție de cerințe. Un pachet de sală pleacă de la 3.000 de lei pentru 100 de persoane. Fata spune că anul acesta se poartă mult buchetele dezordonate, aranjamentele de pe masă nu mai sunt rotunde și se merge pe culori pale. 

Bar cu băuturi la nuntă 

De la Cluj au venit cei de la Mojito Bar Events. 

„Oferim servicii de băuturi pe tot parcursul evenimentului. Avem pachete de all inclusiv, de ultra all inclusiv. Noi ne ocupăm de tot, de la A la Z. Avem consum nelimitat, fără număr de ore. Se face și spectacol cu băuturi. Pachetele noastre încep de la 20 de lei de persoană și cu cât sunt mai multe persoane cu atât prețul scade. Acești 20 de lei înseamnă tot ce ține de consumație de bar pe tot parcursul evenimentulu”, spune Răzvan Sabău, prezent la stand.

Băieții sunt de 10 ani pe piață și dezvăluie că nici măcar la capitolul băuturi mirii nu prea au multe de spus. 

„N-ai crede, dar 90% dintre clienții care negociază sunt mirese. Numai cu femei ne întâlnim, numai cu femei vorbim”, spune Răzvan. Este ușor trist pentru că românii nu au cultura unui bar în adevăratul sens al cuvântului atunci când vin să ceară o ofertă.  

„Din păcate la nuntă se cere băutură și shoturi. Aici este nivelul. 5% sunt cei care vin la noi știu să pună întrebări și știu ce este partea de băutură de bar de la o nuntă. Foarte mulți merg pe clasic. Am încercat să-i facem să descopere mai mult, dar mai avem de lucru”, spune Răzvan Sabău.

Pot lipsi artificiile și fumul gros?

Călin Event Service oferă pachete complete de servicii tehnice: DJ, filmări, fotografie de nuntă și servicii conexe cum sunt fum greu, artificii, cabină foto, cam tot ce ține de domeniul tehnic. Firma este din Sibiu, iar Călin, reprezentantul ei, face asta de 30 de ani. La Călin un pachet de bază la sonorizare este undeva la 1.000 de euro. Asta înseamnă echipamentul de sonorizare, în funcție de necesități, echipamentul de lumini, prestația DJ-ului și tot ce înseamnă partea de manipulare, transport. De aici se pleacă și se adaugă în funcție de ce dorește clientul ca servicii opționale și conexe. Cel mai scump pachet pe care l-a oferit a fost undeva în Brăila și i-a costat pe miri 3.500 de euro cu tot cu deplasare și ce a presupus aceasta. 

N-ai  avut cum să nu profiți de experiența lui și să-l întrebi cum s-au schimbat nunțile în ultimii ani.

„În urmă cu 30 de ani gustarea caldă, felul de mâncare care se servește după aperitiv, erau doi crenvurști cu muștar și acum sunt mâncăruri pe care fie nu știi să le numești, fie nu le poți pronunța numele. În acest context absolut totul s-a schimbat. Chiar acum 15 ani, nunțile erau mai simple. Erau ideile de bază: am nevoie de muzică să mă distrez, am nevoie de o poză și un filmuleț să am amintire, o floare în mâna miresei și a nașei, ceva de băut și de mâncat și cam atât. Astăzi am ajuns la o adevărată industrie. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine tot. Nunți imense, unde poți vinde absolut orice, de la verighete, la cămile, adică orice crede omul că poate folosi la o nuntă pentru a fi unică, inedită. Nunți la care vin formații de top și unde desfășurătorul seamănă cu o aplicație militară. Cred că acesta este progresul și suntem tributari progresului”, spune Călin. 

Au și mirii câteva standuri

Printre zecile de standuri cu rochii de mireasă sunt și câteva care au costume și accesorii pentru miri. La unul dintre ele este și Adrian Pancea, un medieșan stabilit la Cluj. În urmă cu patru ani a creat brandul Royal Gentleman care a prins foarte bine pe partea de online. 

„Și aici, la Sibiu, avem foarte mulți clienți și sper să fie un târg bun. La cum văd că este amenajat este unul dintre cele mai bune târguri la care am participat și noi participăm la multe”. Adrian spune că au o promoție de 50% la toate costumele sau pot oferi cupoane cu 15% reducere care vor fi cupoane folosite de cei care merg la Cluj. Astfel, în cadrul târgului costumele la acest stand pot fi găsite de la 1.000 de lei la 1.5000 de lei. Ajustările se fac gratuit, însă la Cluj.

Adrian spune că mirii merg mult pe clasic, dar sunt și clienți care își doresc să iasă din tipar. 

„Noi la magazin avem o gamă colorată, dar aici am venit cu cele clasice pentru că acestea se cer cel mai mult.

Tot la Wedding Expo îl găsiți și pe Ciprian Hordobeț cu standul Magic Moments ce oferă tot felul de accesorii pentru nuntă, pe Sebastian din Timișoara care a venit cu Stidio TS Events și oferă servicii de foto și video cu pachete care pleacă de la 1.000 – 1500 de lei sau pe Paul din Sibiu cu Party 360. Serviciile de cameră 360 sunt în jur de 50 de euro pe oră. Paul are pachete de opt ore cu 450 de euro. 

Inedit printre standuri

La târg este și un bar de trabucuri (Cigar Bar). Sunt cei de la Tabacco Society care au în ofertă țigări de foi, țigări cu arome și un regim self service. 

„Venim pentru miri cu tot ce este nevoie, cu catere, cu brichete. Avem și un whiskey mai fin, rom sau un cognac care să însoțească țigara. Avem trei pachete. De la 13, 15 lei de persoană și până pe la 50 de lei, în funcție de trabucuri, de tărie, de arome”, spun ei. 

Daniela Pop, la standul White Lounge oferă albire cosmetică a dinților. Este un serviciu special creat pentru evenimente. Daniela vine după 30 de ani de experiență la Viena în domeniul stomatologic. Ea albește dinții cu un gel despre care spune că nu afectează smalțul. 

„Noi garantăm minim patru nuanțe și procedura durează maxim o oră. Prețurile sunt între 500 și 750 de lei în funcție de serviciul ales. De asemenea, se pot pune pe dinți pietre Swarovski pentru 350 de lei” spune Daniela.  

Cei de la Fizzy Bar oferă un serviciu de vinuri prosecco în loc de șampanie sau pe lângă șampanie. 

„Venim cu absolut totul, prezentare în funcție de cerințe, ornamente, decoruri și servirea. Avem două tipuri de pachete. În general ceea ce mi s-a solicitat au fost două butoaie, unul cu prosecco alb și altul cu rose. Cel mai cerut este cel rose, dar mirii vor să fie două butoaie. Asta costă 1.000 de euro cu absolut tot. Dacă sunt mai aproape, în Sibiu, prețul se poate negocia, dar dacă este mai departe, nu. Dacă este un singur butoi, atunci 500 de euro, dar aici trebuie să vorbim despre deplasare. Mai este o variantă cu 10 euro pe pahar în cazul în care sunt mai puțini invitați”, spune Nicolae Pasqua. 

Pe Ioan Turean îl găsiți la standul Royal Events By Turean. Serviciile sale includ o mașină de epocă decapotabilă, unică în țară și două limuzine, una Lincon de opt locuri și una Chrysler, de șapte locuri. Pachetul este de aproximativ 450 – 500 de euro și înseamnă folosirea mașinilor de când începe evenimentul și până la intrarea în sală, inclusiv ședința foto. 

Wedding Expo Sibiu 2023 este deschis și sâmbătă și duminică, de la 10.00, la 18.00, la Redal Expo. Intrarea este liberă. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

CA

Acum 1 an

Nu pot sa spun decat ca totul arata absolut grotesc. Bineinteles, nuntile sunt facute strict pentru a scoate profit din darul oaspetilor, dar cel mai groaznic e cum se speculeaza de catre organizatori toate slabiciunile, dorintele de epatare si superificialitatea caracteristica relatiilor din zilele noastre.
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 1 an

True, true ... Dar cine să facă și bani pe baza șantajului emoțional din jurul acestui eveniment? Cine să ușureze bugetul fraierilor de câtevas mii de euro?

Raspunde

Munteanu

Acum 1 an

Raluca Oros, nascuta Bacila?

Raspunde

Adina

Acum 1 an

Nu cred ca toate miresele isi pot permite sa dea o caruta de bani pe o rochie ce o poarta doar odata in viata. Eu mi-am luat rochia de mireasa de pe net de pe site-ul stacees.co.uk. Am platit cu tot cu vama vreo 800 de lei pentru rochie, voal si coronita. Au fost super ok oamenii, mi-au scris de vreo doua ori pe e-mail sa verifice exact masuratorile ca sa mi se potriveasca, a iesit o rochie superba, material bun cu piept si maneci de dantela, design frumos, s-a vazut ca si-au dat interesul. Nu inteleg cum pot unii sa investeasca atatia bani intr-o nunta. La nunta e vorba despre binecuvantarea lui Dumnezeu asupra cununiei dintre doi oameni, nu cine cu ce s-o imbracat si cine o pus mai multi bani in plic...

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Lasati diversiunile, darul de nunta la patrihotii speciali e dar clasificat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus