Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Epilog după ce zăpada a închis Păltinișul: De la ”cum mama naibii să nu reușești să deszăpezești un drum cu asfalt?” la ”chiar dacă erau mai multe utilaje, tot nu se putea realiza mai mult”

Epilog după ce zăpada a închis Păltinișul: De la ”cum mama naibii să nu reușești să deszăpezești un drum cu asfalt?” la ”chiar dacă erau mai multe utilaje, tot nu se putea realiza mai mult”

Într-o iarnă în care s-a vorbit mai mult de ghiocei și înmugurirea copacilor decât de viscol, ger și zăpadă, o noapte de ninsoare a condus la închiderea drumului ce leagă Păltinișul de Sibiu, iar de aici o serie de acuzații.

Pe de-o parte, oamenii care au investit în Păltiniș, cei din domeniul HORECA, dar și administratorii pârtiilor de schi au cerut socoteală administrației județului. De o zi rară, de iarnă, cu zăpadă din abundență, nu s-a putut bucura decât puțină lume. Societatea care administrează drumul, în schimb, susține că s-a făcut tot ce se putea face, că mai multe utilaje tot nu ar fi dus la evitarea închiderii drumului, iar discuțiile de pe marginea subiectului nu ajută pe nimeni. 

”Cum mama mamelor naibii, tu cunoscând prognoza care anunța 50 de cm, nu ai avut deja cu o seară înainte o freză de zăpadă  pregătită, sus în Păltiniș sau la Rășinari?”

Andy Fazekas, acționar la Complexul Arena Platoș Păltiniș, a postat pe pagina sa de Facebook un amplu comentariu în care a acuzat conducerea județului, dar și conducerea centrală că sunt deloc interesate de susținerea turismului local.

”Atunci, când vine vorba de turism, am impresia că cei implicați, și aici vorbesc de toți, începând de la nivel local,  până sus, la cei de prin birourile ministeriale, au probleme reale în a înțelege fenomenul turismului în general, dar mai ales al celui de iarnă, în special. Acesta ar trebui să fie o mină de aur pentru comunitățile locale, pentru regiuni, sau chiar pentru țară. O sursă de câștig, de bucurie, și de ce nu, de mândrie regională. În România, echivalența turismului înseamnă litoralul Mării Negre, iar cel al sportului înseamnă fotbal. Măcar dacă astea le-am putea face bine, și tot ar fi ceva.

Am impresia tot mai solidă, că la Sibiu, în Sibiul acela care mi-e atât de drag și din perspectiva iernii de pe muntele care ne cade în curte, această echivalență înseamnă doar Târgul de Crăciun (de altfel un eveniment bine organizat și emblematic). Punct. În rest, nu prea contează activitățile de iarnă pe aici prin cetate.

În fine, as dori să rămân mai la subiect.

Am început acest sezon de iarnă incredibil de greu, vremea caldă și lipsa zăpezii naturale au fost pentru noi un coșmar logistic și o mare risipă de resurse financiare. Chiar și așa, am fost printre singurii care la 1 Decembrie am deschis resortul, și am funcționat până acum, fără nicio zi de întrerupere, chiar dacă am avut un număr de clienți incomparabil mai mic față de sezoanele trecute. Adevărul că atunci, când în Sibiu sau prin țară, de Crăciun și Revelion ai 15-18 grade cu plus, nu iți prea vine să te duci la schi. Ok, asta și capriciile unei clime schimbătoare le putem accepta, și totuși putem să rămânem măcar cu satisfacția că nu am cedat lupta. Cumva, fără să ne resemnăm, ne-am adaptat, și așa cum am știut noi mai bine, am mers mai departe, luându-ne la trântă cu toate greutățile”, a scris Fazekas.

Concret, pentru ziua în care Păltinișul a fost blocat, el critică autoritățile că nu s-au pregătit pentru ninsoare, deși prognozele au evidențiat asta cu zile, ore înainte.

”Ziua de ieri (n.r. duminică), care nu a venit in urma unei prognoze greșite și la întâmplare, a fost una de care se știa cam de o săptămână, că va aduce căderi masive de zăpadă  pe weekend (atașez și captura de ecran făcută de mine joi). Această zi ar fi fost ziua de vis pentru turiștii care doreau să vină la Păltiniș, o zi cu zăpada perfectă. Ca atare, noi ne-am pregătit pentru acest weekend, mai ales că în ziua anterioară,  sâmbăta, a început bine. Deși a nins masiv toată noaptea și a bătut vântul, am muncit fără întrerupere și am deszăpezit parcările și am pregătit pârtiile pentru a primi valul de turiști care credeam că o să vină. (...)

Citește și Arena Platoș, printre stațiunile cele mai scumpe din țară, raportat la prețul abonamentului și numărul de kilometri de pârtii. La Straja e cel mai ieftin: 4,23 lei pe zi/km

Cum mama naibii să nu reușești să deszăpezești un drum cu asfalt, care nici măcar nu e la altitudinea drumurilor din stațiunile din Alpi, nemaivorbind de cantitățile de zăpadă căzute acolo? Cum mama mamelor naibii, tu cunoscând prognoza care anunța 50 de cm, nu ai avut deja cu o seară înainte o freză de zăpadă  pregătită, sus in Păltiniș, sau la Rășinari, freză care e o dotare obligatorie atunci când ninge mai mult de 30-40 de cm!? Și când ajunge, într-un târziu se dovedește că e o mașină de vreo 40  de ani, de fabricație rusească (nu că ar avea importanță) și în loc să o poți folosi instant, mai mult o repari? Cum aia a mă-sii nu montezi, sub forma unor stâlpi flexibili cu cap reflectorizant, sau simpli țăruși, care să marcheze marginea drumului, pentru ca cel care deszăpezește să știe exact până unde să împingă zăpada, mai ales acolo, unde viscolește? Fără acești țăruși, cel care conduce utilajul, garantat că la fiecare trecere se duce tot .ai puțin cu lama în lateral, de frică să  nu o lovească. Urmarea, un drum tot mai îngust, chiar dacă ar fi venit si freza, care ar fi avut aceleași probleme”, a mai scris Andy Fazekas.

”Domeniul schiabil Șureanu, unde accesul se face chiar greu, pe un drum forestier de 18 km, foarte virajat, a fost COMPLET deszăpezit încă de la prima oră”

Managerul Complexului Arena Platoș a dat exemplul Domeniului schiabil Șureanu, acolo unde, în aceleași condiții atmosferice, drumul a fost rapid curățat de zăpadă, iar turiștii s-au putut bucura de schi.

„Domeniul schiabil Șureanu, unde accesul se face chiar greu,  pe un drum forestier de 18 km, foarte virajat, a fost COMPLET deszăpezit încă de la prima oră, deși a nins și acolo masiv, iar de viscolit nici nu mai amintesc. Și știți cu ce au reușit această  performanță?  O freză montată pe un Unimog,  un autogreder și un buldo-excavator, toate dotate cu lanțuri. Atât. Aici e cuiul lui Pepelea, și poate că asta este diferența și explicația. Și mai e un mic amănunt. Aceste utilaje aparțin celor care  dețin domeniul schiabil Șureanu, și au tot interesul să ajungă clienții sus, iar la privat, sloganul nu este lasă că o rezolvăm cumva, pentru că dacă nu funcționează, încercăm altceva.  Privatul dacă nu este pe fază și nu produce, atunci este în pierdere și poate să-și închidă afacerea”, a mai scris Fazekas.

”Este ok să nu știi ce să faci, să fi luat prin surprindere, sau să greșești. Cu toții facem asta la un moment dat, dar ne facem mea culpa, și încercăm să nu se mai repete. Sper că la următoarea provocare a iernii treaba să se desfășoare altfel, și atunci promit că voi fi primul care mă voi  împiedica de  cuvinte laudative” – Andy Fazekas.

”A fost o situație excepțională, a căzut foarte multă zăpadă, mai mult de atât nu se putea face, în orice condiții”

Mihai Lisan, directorul societății Drumuri și Poduri SA a Consiliului Județean, compania care are în administrație DJ 106A Sibiu-Păltiniș, susține că atacurile la adresa instituției pe care o conduce sunt nemeritate, pentru că lucrătorii nu ar fi putut face mai mult, chiar dacă existau mai multe utilaje.

”Decizia de a închide drumul a venit de la poliție, noi nu putem face asta, și s-a dovedit bună pentru că am putut interveni cu utilajele pe drum. Chiar dacă erau mai multe utilaje, tot nu se putea realiza mai mult, într-un timp mai scurt. Noi am început deszăpezirea cu două utilaje, iar apoi au mai venit două, în total au fost patru. A fost o situație excepțională, a căzut foarte multă zăpadă, mai mult de atât nu se putea face, în orice condiții. Trebuie să înțelegem că acestea au fost condițiile meteorologice, ajungea mașina sus în stațiune, iar când cobora deja era un strat de zăpadă de cinci centimetri, asta a fost problema. Chiar dacă aduceam mai multe utilaje, tot această situație ar fi fost în teren”, a declarat Lisan pentru Turnul Sfatului.

”Noi i-am anunțat pe cei de la Arena Platoș, știau care este situația”

Mai mulți sibieni au susținut ideea, practicată în alte zone ale Europei, prin care șoseaua să fie marcată cu bețe, pentru ca în caz de ninsoare abundență drumarii să știe unde se află marginea șoselei și să crească viteza de deplasare.

Citește și Pârtiile din Păltiniș nu sunt încă deschise din cauza drumului blocat. „Avem toți angajații blocați în Rășinari” 

Lisan susține că pentru situația de duminică aceste bețe ar fi fost inutile.

”Nu cred în această idee de a pune bețe la marginea drumului, pentru a avea un ghidaj asupra șoselei. În situația care a fost acum, dacă aceste bețe ar fi fost din lemn, s-ar fi rupt din cauza greutății zăpezii, nu ar fi rezistat. Dacă mergeți în Păltiniș veți vedea că sunt porțiuni unde pe marginea drumului e zăpadă ce depășește un metru și jumătate. Cât de înalte ar trebui să fie aceste bețe? Dacă ar fi din fier, am vedea că dispar, pentru că asta e situația la noi”, a mai declarat directorul Drumuri și Poduri.

El susține că administratorii pârtiei de schi știau de problemele legate de practicarea drumului. ”Noi i-am anunțat pe cei de la Arena Platoș, știau care este situația. A fost contactat și domnul Fazekas și domnul Georgescu”, spune Lisan.

De cealaltă parte, Fazekas, spune că nu a avut pretenția să fie sunat după incident, important e ca lucrurile să se amelioreze în viitor.

”Nu m-a sunat nimeni, dar nici nu am pretenția asta. Doar trebuie să se gândească ce să mai îmbunătățească pentru viitor”, a punctat Andy Fazekas.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Radu

Acum 1 an

Mai Lisane , mai bade , toata Europa marcheaza drumurile cu "bete" (jaloane) , dupa punga , in vederea deszapezirilor . Cand te mai plimbi (pe banii nostri) prin UE mai lasa avioanele si autobanele si umbla si tu pe "Dj"-urile lor iarna si intreba copii de acolo la ce folosesc "betele" alea .
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Salutare. Voi nu stiati ca duminica nu se lucreaza? Altfel trebuiau salarii duble la toti muncitori, dar asa se va da doar la sefi si creste profitul. Iar cand este gheata pe drum invatati soferii de plug sa mearga cu spatele sa poata imprastia intai sarea si nisipul sa nu ajunga in sant. Inca dezapezim la lopata, nu se fac investiti in utilaje, inca doresc schimbat tot personalul din primarie, prefectura, consiliu tot nou doresc....
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Domnilor comunisti, "acele bete" (defapt nu sunt bete, sunt jaloane cu intimea de 2m) nu erau inutile. Daca calatoriile smnv peste hotare s-ar face ai in interes de dezvoltare intelectuala ati fi aflat ca in muntij Alpi francezii si italienii foloses aceste "bete inutile", dupa cum le denumiti, de sute de ani, si frezele de zapada sunt acele moristi care se ataseaza in fata utilizajului si care taie zapada si o "scuipa" in lateralul drumului (la munte o aeun a in rapa). Da,se prea poate sa fie primul si ultimulan din urmatorii 20 pentru Sibiu sa vada asa zapada, dar explicatiile si lipsa de gandire ma reintoarce in prostimea comunismului. Lasati-va de meserie si lasati oamenii pasionati sa faca aceasta meserie, ati avea si coi de castigat mai mult decat va duce capul sa vedeti.
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Lisan, fodor, campean, cand draku scapam de voi si de alți incompetenti? Lisan e doar un neicanimeni pus acolo, fodor trebuia deja sa se pensioneze, iar campean trebuia sa fie deja la penitenciar. Păltiniș trebuie sa fie obiectiv strategic al județului, eu am coborat sambata seara, ningea, am numarat 2 masini de deszapezit si un tractor cu lama, da, fara freza. Ff putin pt porțiunea Păltiniș - Curmatura pe vreme de iarna, absolut normala pt început de februarie, chiar as zice ca relativ blanda. Nu mai merge cu povestea "ne-a luat pe nepregătite" romanii nu mai înghit rahaturile voastre, sper sa se vada si acest eveniment la primul vot.
Raspunde

Sib

Acum 1 an

Adevărul este că sâmbătă după-amiază, la ore bune după ce începuse să ningă, drumul era impracticabil; s-a coborât bară la bară, cu 10-15 km/h, iar cei care doreau să urce la nocturnă s-au împotmolit pe drum. Nu era NICI UN utilaj de deszăpezire pe drum, nu se acționase nicicum, degeaba își caută acum scuze cei care nu și-au făcut (ca de-obicei) treaba! Ca s-o luăm pragmatic, niște tâmpiți care, fie pe urcare, fie pe coborâre, au contribuit la bugetul unui stat nesătul (carburanți, accize, skipass-uri, mâncare în resort, eventual cazare la Păltiniș etc) și-au pus viața în pericol, pe a lor și a copiilor lor, nu valoarează mare lucru dacă bate un pic vântul, sau, ce minune, ninge în februarie! Vorba aia, cine i-a pus, nu? Mă întreb mereu câtă răbdare mai au oamenii ăia care investesc în zona Platoș-Păltiniș , care se luptă de ani de zile - în mică măsură cu schimbările climatice, și în mare măsură cu impotența acestui stat complet ratat...
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Si ca o completare, nu am cum sa nu fac o comparație cu situația tragica din Turcia. Imaginați-va aceste autorități ale noastre, cum s-ar descurca daca doamne ferește ne-ar lovi un cutremur sau o alta calamitate..! Cate-un smecheras de asta de șefulet abia formulează 2 propozitii si in prima - primele 2-3 cuvinte, e sa dea vina pe alta instituție. Asta este statul român incompetent, corupt si maxim de arogant. Cat timp acceptam asta, tara va merge la vale (vezi mai ales ultimul recensământ..!)
Raspunde

Dany Service DPF

Acum 1 an

Domnul Fazekas a facut mai multe pentru turismul sibian decat toti primarii, sefii si sefutii diverselor institutii la un loc, in frunte cu nulitatea absoluta Iohannis. Stie ce vorbeste si o face bine. Leprele il contrazic si cauta tot felul de motive sa isi justifice incompetenta.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Ce incompetenti! Auzi ca batul pus vertical s-ar fi rupt de la greutatea zapezii.
Raspunde

Bățul prăpădit.

Acum 1 an

Aia cu bățul vertical ce s-ar prăpădi sub greutatea zăpezii e testul si dovada supremației prostiei in fața bunului simț minimal. Nu pot concepe ca astfel de oameni sunt pusi sa ne conducă.. cei mai mari inamici ai poporului român sunt chiar partidele si politicienii.
Raspunde

Xcvbxc

Acum 1 an

asa este cand incompetenta unora se rasfrange asupra populatiei... Data viitoare atentie mare pe cine punem stampila la vot si acolo avem posibilitatea de a-i trimite definitiv acasa. Trebuie facuta o schimbare, trebuie oameni tineri motivati si devotati ideii de: Primaria si Consiliul Judetean se afla in slujba si interesul cetateanului si nu invers...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus