Președintele Consiliului Județean Vâlcea a anunțat în urma unei întâlniri avută vineri cu Ovidiu Spătari, directorul Sucursalei Sebeș a Hidroelectrica SA, că pe Valea Oltului va fi construită o hidrocentrală nouă, în zona localității Câineni.
Proiectul este unul mai amplu, cu o istorie bogată. Inițial acesta cuprindea cinci centrale hidroelectrice, situate pe râul Olt, în următoarele localități: Cornetu, Robești, Câineni, Lotrioara și Racovița.
Trei dintre acestea au fost finalizate, iar celelalte două, respectiv, Câineni și Lotrioara, urmează a fi realizate până în anul 2026.
Numai pentru investiția din județul Vâlcea, Hidroelectrica a obținut o finanțare de circa 100 milioane de euro, prin PNRR, anunță Realitatea de Vâlcea.
„Aceasta este o veste bună pentru județul nostru, deoarece investiția presupune crearea de noi locuri de muncă, în special pe perioada derulării lucrărilor, dar și ulterior, pentru exploatarea centralei.
Consiliul Județean Vâlcea va urgenta, în condițiile legii, procedurile în vederea emiterii avizelor necesare pentru începerea acestui proiect de o importanță majoră, care, odată finalizat, va contribui substanțial la asigurarea necesarului de energie electrică la nivel național”, a declarat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea pentru sursa citată.
„Acest proiect va contribui la asigurarea necesarului de energie electrică la nivel național”, a mai declarat președintele CJ Vâlcea.
Context
La finalul anului trecut Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a declarat drept vitale pentru securitatea națională mai multe proiecte de ale Hidroelectrica, printre care și construirea a două noi hidrocentrale pe Valea Oltului, întreg proiectul fiind denumit ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”.
Ziarul Turnul Sfatului a prezentat în mai multe rânduri ce prevede proiectul ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”. Concret, este vorba despre două proiecte inițiate din vremea regimului comunist, care prevăd amenajarea a două noi hidrocentrale, la Câineni – județul Vâlcea și Lotrioara – județul Sibiu sub denumirea ”Amenajarea hidroenergetică a râului Olt, defileul pe sectorul Cornetu -Avrig”. După Revoluție, lucrările au fost oprite în 1996 din cauza lipsei finanțării, reluate în 2010 și din nou întrerupte în 2013.
În 2020 Hidroelectrica, prin sucursala Hidrocentrale Sebeș, a revenit asupra celor două obiective energetice de pe Valea Oltului, solicitând în acest sens revizuirea acordului de mediu emis în 2005 pentru cele două hidrocentrale. Potrivit Studiului de evaluare a impactului asupra mediului, cele mai multe lucrări au fost executate la ceea ce ar urma să devină centrala hidroelectrică (CHE) Câineni (unde au fost executate 45% din totalul lucrărilor), în timp ce la CHE Lotrioara, cea din județul Sibiu, lucrările executate până acum ar fi de doar două procente din total.
Împreună, cele două hidrocentrale ar urma să genereze o putere cumulată de 145 de MW (spre comparație cu cei 31,5 MW pe care ar trebui să îi producă hidrocentrala inaugurată la Racovița în 2013), promit autoritățile. Și tot împreună, cele două hidrocentrale ar urma să transforme Valea Oltului într-o salbă de ”lacuri de acumulare”.
Pe de altă parte, atât activiștii de mediu, cât și specialiștii în domeniu spun că aceste două inițiative vor ”omorî” Oltul și în ultima zonă importantă în care apa acestuia își recăpăta calitățile eco-sistemice. Unul dintre barajele de acumulare ar urma să ajungă până la Boița.
În plus, după cum arată Studiul de evaluare a impactului asupra mediului elaborat acum pentru un nou acord de mediu, cele două hidrocentrale și barajele de acumulare ale acestora se suprapun peste nu mai puțin de trei situri Natura 2000 și peste situl de importanță comunitară Oltul Mijlociu - Cibin - Hârtibaciu.
Ce impact vor avea aceste hidrocentrale aspra mediului puteți citi aici:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 6018
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Free Piața Transilvania! :)))
Acum 2 ore
Rica
Acum 2 ore
Nonick
Acum 3 ore
Serafim Scorobete
Acum 3 ore
Adrian Antonie