Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

ONG-urile critică Mecanismul de recunoaștere și protecție a victimelor traficului de persoane, în forma adoptată de Guvern. ”România recunoaște între 30% și 50% din numărul victimelor cetățeni români raportați anual de Comisia Europeană”

ONG-urile critică Mecanismul de recunoaștere și protecție a victimelor traficului de persoane, în forma adoptată de Guvern. ”România recunoaște între 30% și 50% din numărul victimelor cetățeni români raportați anual de Comisia Europeană”

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (STOP - AT) trage un semnal de alarmă privind forma în care a fost adoptat marți, 31 ianuarie, de către Guvernul României Mecanismul Național de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, se precizează într-un comunicat de presă.

Mecanismul a fost aprobat prin HG, documentul fiind criticat de societatea civilă din cauza suprapunerii de competențe și incoerenței procedurilor de referire a victimelor minore, ceea ce va face acest mecanism ineficient și nu va putea asigura recunoașterea și protecția reală a victimelor, se precizează într-un comunicat de presă.

„Sunt o serie de probleme grave cu privire la forma în care a fost adoptat acest Mecanism crucial pentru recunoașterea și protecția victimelor. În principal, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care nu este o instituție independentă așa cum solicită organismele internaționale de mulți ani, ci una subordonată Ministerului de Interne, a primit competențe similare instituțiilor independente din alte țări. De exemplu, competențe precum notificarea tuturor cazurilor către ANITP ar putea afecta investigațiile făcute de DIICOT, iar unele competențe primite de ANITP ar trebui sa revină, într-un sistem eficient, ANPDCA. În al doilea rând, nu a fost elaborat un mecanism separat pentru copii sau proceduri clare și competențe ușor de implementat și urmărit pentru victimele minore”, a spus Silvia Tăbușcă, președinte al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER).

În marea sa majoritate Consiliul Economic și Social a oferit aviz negativ. De asemenea, reprezentantul sindicatelor polițiștilor din România a solicitat, alături de reprezentanți ai societății civile, un aviz negativ.

”Cu toate acestea, Guvernul a decis adoptarea Mecanismului în forma inițială, fără amendamente, ceea ce face ca recunoașterea și protecția victimelor să fie un proces centralizat la nivelul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP)”, acuză ONG-urile.

ANITP, în ultimii 10 ani, a recunoscut un număr foarte mic de victime, între 30% și 50% din numărul victimelor cetățeni români raportați anual de Comisia Europeană.

Reamintim că la finalul lunii noiembrie OSCE a lansat la București Ghidul pentru elaborarea Mecanismelor Naționale de Referire care promovează noi standarde internaționale referitoare la procedurile de identificare și protecție, sprijin individual și acces la servicii, incluziune socială, justiție și despăgubiri pentru victimele traficului de persoane.

Mecanismul Național de Referire (MNR) este un cadru național de cooperare prin care autoritățile competente își îndeplinesc obligațiile de a proteja și promova drepturile victimelor traficului de persoane și își coordonează eforturile într-un parteneriat strategic cu sectorul privat, organizații ale societății civile și lideri din rândul supraviețuitorilor traficului de persoane.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus