Apa potabilă din comunele Cârțișoara și Porumbacu ar fi contaminată cu germeni periculoși pentru sănătate, se arată într-un comunicat de presă transmis de liderii USR Sibiu. Primarul din Cârțișoara, însă, spune că cei de Direcția de Sănătate Publică iau periodic probe din apă și până la acest moment, primăria nu a fost înștiințată că nu este conformă. De asemenea, primarul din Porumbacu precizează că este vorba de o confuzie, pentru că această comună nu a avut până acum apă potabilă. La rândul său, directorul DSP transmite că toate probele luate până acum din comuna Cârțișoara au fost conforme, dar precizează că sesizările primite de instituție vor fi luate în serios.
În cursul zilei de luni, 6 februarie, USR Sibiu a transmis un comunicat de presă prin care face un apel către autoritățile locale din comunele Cârțișoara și Porumbacu de Jos, precum și către autoritățile centrale din județul Sibiu, pentru a fi luate măsuri cu privire la apa potabilă din aceste comune care ar fi contaminată.
„Zona aceasta este una de o frumusețe extraordinară a județului Sibiu și tocmai că suntem într-o zonă de munte, ne așteptăm la izvoare de apă sănătoasă. Apa înseamnă viață! Însă am aflat cu consternare că buletinele de analiză a apei potabile din zona Cârțișoara și Porumbacu semnalează prezența unor germeni periculoși pentru sănătate. Solicităm pe această cale autorităților responsabile de sănătatea publică a cetățenilor să ia măsuri urgente, pentru că nu ne permitem să ne jucăm cu viețile oamenilor”, a declarat Andreea Anghel, vicepreședintă USR Sibiu.
De asemenea, în comunicat este atașat și un buletin de analiză care arată că probe luate din apă nu corespund normelor legale și se specifică faptul că au fost trimise solicitări în acest sens către DSP și către Protecția Consumatorului.
Potrivit reprezentanților USR, sesizarea inițială și buletinul de analize au fost primite de Asociația Cârțișoara.
DSP va face teste apei din rețea
Contactat telefonic, Laurențiu Dorodici, președintele asociației spune că proba a fost luată de o pensiune din zonă și trimisă la un laborator din Cluj.
„Ducem probele tot în alte județe numai la Sibiu nu, să nu le măsluiască. Să știți că multă lume din comună are enterocolită și dureri de burtă și ei nu știu de unde au. Au ajuns și prin spital. Chiar un muncitor de la Apa Târnavei Mari mi-a spus că apa nu este bună de băut”, spune Laurențiu Dorodici. Bărbatul spune a trimis sesizare și la DSP pentru verificarea apei.
Medicul de familie al comunei, nu confirmă, însă, afecțiunile localnicilor. „Nu, la mine nu au venit pacienți cu afecțiuni care să poată fi asociate cu o apă contaminată”, a spus medicul.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu au declarat pentru Turnul Sfatului că au primit sesizările și că vor face verificări. Cel mai probabil, rezultatele le vor avea săptămâna viitoare.
„Am primit sesizările și din partea partidului politic și din partea Asociației Cârțișoara. Una dintre ele vineri, iar una astăzi, acestea fiind singurele sesizări primite de instituția noastră în legătură cu situația apei la Cârțișoara. Nu ne putem pronunța cu privire la rezultatele din buletinul primit pentru că nu știm în ce condiții, cum și de unde a fost recoltată apa. Dar am luat în considerare cele două sesizări și inspectorii noștri vor recolta din rețea. Aceste analize durează, așa că vom avea un rezultat pe analize, cel mai probabil săptămâna viitoare”, spune Horațiu Cojocaru, director DSP Sibiu.
Primăria din Cârțișoara nu a primit înștiințări de la DSP cum că apa ar fi contaminată
Primarul din Cârțișoara transmite că în comună nu sunt probleme cu apa. Deși sunt controale periodice ale DSP, până acum nu a primit nicio înștiințare că apa nu ar fi conformă.
„La noi este operator Apa Târnavei Mari” eu sunt cei care gestionează rețeaua de apă și canalizare. Canalizarea nu este încă funcțională pentru că nu este finalizată, dar din ceea ce știu, DSP-ul vine periodic și ia probe de apă și nu ni s-a semnalizat niciodată că apa nu ar fi conformă sau că ar fi vreo problemă cu apa potabilă. Mă gândesc că dacă erau probleme ne-ar fi anunțat și pe noi, pentru că nu suntem numai noi. Apa ajunge și la Arpașu și la Chirpăr și până la Agnita. N-am auzit pe nimeni să aibă probleme de sănătate sau să fie internat cu probleme din cauza apei. Nu cunosc situații de genul acesta”, spune Sorin Vasilică Cîrțan, primarul din Cârțișoara.
În Porumbacu este o confuzie: comuna nu a avut niciodată apă potabilă
Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura și cu Georgeta Poșa, primarul din Porumbacu, aceasta spune că nu a avut până acum apă potabilă în comună, dar că este un obiectiv care va fi atins în curând.
„Cred că este și o confuzie în ceea ce-mi spuneți în sensul că noi vorbim de rețele de apă existente în momentul de față pe care nu le operează niciunul dintre operatori și nici un serviciu public pentru astfel de rețele. Eu ca primar am preluat o rețea de apă ce deservește satele Porumbacu de Sus și Porumbacu de Jos, cum de altfel și zona turistică care funcționează pentru a deservi populația ca și apă brută, deci nu putem vorbi de apă potabilă. Noi în momentul de față nu avem o rețea de apă potabilă la Porumbacu. Vizează cișmele stradale. Gospodăriile sunt branșate, dar noi, în momentul de față nu furnizăm apă potabilă. De subliniat aici este și faptul că oamenii nu plătesc nicio taxă de contravaloare a consumului de apă, doar o taxă de 2 lei de lună pentru întreținerea rețelei. Partea bună este că avem trei obiective de investiții în ceea ce privește apa, care sunt declarate eligibile. Suntem în curs de a finaliza proiectele tehnice și să terminăm licitațiile pentru alimentare cu apă în satele Colun și Scorei și modernizarea rețelei existente Porumbacu de Sus și de Jos, ceea ce înseamnă stații de tartare și tot ce presupune furnizarea apei potabile pentru populație”, spune primarul Georgeta Poșa.
De asemenea, aceasta precizează că sunt înștiințări prin afișe cu privire la apa care poate fi consumată și care nu poate fi consumată de către oameni.
Toate probele luate de DSP din 2022 au fost conforme
În urma unei solicitări făcute către DSP cu privire la raportul din ultimul an în legătură cu calitatea apei din comună, inspectorii au transmis că, în ceea ce privește Comuna Porumbacu, acolo nu este apă potabilă. Acest fapt este cauzat, în principal, de sursa de apă care nu este conformă. Primăria Porumbacu trebuie să găsească o altă sursă de apă pentru a putea alimenta comuna cu apă potabilă.
În ceea ce privește comuna Cârțișoara, în anul 2022 DSP a efectuat 48 de probe de apă, respectiv 27 de probe de la ieșirea apei din stație și 21 de la consumatori. Pe lângă aceste probe, Apa Târnava Mare, operatorul, a mai efectuat 12 prelevări din stație și 21 de probe de la consumatori, de la robinet.
„Toate aceste probe au fost conforme. Nu s-au găsit probleme nici la probele luate de noi, nici la cele luate de operator”, spune Horațiu Cojocaru, director DSP.
În anul 2023, DSP a luat probă din stație în data de 13 ianuarie care a fost conformă, iar operatorul a luat probe în aceeași dată, dar și în 3 februarie. Câte două probe de fiecare dată, una la ieșire din stație și una de la consumatori. Și aceste probe au fost conforme.
„Probele de la consumatori luate de inspectorii noștri au fost de la școală, iar probele luate de operatorul Apa Târnava Mare au fost luate de la primărie, din zone cu un consum mare și relevant din punct de vedere al rezultatului obținut. Dar revin și precizez că vom trata reclamația cu seriozitate și vom preleva din nou probe și din stație și de la consumator. O să încercăm să prelevam exact de la consumatorul unde s-a înregistrat proba neconformă prezentată în sesizare”, mai spune directorul DSP.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: apa contaminata porumbacu , apa contaminata cartisoara , cartisoara sibiu , apa potabila , DSP , USR Sibiu
Vizualizari: 1986
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Serafim Scorobete
Acum 2 ore
Adrian Antonie
Acum 2 ore
Emil
Acum 10 ore
Andreea C.
Acum 10 ore
Dan