Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Investiție de 100 milioane de euro într-o hidrocentrală nouă pe Valea Oltului

Investiție de 100 milioane de euro într-o hidrocentrală nouă pe Valea Oltului

Președintele Consiliului Județean Vâlcea a anunțat în urma unei întâlniri avută vineri cu Ovidiu Spătari, directorul Sucursalei Sebeș a Hidroelectrica SA, că pe Valea Oltului va fi construită o hidrocentrală nouă, în zona localității Câineni.

Proiectul este unul mai amplu, cu o istorie bogată. Inițial acesta cuprindea cinci centrale hidroelectrice, situate pe râul Olt, în următoarele localități: Cornetu, Robești, Câineni, Lotrioara și Racovița.

Trei dintre acestea au fost finalizate, iar celelalte două, respectiv, Câineni și Lotrioara, urmează a fi realizate până în anul 2026.

Numai pentru investiția din județul Vâlcea, Hidroelectrica a obținut o finanțare de circa 100 milioane de euro, prin PNRR, anunță Realitatea de Vâlcea.

„Aceasta este o veste bună pentru județul nostru, deoarece investiția presupune crearea de noi locuri de muncă, în special pe perioada derulării lucrărilor, dar și ulterior, pentru exploatarea centralei.

Consiliul Județean Vâlcea va urgenta, în condițiile legii, procedurile în vederea emiterii avizelor necesare pentru începerea acestui proiect de o importanță majoră, care, odată finalizat, va contribui substanțial la asigurarea necesarului de energie electrică la nivel național”, a declarat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea pentru sursa citată.

„Acest proiect va contribui la asigurarea necesarului de energie electrică la nivel național”, a mai declarat președintele CJ Vâlcea.

Context

La finalul anului trecut Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a declarat drept vitale pentru securitatea națională mai multe proiecte de ale Hidroelectrica, printre care și construirea a două noi hidrocentrale pe Valea Oltului, întreg proiectul fiind denumit ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”.

Ziarul Turnul Sfatului a prezentat în mai multe rânduri ce prevede proiectul ”AHE a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”. Concret, este vorba despre două proiecte inițiate din vremea regimului comunist, care prevăd amenajarea a două noi hidrocentrale, la Câineni – județul Vâlcea și Lotrioara – județul Sibiu sub denumirea ”Amenajarea hidroenergetică a râului Olt, defileul pe sectorul Cornetu -Avrig”. După Revoluție, lucrările au fost oprite în 1996 din cauza lipsei finanțării, reluate în 2010 și din nou întrerupte în 2013.

În 2020 Hidroelectrica, prin sucursala Hidrocentrale Sebeș, a revenit asupra celor două obiective energetice de pe Valea Oltului, solicitând în acest sens revizuirea acordului de mediu emis în 2005 pentru cele două hidrocentrale. Potrivit Studiului de evaluare a impactului asupra mediului, cele mai multe lucrări au fost executate la ceea ce ar urma să devină centrala hidroelectrică (CHE) Câineni (unde au fost executate 45% din totalul lucrărilor), în timp ce la CHE Lotrioara, cea din județul Sibiu, lucrările executate până acum ar fi de doar două procente din total.

Împreună, cele două hidrocentrale ar urma să genereze o putere cumulată de 145 de MW (spre comparație cu cei 31,5 MW pe care ar trebui să îi producă hidrocentrala inaugurată la Racovița în 2013), promit autoritățile. Și tot împreună, cele două hidrocentrale ar urma să transforme Valea Oltului într-o salbă de ”lacuri de acumulare”.

Pe de altă parte, atât activiștii de mediu, cât și specialiștii în domeniu spun că aceste două inițiative vor ”omorî” Oltul și în ultima zonă importantă în care apa acestuia își recăpăta calitățile eco-sistemice. Unul dintre barajele de acumulare ar urma să ajungă până la Boița.

În plus, după cum arată Studiul de evaluare a impactului asupra mediului elaborat acum pentru un nou acord de mediu, cele două hidrocentrale și barajele de acumulare ale acestora se suprapun peste nu mai puțin de trei situri Natura 2000 și peste situl de importanță comunitară Oltul Mijlociu - Cibin - Hârtibaciu.

Ce impact vor avea aceste hidrocentrale aspra mediului puteți citi aici:

”Oltul așa cum îl știm va dispărea în defileu”. Două noi hidrocentrale pe Valea Oltului vor transforma radical apa și peisajul

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Din pacate vor disparea cateva specii de pesti care nu pot supravietui in lac de acumulare, au nevoie de oxigen mai mult. Pe langa asta, va disparea cadrul natural, cu repezisuri, bolovani si vor aparea betoanele. Pacat :(
Raspunde

CO2

Acum 1 lună

Dar dacă s-ar construi o termocentrală pe cărbune/păcură, ar fi mai ecologic? Întreabă pescari cat de de râu le merge peștilor din barajele Avrig, Colun, Oașa etc. Faceți o încercare să vedeți cat și cum poți trăi fără curent electric. De aproximativ 10 ani Romania este importator net de energie electrică. Ne lipsesc zilnic in medie sute de MWh. Diferența o luam din importuri de la vecini, care produc preponderent în termocentrale pe cărbuni. Credeți că dioxidul de carbon produs in termocentrale din Germania, China sau India este mai ecologic pentru atmosfera terestră decât echivalentul în hidrocentrale. Am o veste proasta CO2-iul și atmosfera nu țin seama de granițele statale. Fără energie nu ai industrie iar fără industrie ești sclavul celor din China care nu au nici o greața să producă și mai multă poluare. Credeți că dacă s-a închis aproape toată industria metalurgica și siderurgică din Europa nu mai avem nevoie de otel aluminiu sau cupru. O dată cu revoluția ,,verde,, de tip maoist , avem nevoie de și mai mult metal și de și mai multă energie. In ceace privește siguranța energetica alegerea este destul de simpla energie foarte ieftina și curată în hidrocentrale sau scumpă și poluanta in termocentrale. Și avem nevoie chiar în în acest minut , nu peste 1 sau 10 ani. Poate peste zeci sau sute de ani dacă economia va funcționa corect în continuare vor fi suficiente bani pentru cercetare și se vor găsi și alte forme de a produce energie ieftină și cu adevărat nepoluantă. Mult lăudatele fotovoltaice au producție 0 dimineață și seară în perioada vârfurilor de sarcina, iar eolienele nu oferă siguranță în Romania pentru că vântul nu bate constant . Deci în vârfurile de sarcină și în perioada când nu ai vânt de unde iei energie? La ora actuala singura forma de producție aproape instantanee a energiei este cea din hidrocentrale. Fără energie ieftină și în cantitate suficientă ești fiul ploi la mâna chinezilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gonoreea Dumitrescu

Acum 1 lună

Sa se facă tot și sa se distrugă natura!!! Atata timp cât plătim cel mai scump preț pe electricitate din Europa ca să ajutam slava Ukraini! Bah, apropo, unde sunt omo aia cu Roșia Montana?

Raspunde

Gica Hagi

Acum 1 lună

Nici nu stii cum e mai bine. Pe de o parte vrem energie verde si centralele hidroelectrice o furnizeaza, dar pe de alta parte , intr-adevar impactul asupra ecosistemului local este devastator, iar cine zice ca nu e asa , ori manaca Turkish Delight ori habar nu are despre ce vorbeste. Per total , eu as fi totusi pentru construire, desi zic asta cu un nod in gat…

Raspunde

Ra

Acum 1 lună

Decolmatati și curățați restul care funcționează deja. Refaceți podul de cale ferată de la podul Olt și eficientizați hidrocentrala de la racovita...și pe urmă faceți altele. Nu sunteți în stare să folosiți la capacitate ce există deja.....
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Finalizati 2 hidrocentrale pana in 2026???? Adica in 3 ani??? Ma umfla rasu'

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus