Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
13°C

Noi scumpiri pentru comercianții din piețele din Sibiu: tarifele pot crește cu până la 789 de lei pentru închirierea spațiilor de vânzare

Noi scumpiri pentru comercianții din piețele din Sibiu: tarifele pot crește cu până la 789 de lei pentru închirierea spațiilor de vânzare

„Inflația” și „evoluția generală a prețurilor” este principalul argument pe care societatea comercială Piețe Sibiu SA îl invocă pentru a cere modificarea tarifelor pe care le rpactică. Societatea îi cere Primăriei să înainteze un proiect de hotărâre în acest sens consiliului local. Ultima scumpire a fost adoptată cu mai puțin de un an în urmă.

Propunerea a fost nunțată astăzi și urmează să fie consultată public.

Primarul Municipiului Sibiu aduce la cunoștința sibienilor faptul că a inițiat un proiect de hotărâre „privind aprobarea tarifelor practicate de SC Piețe Sibiu SA, începând cu data de 01.03.2023”.

Pe data de 2 februarie societatea Piețe Sibiu SA a solicitat Primăriei Sibiu printr-o notă de fundamentare modificarea tarifelor practicate începând cu data de 1 martie „urmare a creșterii inflației și evoluției generale a prețurilor”. Patru zile a durat ca primarul Astrid Fodor să pregătească proiectul de hotărâre și să-l publice pe site-ul primăriei pentru consultări publice. În raportul de specialitate, întocmit de Direcția economică, se menționează că ajustarea tarifelor este justificată „în condițiile în care s-a constat necesitatea diferențierii tarifelor percepute pentru salubritate în funcție de obiectul de activitate al chiriașilor/utilizatorii piețelor”.

Ultima dată când tarifele din piață au fost modificate a fost după ședința Consiliului local din 27 ianuarie 2022.

CITEȘTE ȘI: Taxiurile se scumpesc în Sibiu. Primăria impune prețul maxim de 4,5 lei/km

Am făcut o comparație a tarifelor actuale cu cele pe care administrația Piețe Sibiu SA le propune pentru acest an. Din analiză reiese că cea mai mare scumpire va fi pentru cei care închiriază spații de zidărie (inclusiv platou) cu o suprafață mai mare de 50 mp în Piața Cibin: 789 de lei este diferența: 5.719 lei/lună + 50 de bani/mp/zi pentru fiecare mp care depășește 50 mp este tariful propus față de 4.930 lei (+50 bani) cât este în prezent. Pentru celelalte piețe tariful propus este de 4.350 lei/lună (+50 bani) față de 3.750 lei/lună (+50 bani) cât e în prezent.

Dacă propunerea va fi susținută de consilierii locali, atunci închirierea meselor de beton din piețele Cibin și Rahova se vor scumpi cu 3 lei – de la 20 la 23 de lei pe zi; închirierea standurilor de flori din piața Cibin se va scumpi cu 6 lei (de la 36 la 42 de lei/zi); iar închirierea standurilor de legume/fructe va fi mai scumpă cu 5 lei (de la 32 la 37 lei/zi).

Ar putea să crească tarifele și pentru vânzarea de animale și păsări, astfel: 5 lei/animal/zi (față de 4 lei în prezent) pentru bovine, bubaline, cabaline și porcine cu vârsta de peste 6 luni; pentru celelalte tipuri de animale prețurile rămân neschimbate – 3 lei pentru bovine etc. mai tinere de 6 luni, 1 leu pentru animale mici și păsări și 10 bani pentru pui de o zi.

Închirierea camerelor frigorifice se propune să aibă un tarif de 7 lei/mp/zi față de 6 lei, iar cea a boxelor pentru produse din carne în piețele Cibin, Rahova și V. Aaron - 103 lei/zi (față de 89 lei/zi), iar boxele pentru produsele lactate vor avea următoarele tarife: 97 lei/zi în Piața Cibin (față de 84 lei în prezent), 88 lei/zi în Piața Rahova (76 lei) și 58 lei în Piața V. Aaron (50 lei).

Cei care vând în Piața Obor cu mașinile, trebuie să știe că tarifele vor crește de la 62 lei/zi la 72 de lei pentru autoturisme; de la 93 lei/zi la 108 lei pentru autoturism cu remorcă; de la 124 lei/zi la 144 lei pentru microbuz până la 2 tone. În același timp, tarifele cresc pentru cei care vând din autovehicule cu greutatea între 2-3,5 tone și peste 3,5 tone, inclusiv cu remorcă: de la 372 lei/zi, 492 lei/zi și 620 lei/zi la 432 lei/zi, 571 lei/zi și 719 lei/zi.

Vor crește și tarifele pentru închirierea cântarelor cu 1-3 lei, în funcție de greutate, precum și tarifele pentru salubrizare (de la 7-28 lei/zi până la 8-32 lei/zi).

Pentru depozitare cel mai mult se va scumpi închirierea spațiilor închise de peste 50 mp (de la 3.000 lei/lună la 3.480 lei/lună).

Accesul auto permanent în Obor se propune să coste 216 lei/lună în loc de 186 lei/lună.

Cea mai mică diferență este propusă pentru tarifele pentru închirierea spațiilor de zidărie, aluminiu sau PVC de până la 50mp în Piața Rahova (de la 1,75 lei/mp/zi la 2 lei/mp/zi) și pentru comercializarea pomilor fructiferi (de la 50 de bani la 60 de bani/bucată/zi).

Accesul pietonal în Piața Obor și tariful pentru utilizarea wc-ului public rămân neschimbate: 1 leu, respectiv 50 de bani pentru o persoană.

CITEȘTE ȘI: Reguli stricte pentru cei care vând înghețată și pop-corn pe pietonala Bălcescu: rezervarea unui loc și taxe speciale

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1185

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Un cititor

Acum 1 lună

Al naibii țăran, nu vrea să moară nicicum. Progresiștii însă au datoria să încerce orice le stă la îndemână. Așa au venit ordinele. Și nu-i lasă până nu cultivă greieri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Tāranii sā vândā pe internet! Sā evolueze, nu sā cultive cā acum 200 de ani si sā vândā cu cântarul din epoca comunistā. Sau mai bine, sā nu mai facā nimic. Luām tot ce vrem din supermarket ! Ce vremuri am apucat!!!
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Incredibil... De ce nu ati facut-o direct 10000 lei sa fiti siguri ca nu mai poate plati nimeni, sa va asigurati ca mergem toti la supermarket??? Exista vreun argument pentru scumpirea asta? Ati imbunatatit pietele, ati construit hale ca sa nu mai inghete comerciantii pe acolo, ati construit grupuri sanitare? Sau care ar fi justificarea, domnul Viorel Ovidiu Hoarja (presedinte al SC Piete Sibiu SA)? Scumpiti o taxa care oricum nu ar trebui sa existe. Am ajuns un stat de sclavi, nu mai avem voie nici macar sa vindem sau sa cumparam fara sa dam taxe la stat. Taxa pe vanzari, taxa pe venit, taxa pe poluare, taxa de drum, taxa de statiune, taxa de CAS etc. Nu se mai poate asa, unde vreti sa ajungeti??? Nu va dati seama ca va ingreunati si voi viata daca le faceti romanilor viata tot mai grea??? Va scadea nivelul de trai, bai desteptii lumii, si veti avea si voi de suferit!!!
Raspunde

Ilie

Acum 1 lună

Taxele la piete ar trebui sa fie anulate ca masura de criza. Dar mai bine facem piste de biciclete!!!
Raspunde

Lux

Acum 1 lună

Nici un apartament de lux in Sibiu nu este 5700 lei chiria pe luna. Sa fim serosi! Si 1200 lei pentru o masuta? credeam ca in IT se plateste bine se pare ca taranu' roman are bani sa isi permita asa preturi pornind de la 2 lei legatura.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus