Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Colegiul Brukenthal a organizat la Sibiu etapa demonstrativă a unei competiții internaționale de robotică: „Sunt ore de muncă în spate”

Colegiul Brukenthal a organizat la Sibiu etapa demonstrativă a unei competiții internaționale de robotică: „Sunt ore de muncă în spate”

Cine ar fi crezut că o competiție de robotică poate fi atât de intensă, plină de suspans și de copii frumoși și creativi. Duminică, 5 februarie, la Facultatea de Științe din Sibiu s-a desfășurat competiția națională de robotică „ManiaX Demo”. A fost o competiție demonstrativă organizată de echipa de la Colegiul Samuel von Brukenthal la care tinerii trebuie să participe înaintea competiției internaționale First Tech Challenge (FTC), care va avea etapa regională săptămâna viitoare la București. La Sibiu au participat 12 echipe din țară, competiția fiind câștigată de echipa din Timișoara. Pe locurile doi și trei s-au clasat două echipe din Mediaș.

Video din competiție puteți vedea AICI

„Hai, albastru pune con, pune con...Hai, pune con, hai, albastru pune con”, se scanda duminică într-una din sălile de clasă de la Facultatea de Științe din Sibiu. O etapă demonstrativă a unui concurs de robotică era în plină desfășurare. A fost organizată de „Gear Maniacs”, echipa de robotică de la Colegiul Național Brukethal.

România are o adevărată cultură în lumea aceasta a roboticii, foarte mulți elevi de la noi fiind pasionați de crearea de roboți și testarea lor în competiții. Concursul Internațional de robotică din Statele Unite a fost câștigat anul acesta de o echipă din România. Sibiul nu este mai prejos. Duminică s-a prezentat cu 5 echipe din județ. Organizatorii care au fost din Sibiu și alte patru echipe din Mediaș: „Code Warrios” și „The Resistance” de la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”, „SNGine” de la Școala Națională de Gaz și LTASob de la Liceul „Axente Sever”.  Alături de ei au mai fost prezente alte șapte echipe din Botoșani, Neamț, București, Cluj, Timișoara sau Argeș, în total, peste 100 de participanți.

Echipa organizatoare

Tema de anul acesta este să construiască roboți care să ridice conuri și să le pună pe bare flexibile. Astfel, sistemul de ridicare al roboților este foarte important în această competiție, pe lângă sistemul de șasiu. Ce se întâmplă acum la Sibiu este o competiție demonstrativă care face parte din categoria competițiilor internaționale First Tech Challenge (FTC). Săptămâna viitoare, luni, marți și miercuri (n.r. 13, 14 și 15 februarie) au loc la București etapele regionale, dar înainte să participe la aceste regionale fiecare echipă este obligată să participe la două ediții demonstrative, să-și testeze roboții, să vadă cum lucrează pe teren, modul în care se acordă punctajele.

Nu trebuie să-ți placă ceva anume ca să fii pasionat de robotică

Agitația este maximă la Facultatea de Științe. Competiția efectivă se desfășoară într-o sală de clasă, iar în alta, pe un ecran mare, toți cei prezenți, mentori, membri ai echipelor, echipe care nu-și au roboții în ring sau simpli spectatori pot privi meciurile. Acestea se desfășoară într-un ring, acolo unde roboții creați de elevi trebuie să-și ducă la capăt misiunile pentru care au fost programați, acumulând cât mai multe puncte. Roboții trebuie să se descurce în ring atât singuri (autonom), cât și teleghidați.

Denisa Maria Muntean, elevă în clasa a IX-a și Adelin Crăcea, elev în clasa a XI-a fac parte din echipa sibiană, echipa gazdă. Ei spun că în total sunt 13 membri în echipă și zece voluntari. Au intrat în rândul pasionaților de robotică din curiozitate.

Denisa, Adelin și robotul lor

„Echipa exista de ceva timp în scoală și când am auzit că fac din nou recrutări după ce generația de a XII-a a terminat ne-am spus să încercăm. Să ajungi să fii pasionat de roboti nu trebuie să te intereseze o materie anume. Trebuie să-ți placă în primul rând să lucrezi într-o echipă. La noi, de exemplu, sunt mai multe departamente: hardware, departament de marketing și departament de programare”, explică Adelin.

„Robotica nu ține neapărat de partea tehnică și științifică. Ține și de partea creativă și te ajută să-ți dezvolți abilitățile creative și artistice”, intervine Denisa.

Cei doi spun că în anul 2020 echipa lor a câștigat „Regional Inspire Award”, una dintre cele mai prestigioase premii ale competiției de robotică, însă, din păcate, nu s-a putut merge mai departe din cauza pandemiei, iar anul trecut au câștigat Motivate Award la regionalele din Rusia.

Spiritul de echipă este esența roboticii

Puțin mai încolo sunt cei de la „Code Warrios”, din Mediaș. Echipă de robotică are 15 membri, elevi din clasele a IX-a și a XII-a. Sorin Nicorici se dovedește a fi cel mai curajos dintre toți. El iese în față și povestește că echipa are un elev de clasa a XII-a care este și team lider, trei elevi din a XI-a și restul de clasa a IX-a. Băiatul vorbește despre pasiune și interes atunci când vine vorba de roboți și crede că cel mai important este spiritul de echipă. Chiar în urmă cu două săptămâni au câștigat un demo și speră să meargă mai departe cu victoriile.

„Code Warrios” și robotul lor

„Lucrăm cu toții în echipă. Ne certăm des, dar tocmai acesta este farmecul că învățăm să ne rezolvăm conflictele împreună”, spune Sorin. Alături de echipă le este și profesorul de fizică Marius Coșa. Rolul unui profesor în echipele de robotică este acela de mentor. De asemenea, el manageriază și supraveghează cursul echipei.

„Eu sper să nu-și piardă entuziasmul și să meargă mai departe cât mai mult pe această direcție. Tot ce acumulează acum, le va rămâne și asta îi va ajuta. Nu neapărat o diplomă obținută, ci cunoștințele și competențele dobândite. Probabil că unul dintre cele mai importante aspecte și câștiguri pentru ei este tocmai munca în echipă, flexibilitatea, să găsești consensul, să cedezi când nu ai dreptate. Sunt lucruri cu care trebuie să se obișnuiască”, spune prof. Marius Goșa.

Printre cele impresionante galerii de la competiție au avut-o cei de la „SNGine” (Școala Națională de Gaz). Din această echipă face parte David Roșu, elev în clasa a XII-a. Băiatul spune că echipa are 19 membri care în sezonul trecut au ajuns la națională unde au obținut premiul „Nație pe Educație”, un premiu nou în robotică.

 „SNGine” și robotul lor

Consideră că cele mai tari momente sunt cele din timpul meciurilor atunci când creatorii roboților simt toată adrenalina caracteristică competițiilor. De aceea știu foarte bine să se susțină. David își dorește să plece în Olanda la mecatronică după absolvirea liceului.  

Copii își procură singuri piesele pentru roboți: „nu este nici simplu, nici ieftin”

La fel ca și elevii profesorii mentori trăiesc din plin emoțiile acestor competiții. Bianca Hornariu este mentorul echipei de la Brukenthal. Dascălul vorbește despre sacrificiile pe care copii le fac pentru cluburile de robotică, dar și despre satisfacții. Ei singuri își procură toate cele necesare pentru crearea unui robot. Nu este ușor și nici ieftin.

„Nouă ne aduc foarte, foarte multă bucurie și suntem foarte mândri de acești copii pentru că știu câte ore de muncă sunt în spate și nu pot decât să mă bucur pentru ei. În primul rând trebuie menționat faptul că această activitate este, în primul rând, voluntară. Copiii lucrează în timpul lor liber, ceea ce este de apreciat pentru că își folosesc timpul liber într-un mod creativ. După cum vedeți îi motivează dorința de a câștiga, dorința de a lucra într-un colectiv în care se simt integrați și se simt apreciați și nu în ultimul rând atmosfera de la concursuri. Copiii își fac rost singuri de materia primă, din sponsorizări, cu ajutorul părinților și își procură piesele care nu sunt tocmai ieftine. Este o activitate destul de costisitoare. Cu atât mai mult sunt de apreciat pentru că știu să-și managerieze singuri resursele. Cumva intră de la o vârstă atât de fragedă în tot procesul acesta de achiziții, de resurse, sponsori și așa mai departe”, spune Bianca Hornariu.

Competiția de duminică, a fost câștigată de echipa CSH, din Timișoara, urmată de echipa Code Warriors și SNGine ambele din Mediaș. Oricine este curios poate participa ca spectator la aceste competiții, intrarea fiind liberă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Dan

Acum 1 lună

Felicitari pentru idee. Sa mai organizati.

Raspunde

Bubi Seven

Acum 1 lună

Tot de aici a plecat spre culmi inalte si primul robot !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus